Seizoen 2013 - 2014

De jaarvergadering. 20/5

members only Allereerst wil ik dank zeggen aan Hennie en haar assistenten voor hun diensten tijdens de jaarlijkse ALV. Het diner heeft gesmaakt en Hennie`s aanwezigheid is altijd +1. Appreciated!
SC. Middelstum mag tevreden terug zien op het afgelopen seizoen. Het eerste mengde zich serieus en voor het eerst, in de strijd om de titel in de eerste klasse en het tweede wist zich alweer! te behoeden voor degradatie...
Intern puzzelde de CL zich creatief naar alle te spelen partijen, wat vooral hem maar ook de deelnemers tot eer strekt! De finale v/d bekercompetitie kan na een vergelijk van agenda's pas gespeeld kunnen worden op 1 juli, da's op zich jammer, maar het zal uiteraard niet aan de aandacht ontsnappen van de redactie.
Helaas ontbrak Joost, maar het was goed Ben weer te zien en Jan blijft er bij! Dezelfde Jan en Free waren ook nog eens een keer jarig, en het is veelzeggend dat zij desondanks present waren. Jan Mark benadrukte dat op zijn eigen -bijna brommerige manier-, heel fraai! Voordat je het weet betrap je jezelf er op om dank te zeggen voor een cadeautje dat je geheel niet betreft!
3 jaar speelt sc. Middelstum intussen in Borg Ewsum en we mogen tevreden vaststellen dat niet alleen de plantjes daar goed aarden.
Bij elkaar zijn er geen harde noten geweest die gekraakt moesten worden, en wellicht daarom verliep de ALV nog rommeliger dan gewoonlijk. Bert haalde bij voorbaat de angel uit de kwestie van de teamindelingen door geen aanspraak op een plaats in het eerste te maken waardoor deze principiële vraag opnieuw blijft liggen. Toch een punt dat eens geregeld zou moeten worden blijf ik vinden.
Joop bepaalt verder als vanouds de bordvolgorde van de teams en dat komt hem toe wat mij betreft want die keus hoort gewoon bij zijn taak als teamleider.
De onttroonde clubkampioen blijft nog even worstelen met de vraag of hij komend seizoen wél deelneemt aan de interne. Persoonlijk hoop ik op een interne met minimaal 14 man waarbij de finalerondes kunnen worden afgeschaft en sommige van u zie ik nu glimlachen...
Gerry werd in zijn functie als penningmeester gecomplimenteerd door de voorzitter -die meer met cijfers dan met letters heeft- voor zijn presentatie van de begroting, maar hij kreeg pas echt de handen op elkaar bij de aankondiging opnieuw de organisatie van het Bareveldtoernooi ter hand te nemen. 30 augustus is de datum waarin voorzien is, waarbij gelijk de eerste heuse titel op het spel staat.
Interessant vond ik verder nog de vraag of de club zich zou moeten inlaten met een sponsor. De mening dat je je ziel daarbij verkoopt deel ik niet bij voorbaat. Daarvoor moeten eerst de voorwaarden gewogen worden, waarbij de reputatie van een eventuele sponsor natuurlijk wel een rol speelt. Ben benieuwd of de kwestie nog een vervolg krijgt maar het gegeven dat de club zéker niet afhankelijk is van sponsoring, verschaft natuurlijk al het comfort dat je je mag wensen.
Komend seizoen speelt het eerste sinds heugenis geen wedstrijd tegen Ten Boer. Ik hoop wel dat ze het hoofd boven water weten te houden, want de NOSBO-competitie verschraalt door de jaren heen verontrustend.
Daarom welgemeend een lievv en opbeurend liedje. Mooi hoor! en linkshandig.
Het was me weer een genoegen verslag te doen van de wederwaardigheden van sc. Middelstum en ik zeg niet alleen dank voor de stoffelijke blijken van waardering die hun bestemming reeds gevonden hebben, maar ook aan alle bezoekers van deze site. Het aantal unieke bezoekers overtrof opnieuw het record van vorig jaar, maar wat zou ik u vermoeien want berichten over kijkcijfers interesseren mij eigenlijk ook niet.
Toch zie ik u, na vast een lekkere zomer over een paar maanden graag terug.
Het was een mooi seizoen en dat was het.

