Seizoen 2015 - 2016


10/5 De jaarvergadering

jv2016 Vier leden, waaronder de voorzitter moesten afzeggen. Dat was natuurlijk knap teleurstellend, maar we hebben er het beste van gemaakt. Harry nam de taak op zich om als waarnemend voorzitter op te treden en hij begon gelijk goed door met lepel en glas een heldere toon te produceren die iedereen behalve Jan Mark tot aandacht maande.
Toen JM eindelijk uitgesproken was konden we dan toch beginnen:
Jan Bol opende met de opmerking dat hij zowel teleurstellend als verheugend nieuws heeft. Volgend jaar zal hij niet meedoen in de strijd om het clubkampioenschap. De beker en het rapidtoernooi blijven wel een mogelijke prooi voor hem en extern zal hij zijn partijtje ook blijven meeblazen. Omdat we toch wel enigszins in mineur waren geraakt besloot hij gelijk maar het goede nieuws te vertellen: het snelschaakkampioenschap als ouverture van het seizoen blijft ook dit jaar verzekerd van een plaatsje op de kalender! In nauw overleg met de huidige toernooidirecteur besloot hij de organisatie zelf weer ter hand te nemen en keren we terug naar het fraaie Suyderoogh. 3 september staat daarvoor genoteerd.
Bé overleefde het hele traject van balottagecommissies glansrijk en stelde -weliswaar met enig voorbehoud, ook wel eens extern te willen optreden namens Middelstum.
Enkele leden namen de rondvraag te baat om iets te vertellen over hun optreden in de externe, maar ze kunnen bescheiden zijn wat ze willen: ze zijn er niet minder kampioen om!
Sjouke vroeg zich af of er geen nieuwe schaakspellen aangeschaft moeten worden. Wellicht zou een gedegen inventarisatie al veel ongemak weg kunnen nemen.
Jan Bol opperde om het seizoen te beginnen met het rapidtoernooi met als argument om warm te draaien voor het nieuwe seizoen, maar dat idee oogstte ook niet veel bijval.
Het was opvallend dat de teamopstellingen en bordbezettingen onbesproken zijn gebleven. De teamleider mag dat als een compliment opvatten..!
De financiën van de club zijn niet aan de orde geweest waaruit de kascommissie verheugd de conclusie trok dat die in orde zijn.
Tevredenheid was er ook over het rapidtoernooi. Misschien is het wel beter om de indeling volgens het keizersysteem te laten verlopen dan volgens het wedstrijdschema van een round-robincompetitie. Daar zal nog serieus naar worden gekeken.
Toen werd het tijd om maar eens aan een snelschaaktoernooitje op zen armageddons te beginnen en dat leverde een overtuigende winnaar op die lang gezocht heeft naar zijn vorm. Ben mocht als hoogstgeklasseerde 2de teamspeler de andere prijs in ontvangst nemen. De witspelers wonnen 20 van de 36 partijen. Free maakte foto`s en die zijn hier geplaatst.
We zijn kampioen geworden, Harry is clubkampioen, sc. Middelstum is 10 jaar online: het was een mooi seizoen en dat was het!

1/5 De ratinglijst van 1 mei.

Op deze lijst zijn m.n. de laatste partijen uit de externe competities verwerkt.

27/4 De jaarvergadering en de beker.

update 6/5: Het feestelijke einde van het seizoen zal plaatsvinden op 10 mei. Houd deze dag vrij!
De halve finalewedstrijden v/d beker zullen over het seizoen worden heen getild, zodat Albert gebruik kan maken van zijn plaatsing.

21/4 Over het tweede team:

Ik wil de lezer even attenderen op het buitengewoon lezenswaardige verslag over de wedstrijd van het tweede tegen DAC 2. zie 18/4
update 24/4: Het tweede eindigde aan de verkeerde kant van de rangschikking in 2A, maar daar mag niet de conlusie aan worden verbonden dat het team te licht zou zijn. Uitgerekend in partijen met toegevoegde waarde werden gewonnen stellingen vergooid. Als dat er eens utgaat moet het tweede gewoon een degelijke middenmoter kunnnen worden. Bert werd topscorer met de mooie score van 5 uit 7, want een reglementaire overwinning telt hier ook gewoon mee lijkt me. Dinsdag staan er weer 2 rondes in de rapidcompetitie op stapel.

19/4 Middelstum kampioen!

logo DAC Middelstum is er in geslaagd om met minimaal verschil te winnen van het sympathieke DAC, waarvoor alleen de eer op het spel stond. Middelstum gehandicapt door het buitenlandse verblijf van puntenverzamelaar Albert Verheij - moest winnen omdat bij een gelijkspel van 4-4 Sissa met de uiteindelijke eer zou gaan strijken. En dat zou voor Middelstum extra pijnlijk zijn omdat de Sissanen in de 1 aprilgrap van onze webmaster waren gelopen, die hun één dag had laten geloven dat we verloren hadden van het nietige Assen. 2 April bleek niets minder waar. Maar de jonge Sissaspelers hadden in hun jeugdige overmoed op hun website al victorie gekraaid. Dat moesten we vandaag hoe dan ook zien te voorkomen door minstens met 4 ½ - 3 ½ te winnen. Zonder het uiteraard op matchfixing te doen lijken. Voorwaarde was dat we het zo lang mogelijk spannend zouden houden en daar zijn we dankzij Jan Bol en Harry Wubs ruimschoots in geslaagd.
Maar eerst had Freddie met wit al na enkele zetten geremiseerd met Arie Verhoog. Hij kon zich hierna terugtrekken in de rookruimte.
Invaller Bert vond een remise zo’n goed idee dat hij dit vrijwel onmiddellijk volgde door tegen de hoger gerate Bert Steenhuizen zich met remise tevreden te stellen.
Hierna was het mijn beurt om tegen Ties Molenhuis een gaatje te slaan. Dat lukte uitstekend doordat ik in een Siciliaanse opening mijn damepion kon doorschuiven naar d6, waardoor zwart volledig ingesnoerd raakte.update 21/4: (nu met het juiste diagram...sorry) Op zet 18 gaf Ties op omdat de muziek uit zijn stelling verdwenen was, hoewel het materieel nog gelijk stond.
Jan Mark en Gerry plakten hier snel een remise aan vast zodat de stand 3 - 2 was. De stelling van Frits tegen de van de ziekte van Pfeiffer herstellende Ruben Bourgonjen leek aanvalskansen te hebben maar Frits investeerde zo veel tijd in een mogelijk paardoffer dat niet doorslaggevend zou zijn geweest dat Middelstum opgelucht adem haalde dat Ruben niet op de tijd speelde: 3½-2½. Met nog 2 partijen te gaan was een dramatisch gelijk spel nog steeds een reële mogelijkheid.
Harry stond in de verdrukking tegen Henk Kloosterman, met een rating van boven de 1900 favoriet aan bord 1. Jan Bol was bezig met een toreneindspel met pluspion tegen de gewiekste Wiert Vos. 4-4 dreigde, zeker toen Jan nogal onachtzaam zijn b-pionnetje van b2 naar b3 schoof, waarmee hij een kostbaar tempo aan Wiert cadeau deed. Die profiteerde optimaal en kon ‘zelfs met zijn ogen dicht ‘ (ik citeer) dit eindspel remise houden.
4-4 werd steeds meer het schrikbeeld dat boven de Ewsum-borg opdoemde. Totdat Harry zich wonder boven wonder uit de netelige situatie wist te redden doordat zijn tegenstander niet doordrukte. REMISE! 4½-3½
Wat een opluchting voor spelers en supporters, die onder leiding van de trotse voorzitter in gejuich uitbarstten. En samen op de foto mochten. En wat een teleurstelling voor de Sissanen, die echter nog een leven voor zich hebben om ook ooit eens zo’n triomf mee te mogen maken. Op naar de Promotieklasse voor het eerst in onze historie, waar we gaan proberen in het volgende seizoen het vege lijf te redden. Johan

