Seizoen 2017-2018


Verslag van de vergadering van Schaakclub Middelstum d.d. 8 mei 2018.

de vergadering Zoals gewoonlijk wordt de jaarvergadering gehouden in Ewsum te Middelstum, tevens de speelzaal van de club. Vanaf 18.00 uur zijn de meeste leden aanwezig, die allen gelijk aanvallen op een drank(je) en heerlijke makreel en filet American. Dat laatste was gelukkig niet gemaakt door ene D.Trump, anders was het niet te vreten geweest.
Na het eten wordt de jaarvergadering geopend door voorzitter Joop Naaijer. De rondvraag begint met Bert: niets, Freddie niets, Free zegt dat hij probeert het website-onderhoud van Freddie over te nemen. De keurige resultaten van Freddie bieden echter geen garantie voor de toekomst. Freddie zal Free zoveel mogelijk inwerken.
Ben, geen opm. Jan Bol, gaat geen externe competitie spelen komend jaar maar interne competitie. Het 1e team wordt dus zwakker, maar de interne competitie sterker. Verder zal de startavond van het volgend seizoen zijn op 1 september 2018 in het huis van Jan op Zuideroog. Wordt met blijdschap kennis van genomen.
Jan Mark: vindt jammer dat Freddie weggaat. Verder wil hij graag horen wat vervelende spelers zijn en tegen wie het leuk is om mee te spelen. Daar heeft ieder verschillende gedachten over. De winnaars vinden winnen leuk, de verliezers vinden verliezen vervelend.
Joost strooit met verse koffie, nog geen opmerkingen. Frits geen opmerking. Sjouke heeft een sleuteltje van de zaal. Afgesproken wordt dat Bé ook een aantal keren sleuteldrager wordt. Een zware taak gezien de tijdstippen. Verder vindt Sjouke het vervelend dat mensen van externe ploegen die bij ons op bezoek komen wel koffie e.d. drinken maar soms niet betalen. Bert stelt voor bij bezoek van een externe club een aparte man aan te stellen die zowel het verslag maakt als een oogje op de koffie- bier- wijn- en andere zuipers houdt. En graag je goede oog, dus geen oogje dichtknijpen! Poel maken van mensen: Sjouke, Bé, Wim, Bert, hier laten we het voorlopig bij. We gaan het eerst een jaar proberen.
Joost gaat verhuizen ergens achter Bedum, maar wil graag lid blijven, dat willen wij ook graag, dus dat gaat door.
Jan vd Berg, geen opm. Bé wil graag halve partijen tegen Harry spelen en dan een onafhankelijke scheidsrechter de winnaar laten aanwijzen. Gaat niet door. Wim heeft nog geen rating, maar dat komt in augustus als Freddie de interne resultaten heeft ingestuurd. Wim doet dus niet voor spek en bonen mee, gelukkig.
Harry vraagt wie komend seizoen extern speelt en wie intern. Bijna allen spelen intern, extern 13 man. Eigenlijk 1 te weinig. Na enig heen en weer gepraat merkt een slaapdronken (meer slaap dan dronken) iemand op: Albert Verheij! Die waren we helemaal vergeten. Dus extern 14 man, hoera!
Daarna wordt eerst de kampioensbeker uitgereikt aan Frits. Na de bloedstollende competitie is Frits de terechte kampioen. Freddie krijgt een fles drank als dank voor het bijhouden van de website. Sjouke krijgt de poedelprijs. Helaas geen bekerwinnaar, dat moet nog. De beker-beker is er ook niet. Die zou bij ene Mosselman staan, beter luisterend naar de naam Mostertman. Deze komt dus pas na de maaltijd-competitie.
Komend seizoen gaan we allemaal 1 keer tegen de andere leden spelen (die ook interne competitie spelen) en dan nog een Rapid-toernooi van b.v. enkele ronden op één avond. Wordt nog nader uitgewerkt. De bekercompetitie blijft zoals die is. In de 2e ronde-rondvraag merkt Ben nog op dat het schaken een hinderlijke onderbreking van rokers kan zijn. Sjouke wil graag nog een keer tegen Joop spelen, de rest heeft geen opmerkingen. Wim vraagt nog wat de regels zijn bij b.v. snelschaken. Er valt geen uitleg, die krijgen nieuwe leden niet. Het laatste woord is aan Freddie. Hij heeft in zijn 18-jarig lidmaatschap veel genoeglijke momenten gehad. Wij ook met hem, dat zullen we beiden missen. Wim

Er zijn foto`s van deze avond op het forum geplaatst.
En verder wens ik Schaakclub Middelstum bij dezen nog een voorspoedige toekomst!lol

1/5 De ratinglijst van 1 mei

De nieuwe lijst is vrijgegeven, en gezien de matige afsluiting van het externe seizoen is het geen verrassing dat Middelstum meer ingeleverd heeft dan geincasseerd..

29/4 Speelavond geschrapt

De CL zag zich genoodzaakt de speelavond van 1 mei te schrappen omdat er te veel mensen niet kunnen. Jammer, ook deze bekerfinale zal dus over het seizoen worden getild want volgende week sluiten we het seioen af met de Jaarvergadering!

24/4 Bekertoernooi nadert ontknoping..

de beker Gisteren werden de twee halve finales in het bekertoernooi gespeeld. In de ene speelden Harry en Gerry, een broedertwist die bijna een klassieker in het bekertoernooi kan worden genoemd. In de eerste partij trok Harry aan het langste eind. In de partij gingen de kansen een paar keer op en neer, maar wist Harry (met wellicht iets meer tijd op de klok over) de winst te pakken. In de tweede partij stond Gerry heel lang goed. Weer wat tijdnood en goed verdedigend werk van Harry leverede uiteindelijk een remise-stelling op. Hiermee haalde Harry de finale.
In de andere halve finale mocht ik aantreden tegen Freddie. In de eerste partij werd lang gemanoeuvreerd. In een lastige stelling bood Freddie remise aan, maar ik zag nog een klein kansje op succes, ondanks de weinige minuten die nog op de klok stonden. Ik kreeg inderdaad een gewonnen stelling in handen die ik in tijdnood nog bijna om zeep hielp. Met nog 26 seconden op de klok was de stelling echter volledig verloren voor Freddie en hij gaf dus op. In de tweede partij probeerde ik een soort beton-schaak. In een enigszins symmetrische stelling met ongelijke lopers had ik vertrouwen op een remise. Toen Freddie zijn koning op h1 posteerde om zo de torens op de G-lijn te verdubbelen zag ik mijn kans schoon. Via een listig loperzetje kwam mijn dame enige zetten later om de hoek kijken en was een eeuwig schaak voldoende voor het bereiken van de finale.
Bijna alle andere spelers waren aanwezig voor een snelschaaktoernooitje. Frits begon met een nul, maar daarna stroomden de punten binnen, hij werd “onbedreigd” eerste. Wim H. legde beslag op de prijs voor de hoogst eindigende tweede teamspeler. Jan Mark