De Menno Noordhoek bibliotheek 18/5

UPDATE 20/5: hier is dan de digitale versie.
Op eigen initiatief heeft Jan Bol de taak op zich genomen om de riante collectie schaakboeken uit de nalatenschap van Menno Noordhoek te inventariseren en de inhoud categorisch te beschrijven.
Deze verzameling heeft hij onder zijn hoede genomen omdat de huisvesting/presentatie in de Borg toch wel te wensen overliet. Een tijdrovende klus die natuurlijk hulde verdient!
De leden van SC. Middelstum hebben via een stencil kennis kunnen nemen van dit overzicht, dat op dit moment nog niet digitaal in te zien is. Wie deze zomer wil benutten om eens een geheel nieuwe opening te bestuderen, of b.v. een detective als 'Het mysterie der zwarte pionnen' te lezen, kan daarvoor contact opnemen met Jan.
Als je op tijd bent kan hij het wellicht nog meenemen naar de jaarvergadering, maar ophalen kan ook!

Het verslag van Middelstum - Ten Boer. 13/5

10 maal kampioen van Middelstum UPDATE 16/5: de partij tussen Jan en Jan.
De laatste wedstrijd van dit seizoen werd afgesloten tegen Ten Boer, en hoe!
Nadat Gerry vorige week al het eerste punt had binnengehaald, werd de uitslag uiteindelijk 7-1.
Het eerste punt van deze avond werd binnengehaald door Bert, die al vrij snel een stuk kwam voor te staan en vervolgens moeiteloos de partij won. Dit jaar geeindigd in de top-4 in de interne: volgend jaar promotie naar het eerste?
Harry aan bord 1 speelde in een weinig opwindende, maar wel degelijke partij remise. Hij zag dit al lang van te voren aankomen en bood remise aan dat door zijn tegenstander K. Dijkhuizen kennelijk niet werd gehoord waardoor er nog werd doorgespeeld.
Jan Bol maakte ook vlot remise; hierbij werd op z'n Bol's een paard aangeboden. Indien zijn tegenstander dit offer had aan genomen had Jan een prachtige aanval gekregen, echter deze doorzag de situatie en reageerde met een tegenoffer waardoor de partij in evenwicht bleef.
Freddie wist in zijn partij geleidelijk een goede stand op te bouwen, met uiteindelijk 1 pion meer op de damevleugel. Met een paard tegen loper moest zijn tegenstander zich gewonnen geven. Mooie strategische partij.
Frits gebruikte aanvankelijk veel tijd maar in een vrij gecompliceerde stelling maakte z'n tegenstander een fout en leverde pardoes een stuk in. Hij gaf zich daarna ook meteen gewonnen.
Jan Mark leverde ook een wurgpartij af: nadat hij met beide torens en een paard naar voren was gerukt, forceerde hij pionwinst waar niets tegen te doen was; dat was al de 2e, eerder had hij een pionnetje verschalkt. Als tegenstander erg vervelend als je zo machteloos moet spartelen en moet opgeven omdat je niets terug kunt doen.
De mooiste partij van de avond speelde Albert tegen zijn naamgenoot, Prins, Albert van Ten Boer. Een opening die hij wel vaker speelt (Larsen-Nimzowitz?), gaf hem direct veel ruimtelijk overwicht. Steeds verder werd zijn tegenstander weggedrukt,zonder een enkele tegenkans. Toen mat dreigde in 2 zetten, gaf zijn tegenstander op. Deze meende in zijn verslag tegen de sterkste speler van Middelstum te hebben gespeeld, echter onze kampioen heet toch anders! En Wubs dan? Niettemin was deze partij een feest voor het oog, Albert speelde ook vlot en doelbewust.
En van de mooiste partijen van afgelopen seizoen (externe competitie) vond ik naast laatstgenoemde de partij, die Freddie tegen Groningen speelde. Onze eeuwige net-niet kampioen legde daar een mooie partij op de mat, die toch wel van groot talent getuigde. Misschien heb je deze partij nog bewaard? Sjouke