19/4 Terugblik op het seizoen

bildzeitung Tot gisteren heeft Middelstum in haar 33-jarig bestaan slechts éénmaal het genoegen gesmaakt om kampioen te worden. Omdat hiervan ieder bewijs ontbreekt moeten we het stellen met de overlevering van de oprichters van de club die zich dit succes nog goed voor de geest konden halen, maar er geen jaartal meer aan wisten te verbinden.
Verwend door succes is Middelstum dus beslist niet, maar dát heeft de club nooit geschaad, Wat uiteraard niet wil zeggen dat Middelstum een club is waarvoor succes van ondergeschikt belang is. lol Ik bedoel maar te zeggen dat Middelstum tot dusver een prettige uitzondering is gebleken op de trend van krimpende clubs. I`d better knock on wood!
De afgelopen 3 seizoenen klopten we met een derde- en 2 tweede plaatsen al nadrukkelijk aan de poort van de promotieklasse, waarvan de deur nu dus eindelijk open ging.
Dit seizoen verspeelden we onze kansen niet gelijk al in de eerste ronde, maar werd een zwaarbevochten overwinning gehaald bij Sissa 4 dat daarna geen steek meer zou laten vallen. Daarmee hebben ze er wél voor gezorgd dat druk op de ketel er bij Middelstum op bleef staan! Vooral in de laatste 2 wedstrijden zijn er momenten geweest dat ik vreesde dat we het haasje zouden worden. In de tweede wedstrijd verloor Middelstum al de helft van die voorsprong door een gelijkspel tegen Bedum in een wedstrijd waarin veel verkeerd ging, maar verder is het gelukkig niet gekomen hoewel het ons de laatste 2 wedstrijden dus wel bij de kont afbrandde!.
Dat Middelstum het zwaar gaat krijgen in de promotieklasse staat bij voorbaat dan ook wel vast, maar ach..., ook als we er gelijk uitknikkeren blijft 19 april 2016 met gouden letters bijgeschreven in de clubgeschiedenis!
Albert is sinds zijn lidmaatschap voor de vierde keer op rij topscorer geworden, hij won 5 x en leed -perfect getimed- zijn enige nederlaag in een wedstrijd die ruim gewonnen werd. Bert viel driemaal in en Joop en Ben eenmalig. Zij leverden ook een zeer waardevolle bijdrage met een score van 3½ uit 5. Hierbij dient ook gezegd worden dat ze door tactische meesterzetten van de teamleider dikwijls aan vrij hoge borden werden opgesteld!
Rest mij nog ook de andere jongens van het tweede te bedanken voor het support dat hun aanwezigheid met zich meebracht!

18/4 DAC 2 - Middelstum 2

logo DAC De Delfzijl Appingedam Combinatie (DAC) betoonde zich een vriendelijk gastheer, niet alleen door het aangeboden kopje koffie, maar ook door de ontspannen coulance jegens de laatkomers van ons team. In het overigens kille schaakhok, een soort sportkleedkamer met bruine tegels en felle neonverlichting, heerste een gemoedelijke schaakatmosfeer.
Het vuurwerk werd meteen al door Bert, aan het eerste bord, ontstoken. Na de Schotse opening kreeg hij een veelbelovende aanval, won een pion en leek niet meer te stuiten. Zijn tegenstander zag echter een uitweg waardoor diens dame diep op het vijandelijke terrein kwam en bijna oog in oog stond met de koning. Mat of aanzienlijk materiaalverlies leek onvermijdelijk, ware het niet dat zwart een tempo tekort kwam. De kruitdampen waren nog niet opgetrokken of er werd tot remise besloten. De angst zat er bij beiden kennelijk goed in.
De tweede remise was de partij van Ben tegen Bert van Till. Hoewel Ben in het eindspel wat beter leek te staan (loper tegen een paard, meer ruimte) was dat, ook bij nadere inspectie na afloop van de partij, niet voldoende voor winst.
Free verloor al vrij snel een stuk maar dat bracht hem geenszins van de wijs. Hij kreeg een mooie, dreigende stelling die echter toch onvoldoende bleek te zijn. Zo stonden we na anderhalf uur op een achterstand van 2-1. Toch leken we er goed voor te staan door de duidelijke winstkansen op de borden van Jan en Sjouke. Jan gaf het stuk dat hij voorstond echter pardoes weg en daarmee in feite de partij. Zijn loper bleek in het pionnen eindspel niet opgewassen tegen het paard van zijn tegenstander. Sjouke had een duidelijk overwicht, stond een pion voor en leek stapje voor stapje op winst af te stevenen.
Joost was intussen bezig met een ingewikkelde partij waarin na bijna anderhalf uur spelen nog geen pion of stuk van het bord af was. Door scherpzinnig te manoeuvreren wist hij een prachtig overwicht te krijgen op de koningsvleugel. Na lang nadenken besloot hij tot een prachtig paardenoffer op h6 waardoor de koning van zijn tegenstander slechts ten koste van materiaalverlies het hoofd boven water kon houden. In een overigens al gewonnen stelling blunderde zijn tegenstander een toren weg. Mooie winst van Joost! Tussenstand: 3-2. Maar Sjouke stond gewonnen. Hij stond ondertussen niet alleen een pion voor maar ook nog een kwaliteit. Gevoegd bij het grote ruimtelijke en positionele overwicht zou de winst een kwestie van tijd zijn.
Over tijd gesproken: beide heren, maar vooral Sjouke raakte in tijdnood. Of het nu daardoor kwam of het idee dat hij de partij feitelijk in zijn zak leek te hebben, Sjouke begon zwakker te spelen. Eerst verloor hij door een eenvoudige combinatie zijn kwaliteitsvoordeel. Toch hoefde dat nog niet beslissend te zijn omdat hij nog twee (of drie?) pionnen meer had in het toreneindspel. Doorslaggevend was dat de Sjouke’s koning aan de rand van het bord stond terwijl de koning van zijn tegenstander volop in het centrum meespeelde. Het eindresultaat was uiteindelijk een remise, die echter aanvoelde als een groot verlies! Ben

Assen 3 - Middelstum 1 op 1 april 2016.

logo assen Het werd heel erg spannend of we onze kampioenskansen vanavond wel zouden handhaven. Veel spannender dan op papier mocht worden verwacht in ieder geval. Qua rating waren er in ieder geval een paar verrassende uitslagen. Maar bij de jeugdspelers weet je het maar nooit. Vaak spelen ze al veel sterker dan hun rating doet vermoeden. Freddie was tenminste blij al wat baardharen te kunnen bespeuren bij zijn tegenstander.
We kwamen wel al vlot op voorsprong door een overwinning van invaller Joop. Mijn indruk dat het hem niet moeilijk werd gemaakt, klopte volgens Joop niet. Het lag toch echt aan zijn eigen briljante spel!
Dan gaat het een tijd behoorlijk gelijk op, al had Jan Mark weer eens een stuk geofferd. Op de vraag of het offer correct was, reageerde hij terecht met: dat zal nog blijken.
Bij Jan Bol leek het opeens niet helemaal goed te gaan. Freddie stond wel overwegend, terwijl Gerry en Harry in evenwicht bleven voorlopig. Bij Albert en Frits kon ik lang niet uitmaken wie er nu eigenlijk beter stond. Jan verloor omdat hij een tegenkans van zijn tegenstander had gemist geloof ik. Zowel Gerry als Harry berustten al vlot in remise.
Tussenstand 2-2 dus.
Bij Freddie ging het prachtig: een fraai offer dat hij op gevoel maakte, want alles doorrekenen was erg moeilijk, maar de verdediging van de koning werd wel gesloopt! Het gevoel klopte: hij mocht zijn tegenstander mat zetten.
Jan Mark leek eventjes terug in de wedstrijd te komen toen hij het stuk terug won, maar het was van korte duur. Torenverlies en toen ook vlot einde partij.
Dus 3-3!
We bleven lang in onzekerheid over de uitslag; 4-4 leek lang een reëele mogelijkheid. Albert bood remise aan, maar dat werd geweigerd. Een lastig toreneindspel werd door Albert voortreffelijk behandeld. Winst! 4-3 dus en Frits stond toen ook prima en kon normaal gesproken niet meer verliezen. Hij won gedecideerd!
Pff.... 3-5 in ons voordeel en we blijven dus goede papieren houden voor het kampioenschap.
Alleen nog winnen tegen DAC!! Harry

2/4 Assen 3 - Middelstum

Het is vandaag 2 april, en het wordt tijd om onze lieve lezers te laten weten dat zij gefopt zijn door het bericht dat hieronder verscheen. Natuurlijk verheugden we ons vooral op de reacties van onze grote concurrent Sissa, en behalve op het forum van hen zijn er op facebook enthousiaste reacties verschenen op het vermeende verlies van SC. Middelstum tegen Assen 3. Ook de NOSBO blijkt zich te hebben laten foppen.lol
Met dank aan Assen kon het dan ook een zeer vermakelijke grap worden, maar de serieuze journalistieke plicht roept intussen en dat is het vermelden van de juiste uitslag: 3-5
De supporters van sc.Middelstum die het bericht ook serieus hebben genomen, kunnen weer lachen!
Er volgt nog een verslag.