Meer over het snelsschaaktoernooitje: Olala... excuus, in het bijzonder aan Bé! De Commissie van Beroep heeft geconstateerd dat de prijs voor de beste 2de teamspeler niet bij de juiste speler is beland!
Daadwerkelijk hebben Joost en Wim 4 uit 7 gescoord, goed voor 57.1%, en Bé 5 uit 8 met een percentage van 62.5 En een punt via een overwinning mag wel hoger aangeslagen worden dan een punt door een bye..
Reden waarom de CvB dit gecorrigeerde klassement vrijgeeft met de uitspraak dat Wim maar mag genieten van zijn Bruine Leffe en dat Bé dat genoegen nog tegemoet mag zien! Hij wist ook nog als enige de voor de rest overtuigende toernooiwinnaar te verslaan!
Het lijkt trouwens beter om als het even kan de volgende keer iedereen tegen elkaar te laten spelen of minder ronden met wat meer speeltijd omdat 8 ronden zwitsers wel een beetje gaat wringen bij 11 deelnemers.
Op de dag van de arbeid is er weer een toernooitje én de Bekerfinale!

22/4 snelschaaktoernooi

Komende speelavond zal er weer een snelschaaktoernooitje worden georganiseerd waaraan weer 2 prijzen zijn verbonden, zoals gewoonlijk één voor de winnaar en één voor de beste 2de teamspeler. Grijp je kans, want 4 zware jongens dingen alvast niet mee omdat tegelijkertijd de halve bekerfinales worden gespeeld..

17/4 Middelstum 2 sluit flets seizoen verliezend af..

logo_assen Op dinsdag 17 april mochten we voor de laatste partij dit seizoen aantreden tegen Lewenborg 3.
We hebben verloren, de eindstand 2½-3½.
Op bord 6 hield Jan lang stand in een gelijkwaardige partij. Hij kwam zelfs een pion voor te staan waarna de uitslag naar minstens remise ging. Het eind heb ik niet meegekregen, maar Jan verloor de partij.
Op bord 5 werd door Joost, zoals we van hem gewend zijn, weer aanvallend gespeeld. Dat pakte dit keer goed uit, hij had een actieve stelling en dat bracht hem op een stuk voorsprong tegen een pion. Hij heeft het correct uitgespeeld en toen de matdreiging te groot werd besloot de tegenstander op te geven.
Sjouke speelde op bord 4. Zijn ontwikkeling in de partij bleef wat achter t.o.v. zijn tegenstander die al had gerokeerd en actief kon spelen terwijl Sjouke daar niet aan toe kwam. Uiteindelijk kwam hij een stuk achter tegen twee pionnen en kon hij geen stand houden.
Een tegengestelde rokade op bord 3! Be had hier bewust voor gekozen om aanvallend te kunnen spelen. Het liep helaas anders want ook zijn tegenstander speelde aanvallend. Be kwam een pion en toren achter d.m.v. een paard vorkje die hij over het hoofd had gezien en met deze achterstand moest hij de partij opgeven.
Op bord 2 speelde Ben een partij waarbij erg snel de Dame en andere stukken werden afgeruild. De partij belande vrij snel in het eindspel, met beiden een toren, loper en alle pionnen op het bord, waarbij opgemerkt moet worden dat zijn tegenstander een dubbel pion had. Dat was dan ook het enige voordeel die Ben had en dat was niet genoeg voor de overwinning. Een remise was het resultaat.
Op bord 1 kwam ik in het middenspel een pion voor d.m.v. een gevaarlijke paardenzet. Mijn tegenstander koos voor de oplossing om met zijn loper in te slaan op mijn koningsvleugel waarbij hij deze loper verloor tegen twee pionnen. Mijn open stelling kon hij echter niet uitbuiten en nadat ik mijn verdediging weer wat op orde had kon ik langzaam de partij naar winst manoeuvreren. Bert

14/4 Slotwedstrijd kenmerkt vrij dramatisch seizoen.

Het Kasteel - Middelstum 7-1

10/4 Frits stelt het kampioenschap veilig.

Tegen Bé kwam Frits in de laatste ronde niet verder dan remise, en liet daarmee Jan Mark -die wel won, in punten langszij komen. Daarmee moest de Sonneborn-Berger score opnieuw van stal moest worden gehaald om de kampioen te bepalen, en dat klassement wees Frits aan die JM 4 punten voor bleef.
Er is geen uitslag mogelijk in de hangpartij tussen Harry en Jan v/d B die wat dat betreft positiever voor JM uit zou kunnen pakken.. Verder naar onderen zou het klassement nog wel kunnen veranderen omdat Joost bij winst van Harry, op grond van dezelfde SB-score over Jan heen zou wippen.
Na een perfecte eerste seizoenshelft kwam er bij Frits een beetje de klad in, maar de eindstreep kwam mooi op tijd. De redactie feliciteert hem van harte met zijn tweede titel in 10 jaar tijd!
Wit en zwart hielden elkaar goed in evenwicht: Van de in totaal 54 gespeelde partijen won wit er 21 en zwart 20.

3/4 Middelstum opnieuw getrakteerd op een zeperd..

logo haren en oostermoer Vanavond hadden we de kans om de rode lantaarn over te dragen. Het leek bij voorbaat een mission impossible, maar we gingen ervoor.
Freddie, met bril, gaf na 19 zetten de pijp aan Maarten. Hij was naar eigen zeggen slecht uit de opening gekomen, maar bovenal ontbrak de inspiratie.
Harry kreeg een Boedapester gambiet voor zijn kiezen, die hij bekwaam behandelde zodat de vredespijp snel gerookt werd.
Jan Bol speelt, zoals bekend bij voorkeur niet oubollig, zo ook vanavond. Het werd een aanvallende partij met loperoffer en kwaliteitswinst. Het zag er optisch erg dreigend uit maar de realiteit was anders. Wit hield het loperpaar, pareerde alle dreigingen en won na een fraaie mataanval.
In mijn eigen partij (Gerry) kreeg ik in na een rustige Spaanse opening gering overwicht, overzag echter een fraaie paardzet van zwart, waarna het geholpen door een blunder snel gebeurd was.
kreeg in een rustige partij continue druk op zijn damevleugel en zoals de druppel de steen uitholt ging ook deze partij verloren. Toen ik huiswaarts keerde waren Jan Mark, Sjouke en Frits nog bezig.
Jan Mark had het zwaar te verduren aan het eerste bord. Hij verving Albert en trof een sterke tegenstander. Het ging heel lang heel goed. Hij won zelfs een pion, kreeg dreigingen. Helaas moest hij, ratingverschil?, het hoofd buigen.
Sjouke is de meest geconcentreerde speler van ons allen. Ik heb hem nog nooit ijsberend langs de borden zien gaan. Zo ook vanavond. Hij werd geconfronteerd met een vooruitgeschoven zwarte pion op d3, die een doorn in het vlees bleek te zijn. Werd dit de doodsteek?
Frits speelde zijn bekende spel. Heel rustig bouwde hij zijn voordeel uit, ging over tot de aanval en redde de eer! Het werd een zeperd, maar we behouden de rode lantaarn! Jammer dat Joop er niet bij kon zijn, sterkte Joop. Gerry