Een terugblik op het externe seizoen. 13/5

Een klinkende overwinning met 7-1 op Ten Boer heeft er voor gezorgd dat Middelstum de 2de plaats in de eindklassering deelt met Roden. Beide teams finishten op 15 matchpunten en 44½ bordpunten. Middelstum verpletterde daarmee het clubrecord in deze klasse dat op 10 matchpunten stond.
Het is een uitermate spannende competitie geworden waarin Middelstum lang samen met Roden en Groningen verwikkeld was in de strijd om het kampioenschap die echter beslist leek nadat Groningen beide onderlinge wedstrijden had gewonnen.
Toch bracht de ruime uitslag die Roden maandag neerzette Tegen Lewenborg (6½-1½) hoop in mijn hart. Het zette druk op Groningen dat daardoor al niet meer mocht verliezen tegen Staunton 3 en dat gegeven motiveerde Middelstum ook nog eens extra om er vol in te vliegen.
Het gelijke spel dat Groningen uit het vuur wist te slepen verzekerde hen uiteindelijk van de titel, maar die uitslag doet toch vermoeden dat zij bijna bezweken onder de druk. Ben benieuwd naar een verslag van die wedstrijd; het zou kunnen dat mijn vermoeden een staaltje is van scorebordjournalistiek. Vanuit Middelstum klinken felicitaties aan het adres van Groningen en de Promotieklasse is natuurlijk een uitdaging die je nooit mag laten liggen wanneer je je daarvoor gekwalificeerd hebt!
Albert en ik werden topscorer met 6½ uit 8. JM had voor die score een partij meer nodig, terwijl Harry met 6 uit 9 ook heel tevreden terug mag zien. De 11 invalbeurten leverden 3½ punt op, daar is nog wel winst te boeken.

De loftrompet kan de koffer wel weer in wanneer we over het tweede gaan beginnen: het boekte weliswaar een knappe overwinning op DAC 2 maar daarmee was de koek ook gelijk op. Het gat tot de voorlaatste plaats bedroeg liefst 5 punten...
Joost werd topscorer met 3½ uit 7. Good old Joop scoorde wiw een veel hoger moyenne met 3 uit 4, maar aan hem gaat de prestigieuze kwalificatie voorbij, want hij heeft niet voldaan aan het minimale aantal partijen waarbij de lat op 2/3 ligt. Wel heeft de commissie unaniem besloten hem een eervolle vermelding toe te kennen.
Sjouke zegde nog een verslagje toe waarin hij de wedstrijd tegen Ten Boer nader belicht.

Middelstum - Ten Boer 6/5

In een op verzoek van Ten Boer vooruitgespeelde partij heeft Gerry Middelstum op voorsprong gezet door regelmatig te winnen van Marten Berends. Hij mocht wijzen op het initiatief, ruimtevoordeel, een pluspion en -alsof dat nog niet genoeg was-, stond er ook nog eens een zwart paard langdurig op h8 te niksen. Bij mekaar leidde dat tot een zeer comfortabele overwinning. Volgende week de hoofdmoot waarbij Ten Boer i.t.t. eerdere berichten gelukkig wel voltallig kan opkomen.
Bijna het hele tweede team had zich aangemeld voor een geïmproviseerd snelschaaktoernooitje terwijl slechts 1 speler uit het eerste deelnam. Hij won wel en hij was ik.lol
15/5 wordt de Bekerfinale gespeeld. Verder gonsde nog het gerucht van een serieuze versterking voor Middelstum. Zijn naam blijf ik u schuldig tot dit gerucht bevestigd is.