1/4 Ontluisterende nederlaag van Middelstum tegen Assen 3!

Uitslag 5-3 Wordt vervolgd.

29/3 Middelstum 2 - GC 6

Opnieuw een onnodig verlies, zo meldt een onzer correspondenten. Uitslag 2½-3½

11/3 De Paardensprong - Middelstum 2

logo paardensprong Gadegeslagen door onze clubkampioen, Harrie Wubs. Na een radeloze rit vanuit Delfzijl over talloze nieuwe viaducten die niet door mijn Tomtom werden herkend bereikte ik tenslotte enigszins verhit een kwartier te laat de vesting van de tegenstanders, die op een berg was gelegen. Dat beloofde niet veel goeds. Er werd geschaakt in de kleine speelzaal. We speelden met 5 man en stonden dus bij aanvang met 1-0 achter.
Mijn opponent, de heer Baptist had de klok alvast aangezet. Dat was natuurlijk zijn goed recht maar veroorzaakte bij ondergetekende nog meer hersenvertroebelende irritaties. Koffie moest gehaald worden in de bar die gelegen was in de grote speelzaal. Hier had de florerende schaakclub talloze jeugdspelers gesitueerd. Het duurde dan ook even met de koffie. Ondertussen tikte de klok vrolijk door….Afijn, na een abominabele opening verloor ik een kwaliteit door een eenvoudige paardvork. Daarna ging het rap bergafwaarts en kon ik na amper 19 zetten de vlag strijken. Hierdoor kreeg ik de gelegenheid eens wat om me heen te kijken.
Bert stond er goed voor en kon voor de winst gaan maar vertrouwde de pionnen van zijn tegenstander niet. Hij berustte tenslotte in remise.
Ben won wel, in gedegen stijl. Tussenstand 2½-1½ in ons nadeel.
Als een van de betere stuurmannen aan de wal zag ik hoe Jan van de Berg een mat in twee combinatie over het hoofd zag. Het tot op het bot afgekloven eindspel eindigde in remise.
En dan Joost. Tjonge wat stond hij goed! Ook hier zagen de toeschouwers een winnende voortzetting door een combinatie langs de h-lijn. Hij hoefde daarvoor alleen zijn in de weg lopende paard te verplaatsen. Helaas. Joost zag het niet en verloor tenslotte jammerlijk. Einduitslag 4-2 voor de Paardensprong. Free

8/3 Middelstum 1 op kampioenskoers

weegschaal Bescheidenheid siert de schakende mens, maar dat het kampioenschap voor het eerste team meer dan lonkt, kan niemand meer ontkennen na de daverende uithaal van 7-1 tegen de mannen van ScepU uit Usquert.
Het begin van de avond stond eerst nog in het teken van de nodige strategische manoeuvres, waarbij aan de borden zelden het evenwicht werd verbroken. Dat vonden Freddie en zijn tegenstander ook en die constatering werd beklonken met een remise op bord 2. Het eerste vuurwerk liet Gerry op bord 8 zien door resoluut de passieve openingsopzet van zijn tegenstander te pareren met een inval van een heel leger witte paarden en lopers: winst voor Gerry.
Op het zevende bord liet een lankmoedige Jan Mark een onreglementaire zet van Jan Vijge onbestraft, waarna hij heel gedurfd met een fraaie koningsaanval de winst greep.
Johan kwam op bord 4 een kwaliteit voor en incasseerde het verdiende punt.
Intussen eindigde de partij van Harry op bord 3 in een logische remise terwijl op bord 1 Albert zijn topvorm toonde en een spannende partij won van de nog ongeslagen Jan Pilon.
In mijn eigen partij tegen Erwin Kok had ik vanaf de opening een duidelijk overwicht, maar toen ik de verdiende vruchten dacht te plukken, kwam mijn tegenstander met een venijnige matdreiging op de proppen. Met enig rekenwerk kon ik de goede zetten-waaronder een torenoffer-vinden en mijn eigen mataanval weer op de rails zetten. De winst was binnen toen Erwins digitale vlag op zwart ging.
Frits had ondertussen op het vijfde bord de remisemarges verlaten en stoicijns zette hij in het eindspel zijn zwarte pionnenmeerderheid om in winst. Einduitslag: 7 -1 en daarmee weer terug aan kop in klasse 1A nadat Sissa 4 een dagje had mogen genieten van de koppositie na een 6½-1½ bij Staunton.
Aanstormend talent Bert onderstreepte inmiddels in de gelagkamer nog eens zijn kandidatuur voor het eerste team door de interne inhaalpartij tegen Bé te winnen. Dit levert hem in de eindstand een gedeelde derde plaats op. Klasse! Jan

6/3 Aankondiging Eemsmondschaaktoernooi

Free wijst op het traditionele rapidtoernooi dat D.A.C. volgende maand organiseert.

23/2 De interne competitie(s)

De laatste kwartfinale van de beker was al afgelopen voor ik er erg in had, of zelfs maar een blik op het bord had geworpen... Hopelijk leveren de halve finales wél het spektakel op dat je er van verwacht!
In de interne verwierp Frits ook het 2de remiseaanbod dat JM hem deed. Zijn motivatie moet wel het wapen van zetdwang zijn geweest, maar JM bleek daarvoor op zijn hoede te zijn en dwong aldus remise af.
Nippend aan de groene thee confisceerde Joop een pionnetje van Sjouke die deze tegenslag niet te boven zou komen maar Joop desondanks wel een matje op h1 gunde. Joop klimt gelijk 3 plaatsen in het klassement!
In het rapidtoernooi bevestigde Ben zijn vaardigheid in deze discipline door op een gedeelde eerste plaats te eindigen. Intussen is hij ook bevoegd leermeester in het schaak geworden en wist hij beslag te leggen op de tweede paats in een vierkamp bij het Boertjestoernooi, zodat we -ondanks zijn afwezigheid in de interne, niet hoeven te vrezen dat hij genezen is van het schaakvirus.
Volgende week is het verplicht afkicken, maar de week erop vliegen we er extern weer vol in...

16/2 De interne competitie

Joost kwam tegen Joop terecht in een pionnen-eindspel met verschillende lopers. Joost had dan een pion meer, maar die kon niet onbeduidender zijn dan die was. Joost trok nog een tijdje aan een dood paard voordat hij inzag dat er echt geen beweging inzat.
De 3 kwartfinales van de Beker kenden de meest duidelijke uitslagen die er maar kunnen zijn. JM verovert voor het eerst een plaats in de halve finale. In mijn (eerste) partij tegen Albert verklootte ik eigenlijk al min of meer mijn kansen op een goede afloop.
Volgende week wordt er in 3 disciplines geschaakt: Beker rapid en intern.

11/2 Rapidcompetitie

Ook de CL bleek enthousiast over het door Johan gelanceerde idee om over verschillende speelavonden een rapidschaaktoernooi te organiseren. Het voorstel is om iedere speelavond elke deelnemer een partij tegen 2 verschillende tegenstanders te laten spelen, met een bedenktijd van 45 m. pppp.
Verder is de competitieopzet hetzelfde als wordt gehanteerd bij de interne, behalve dat de resultaten niet aan de KNSB worden doorgegeven. Als het qua planning noodzakelijk dan wel dringend gewenst is, kan de CL besluiten om op een speelavond elke deelnemer tegen 3 tegenstanders te laten spelen. hierbij geldt een bedenktijd van 30 m. pppp. Het is nog niet duidelijk of we een beker aan deze competitie ophangen of dat er gekozen wordt voor meerdere prijsjes in natura. Wanneer dit voornemen voldoende draagvlak (de helft + 1 lol) heeft, gaan we waarschijnlijk 15 maart van start. Tijd genoeg dus voor eventuele suggesties.

9/2 De laatste ronde v/d interne competitie.

De laatste ronde van de interne werd niet de meest enerverende, maar dat neemt niet weg dat Harry -voor de dertiende keer liefst, de titel opeiste. Hij was zijn partij koud begonnen of stond al een stuk voor tegen Bé.
Jan Bol en ik kwamen na een bloedstollende partij remise overeen besloten na 9 bloedeloze zetten tot remise.
Johan won weliswaar van Free, maar dat had ook wel wat overtuigender gekund zoals in een korte analyse door de kersverse clubkampioen werd aangetoond.
Bert versloeg Jan v/d B dan nog, maar dat was ook al geen partij om in te lijsten. We waren vroeg thuis deze avond. Ongetwijfeld zullen de kwartfinales van den Beker volgende week meer het aanzien waard zijn...