27/3 De interne competitie

Voorzover ik door de besognes van een tegelijkertijd gehouden snelschaaktoernooitje heb waargenomen, nam Frits op overtuigende wijze de voorlaatste horde op weg naar het clubkampioenschap. 10 april is de laatste ronde en als de kampioen dan nog niet bekend is, is dat goed nieuws voor Harry die immers nog een inhaalpartij te goed heeft, maar op dat theoretische kansje zal hij niet veel hoop vestigen..
Het al genoemde snelschaaktoernooitje trok 11 deelnemers en dat stemde natuurlijk tot tevredenheid. De door de CL aangestelde prijsjesinkoper wipte in de laatste ronde over Jan Bol heen die zich door Ben liet verrassen. Free ging er vandoor met de prijs die voor de beste speler van het tweede team over bleef. Hij versloeg in de laatste 2 ronden spelers van het eerste team, dus dat kwam hem wel toe ook!
Hieronder het resterende programma met de aantekening dat er naast de activiteiten op 24/4 en 1/5 mogelijk ook nog een partij uit de beker of de interne zal worden ingehaald.
 3 april  Middelstum - Haren/Oostermoer
10 april  Laatste interne ronde
14 april  Het Kasteel - Middelstum
17 april  Middelstum 2 - Lewenborg 3
24 april  Snelschaaktoernooitje oid
 1 mei   Snelschaaktoernooitje oid
 8 mei   De Jaarvergadering

22/3 de agenda va Sc.Middelstum

Ik blijk voorbarig te zijn geweest met mijn aankondiging dat 27/3 de slotronde van de interne gespeeld zou gaan worden...Frits haal zijn partij tegen Bert in, en dat is het dan wel wat de interne betreft.
Voor de overige leden zal er een rapid- of snelschaaktoernooitje georganiseerd worden. Binnenkort zal de CL op deze pagina de agenda voor de rest van het seizoen bekend maken.

12/3 Onnodig verlies voor Middelstum...

Staunton 2 - Middelstum 4½ - 3½

7/3 Middelstum 2 revancheert zich tegen ScepU

logo_scepu Op woensdag 7 maart mocht het 2e team zich meten met ScepU uit Usquert. Tijdens de indeling vertelde de wedstrijdleider van ScepU dat zijn ploeg aan een aantal remises genoeg had om kampioen te worden. Dus zo zei hij tegen ons, als je al verloren staat, speel maar door wij winnen uiteindelijk toch wel. Nou, dat heeft hij geweten. Ik zag onmiddellijk een aantal verbeten gezichten bij onze strijders verschijnen. “Die lui zullen we eens een vies poepje laten ruiken.”
De wedstrijdleider zelf mocht tegen Bé. Hij dacht Bé simpel onder druk te kunnen zetten. Maar tegen een Bé in vorm was die wedstrijdleider lang niet opgewassen. Toek ik voor de 2e keer even bij hun partij keek, was het spel al gespeeld. Bé had een prachtige aanval met succes bekroond. Dat was 1.
Een poosje later bleek ook 1e bordspeler Pilon tegen Bert er niet door te komen, ondanks zijn Italiaans spel. Remise. Helaas moest Free het onderspit delven tegen het enig vrouwelijk schoon.
Mijn tegenstander was Wim Bos, die de laatste tijd onze club is komen versterken. Een hele tijd ging de strijd gelijk op. Hij bood nog remise aan, maar ik zag nog kansen op de koningsvleugel. Zijn koning kwam open en bloot te staan, zelfs zijn dame kon hem niet redden van een mataanval. 1½-2½.
En toen kwam Sjouke met een mooie partij. Zijn tegenstander was een stuk achter komen te staan. Die gaf Sjouke “royaal” weer terug. Sjouke voerde een mooie matdreiging uit midden op het bord. En hij zette zijn tegenstander met een simpele paardenzet mat. 1½-3½. Ben tenslotte was tegen een gambiet van de tegenstander aangelopen en kwam een kwaliteit achter te staan. Maar hij wikkelde bekwaam af naar remise. 2-4.
Het onderkomen in Usquert was prachtig, alleen was de zaal wat klein. Maar de drank was goed en goedkoop. Groeten, Wim Harmanny

27/2 De beker en de interne competitie

Gerry, Jan Mark en ik hebben zich voor de halve finale geplaatst, waarvoor de paringen bekend zijn.
Jan Mark was de gelukkigste in een rommelige match tegen Wim waar een Armageddonpartij nodig bleek om een beslissing te forceren..update 1/3: Er is een video gemaakt van deze armageddonpartij die leden van Middelstum hier kunnen bekijken. Ook Gerry ondervond taaie tegenstand en wel van Bert, maar wist de match in de vluggertjes naar zich toe te trekken.
De bekerontmoeting tussen Albert en Harry moest worden uitgesteld wat de CL de gelegenheid bood om zijn inhaalpartij tegen Harry in te lassen. Joop -toch al goed op dreef dit seizoen- verdedigde zich zoals we van hem kennen stug. Harry kwam er ook na verwoede pogingen niet door en moest uiteindelijk in remise berusten.
Ook dit resultaat komt de spanning in de strijd om het kampioenschap ten goede want we zien dat ene Jan Mark zich steeds nadrukkelijker op het vinkentouw manifesteert...

20/2 de interne competitie

Het verrassende verlies van Frits tegen Wim heeft de spanning in de interne met nog 2 volle ronden te gaan, fors opgekrikt!
Hopelijk weet de CL het zo te arrangeren dat de partij tussen Harry en Frits in de laatste ronde wordt gespeeld... update 26/2: Van Frits ontving ik zijn partij tegen Wim al een paar dagen geleden, maar ik zie nu pas kans deze te publiceren. Zie hier