Frits verovert de clubtitel! 29/4

Frits won overtuigend zijn laatste partij en zal zijn naam vereeuwigd zien op de kampioensbeker. Gefeliciteerd! Bert scoorde met afstand de grootste ratingwinst. Ik hoor hem nadrukkelijk aan de deur van het eerste team kloppen, maar gelukkig ben ik niet de portier. Free bezet een keurige plek in de middenmoot terwijl Joost -die aldoor de laatste plaats bezet hield - deze op de laatste speeldag overdeed aan Jan. Toch mag Joost niet tevreden terug kijken, maar dat geldt ook voor Jan Bol die helemaal een kind uit de troika moest gooien, en mijzelf (chasing rainbows) om er maar es een paar te noemen. Dan de statistieken: alle beoogde partijen zijn keurig gespeeld, en de deelnemers mogen dat als een compliment opvatten.
Aantal gespeelde partijen: 84
Witte overwinningen: 37 (44,0%)
Zwarte overwinningen: 30 (35,7%)
Remises: 17 (20,3%)
Gemiddelde rating: 1553
Ratingspreiding: 178
6 mei wordt er een snelschaaktoernooi georganiseerd en hoewel niet aanwezig wens ik Ben die dag het meest en van harte succes!
13 mei ontvangt het eerste het al gedegradeerde Ten Boer. Niemand gelooft nog in het theoretische kansje dat Middelstum heeft op het kampioenschap, maar de kans om Roden voor te blijven in de eindrangschikking is wél reëel.
20 mei sluiten we het seizoen feestelijk af met de jaarvergadering waarbij de voorzitter naar verwachting de orde wederom niet zal weten te bewaren want gemoederen houden niet van bedaren.
En dan is er natuurlijk nog de Bekerfinale die helaas niet gespeeld kan worden in de ambiance van de club, maar die zeker niet onopgemerkt zal blijven.

De interne competitie. 22/4

De uitslagen in de voorlaatste ronde hebben Frits een ideaal uitgangspunt opgeleverd om zijn eerste kampioenschap van Middelstum te veroveren. Een half punt tegen Bert volstaat. Verwacht mag worden dat Bert puur voor de winst gaat en zich niet zomaar tevreden stelt met remise. Go Ahead!
In de B-groep kan er niet meer getornd worden aan de 7de positie van Free en de 8ste van Ben. Zij kwamen remise overeen. Jan Mark verdedigt zijn voorsprong van een halfje op Jan in een partij tegen Free terwijl Jan tegenover Ben aanschuift. Daar staat duidelijk nog enig prestige op het spel. Hun onderlinge partij werd gisteren fraai door Jan gewonnen.
Sjouke heeft zich verzekerd van de 9de plaats in het klassement. Hij speelde een sterke partij tegen Jan. Jan v/d B, Joop en Joost hebben het lot om zich niet de vingers te branden aan de rode lantaarn, in eigen hand. Nog een week, dan kan de kampioensbeker naar de graveerder.

De interne competitie. 12/4

De laatste voorrondepartij is vanmiddag gespeeld en helaas voor JM kreeg ik een mailtje van Joop waarin hij stelt dat hij in een leuke rommelige partij een toren in de aanbieding deed waardoor hij remise verspeelde...
13/4 UPDATE: de indeling is bekend.

De interne competitie. 7/4

Frits won zijn inhaalpartij van Jan v/d B, maar verrassender is de remise van Bert tegen Albert. Bert verzekert zich daarmee van een plaats in de A-groep, hetgeen in ieder geval betekent dat hij 2 spelers uit het eerste team achter zich laat..! Een heuse coup van deze dark horse!
De laatste inhaalpartij betreft Joop - Albert. Jan Mark kwalificeert zich alleen voor de A-groep als Albert een halfje of meer laat liggen.
Hopelijk zien de heren kans hun voor de indelingen cruciale partij op tijd af te werken!