5/2 Komende activiteiten bij SC. Middelstum:

9/2 Slotronde interne competitie
16/2 Kwartfinales bekercompetitie
23/2 Rapidtoernooi
1/3 Geen clubavond wegens crocusvakantie
8/3 Middelstum - ScepU
11/3 Paardensprong - Middelstum 2
Hier en daar zullen er partijen uit de interne worden ingehaald.

2/2 Middelstum pakt uit tegen Staunton 4.

weegschaal Afgelopen dinsdag mocht het eerste proberen de 2-0 voorsprong van de vooruitspelers te vergroten. Vorige week had Johan in een fraaie partij jeugdig talent Thijmen Nawijn verslagen. Daarnaast had Bert uiteindelijk de hulp nodig van vader Nawijn om het volle punt te halen.
Op de zes borden van Staunton de bekende mix van ervaring en jeugdig elan.
Op bord 1 speelde Albert tegen Mark Petrelli. Ik herkende duidelijk de nodige kunde van beide kanten in deze partij. Uiteindelijk gaf een pion extra de doorslag, omdat een redelijk paard na nauwkeurig spel een sterk paard werd.
Aan het tweede bord wist Freddie zijn goede reeks voort te zetten. Hij hield altijd enig voordeel in de partij tegen Jaap van der Graaf en speelde risicoloos op meer dan een halfje. Een kleine onnauwkeurigheid van de tegenstander werd vervolgens goed uitgespeeld.
Harry mocht het aan bord 3 opnemen tegen Jaap Hettinga, die zich nog een partij tegen Harry uit ik denk 1992 wist te herinneren. Harry zette de partij rustig op en kreeg steeds meer een voordeel. Een kolfje naar zijn hand, en zo werd er weer een vol punt bijgeschreven.
Frits trof op bord 5 een jeugdspeler, Vincent Tebbens. Frits kwam snel beter te staan, maar Vincent wist lang de verdediging gesloten te houden. Uiteindelijk brak de stelling en ook Vincents verzet en proefde Frits eindelijk weer eens de smaak van een externe overwinning.
Een bord lager troffen twee Jannen elkaar, onze Jan Bol tegen Jan van Reijendam. In een langdurige aanvalspartij met allerlei varianten en zijvarianten wist de oudste Jan het punt te scoren.
Zelf wist ik tegen nog een jeugdig talent, Oscar Hoppen, eerst één en even later twee pionnen te verorberen. Hierna begon de partij pas echt en speelde Oscar zeer aanvallend vol op de winst. Ik kwam uiteindelijk goed weg doordat ik de twee pionnen in de overgang naar het eindspel kon inwisselen voor een kwaliteit. Ik had denk ik minder dan 8 minuten op de klok en Oscar zeker nog een uur. Al met al dus een ruime overwinning.
Op dit moment was de ervaring nog van voldoende betekenis, volgend jaar kan dat wellicht al weer anders zijn, gezien het niveau, energie en enthousiasme van het jongvolk van Staunton. Jan Mark

1/2 Dikke zeperd voor Middelstum 2 tegen Eelde/Paterswolde

thuishonk e/p Bij aankomst vonden enkelen van ons dat wij later ook maar in dit zorgcentrum moesten gaan wonen, zodat wij konden schaken, biljarten en rummicuppen. Aan het einde van de avond was dit gevoel goed verdwenen.
Op bord 1 kwam Bert uit een door hem voorbereide opening slecht tevoorschijn., verloor een pion en in de loop van het spel gleed hij langzaam maar zeker van het bord.
Op bord 2 speelde Sjouke een verdienstelijke partij tegen een met 300 ratingpunten hoger ingeschaalde tegenstander. Hij hield het lang vol maar het eindspel kon hij niet meer houden.
Op bord 3 speelde Joost zijn geliefde opening waarin hij volgens mij beter kwam te staan. De stelling slipte wat dichten Joost dacht dit op te lossen met een stukoffer dat in dit geval gelijk stond met een stuk cadeau doen. Het was voor hem ook niet te houden.
Op bord 4 speelde Free een belabberde partij. Door vermoeidheid geveld deed hij een paar onlogische zetten, met als laatste de dame aan zijn opponent schenken. Free exit.
Op bord 5 kwam ik iets beter uit de opening en probeerde verder in de partij iets te forceren. Het mislukte jammerlijk en remise was mijn deel.
Jan kwam een kwaliteit voor en dacht toen dat hij de trein moest halen zonder te beseffen dat Eelde geen station heeft. Hij verloor door dit extreem hoge tempo. Als pleister op de wonde moet gezegd worden dat rating van Eelde op elk bord hoger was. Wij zullen maar zeggen, volgende keer beter!!! Uitslag 5½ - ½. Joop

1/2 De ratinglijst van 1 februari.

Op deze lijst zijn de resultaten van de vierkampen bij Tata ook al verwerkt.

26/1 De 12de speelronde van de interne competitie

De interne nadert alweer zijn eind en waar het het kampioenschap betreft is de strijd wel beslist. Harry heeft met nog 2 partijen te spelen even zo veel punten afstand genomen op zijn naaste belagers, zodat het woord 'vorentscheidung' hier eerder een understatement is dan een zinvolle toevoeging.
Hoofdschuldige aan het wegvallen van de spanning ben ik zelf omdat ik in deze stelling waarin alleen zwart aan winst mag denken, een grafzet beging.
In het duel tussen de Jannen trok de man met de kortste achternaam aan het langste eind; hij lokte zoveel positionele zwaktes uit dat hij het voor het uitzoeken kreeg.
Jan Mark waande zich te snel winnaar in zijn partij tegen Joop die het halfje dat hij scoorde -al was het maar om zijn wedstrijdmentaliteit, volledig toekwam.
Van de partij tussen Frits en Sjouke heb ik weinig meer vernomen dan de uitslag die in het voordeel van Frits sprak.
In zijn partij tegen Bé greep Free zonder dralen het initiatief en stuurde fraai aan op een mataanval. Niks op af te dingen!
Op verzoek van Staunton 4 werden 2 partijen vooruit gespeeld. Thijmen Nawijn liet zich verrassen door een slagzet op f7 van Johan, terwijl zijn vader zichzelf de das omdeed door in een gelijkwaardig ogende stelling zijn dame 'en prise' te zetten.
Middelstum mag het vervolg v/d wedstrijd die volgende week thuis genoteerd staat, met vertrouwen tegemoet zien. Maar eerst neemt het tweede team het een dag eerder op in Paterswolde tegen Eelde/Paterswolde.

19/1 Middelstum 2 zet Lewenborg 3 opzij.

Logo Haren-Oostermoer Om maar met de deur in huis te vallen, we hebben weer eens gewonnen! En dat hadden we nodig ook. De laatsten vertrokken van de ‘Borg’ in een goede stemming ondanks de opkomende gladheid. Twee partijen waren ‘redelijk’ op tijd klaar.
Op bord 5 speelde Free met zwart tegen Sjak Rijploeg. Free verloor deze partij omdat, zoals hij zei, de hele partij minder heeft gestaan. Hij kwam eigenlijk niet toe aan het goed ontwikkelen van zijn stukken en moest het doen met een erg gedrongen stelling.
Op bord 4 ging Joost in de aanval! Voordat wij er erg in hadden stond hij 3 pionnen achter maar wel in een door hem geregisseerde open stelling. De paar keer dat ik keek kon ik niet overzien of de stelling nu echt in het voordeel van Joost was (daar heb ik overigens vaker problemen mee.) Maar, Joost bewees zijn gelijk door deze partij in relatief korte tijd in zijn voordeel te beslechten!
Ben en Jan v/d Berg speelden volgens mij een degelijke partij waarbij, voor zover ik dat kon zien, de stelling de hele partij in evenwicht is gebleven. De uitslag was er dan ook naar, remise.
Sjouke speelde ook remise maar dat was, volgens hem, enigszins gelukkig. Hij kwam wat minder uit de opening dan zijn tegenstander en heeft alle zeilen moeten bijzetten voor dit resultaat. Dus uiteindelijk toch goed doorgezet en daarvoor beloond!
Mijn partij heb ik gewonnen. Ik kwam weliswaar een kwaliteit voor te staan in het middenspel, maar het gevolg was dat ik een sterke aanval op mijn koningsvleugel kreeg te verduren. Mijn tegenstander offerde gedurfd een paard maar ik kon mijn Koning nog net veilig op H8 houden. Toen de rook van de aanval was opgetrokken stond ik 2 pionnen en een stuk voor en kon ik gaan voor de winst. Uitslag 3½ - 2½.
Een inhaalpartij werd ook gespeeld, Frits tegen Jan Bol. In de wandelgangen liet Jan zich ontvallen dat hij wellicht een oplossing had gevonden voor de bekende opening van Frits. Dit baseerde hij op de lange bedenktijd die Frits zich gunde. Het resulteerde in ieder geval in een kwaliteit winst voor Frits maar ook weer niet goed genoeg om op de winst te spelen. Het werd remise. Bert

17/1 Het Tata steel schaaktoernooi.