8/2 Middelstum hekkesluiter in de PK na zwaar verlies tegen GC 4

weegschaal De wedstrijd tegen Groningen 4 was er één om snel te vergeten. Al met al kwamen we er niet aan te pas. Daarom maar een snel rondje langs de borden.
Aan bord 1 kwam Albert aanvankelijk goed uit de opening. Ik ga er vanuit dat hier een blunder van de tegenstander bij kwam kijken. Lange tijd leek Albert het punt te kunnen binnenslepen, maar ergens richting het eindspel is de motor gaan haperen.
Op bord 2 kreeg Harry met nauwkeurig spel een gelijkwaardige stand op het bord. Hij had wellicht steeds een klein voordeeltje. Uiteindelijk bleek dat voldoende voor een vol punt, ik heb het einde niet dus weet niet of Harry bij het redden van de eer nog hulp heeft gehad van een mindere zet van de tegenstander.
Op bord 3 mocht ik zelf aan de bak. In een meegekregen voor mij niet heel goed gekende opening dacht ik dat de in meeste gevallen een goed getimede opstoot e4 -e5 een voordeeltje kon opleveren. Helaas zat ik in een variant waarbij dat niet voordelig was. In een lastige stelling werd ik rustig in het nauw gebracht en ik kon de partij voortijdig beslissen door een stuk weg te geven.
Op bord 4 een interessante partij van Frits, hier probeerde een pion te snoepen, maar moest dat me een kwaliteitsverlies bekopen. Uiteindelijk bleek dat beslissend.
Op de borden 5 t/m 8 speelden invallers. Joop had de eer om tegen voormalig “Middelstummer” Mostertman te spelen. Johan trok al snel het initiatief naar zich toe en kon afwikkelen naar gewonnen spel.
Op bord 6 Mocht Ben het opnemen tegen het jeugdig talent van Groningen 4. Helaas kreeg Ben geen poot aan de grond in de partij. Bé mocht op bord 7 zijn opwachting maken. Toen ik de eerste keer bij hem langsliep had hij al een vervelende stelling, mogelijk heeft hij een stuk in de aanbieding gedaan. Zijn tegenstander maakte er gretig gebruik van.
Op bord 8 konden we de in allerijl opgeroepen Sjouke opstellen. Hij speelde een sterke pot, maar kwam op het laatst in het gedrang. Met het voordeel van een loper tegen twee pionnen is het beter om alle stukken te kunnen gebruiken. Bij Sjouke stond 1 loper totaal buitenspel. Hierdoor rukte zijn tegenstander met de twee pionnen op en moest ook hij een nul noteren. Uitslag 7-1 Volgende keer beter… JM

2/2 Paardensprong klopt Middelstum opnieuw...

logo_assen Op vrijdagavond nog wel mocht het 2e een potje schaken tegen de Paardensprong. Ondanks de vrijdag had ik (Bé), en ik dacht de rest ook, toch wel zin in een partijtje. Alleen maakte ik direct in het begin al een foutje bij de opening. Hierdoor kwam ik een kwaliteit en nog een pion achter. Had wel het voordeel van een goede aanval en zag kans 2 pionnen terug te pakken. Toch was dat te weinig. Des te meer stukken van het bord verdwenen des te meer merk je dat zijn torenduo toch iets sterker was dan mijn toren/loper koppel. Na ruil van de toren tegen de loper stond zijn vrijpion een stapje dichter bij de eindstreep dan de mijne. En dan is `t beurt. (0-1)
De partij van Wim ging in het begin aardig gelijk op. Alleen zijn resterende pionnen waren te losstaand, waardoor verdedigen mankracht kostte. Hierdoor kon de tegenstander zich iets meer op de aanval richten. Na een dubbelaanval op paard en koningsstelling werd de partij in ons nadeel beslist. 2-0 dus.
Jan begon de strijd gedegen, zoals we van hem verwachten. Hij pakte al snel een stuk voorsprong en werkte daarna de partij zorgvuldig af. Netjes de voorsprong vastgehouden en afruil gaven aan het eind een loper en 3 pionnen voorsprong. Dus de tegenstander wenste hem geluk. Ons eerste punt, bedankt Jan!
Na een gelijkwaardige opening mondde de partij van Free uit op 2 in een hoekje gedreven koningen. Free pareerde de stevige aanval zijn koningstelling steeds succesvol. De ander wist echter de druk steeds op te voeren. Free hield zijn verdediging gelijkwaardig, maar de gedwongen afruil van loper tegen een paard, bleef een pion ongedekt. Na val van deze pion stond de koning van Free zelf dit uiterste hoekje niet meer gegund en dreigde mat. Dus stand 3-1 in ons nadeel.
Joost kwam ook niet ongeschonden uit de opening. Hij kwam eruit met een stuk minder, maar wel een ver opgerukte pion. Pas toen de tegenstander de piondekking van toren en koningin ondermijnde, door de dekking te onderbreken met een tussengeschoven paard, werd het lastig. Joost zette nog een leuke aanval in op de koningsstelling, maar de dubbele matdreiging van de tegenstander was toch te sterk. In plaats van het gehoopte 3-2 werd het 4-1.
Ben probeerde aan het eerste bord de eer verder te redden. De strijd ging lange tijd gelijk op. Beide aanvallen hielden elkaar in evenwicht. Ben probeerde dit te doorbreken door zijn paard aan te bieden. Dit leverde hem dan ook een paard op en iets meer initiatief. De jongeling tegenover hem bleef voorzichtig en nam het aanbod niet aan. De aanvalsstukken werden gelijkwaardig afgeruild. Ben zette hierdoor zijn dubbelpion echter wel om in een vrijpion die iets verder doorgeschoven was. Het lukte niet dit voordeel te verzilveren, dus werd in het eindspel het punt gedeeld. Met als eindstand een magere 4½ - 1½. Gelukkig had Jan de eer gered.

31/1 de interne competitie

De stand is bijgewerkt en de ratinglijst van februari is ook al vrijgegeven en daarop staan meer minnetjes dan plusjes voor Middelstum ..

27/1 de interne competitie

De komende clubavond staat de zevende ronde genoteerd met onder meer en onder andere de kraker tussen Harry en Frits.. update 30/1: het heeft de CL behaagd een andere ronde uit te schrijven, zie hier.

9/1 Dik verlies van Middelstum 1 tegen Lewenborg 1. (1½ - 6½)