Lewenborg - Middelstum 3-5 1/4

Logo SC Lewenborg Beide teams missen twee van hun sterkste spelers. Ik ga deze keer van het laatste naar het eerste bord:
Joop stond na het middenspel zeer goed tot gewonnen, maar door ervaring wijs geworden, bleef hij voorzichtig en speelde geconcentreerd door. Geen blunder, dus hij won. (0-1)
Free speelde iets ingewikkelds in de opening, waar ik nog nooit van gehoord had. Het leek een gelijkwaardige stelling, maar volgens Free was hij degene die steeds moest verdedigen. Dat deed hij blijkbaar goed, het werd remise. (1/2-1/2)
Ben kwam minder goed uit de opening. Zijn tegenstander kreeg een vreselijk paard op d6, ondersteund door een pion op e5. Een ware octopus! Het lukte Ben niet zich te bevrijden en een mooie combinatie, inclusief een dame- offer besliste de partij. (1-0)
Gerry speelde volgens mij een ingewikkelde partij waarin de kansen wisselden. Zijn tegenstander dacht achteraf toch zeer goed te hebben gestaan. Gerry speelde zijn vrijpion op i.p.v. te verdedigen. Goed rekenwerk of bluf? Het pakte goed uit, want pionpromotie bracht de winst. (0-1) (Deze partij staat met commentaar van Gerry online)
Frits speelde weer een trage opening en partij, waarin pas na het middenspel enig leven ontstaat. Strategisch klopt het allemaal wel, want hij kwam zeer goed te staan. Een fout kostte een kwaliteit, maar er stonden 2 pionnen tegenover. Dat werden 2 vrijpionnen die niet allebei gestopt konden worden. (0-1)
Jan Mark voerde een moeilijke, fraaie combinatie uit met een schijnoffer en dat leverde hem een pion op. Dan mis ik een deel van de partij en blijkt de pluspion verdwenen. Resteert een gelijkwaardige stelling die wat later remise wordt gegeven. (1/2-1/2)
Jan B. voert een lang positioneel gevecht, dat gelijk op lijkt te gaan. Zijn tegenstander denkt daar blijkbaar anders over want hij weigert een remise aanbod. Een uurtje later besluiten ze toch tot remise. (1/2-1/2)
Harry staat waarschijnlijk de hele partij iets beter, maar veel stelt het niet voor. Zijn tegenstander verdedigt secuur een er is geen doorkomen aan. In de slotstelling lijkt van voordeel geen sprake meer: remise. (1/2-1/2) Harry

Een verlaat verslag waarvan de oorzaak meer bij de redactie dan bij de verslaggever gezocht moet worden.
Maandag 7/4 worden 2 partijen uit de interne ingehaald. Dit zijn Jan v/d B - Frits en Albert - Bert.

Mooi meegenomen toch? 1/4

Kijk eens aan...!

De interne competitie. 25/3

Een mooie schaakavond!
Ben speelde tegen Albert en kwam goed uit de opening. Maar gaandeweg de strijd voerde Albert de druk op en kwam positioneel steeds beter te staan terwijl Ben zijn stelling steeds verder in het nauw kwam. Uiteindelijk moest Ben opgeven en kon Albert het punt bijschrijven.
Frits stond in zijn partij tegen Jan Mark na de opening iets beter. Ik begreep dat Jan Mark nog wel een remiseaanbod heeft gedaan die Frits, achteraf gezien, terecht afwees. Na een snel en heftig slot, de klok heeft er onder te lijden gehad, kon Jan Mark de promotie van een pion niet meer tegenhouden en gaf op. Frits een punt erbij en kan nog op gelijke hoogte komen met Freddie!
Want, Freddie verloor zijn partij tegen mij. Na de opening, die ik wel wat had voorbereid, zag ik een loperzet niet aankomen die mij mijn rokade ontnam. Hierna stond Freddie veel beter, wellicht gewonnen, maar hij zag op zijn beurt mijn paardzet over het hoofd. Toch enigszins aangeslagen door dit beest koos hij een verkeerde afwikkeling en verloor een stuk voor een pion. Zijn remiseaanbod wat verder in het spel wees ik af maar ik kon toch niet winnen. Toen ik echter remise aanbood zag Freddie kansen die er volgens mij niet waren en, mede door de druk van de tijd, verloor hij de partij.
Joop stond in zijn partij tegen Jan van de Berg wel heel erg gewonnen. Jan speelde door met evenveel stukken als Joop, maar Joop had een overschot aan pionnen, een stuk of vijf, Jan had geen enkele pion meer. Nadat Joop een veilig heenkomen zocht achter zijn pionnen bleek dat hij werd mat gezet door de Dame. Joop baalde hier enorm van en achtte, gezien zijn uitroep, een ‘Derde’ medeschuldig aan zijn blunder.
Joost heeft gewonnen en wel van Sjouke in een mooi uitgespeelde partij. Na een tegengestelde rokade kon Joost de druk opvoeren en kon Sjouke zijn stukken niet meer goed ontwikkelen en verloor de partij. Tot slot speelden Free en Jan Bol remise. Ik begreep dat Jan Bol wel iets beter kwam te staan maar niet genoeg om de partij binnen te halen en in het verloop van de partij werd de remise stelling bereikt. Bert