Vandaag zijn de dagvierkampen begonnen van het Tata steel schaaktoernooi. Harry is ingedeeld in 4D en Johan maakt in 4I zijn opwachting.
Alle ins and outs van het "Wimbledon of Chess" zijn op deze site -dat een bijzonder mooi logo heeft, terug te vinden.

12/1 De interne competitie.

In de elfde ronde troffen 5 teamleden van het eerste een lid van het tweede team. Deze 'match' werd 5-0, maar die klinkende score mag niet verhullen dat ze hier en daar moeizaam tot stand kwam. Vooral Jan Mark had zijn handen vol aan Jan v/d B die op het einde een zekere remise verklootte.
Frits trof het dat hij een onduidelijk offer tegen Bé niet hoefde te bewijzen omdat de laatste zijn dame in de steek liet. Jan Mark en Frits mogen nu eindelijk op een plusscore wijzen en een eindklassering boven de jongens van het tweede komt in zicht.
Joop hield lang stand in een nogal vlakke partij zonder lichte stukken waarin Johan toch wel het beste van het spel had.
Zelf voelde ik me niet aldoor op mijn gemak tegen Sjouke, maar zijn aarzelende hand en binnensmonds gemompel schonken me daarentegen onbedoeld vertrouwen dat niet beschaamd werd.
Jan Bol won zijn partij tegen Free wél overtuigend vond ik dan toch.
Het duel tussen de best geklasseerden van het tweede team werd in het voordeel van Joost beslist. Dáár viel ook weinig op af te dingen; en hij steekt Bert die van de 2de naar de 6de plaats in het klassement duikelt, voorbij...
19 Januari speelt het tweede team de uitgestelde wedstrijd tegen Lewenborg 3 en de CL pijnigt zich intussen het hoofd hoe hij dan het meest efficiënt partijen kan inhalen. Stay tuned dus.

8/1 Solide winst van Middelstum op Haren & Oostermoer 2

Logo Haren-Oostermoer Het was tgv de ijzel behoedzaam manoeuvreren gedurende de dagen voorafgaande aan de wedstrijd Haren/Oostermoer 2 tegen Middelstum. Dat was te merken op de borden. De zetten werden zorgvuldig gekozen en de stand bleef op de meeste borden lang in evenwicht.
Albert had misschien nog de schrik in de benen na zijn bijna ongeluk in Portugal,maar daar was tijdens zijn partij niets van te merken. Hij zette op zijn bekende wijze de stukken goed neer, kreeg overwicht, won enkele pionnen en de overwinning zat in de knip.
Freddie lukte het om de dame van zijn opponent midden op het bord te verschalken en won eveneens.
Ben en Bert waren de invallers vanavond en bleken het geheime wapen van onze coach. Ze behaalden alletwee een degelijke remise.
Jan Bol kwam in een siciliaan wat gedrongen te staan, dacht in de opening niet lang genoeg na vond hijzelf, maar kreeg wel een aanval op de vijandelijke koning, echter niet genoeg voor de winst : remise.
Jan Mark speelde een partij met jojo effecten. Hij kwam vrij snel een stuk voor maar zijn tegenstander veroverde de kwaliteit terug. Jan M kreeg echter toch nog een sterke aanval die resulteerde in damewinst na een paardschaak.
Frits was het langst bezig vanavond. Het werd via zijn bekende pion-loper opening een degelijk positioneel gevecht. De verhoudingen bleven lang in evenwicht. Toch dreigde plotseling een zwarte a pion te promoveren. Frits probeerde nog via troebel water het tij te keren, tevergeefs.
Dan mijn partij (Gerry) Ik had besloten zo lang mogelijk rustige positionele zetten te doen, maar kon het toch niet laten na zo’n 15 zetten de aanval op de witte koningsstelling in te zetten, inclusief paardoffer (dat later op de computer niet correct bleek) Het werd mijn jonge tegenstander toch te veel, hij liet zich mat zetten.
Een duidelijke overwinning: 2½ - 5½ De sterkste zet deed onze teamleider, die ook present was, waarvoor hulde, met deze gedurfde maar succesvolle opstelling. Van Gaal kan nog wat van hem leren. Gerry

15/12 Harry Herbstmeister verstevigt zijn positie

De laatste interne ronde van dit jaar voorzag in 5 partijen:
JM offerde een pion voor actief spel en die investering werd vrij snel in klinkende munt omgezet tegen Free.
Bert voerde de regie in zijn partij tegen Joop en besliste de partij -in hogere zin dan toch- met een kruispenning.
Ook Jan v/d B kreeg -als mijn waarneming klopt, te maken met een penning in zijn partij tegen Johan waarop hij het antwoord schuldig bleef.
Harry zal in zijn element zijn geweest tijdens zijn partij tegen Sjouke waar hij zonder zijn tegenstander counterkansen te gunnen, lekker kon drukken op de C-pion.
Zelf kon ik een slappe partijopzet niet ongedaan maken en Bé pakte een zeer verdiend halfje.
De interne competitie zal nu een maand op zijn gat liggen, want de eerste week van het nieuwe jaar doen we het weer extern. Maar eerst volgt voor verschillende leden het schaakfestival, waarover later meer.

11/12 Schakers aan het biljart.

biljarten In Biljartcentrum1977 verzamelden zich gisteravond 9 schakers van SC. Middelstum om hun kunnen weer eens in een geheel andere tak van sport te tonen. Deze keer was gekozen voor 125 beurten libre.
Jan Bol kwam dichtbij prolongatie van zijn vorig jaar verworven titel, maar uiteindelijk kwam hij daarvoor slechts 4 caramboles te kort. Een verlenging zat er dus nét niet in, want Johan kwam uit op 183, waar Jan 180 caramboles noteerde. Een straatlengte daarachter, maar desondanks zeer verdienstelijk greep Sjouke de 3de plaats met een moyenne van exact 1. Jan Mark hoefde zich dit keer niet te melden voor het in ontvangst nemen van de poedelprijs want die ging naar Jan v/d Berg die als huiswerk een boekje met schaakopgaven mee naar huis mocht nemen.
Hopelijk krijgen we volgend jaar opnieuw de kans er met de wisselbeker vandoor te gaan. Johan wordt bedankt voor de organisatie, en natuurlijk mag ik Frea ook niet vergeten wier gezelschap niet alleen prettig was maar die zich daarnaast ook nog nuttig maakte met allerlei hand- en spandiensten zoals het decoderen van dikwijls onleesbare notatiebiljetten uhhh scoreformulieren...

Dinsdag spelen we de 10de interne ronde, die later vandaag gepubliceerd zal gaan worden.

8/12 Goede dag voor de koplopers in de 9e ronde.