lewenborg logo We kwamen er niet aan te pas op dinsdagavond 9 januari!
Op bordvolgorde:
Albert leek best goed uit de opening te komen. Hij had actieve stukken op de koningsvleugel, maar blijkbaar werkten ze niet goed samen. Langzamerhand verslechterde zijn stelling en toen hij een pion verloor en zelfs een tweede pion kreeg zijn tegenstander twee verbonden vrijpionnen en hield Albert het voor gezien. (0-1)
Ik kreeg na een gambietopening actief spel voor de geofferde pion. Nadat de stukken van mijn tegenstander ook los waren gekomen, was er denk ik een dynamisch evenwicht bereikt (zoals dat zo mooi heet). Ik kreeg de pion terug maar daarbij werden veel zware stukken geruild en ontstond een eindspel met wellicht een klein plusje voor mij, maar niet genoeg voor de winst. ( ½ - ½)
Jan Mark op bord 3 i.p.v. Freddie die eindelijk weer eens op vakantie is! Onze remisekoning deed wat van hem verwacht werd: remise! Lange tijd stond hij wel onder druk, maar daar bezweek hij niet onder. Nauwkeurig spelend bereikte hij de remisehaven. ( ½ - ½)
Frits speelde agressief op aanval en hij kreeg een veelbelovende stelling met al zijn stukken op de vijandelijke koning gericht. Ook een aantal pionnen deden mee en het zag er heel gevaarlijk uit. Misschien bedroog de schijn of hij zag iets over het hoofd, want opeens ging het mis. Met een verraderlijke damezet was het opeens over met de aanval en stond hij materiaal achter. Toen een derde pion verloren ging werd het tijd om op te geven. (0-1)
Jan zijn partij ging lang gelijk op, al had zijn tegenstander wel steeds de actievere stelling. De druk nam toe. Zo sterk dat Jan zich genoodzaakt zag een stuk te geven voor 2 pionnen. Dat bleek niet goed te gaan. Hij hield het nog lang vol, maar met aanvallend spel en met een fraaie matcombinatie besliste zijn tegenstander de partij. (0-1)
Gerry speelde een interessante partij die ik niet goed kan beoordelen, maar hij kwam een kwaliteit achter. Die won hij terug ten koste van een pion. Daarna offerde hij een kwaliteit, uit noodzaak naar eigen zeggen. Er ontstond een eindspel waarin Gerry een vesting leek te kunnen bouwen, maar dat bleek niet het geval. De vijandelijke koning drong zijn stelling binnen en toen was de stelling niet meer te houden.(0-1)
Bert was als eerste klaar. Hij baalde nogal omdat hij een goed verlopen opening opeens wegblunderde door een stuk weg te geven. Ook een eenvoudige penning kun je over hoofd zien natuurlijk. (0-1)
Ben maakte een bekende openingsfout waardoor hij een pion verloor, met ook een slechtere stelling dacht ik. Hij speelde echter vol goede moed en actief verder. Zijn tegenstander handhaafde wel zijn pluspion, maar verbeterde zijn stelling niet. Dit leidde bijna tot herhaling van zetten en in ieder geval tot remise. ( ½ - ½)
Een volkomen verdiende overwinning voor Lewenborg! Harry Wubs

Albert Prins beschrijft hier hoe zijn puntdeling tegen Ben tot stand kwam.

26/12 Een niet meer verwacht verslag!

Free verraste me door op kerstavond alsnog een verslagje over de wedstrijd tegen Scepu te sturen..
Voor Ben zit het toernooi er op. Hij legde beslag op het brons, maar zal er niet al te uitgelaten over zijn..
Vandaag gaan de compacttoernooien van start, alleen Jan en Joop komen in actie want Sjouke en Harry kozen voor een bye.

20-12 De interne competitie en het schaakfestival.

kerst2017 Na 5 van de 10 te spelen partijen staat Frits riant aan kop, een tweede titel gloort voor hem na een perfecte eerste seizoenshelft en gezien het feit dat een altoos gevaarlijke klant als Harry het al niet meer in eigen hand heeft..
16 januari klinkt het fluitje voor de aanvang van de tweede helft, maar eerst richten we het vizier op het grootste schaakevenement van het noorden. Hieraan nemen 4 Middelstummers deel. Ben opent het bal in een discipline waarin hij een reputatie hoog te houden heeft: de vierkampen. Deze worden van 22/12 tm 24/12 gehouden.
Jan, Harry, Sjouke en Joop nemen deel aan aan één van de 5-rondige compact-toernooien die tweede kerstdag beginnen en waarvan de slotronde op 30/12 is.
All ins and outs van het toernooi zijn via deze link te volgen. Vanaf het wonderschone Koh Tao wens ik de Middelstummer deelnemers veel succes en iedereen een verheffend slot van het jaar!

ScepU te machtig voor het tweede

scepu In de donkere dagen voor Kerst werd nog een competitiewedstrijd gespeeld tegen ScepU. Het verslag hiervan ben ik jullie nog schuldig.
Jan vd Berg speelde remise maar had dacht ik wel winstkansen.
Bert, Wim en Joost verloren, maar hoe dat ging heb ik nauwelijks gezien. Dat kwam omdat ik slecht ter been was en volledig in beslag werd genomen door mijn eigen geploeter.
Helaas werd ik zonder enig zinnig tegenspel van het bord gedrukt door Antoon Wever. Als excuus kan ik misschien aanvoeren dat ik geblesseerd was aan mijn achillespees maar dat geldt voor het schaken niet. Mijn aanstaande pensionering dan? Die hield mij al maanden uit mijn slaap, dus dat kan een rol gespeeld hebben. Nee Antoon speelde gewoon beter en de winst was dik verdiend.
Alleen Ben won zijn partij . Dat was wel de laatste 1½ - 4½, en zo nam het team uit Usquert wraak op de smadelijke nederlaag (1-7) uit het seizoen 2015-2016.
Hartelijke groet uit Zwitserland en natuurlijk een prachtig Kerstfeest. Gelukkig Nieuwjaar! pensionado Free

8/12 Bekeravontuur alweer ten einde voor Middelstum..

Paardensprong - Middelstum 2½ - 1½. Het verslag van Paardensprong..