Roden 2 - Middelstum 2 3½ – 2½ 24/3

Middelstum 2 kan met nog een ronde te gaan de rode lantaarn alvast bij zetten in de prijzenkast...
Binnenkort in dit theater:
1/4: Lewenborg - Middelstum.
8/4: Middelstum 2 - Sissa 5 en de Bekerfinale.
De inhaalpartijen uit de voorronden. i.v.m. de indeling v/d finalegroepen te spelen voor 15/4.
15/4 Eerste ronde finalegroepen.

De interne competitie. 18/3

m`n opa de 10e ronde: oude of jonge club?
Bij binnenkomst van de heren Bol en Naayer kreeg ik van Jan te horen, dat beide heren opa gaan worden, en bij Joop al op korte termijn: de vliezen waren al gebroken! Jan en Joop: gefeliciteerd! Joop vertelde kleine kinderen erg leuk te vinden, echter het knuffelen en verzorgen is voor hem niet echt weggelegd.
Toch straks maar achter de buggy, en de kleine Naayer zingt: m'n opa, m'n opa, m'n opa, in heel Europa is er niemand zoals hij ......! Deze aankondiging van nieuw leven deed ons even stilstaan bij de start van onze club, wrs 34 jaar geleden. Begonnen met 4 man werden 2 nieuwe leden geintroduceerd: de eerste zei: "ik ben Han Gruschke en ik heb 1000 schaakboeken". De tweede: "ik ben Joop Naayer en ik heb 1 schaakboek." Inmiddels is de eerstgenoemde al lang verdwenen en de 2e onze onvolprezen voorzitter.
Dan de partijen: Jan Bol en Ben gingen voortvarend van start en al snel kwam Ben fors onder druk. Echter door net op tijd te rocheren, niet door Jan voorzien, wist Ben de partij te neutraliseren en werd tot remise besloten. Jan z'n flitsende aanvalspartijen worden de laatste tijd wat fletser, volgens Jan zelf speelt hij te weinig partijen.
De partij tussen Freek en Joost werd de langste van de avond. In het middengedeelte kwam Freek door een kleine combinatie een stuk voor, om vervolgens z`n voordeel geleidelijk uit te bouwen, hoewel Joost zich lange tijd knap verdedigde. Joost is dit jaar nog niet tot scoren gekomen, slechts eenmaal remise. Extern gaat het overigens veel beter, afgezien van vorige week. Hoe dan ook: Joost speelt thans beneden z'n niveau.
Freddie is dit jaar onbetwist de sterkste, ook vanavond tegen Jan Mark. Vrij snel sprak deze van een Ballast partij: hij verwees naar ik veronderstel naar Ballast Nedam, een betonpartij. Daar dacht Freddie anders over, want inderdaad kon Jan Mark geen kant op toen z'n loper van alle kanten werd aangevallen. Hij kon z'n stuk en dus de partij vrij vlot inleveren. Fraaie manoeuvres van de uit Zwolle afkomstige Freddie, waar de Christenunie de grootste partij is geworden. Zou hij hier z'n geestelijke/geestige kracht aan ontlenen? (Hmmm... doe deze maar. red.)
Tenslotte mijn eigen partij tegen de a.s. opa Joop. Joop ging voortvarend van start en binnen korte tijd waren er al 3 stukken van het bord verdwenen met een dubbelpion voor mij. Joop stond wat actiever, maar geleidelijk aan kwam ik onder de druk vandaan. Uiteindelijk bood ik remise aan, volgens Jan Mark en Freddie overigens in een voor mij winnende stelling. Niettemin voor beide kanten een bevredigend resultaat. Jan van der Berg en Bert speelden nog een vriendschappelijke partij. Over clubtrouw gesproken! Sjouke.