Mijn eerste aandacht ging vooral uit naar de strijd tussen Bé en Joost. Wit trok meteen ten aanval, met loper en paard sloeg hij op f7 na de korte rokade van zwart. Van beide kanten wordt daarna zeer nauwkeurig spel vereist en Joost trok uiteindelijk aan het langste eind met een toren en loper tegen toren. Met stip stormt Joost de subtop binnen; hij wordt steeds gevaarlijker!
Johan beleeft een najaarsdip: tegen Jan Mark werd hij vlot aan de kant gezet. Cruciaal was de zet e6-e5 die niet kon worden genomen (wit had nog niet gerocheerd). Dit leverde een pluspion op en na de ene na de andere sterke zet verloor Johan ook nog een stuk waarna hij terecht de koning neerlegde.
Harry behaalde een gemakkelijke overwinning tegen Jan en dacht een prima avond te beleven gezien de ontwikkelingen op de andere borden.
Jan Bol en Bert vochten een zware strijd uit met aan het slot een zeer spannend verloop. Jan gaf de dame tegen 2 torens en Bert dreigde met dame en randpion steeds met mat maar Jan koos een prima verdediging. Beide spelers waren content met remise, voor de toeschouwer een mooie partij.
De andere topper was Free tegen Freddie. Lange tijd stond Freddie onder zware druk, kon zich nauwelijks verroeren. Free dreigde met een zeer gevaarlijke aanval op de H-lijn en heeft hier wrs de beste voortgang gemist waardoor Freddie zich uit de omsingeling kon bevrijden. Oorzaak als altijd vermoeidheid op het eind en zeker mazzel voor zwart. Zoals Harry opmerkte: wel gewonnen maar zeker met een blauw oog! Sjouke

3/12 Middelstum 2 verliest onnodig van HSP/Veendam 3.

Het thuishonk van HSP Donderdagavond speelde Middelstum 2 de uitwedstrijd tegen Het Springend Paard. Helaas moest onze kopman door beginnende griep verstek laten gaan en nam onze teamleider plaats achter bord 4. Hij bevestigde z'n goede vorm door al snel een pion voor te staan en behield initiatief. Als eerste bereikte Bert de finish en bracht de stand in evenwicht.
Als 2e finishte Free met een gedegen remise. Misschien had er zelfs nog meer in het vat gezeten, maar al met al was Free content.
Sjouke bereikte ook een bevredigende stand en na overleg met Bert besloot hij remise te accepteren omdat Bert zeker 1½ punt bijtelde gezien het verloop van de partijen op bord 2 en 6.
Jan begon nl. zeer goed en tot mijn verbazing stond hij al vrij snel een loper en pion voor, later zelfs 3 pionnen met loper. Echter aan het slot begon het wat te haperen, Jan was met pion op de G-lijn doorgedrongen tot de 7e rij, gedekt door de toren op de onderste rij. Ineens liet hij zich de loper en pion afsnoepen. Daarna resteerde uiteindelijk een eindspel van de witte koning, tegen de overmacht van zwart van koning en 3 pionnen. Hier de stelling. Kat in het bakkie dacht iedereen, waarom geeft de tegenstander niet op? Kennelijk geimponeerd door de discussie tijdens Sinterklaas over de zwarte pieten, slaagde Jan erin pat toe te laten; de randpionnen waren al verdwenen.
Grootste fout die Jan maakte: meegaan met de tijdnood van zijn tegenstander terwijl hijzelf meer dan een halfuur over had.
Na deze snelschaakklucht was nu de hoop nog gevestigd op Ben en terecht want door goed spel stond deze een toren met pion voor! Zijn tegenstander had nog 1 dreiging in deze verder kansloze strijd die evenwel goed te pareren was, maar door een geweldige black-out liet Ben zich pardoes mat zetten door Dame gedekt door de toren op F7, hierdoor het team achterlatend in een burned-out. Uitslag 3½ - 2½ *
Het ros van de arme Sint sprong zo wild, dat de oude man van het paard viel en met een grote kater huiswaarts keerde; CALM AFTER THE STORM na wat kalmeringstabletjes.
Klik hier voor het verslag van HSP/Veendam 3. Sjouke

* noot v/d redactie: bord 1 aan de kant van Middelstum bleef onbezet en dat dient uiteraard te worden vermeld op het wedstrijdformulier. Zoals het er nu staat zou het reglementaire punt ook nog de uitwisseling van ratingpunten ten gevolge hebben... Ik vertrouw er dan ook op dat degeen die deze uitslag heeft ingevoerd zijn fout herstelt. Dinsdag staat ons de negende ronde van de interne competitie te wachten en die is gepubliceerd.

1/12 Middelstum en Bedum in evenwicht.

logo bedum Nadat Middelstum uitstekend uit de startblokken was gekomen, begonnen de kansen in rap tempo te keren. Laat ik eerst de verliezers eens onder de loep nemen: de eerste die de koning omlegde, was notabene Harry op bord 1, die pardoes een paard weggaf. Vanaf de opening kwam Harry al onder druk te staan toen z'n tegenstander gevaarlijk oprukte naar de koning kreeg Harry een schaak via de dame, waarbij z'n ongedekt ros aan de damezijde viel. Als sanctie blijft Harry op bord 1 spelen na 2 wedstrijden 0 uit 2.
De tweede nul kwam vlot daarna van Jan Mark, die ook slecht uit de opening kwam; even leek op te veren maar vlot daarna een loper moest geven en even later ook nog zijn dame in grote problemen zag komen en de enige goede zet van de avond deed door op te geven. Jan Mark stemde volledig in met de omschrijving "bagger". De inspiratie moet nog komen, je kunt veel beter!!
Na de 2-2 werd het 2-3 doordat Johan werd getroffen door ernstige schaakblindheid. Nadat Johan zeer goed stond, begon de gemakzucht toe te slaan: eerst een pion weggegeven daarna in slechte stand gaf hij ook nog een paard cadeau. Conclusie: 3 partijen verloren door cadeautjes van onze kant, niet eens na zware strijd.
Overigens begon de avond voortvarend door een vlotte overwinning van Albert, die al snel een loper veroverde. Toen zijn tegenstander ook nog eens een toren tegen loper ruilde, was het snel beslist. Deze gemakkelijke zege werd heel snel gevolgd door een mooie overwinning van Jan Bol, die via een schijnbaar pionoffer vernietigend de vijandelijke stelling binnendrong en uiterst professioneel de klus klaarde. Toen was het 2-0, maar het werd 2-3
Als eerste van de overgebleven ridders kwam Freddy (volgens hem met ie, maar ik vind y chiquer staan) remise overeen in een stelling die volkomen in evenwicht was: loper tegen paard met beide spelers 6 pionnen. De 2e remise kwam van Frits die lange tijd zeer gedrongen stond en tevens erg op z'n tijd moest letten. Z'n tegenstander wist echter ook niet door te drukken en aan het einde van de partij wist Frits steeds meer ruimte te creëren en terecht werd besloten tot remise.
Vlak daarvoor was het benodigde halve punt voor Middelstum binnengehaald door Gerry die steeds overwicht had. Nadat z'n tegenstander oprukte gaf hij daarmee een pion op, Gerry wist een matdreiging op de onderste rij gemakkelijk te pareren en draaide de rollen direct om. Uitslag 4 - 4
Volgens Harry en Freddy heeft Middelstum nu de zwaarste tegenstanders van dit jaar al gehad en wordt al uitgekeken naar een succesvol einde van het seizoen. Wishfull thinking of dreigend onheil? Sjouke

24/11 De achtste ronde.

De topper tussen Harry en Johan werd niet het gevecht waarop werd gehoopt want Johan permitteerde zich in de opening een frivoliteit die zich niet meer weg liet poetsen.
Ook in de overige partijen werd het verschil snel gemaakt en dat werd ook naar behoren uitgespeeld. Nergens gloorde een puntendeling zelfs maar een moment aan de horizon. Na de uitslagen van deze achtste ronde is Harry als enige deelnemer nog ongeslagen. Wie doet er wat aan!?
Intussen maken we ons op voor een week waarin louter extern gespeeld zal worden: Komende clubavond zet Middelstum de stukken op voor Bedum dat in de eerste ronde stevig uithaalde tegen het tweede van Haren en Oostermoer. Twee dagen later doet het team van HSP/Veendam 3 hetzelfde voor Middelstum 2.

17/11 De bekercompetitie

Heel bijzonder en verheugend was het feit dat álle leden van SC. Middelstum present waren op deze clubavond!
Het kwam niet tot serieuze verrassingen want ook de uitschakeling van Frits door Bert mag -gezien de vorm waarin beide heren steken, niet als zodanig worden opgevat.
7 van de 8 matches konden het zonder barrage stellen, maar Jan v/d B en Joost gingen door tot het gaatje dat 'Armageddon' heet. Jan -met zwart spelend-, vergat nog even remise te claimen wegens zetherhaling, maar dat had geen gevolgen voor zijn kwalificatie. Deze partij is behoed voor de vergetelheid en hier nog eens te bekijken.
De loting voor de kwartfinales is intussen ook verricht. Behalve dat is de indeling van de interne competitie voor a.s. dinsdag ook al bekend gemaakt.

10/11 De zevende ronde.