1/12 Middelstum blijft met lege handen staan in Leek

ganze
veer Het zwaard van Damascus
Opgewekt reden Free en ik naar Leek. Al keuvelend waren we bijna de afslag Leek voorbij gereden, maar Free had het op tijd in de gaten en zei: moet je er hier niet af? Dat was zo. In de speelzaal van Leek werden we verwelkomd door Pieter Doller, de wedstrijdleider. Toen Pieter het beginsignaal blies, ontbraken de eerste en de tweede bordspeler van Leek nog, maar al gauw kwamen ze eraan.
Gerry verving Albert op het eerste bord. Albert had een professionele verplichting in Rotterdam en had moeten afzeggen. Gerry kwam een kwaliteit achter te staan, verdedigde zich manmoedig, maar kon het toch niet bolwerken. (0-1)
Zijn broer Harry kreeg met zwart een licht overwicht. Hij had een mooie batterij torens op de e-lijn staan tegen een achtergebleven pion, maar had niet de gelegenheid een tweede front te openen, want zijn loper van de witte velden keek alleen maar tegen eigen pionnen aan en kon niet helpen. (½ -1½)
Freddie speelde een gedegen remise en haalde het volgende halve punt binnen. (1-2)
Ik werd door Pieter Doller vakkundig van het bord geschoven. Hij had me al gauw het mes op de keel gezet en dat leidde tot het gebruikelijke diepe gepeins. Dat kostte me zoveel tijd dat ik van de andere partijen slechts flarden meekreeg. Dat is de reden waarom ik zo kortaf ben over alle partijen, behalve mijn eigen partij. Ik meende een schijnoffer te moeten brengen om me wat los te werken. Ik offerde een paard om de witte loper in te sluiten. Wat ik niet zag –Pieter ook niet- was dat wit met Tc3 de pion die de loper aanviel kon pennen. Dat had je een stuk en directe winst opgeleverd, Pieter! De alwetende kompjoeter zag het later wel. Zoals het ging wist Pieter me langzaam, maar zeker ook van het bord te schuiven. (1-3)
Jan Bol schoof zijn partij regelmatig naar winst, was mijn indruk. Dat was een blunder, hoorde ik zijn tegenstander tijdens de nabespreking zeggen. Zonder blunders van de tegenstander vaart niemand wel. (2-3)
Jan Mark was als eerste klaar met zijn partij. Remise. (2½ -3½)
Ben was nog bezig met zijn partij toen Free en ik tegen twaalven huiswaarts keerden. Free had zijn auto bij mij geparkeerd en moest nog een eind verder rijden. Ben leek te gaan winnen. Ik zag een matdreiging die alleen met materiaalverlies leek te kunnen worden afgewend. (3½ -3½). Inderdaad bleek Ben te hebben gewonnen.
Free verloor. Hij had halverwege wel een paar pionnen meer, maar wit had een machtig loperpaar en Free zag zich gedwongen een kwaliteit te geven. Daarna had hij volgens zijn telefoon, waar hij onmiddellijk de partij op intikte, nog wel kansen op remise, maar hij benutte die niet. (4½-3½)
Voor straf moest hij later de vorst van zijn ruiten krabben, voordat hij naar huis kon rijden.
Opgewekt reden Free en ik uit Leek terug. Ik had natuurlijk moeten zeggen dat we bedroefd waren, maar we keuvelden op de terugweg net zo vrolijk als op de heenweg en waren allebei onder de indruk van de manier waarop onze tegenstanders ons hadden verslagen. Dat stemt tot vrolijkheid. Free bleek bovendien te hebben verloren van de vader van de kampioen van Damascus, dus daar valt goed mee te leven Frits

Ha ja Renze de Vries! lol Een curiositeit uit de langst durende partij op het 7de bord wil ik de lezer niet onthouden: in een korte analyse bleek Ben argeloos bij het `en passant` slaan een verkeerde pion te hebben weggenomen, zonder dat de tegenstander dit opmerkte! Dat leidde gelukkig bij allen tot vermaak en niet tot twist! Het verslag van Leek is hier te vinden.
Het programma voor deze maand voorzover bekend is als volgt:
Dinsdag 5 december geen schaken i.v.m. Sinterklaas!
Vrijdag 8 december bekerwedstrijd uit tegen Paardensprong.
Dinsdag 12 december thuiswedstrijd 2e team tegen Scepu.
Dinsdag 19 december vijfde ronde interne. Indeling is al bekend.
En ik hoor graag of er leden zijn die binnenkort deelnemen aan een schaaktoernooi!

21/11 Middelstum 2 herstelt zich tegen Lewenborg 3

logo_lewenborg Omdat Free 5 dagen eerder een zweepslag had opgelopen in de sportzaal tijdens tennissen, reisde ik met Bé af naar de wijk van Louis le Roy, waar we aanvankelijk niet de weg konden vinden naar Het Dok.
Voor het eerst speelde Wim mee, nog zonder bekende rating. Inmiddels weten we al dat hij een geduchte tegenstander is. Teamleider Joop had hem op bord 6 geposteerd, maar ook dit bord zal hij wrs. niet lang houden. Hier was hij als eerste van de avond met een overtuigende winst begonnen, ik hoorde zijn tegenstander nog mompelen: ”dat had ik niet gezien, ook een andere zet biedt geen soulaas”.
Het volgende halve punt kwam op mijn naam: in een iets mindere stelling stelde ik remise voor, die werd geaccepteerd door mijn tegenstander Arthur Uyleman (onderlinge stand 1,5-0,5).
Bé won een aantal pionnen (3 voor) en na afruil viel er niets meer te halen voor zijn tegenstander.
Daarna scoorde Joost het volle punt, ook met twee pluspionnen. Na een gedwongen dameruil gaf zijn tegenstander direct op.
Resteren borden 1 en 2. Bert had een volkomen remisestelling bereikt met een gelijk aantal pionnen en paard tegen loper. Hij dacht een doorbraak te maken met een pionoffer, echter z’n tegenstander kreeg een vrije randpion, waardoor zijn paard gebonden was. Dit liep zoals wij in de wandelgangen al hadden voorspeld, niet goed af.
Op bord 2 als laatste nog in actie Ben, die na een spannende pot remise overeenkwam. Ook hier wisselende kansen, vooral de tijdnood zorgde voor spannende momenten.
Eindstand 2-4 voor Middelstum! Sjouke

Ik wil even de aandacht vestigen op de bibliotheek van SC.Middelstum die uitgebreid is met 12 boeken, geschonken door Harry. Onze bibliothecaris heeft de bieb geupdate, en herinnert me daarmee zijdelings aan dat ik sommige al veel te lang geleend heb.. De collectie is ten allen tijde in te zien onder het tabblad 'informatie'
Daarnaast wil ik nog meedelen dat Ben zich helaas teruggetrokken heeft uit het bekertoernooi. Gerry als beoogde tegenstander dus door naar de volgende ronde.

15/11 De strijd om de Beker

Klik hier voor de uitslagen en de loting voor de kwartfinales.

7/11 Royale zege voor Middelstum in vierpuntenwedstrijd

logo_hoogezand/veendam Middelstum 1 haalt fors uit.
In de 4-punten wedstrijd onder in de promotieklasse tegen HSP/Veendam 2 had Freddie vorige week reeds de toon gezet met een kordate overwinning op bord 3. Gesterkt door deze voorsprong ging het eerste team dinsdagavond fel uit de startblokken, ik telde wat gambieten (Marshall, Staunton) en de nodige internationale openingen (London, Hongaars, Spaans), allemaal vol strijd.
Op bord 5 kreeg ik een scherpe aanvalsstelling, waarin de taktische trucs door mijn tegenstander snel en adequaat werden aangepakt: ½-½.
Frits speelde op bord 4 een lekkere aanvalspartij met Lxg6 als hoogtepunt, niet te verdedigen voor zwart: 1-0.
Ondertussen kreeg Bert, ondanks een pion achter in een naar eigen zeggen ‘klotestelling’, een levensgevaarlijke tegenaanval, waarin hij mogelijk gewonnen stond (?). Zijn tegenstander kon nog net ontsnappen met eeuwig schaak: remise.
Ook bij Harry op bord 2 een puntendeling door eeuwig schaak. Albert had intussen in een soort Hollandse Siciliaan een sterk loperpaar op de witte koningsstelling gericht, Sjouke(ook voor al uw drankjes) meldde in de kantine dat Lg2 winnend was, Albert had hetzelfde idee, daar bleek geen verweer meer op mogelijk, een sterke winstpartij van onze kopman! Tussenstand: 4½-1½, de winst was binnen met inmiddels ook nog eens 2 veelbelovende stellingen op bord 6 en 7, allebei goed afgemaakt door Jan Mark en Gerry. Eindstand: 6½-1½.
We kunnen het nog! In de bekerpartij tegen Freddie moest Joop 1 ½ keer het hoofd buigen, Freddie naar de volgende ronde. Jan

Dinsdag gaan we bekeren met de klemtoon op de eerste lettergreep, en ik wil ook even wijzen op het beslist lezens- én bezienswaardige verslag van onze tegenstanders...