Middelstum 2 kan ScepU niet verrassen. 10/3

logo ScepU Ondanks de onvoorwaardelijke steun van onze supporter uit Willemstad, Curaçao is het niet gelukt om een of twee wedstrijdpunten over te houden aan de wedstrijd tegen ScepU uit het nabijgelegen Usquert. Bert speelde een Siciliaan met een hoog Kalashnikov gehalte. In een prima gespeelde partij behaalde hij remise wat volgens zijn tegenstander natuurlijk lag aan zijn mindere zetten. Het inleveren van hele of halve punten wordt altijd gezocht bij de speler zelf, nooit bij een tegenstander. Toe maar.
Free kwam verzeild in een Hollandse opening en het zag er allemaal wel redelijk uit. Uiteindelijk trok Free ten aanval en zoals vaker sloeg de aanval niet door. Free kon daarna al snel zijn stukken toevertrouwen aan het doosje.
Sjouke speelde een voor mij ingewikkelde siciliaan en behield lange tijd veel stukken op het bord. Hij verloor het overzicht en de nul was daar.
Ik speelde op het vierde bord een leuke partij waarin ik halverwege een pion cadeau gaf en mijn tegenstander dacht, nu dat kan ik ook en gaf het houtje weer terug. Vanaf dat moment ging het crescendo en het punt was daar.
Jan v/d B speelde zijn partij als gewoonlijk. Hij stond iets beter maar naarmate de tijd verstreek moest hij zijn ogenschijnlijke voordeel inleveren. Zijn tegenstander verwierf een vrijpion en het einde was daar.
Joost speelde weer zijn favoriete opening waarin zijn jeugdige tegenstander volgens Joost op een niet gebruikelijke manier antwoordde. Volgens onze expert Jan Mark stond Joost geheel en al gewonnen, hij moest alleen de trekker nog overhalen. Echter dat gebeurde niet en Joost ging er dramatisch af. Einduitslag 1½ – 4½ verlies tegen de koploper. Ach we hebben tot nu toe al 2 punten meer, vergeleken met het vorige seizoen. Met nog twee rondes te gaan kan dit alleen nog maar meer worden.

En dan de strijd om de interne beker. Harry kwam tegen Ben zeer goed weg. In de eerste partij blunderde Ben een potremise stelling weg en hieraan gewend deed hij dat in zijn 2e partij nog maar eens dunnetjes over, in een gewonnen stelling liet hij de eer aan Harry.
Albert en Freddie maakten er een mooi spektakel van. De 1e partij ging naar Albert, waarin Freddie tot 2 keer toe zijn dame in de aanbieding deed en dat zijn wij niet van hem gewend, 1-0. Albert verspeelde zijn 2e partij in een ietwat betere stelling. 1-1. In de daaropvolgende vluggertjes haalde Freddie dame en heer door elkaar (wat is dat toch Freddie??) en verloor. Joop

De redactie negeert deze vraag en volstaat met de mededeling dat de indeling voor 18 maart bekend is.