Na de zevende ronde telt de interne competitie 3 koplopers, waarvan alleen Johan deze avond in actie kwam. Hij troggelde Jan Bol een halfje af omdat deze geen winnende combinatie kon vinden en hij daarom maar berustte in zetherhaling.
Joost geraakt weer in een plusscore nadat hij Sjouke pootje lichtte. 4 uit 7! Vorig jaar had hij nog 13 partijen nodig om tot 3 punten te komen.
Free leek bij mijn vertrek nog behoorlijk te staan in zijn partij tegen Frits, maar kwam niet tot scoren.
update 15/11: Deze partij is met commentaar van Free toegevoegd aan de partijencollectie.
Jan v/d Berg verloor tegen mij op een vrij schlemielige wijze een pion en gaandeweg kon ik dat voordeel tijdens een weinig opwindende partij uitbreiden.
De ranglijst toont een wat warrig overzicht en we hopen allemaal van harte dat die -en niet in de eerste plaats om deze reden- weer snel rechtgetrokken gaat worden...
Volgende week de eerste ronde van de beker, waarvan ik het programma hierbij nog even in herinnering roep.

7/11 De interne competitie.

De indeling voor a.s. dinsdag is bekend gemaakt.

6/11 Middelstum verslaat Sissa 4.

Logo Sissa De wedstrijd duurde lang en er moest hard gewerkt worden, maar tegen middernacht was de zege dan toch een feit! 4½ - 3½ tegen Sissa 4, een keurige prestatie als je het mij vraagt... De start was al goed geweest omdat Johan zijn vooruitgespeelde had gewonnen. Maar van een leien dekje ging dat niet.
Na 24 zetjes was Frits klaar. remise tegen Bart Romijn. Ik vond dat Frits wel wat beter stond, maar misschien had hij trek in een wijntje.
Aan de topborden was het niveau meestal te moeilijk voor mij; zeer spannend! o.a Albert die na zijn rochade het initiatief overnam en met agressief spel de zwarte koning het vrije veld injoeg. Wisselende kansen niettemin, maar met ijzersterke zetten dreigde de zwarte monarch geschavotteerd te worden! Vlak voor het zover was gooide zijn tegenstander de bezwete handdoek de ring in. Mooie partij!
Gaan we naar Harry: subtiel gemanoeuvreer van beide kanten. Harry kwam met een pion minder uit de opening, maar wist het evenwicht te bewaren. Hij pakte op het eind nog een zwarte pion zodat zijn eigen pion op mars kon gaan met hulp van zijn koning. Dit werd hem echter fataal; zwart offerde een loper om de pion te stoppen en de warte koning in het centrum besliste de partij.
Van Freddie`s partij heb ik niet veel gezien, maar het bleef min of meer in evenwicht.
Ook volop spektakel bij Jan Bol die vrij spoedig een stuk had tegen 2, later 3 pionnen. Gaandeweg kreeg hij het beste van spel. Misschien geholpen door onverantwoord ge-offer van zijn tegenstander? Het eindigde in mat met veel materiaalverschil.
Ook bij JM bleef de partij in evenwicht; er stond nog veel materiaal op het bord toen tot remise besloten werd.
Gerry tenslotte hanteerde het Albin-tegenganbiet waarmee ik hem mooie partijen heb zien winnen. Dit keer pakte het anders uit. Vier pionnen minder is zelfs voor een Albin-acrobaat te veel van het goede en gooide hij de handdoek in de ring. Deze handdoek leek me minder bezweet dan die ander. Met hartelijke groet, Jan v/d Berg .

3/11 Middelstum 2- van der Linde 2.

Terwijl Jan Mark en ik na 13 trage zetten tot een bloedeloze remise besluiten, is er om ons heen van alles te beleven. Het is een spannende strijd waarvan ik lang denk dat Middelstum gaat winnen, maar dat gebeurt niet! Omdat bord 1 niet op komt dagen heeft Bert een makkelijke avond. We staan dus al met 1-0 voor, net als PSV wat later.
Alle andere partijen gaan lang gelijk op, maar na 2 uur spelen vind ik dat het de goede kant op gaat aan de meeste borden. Sjouke ontworstelt zich uit een iets mindere stelling en wint een pion. Joost blijkt zomaar (?) een stuk voor te staan en Joop staat prachtig en kan een stuk winnen. Ben en Jan vd B. staan nog steeds gelijk. Maar opeens gaat het mis: zowel Joost als Joop gaan nogal de fout in, terwijl Sjouke het heel goed doet. Een 3-3 eindstand gaat zich aftekenen.
Bord 2: Een partij die heel traag op gang komt, super strategisch allemaal, maar wellicht was een veel aanvallender opzet voor Ben best kansrijk geweest. Uiteindelijk besluit hij zijn koningspionnen te laten oprukken, maar de open g-lijn blijkt toch vooral gevaarlijk voor hem zelf. Het is toch te houden blijkbaar: remise.
Bord 3: Zoals vermeld is het begin lastig voor Sjouke, maar hij blijft zoals altijd zeer geconcentreerd en na pionwinst weet hij ook nog een stuk van zijn tegenstander zodanig te pennen, dat hij dat stuk wint en daarmee na enige tijd ook de partij.
Bord 4: Joop komt heel goed te staan als hij de open b-lijn in zijn bezit heeft en daarmee flink druk uitoefent op de stelling van zijn tegenstander. Toch geeft hij die lijn op, misschien omdat hij een pion denkt te winnen(?) Na een fout kan Joop opeens een stuk winnen, maar hij ziet het niet. Nog steeds lijkt er weinig aan de hand totdat hij opeens na een tegenoffensief in een matnet terecht komt. Verlies dus.
Bord 5: Jan vd B. komt redelijk goed uit de opening en hij bouwt wel een aardig initiatief op, was mijn indruk. Toch werd het evenwicht blijkbaar niet ernstig verstoord, want er kwam vrij spoedig een eindspel op het bord met aan beide kanten een loper en drie pionnen. Dan is remise ook een logisch vervolg.
Bord 6: Joost lijkt eerst een tijdje wat gedrukt en defensief te staan, maar hij wint wel een stuk! Dan neemt hij eerst een aantal goede beslissingen (stukken ruilen) maar uiteindelijk doet hij een erg slechte en fatale keuze, namelijk de opmars van zijn koning richting de andere koning! Hij dreigt ook wel mat te kunnen geven, maar hij staat eerder zelf mat. Nog een verlies, waar het zo mooi begon. Eindstand: 3-3. Harry

1/11 De ratinglijst van 1 november.

De clubranglijst laat 5 mutaties zien en de betrokkenen leveren zonder uitzondering in. Zie hier.

27/10 De interne competitie en andere zaken.

Na zes speelronden vallen vooral de hoge klasseringen op van Bert en Jan vd B. De eerste is zelfs koplopert en Jan staat -om met Jan van Os te spreken- knap vierdes!
Volgende week staat vooral in het teken van externe wedstrijden. Allereerst speelt Middelstum 2 dinsdag thuis tegen v/d Linde 2, waarnaast ook nog een interne partij wordt ingehaald en deze betreft JM - Harry.
Vrijdag 6/11 maakt Middelstum haar opwachting in het DSC tegen Sissa 4. De aftrap van deze wedstrijd heeft al plaatsgevonden, want Johan won enigszins fortuinlijk met zwart een vooruitgespeelde partij van Jorik Jonker. Hiervan zijn enige foto`s gemaakt, waarop we Harry weer tegenkomen. Zie hier, hier en hier.
Voorts heeft dan nog de bekerloting plaatsgevonden en deze ziet zo er uit.

17/10 Het Univé schaaktoernooi.

Logo Hoogeveen Vandaag begint de 19de editie van het Univé schaaktoernooi dat t/m 24/10 plaatsvindt in het stadhuis van Hoogeveen. Woensdag is er een rustdag voor de amateurgroepen. Onder de talrijke noordelijke schakers tellen we 4! Middelstummers, waaronder Johan die zijn vorig jaar verworven titel probeert te verdedigen . Jan v /d B en Ben komen uit in dezelfde (middag)groep. Harry schreef zich in voor de wat kleinere en minder sterk bezette ochtendgroep. Allen veel succes!

12/10 De geplande speelavond van 13/10 kan helaas geen doorgang vinden..


6/10 Het tweede rulezzz!!