1/11 de ratinglijst van 1 november

De clublijst laat iemand zien die in de vrije val zit, en Jan! die zijn notatieboekje nog niet heeft opgeborgen of hij ziet zijn goede resultaten uit Hoogeveen al beloond.. de verrekende partijen zijn hier te bekijken.

31/10 Ontluisterende start van het tweede tegen Paardensprong..

logo_assen Bert kwam op het 1e bord redelijk uit de startblokken. Echter, hij verloor een kwaliteit en wist zijn partij remise te houden. Ben hield een ieder zeer lang in spanning, vergeten de klok in te drukken. Uiteindelijk besliste hij zijn partij in zijn voordeel.
Be en Free verkeerden reeds in een sinterklaasstemming en deden wat stukken (paarden) in de aanbieding. Free en zijn tegenstander hadden ook nog een onderling gevecht, wie houdt zijn stukken het langst op het bord. Free verloor dat nadat hij een paard cadeau had gedaan. Hij gaf onmiddellijk op.
Sjouke speelde een puike partij en liet zijn tegenstander voelen hoe het is om te verliezen.
Jan stond in aanvang wel redelijk maar wist dit niet te handhaven. Bij het einde van zijn partij deed hij een paar ongelukkige zetten en kon zijn verdienstelijke prestatie in het Hoogeveentoernooi niet vervolgen.
Vorig seizoen nog een walkover, dit seizoen een pijnlijke nederlaag. Wij krijgen nog een return en dan maar beter presteren. Wij treffen hen ook in de beker op 8 december. Genoeg mogelijkheden om ons te revancheren. Joop

Tegelijkertijd werd de bekerfinale van het seizoen 2016 - 2017 gespeeld. Harry maakte in de tweede partij tegen Jan Bol het verschil waardoor zijn naam ten tweede male op deze trofee zal prijken .. Gefeliciteerd!
De vooruitgespeelde partij tegen HSP/Veendam 2 leverde Middelstum een voorsprong op die het 7/11 zal proberen te verdedigen..

20/10 Middelstum de komende maand

Dinsdag 24 oktober geen clubavond ivm de herfstvakantie.
Dinsdag 31 oktober thuiswedstrijd 2e team tegen Paardensprong, de Bekerfinale tussen Harry en Jan Bol, en een op verzoek van HSP/Veendam 2 vooruit te spelen partij. (Frits Wijbenga - Freddie Steggink)
Dinsdag 7 november thuiswedstrijd 1e team tegen HSP/Veendam 2 en de bekerwedstrijd tussen Joop en Freddie
Dinsdag 14 november de 1e bekerronde.
Dinsdag 21 november Lewenborg 3 - Middelstum 2
Dinsdag 28 november 4de ronde interne competitie, op de indeling rust een voorbehoud.. Verder heeft het de CL behaagd om na jaren afwezigheid weer eens een team in te schrijven voor de Nosbo-bekercompetitie. In de eerste ronde zal dit viertal in een uitwedstrijd op 8 december te maken krijgen met Paardensprong.

13/10 Middelstum komt ook tegen Sissa 4 niet in de buurt van een gelijkspel.

logo_sissa In de tweede wedstrijd deze competitie stond ons Sissa4 te wachten. Op een rustige vrijdagavond druppelden we mooi op tijd binnen in het Denksportcentrum. Helaas moesten we het zonder onze man in vorm Frits stellen. Hoewel vorm: Frits schuift al ongeveer een jaar lang foutloos zijn stukken over het bord.
Over de wedstrijd kan ik kort zijn. We konden geen vuist maken. Tijdens de strijd heb ik nog even gehoopt op 8 remises. Nergens ontstond er groot voor- of nadeel op de borden. Achteraf bleken de optisch beste stellingen voor ons goed voor een nul…verder moesten we het doen met gesprokkelde halfjes, waarbij de partij op bord 5 onderzocht wordt op matchfixing, werkelijk gedrocht van een partij. Voor de geïnteresseerde lezer is er behalve dit halfbakken verslag gelukkig ook nog een uitgebreider stukje proza op de Sissa-site Jan Mark

5/10 De interne competitie

Dinsdag 10/10 de derde ronde, de indeling is bekend.
En zo juist zie ik dat Middelstum 2 een dubbelrondige vierkamp speelt. 31 oktober trapt het tweede thuis af tegen Paardensprong.
Hopelijk weet dit toch wel grillige team de imponerende prestatie van vorig seizoen gestalte te geven..!

19/9 Middelstum opent het seizoen in mineur

logo_assen Vol goede moed en voornemens begonnen we aan de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Opvallend waren de degelijke openingen, behalve bij Bert die er direct op invloog en Albert.
Albert kreeg een aanval op de koningsvleugel om zijn oren,via opmars van de witte pionnen. Hij verloor snel de kwaliteit,leek toch tegenkansen te krijgen, met actieve paarden. Zijn tegenstander verdubbelde echter zijn torens op de e-lijn en kreeg een sterke aanval. Een paardoffer van Albert mocht niet meer baten. Via een fraaie paardzet van wit was het finito. 0-1
Harry: Op het eerste oog leek het of Harry positioneel de betere stelling kreeg door druk op een zwakke pion op e6. zwart bevrijdde zich echter, waardoor de kansen leken te keren. Na een fraaie loperzet van Harry werd de vrede getekend. 1/2-1/2
Freddie: de partijen van Freddie zijn voor mij vaak moeilijk te doorgronden. Dat komt natuurlijk door mijn gebrekkig inzicht. Want vaak komt de diepere laag naar boven. Zo leek het nu ook weer te gaan. Freddie kreeg wel druk op de stelling maar verloor toch 2 pionnen in het strijdgewoel. Zijn tegenstander nam het initiatief over en won gedecideerd. 0-1
Frits speelde een dijk van een partij. Hij zette het centrum helemaal vast, gevolgd door de flanken. Vervolgens werd de bal heen en weer gespeeld, net zolang tot er op de damevleugel een zwakte ontstond. De witte koning (de koning is ook een stuk) werd er heen gedirigeerd en scoorde als een voetbalkeeper het winnende punt. Enkele stuiptrekkingen van zwart in doodsnood mochten niet meer baten. Een nevenfunctie als coach bij het Nederlands voetbalelftal zou Frits niet misstaan. Klasse! 1-0
Jan Bol speelde voor zijn doen een rustige opening. Kreeg druk op een zwakke witte pion op e3. De zwarte dame dreigde even te worden ingesloten maar ontsnapte. De witte aanval werd sterker, oa dreigde er mat op de onderste lijn. Jan verdedigde fraai, had echter de pech dat hij na dame afruil in een moeilijk pionneneindspel terecht kwam, dat net (misschien onnodig) verloren ging. 0-1
Jan Mark: De partij verliep langzaam na een Scandinavische opening. Jan M. gebruikte veel tijd. Zwart rocheerde lang en kreeg de overhand. Na een gemeen zetje op f2 ging het snel bergafwaarts. 0-1
Gerry : Beiderzijds een rustige opening. Ik verzuimde actief te reageren, waardoor mijn tegenstander tegenkansen kreeg en 2 pionnen won. Op het oog leek ik compensatie te krijgen en bood ik daarom remise aan, hetgeen werd geaccepteerd. Later bleek op de computer dat ik veel slechter stond. 1/2-1/2
Bert: Als een Max Verstappen geeft Bert altijd in de opening vol gas. Hij had de pech dat zijn tegenstander hem een flinke duw gaf, waardoor oa zijn torens niet goed samenwerkten. Bert raakte achter in ontwikkeling en gaf zijn opponent gelegenheid het fraai af te maken.0-1
Een slechte start. Volgende keer nieuwe kansen. Gerry

En hier kun je het verslag van de tegenstanders lezen..

12/9 Biljarten en schaken gecombineerd in een toernooi

Johan Mostertman verzocht mij om de aandacht te vestigen op het Biljartschaaktoernooi dat op 24/9 wordt georganiseerd. Hij rekent op veel deelnemers uit Middelstum en hoopt bovendien dat sommigen lid zullen worden! In deze flyer meer informatie over de opzet van dit toernooi.

4/9 Het begin van de interne competitie

De eerste ronde van de interne competitie staat genoteerd op 12/9. Als nieuwe lid verwelkomen we Wim Harmanny, ongetwijfeld zal hij zijn draai bij Middelstum spoedig vinden!
Daarnaast wil ik er nog even aan herinneren dat 19 september al de eerste externe wedstrijd (thuis tegen Assen2), plaats zal vinden..

26/8 We zijn weer begonnen!

Loeks Bokaal Het snelschaakkampioenschap waarmee traditioneel een kakelvers Middelstummer schaakseizoen wordt ingeluid mocht zich weer verheugen op de welwillende instemming van de weergoden zodat er ook lekker buiten kon worden gespeeld. Maar of de zon nu schijnt of dat de regen tegensputtert: bij een goede gastheer/vrouw voel je je altijd thuis en die warme douche laten de schakerts van sc.Middelstum zich uiteraard graag welgevallen.
Het snelsschaaktoernooi kende in de persoon van Frits een verrassende winnaar, dit laatste uiteraard niet om `s mans schaakkwaliteiten die buiten kijf staan, maar wel gezien zijn van nature bedachtzame (en dus tijdrovende) benadering van het spel. Harry opperde nog even schertsend dat de bedenktijd dan maar verder omlaag moest.. Op een half punt bleef Harry steken en moest zich samen met Gerry tevreden stellen met een gedeelde tweede plaats.
Een toernooi als dit leent zich uiteraard voor de meest verschrikkelijke blunders die steevast gevolgd worden door kreten van ontzetting en anderzijds het onverhulde leedvermaak. Wat dit betreft leverde Bert in de laatste partij van het toernooi een vermakelijke bijdrage toen hij zijn dame 'en prise' zette waar hij geacht werd de kale koning van JM mat te zetten. Achja...
Na de prijsuitreiking werd er nog smakelijk en gezellig gegeten in de Kruisweg alvorens eenieder voldaan -en Harry zelfs op de fiets!, huiswaarts keerde. Tot slot wensen we de CL nog een genoeglijk slot van zijn vakantie in Denemarken en hopen spoedig te vernemen wanneer de eerste clubavond gepland staat!

11/8 Het wedstrijdschema van de promotieklasse.

Middelstum opent het seizoen op 19/9 tegen Assen 2 waartegen de grootste nederlaag werd geleden van vorig seizen (1½ - 6½). Dat moet beter! We spelen opnieuw thuis.

1/8 De KNSB ratinglijst van 1 augustus 2017

koning

Met o.a de resultaten van de interne competitie, die nogal wat verschuivingen hebben opgeleverd. De goede externe prestaties van beide Middelstummer teams zien we natuurlijk duidelijk terug in de cijfers. Alle verrekende partijen zijn hier te bekijken.
Johan wens ik bij deze veel succes bij zijn nieuwe club, als het maar niet tegen Middelstum is natuurlijk..
 P Naam         1 augustus 2016   1 augustus 2017  saldo 
 1 Albert Verheij    1883         1899        + 16
 2 Harry Wubs      1785         1839        + 54 
 3 Frits Brandsma    1698         1760        + 62
 4 Freddie Steggink   1811         1758        - 53
 5 Jan Mark Hof     1635         1711        + 76
 6 Jan Bol        1697         1686        - 13 
 7 Gerry Wubs      1641         1622        - 19
 8 Bert Koster      1639         1540        - 99
 9 Ben Sloot       1409         1495        + 86
 10 Bé Prins       1282         1474        + 192
 11 Sjouke Gerbens    1357         1420        + 63
 12 Free Bekker     1310         1418        + 108
 13 Joost van Melle    1415         1404        - 11
 14 Joop Naaijer     1425         1335        - 90
 15 Jan v/d Berg     1123         1147        + 24
  

23/7 Zomerse schaakactiviteiten

schaken Sinds jaar en dag wordt het toernooi in Dieren georganiseerd en natuurlijk komen we ook dit jaar weer Middelstummers tegen op de deelnemerslijst van één van de toernooien van het Open Nederlands Kampioenschap dat morgen van start gaat.
De zesrondige toernooien waaraan Jan v/d B (zesrondig 2) en Harry en Johan (zesrondig 1) deelnemen, beginnen morgen ook al meteen en de slotronde is zaterdag. Helaas helaas heeft Joop moeten afzien van zijn voorgenomen deelname.. Het beste jongen!
Zelf heb ik gekozen voor een soortgelijk toernooi dat in het Tjechische Pardubice in een ijshockeystadion wordt gehouden. Dat heeft zijn voordelen want hoewel het gisteren een warme dag was, bleek het binnen goed toeven zijn. Ik begon met een remise tegen een Indier. De kans is klein dat ik een Nederlander zal treffen want in mijn groep met 261 deelnemers speelt behalve ik nog maar één Nederlander, maar dat betreft dan wel een stadgenoot in de persoon van Sissaan Anne van der Veen.

footer