Een nogal gecompliceerde verhuizing ging ook enigszins ten koste van het bijhouden van deze website, maar als he goed is komt er nu weer een beetje rust in de tent...!
Intussen zijn we gevorderd tot de 5de ronde en in deze ronde stonden 5 confrontaties tussen leden v/h eerste en tweede team op het programma. de teamleden v/h tweede deden het zo goed dat een onverlaat brutaal de vraag stelde of de teamopstellingen niet gewijzigd zouden moet worden, maar de teamleider gunde met een royaal gebaar de gekozen eerste-teamleden het voordeel van zonder twijfel, veel twijfel.
Bert hield Harry -zo op het oog zonder problemen, met zwart op remise.
Bé kwam in een tactische partij waarin de beste kansen nogal eens van eigenaar wisselden tot hetzelfde resultaat.
Johan kwam als enige eerste-teamspeler tot winst, maar had het zeker niet gemakkelijk tegen de zich taai verzettende Sjouke totdat deze een stuk kado deed.
Bij de partij van Joop tegen Frits heb ik me even verbeeld dat er remise was overeengekomen, maar uiteindelijk mocht Joop toch met de winst strijken...
Joost legde de clubkampioen over de knie en dat ging niet voorzichtig.
Free scoorde zijn eerste punt door Jan v/d Berg in aanvallende stijl met lege handen te laten.
13 oktober staat ons de 6de ronde te wachten en we zijn intussen ook wel benieuwd hoe de paringen voor de beker er uit gaat zien!

15/9: Achteraf gewonnen van een grootmeester!

13 september 2015 is een grote dag voor mij geweest. Achteraf blijk ik van een grootmeester te hebben gewonnen. Jorden van Foreest behaalde zijn derde grootmeesternorm in Rusland toen hij bij het Wereldkampioenschap tegen een 4e grootmeester aantrad en inmiddels genoeg punten had verzameld om op het aankomende FIDE-congres de grootmeestertitel te ontvangen. Het is nog maar 6 jaar geleden dat de toen al talentvolle jongeling een serieuze partij in de B-groep van het Schaakclub Groningen-weekendtoernooi van mij verloor. Met een gevoel van gepaste trots laat ik hier de partij zien.
Hoe ver gaat Jorden het brengen? Ik verwacht dat hij voor 2017 de grens van 2800 bereikt zal hebben en daarmee het domein van de supergrootmeesters betreden zal hebben. Aan een voorspelling of hij de top 5 kan bereiken, waag ik me nu nog niet. Veel zal afhangen van zijn geestelijke weerbaarheid die vereist is om in de hoogste regionen van welk individuele sport dan ook in de absolute top mee te draaien. Het bijzondere vind ik dat ik aan de wieg van zijn carrière heb gestaan. Toen ik als teamleider van de Annie M.G. Schmidtschool in plusminus 2007 onverwacht een speler te kort kwam, zijn we Jorden thuis gaan ophalen omdat we wisten dat hij ook al een beetje kon schaken. Die middag wist hij in het Denksportcentrum een paar partijtjes te winnen, ondanks dat hij zijn zetten zonder tijd te gebruiken uitvoerde. Het eerste half jaar bestond mijn coaching van Jorden eenvoudigweg uit de kreet: handen onder je zitvlak houden, Jorden. Het talent droop er van af en dat heeft nu geculmineerd in deze titel omdat hij ook heel veel tijd en energie heeft besteed aan het schaken. Hij is daarbij gesponsord door Kees Schrijvers van de Schaaksite, waardoor hij het zich kon veroorloven aan zo veel mogelijk toernooien deel te nemen. Van zijn 4 broertjes en zus kunnen we ook nog heel veel mooie partijen verwachten. Of Lucas hem ooit qua rating gaat passeren? De tijd zal het leren. Het is niet ondenkbaar dat Machteld – die nu beter speelt dan Jorden op dezelfde leeftijd – hem als jongste grootmeester van Nederland gaat inhalen. Johan

3/9: Programma van het eerste team is bekend.

Middelstum opent het seizoen met een thuiswedstrijd tegen Sissa 4
Klik hier voor het complete programma.

30/8 Het Bareveldtoernooi

jam en chutney De laatste zaterdag van augustus stond weer in het teken van de seizoensopening van SC.Middelstum.
Anneke en Gerry hadden -voor de derde keer alweer- de deuren wagenwijd opengezet voor hun gasten die zich dit warme bad met zichbaar genoegen lieten welgevallen. Ook de weergoden verleenden -niet minder genereus, hun zegen voor dit als altijd bijzonder genoeglijke evenement.
De vraag of we het snelschaak zouden vervangen voor rapidschaak was met een lichte meerderheid van stemmen verworpen, zodat we met slechts 7 minuten op de klok onze kunsten mochten gaan vertonen.
Af en toe zou het lastig blijken om de 'aanraken is zetten regel' stringent in vluggertjes te hanteren.
Mede door enige concurrentie van het Atlantisschaaktoernooi bleef het deelnemersveld beperkt tot 10 man.
Jan Mark schoot hard uit de startblokken en had met 5½ uit 6 een vol punt voorsprong genomen op Harry en mij, terwijl wij op onze beurt een gat van 1½ punt hadden geslagen op de rest van het veld. Na 7de ronde deelde dit trio de koppositie omdat JM kwaliteitsverlies in zijn partij tegen mij niet te boven kwam. In de 8ste ronde wonnen we weer alledrie zodat de laatste ronde de beslissing zou moeten brengen. Hierin kende Gerry geen genade voor broerlief terwijl JM en ik geen misstap maakten. Sonneborn-Berger was vervolgens aangewezen om de winnaar aan te wijzen en op grond daarvan mocht ik me winnaar noemen van het toernooi.
Naast de Loeksbokaal mocht ik uit handen van de toernooidirecteur een tas met eigentuin-producten in ontvangst nemen, waaronder deze fraai geëtiketteerde potjes met jam en chutney. Mooi! Hierna verkasten we naar de Heerlijkheid waar het oerhammetje weer in de smaak viel en we ons samenzijn in stijl afsloten.
update 31/8: Na de klik meer foto`s van deze mooie dag.
8 september gaat de interne weer beginnen. Als de CL me de deelnemerslijst en lotnummers aanlevert zal ik me bezig gaan houden met de interne pagina.

31/7 De KNSB ratinglijst van 1 augustus 2015

koning

Vandaag is de nieuwe ratinglijst al vrijgegeven.
Op deze lijst zijn o.a. de resultaten van de interne competitie van SC.Middelstum van afgelopen seizoen verwerkt. Over de hele linie wordt vergeleken met een jaar geleden toch wel stevig ingeleverd. Van het tweede team geraakt alleen Joop in de groene cijfers, maar hij haalt dan ook wel gelijk fors uit! De verrekende partijen zijn hier te bekijken.
 P Naam         1 augustus 2014   1 augustus 2015  saldo 
 1 Albert Verheij    1806         1835        + 29
 2 Freddie Steggink   1775         1828        + 53
 3 Harry Wubs      1831         1808        - 23
 4 Johan Mostertman   1737         1804        + 67
 5 Frits Brandsma    1751         1740        - 11
 6 Jan Bol        1722         1717        - 5     
 7 Jan Mark Hof     1699         1670        - 29
 8 Gerry Wubs      1700         1662        - 38
 9 Bert Koster      1608         1581        - 27
 10 Joop Naaijer     1376         1463        + 87
 11 Ben Sloot       1499         1432        - 67
 12 Free Bekker     1433         1372        - 61     
 13 Sjouke Gerbens    1411         1361        - 50      
 14 Joost van Melle    1367         1356        - 11
 15 Sjouke de Vries    ----         1272        ====
 16 Jan v/d Berg     1258         1192        - 66        
 

16/7 Het Open Nederlands Kampioenschap.

zalencentrum Theotorne Aan het ONK in Dieren nemen dit jaar 4 Middelstummers deel. Voor Johan staat de eerste partij maandag 20/7 al op het programma. Hij speelt in het sterkste van de 2 zesrondige toernooien die t/m zaterdag duren.
De reservegroepen kennen 9 ronden en beginnen een dag later, deze hebben zondag een rustdag. Harry komt uit in de B-groep waarvoor een limiet van 1850 geldt en Joop en Jan geven acte de présence in de C-groep tot 1650. Harry zou ik tot de favorieten in zijn groep willen rekenen, te meer omdat ik denk dat 1794 niet helemaal recht doet aan zijn speelsterkte. Johan, Joop en Jan vinden we terug in de onderste helft van het schema. Allen veel plezier en succes!

footer