Middelstum en Roden blijven in balans. 4/3

logo Roden Zoals verwacht mocht worden werd de wedstrijd tegen Roden erg spannend.
Bij Jan Bol en Ger Battjes konden de stukken als eerste terug in de doos. Gewoon een degelijke remise. Zelf kwam ik tot hetzelfde resultaat en meende de hele avond dat die ook degelijk genoemd mocht worden, maar die inschatting moest ik de volgende dag herzien.
Nadat mijn remise een feit was kwam mij ter ore dat Bert van Menno Keizer had verloren. Een onaangename verrassing want ik heb hem eigenlijk alleen maar beter zien staan.
Harry trok de stand gelijk. Hij vatte kort samen dat hij slechts door een fout van zijn tegenstander had gewonnen, maar dat is eigenlijk altijd zo als je wint toch? Toen ik hem eens mailde met het verzoek zijn partij op te sturen vond ik die beschrijving toch wel erg bescheiden. In mijn ogen speelde hij een sterke partij waarin Ward Romeijnders na dit foutje niet meer in het stuk voorkwam waarna Harry de partij beëindigde met een krachtige slotzet. Deze partij staat online.
Het niet bijster opwindende partijtje tussen Jan Mark en Henk van Bemmel bracht de stand op 2½ - 2½.
Hierna kwam Middelstum op voorsprong via Albert die Johan Zwanepol in verlegenheid bracht met een fraai paardoffer op f7. Laatstgenoemde kwam er daarna niet meer aan te pas. Ik hoop die partij nog aan de collectie toe te kunnen voegen.
Gerry moest steeds meer ballen omhoog houden tegen Dick Dalmolen en dat werd hem uiteindelijk teveel. De man uit Roden miste nog wel een opgelegd mat in één -dit vooral tot ontzetting van J Zwanepol-, maar dat bleek hij zich gemakkelijk te kunnen permitteren.
Frits en Jeppe Teenstra deelden het punt en brachten daarmee de 4 - 4 op het scorebord. Als ik deze partij juist samenvat hebben beiden fases gekend waarin zij op voordeel konden wijzen zonder dat dit beslissend van aard was.
In de laatste 2 ronden is de 2de plaats inzet van de strijd tussen Roden en Middelstum sinds Groningen Lewenborg heeft gevloerd.

PK Nosbo. 6/3

Gisteren zijn de persoonlijke kampioenschappen van de Nosbo begonnen. Jan v/d B is al jaren een vaste verschijning, Harry maakt dit jaar zijn debuut. In de categorie 'veteranen' is hij de hoogste ratinghouder gevolgd door Henk Seijen (1739) en oudlid Johan Mostertman die met slechts 1705 p achter zijn naam het laatste half jaar veel heeft ingeleverd. Harry voldeed in de eerste ronde aan de verwachting door de chairman van sc.Groningen met lege handen te laten staan.

De interne competitie. 18/2

‘IK KOM HIER NOOIT WEER.’
Joop had er genoeg van aan het eind van de avond. Waarvan precies werd me niet duidelijk, maar onder het uitroepen van de woorden ‘Ik kom hier nooit weer’ verliet hij het pand. Dat zal toch niks te maken hebben gehad met zijn partij tegen Bert? Bert speelde een tweepaardenspel tegen Joop, maar eindigde met het loperpaar. De wegen des Heren zijn duister en zelden aangenaam. Beide partijen rokeerden lang. Plotseling stond Bert een stuk voor en even later twee stukken. De zwarte torens van Joop op de tweede rij waren net niet sterk genoeg om dat te compenseren. Bert won.
Sjouke won van Ben, nadat Ben een pion had gepakt en als gevolg daarvan met zijn toren en koning in het vizier van een witte loper kwam te staan, als ik het goed begrepen heb. Het kan ook zijn dat een loper, de koning en een toren van Ben op één lijn kwamen te staan. Ik kan dat uit mijn aantekeningen niet goed meer opmaken. Zelf heb ik er niks van gezien, maar na afloop van de partij gaven Sjouke en Ben mij die toelichting, die wat cryptisch op mijn papiertje terecht is gekomen.
Jan Mark dacht: ‘kom, laat ik Joost met zijn eigen wapenen bestrijden’. Zo kwam er een merkwaardig koningsgambiet op het bord. Joost weigerde het gambiet: hij kan het weten! Dat resulteerde in een witte dubbelpion op de f-lijn, waarvan het toch meestal de bedoeling is dat die open komt. Dit keer kreeg wit de open g-lijn. Zo kon hij een dubbelaanval op g7 en a7 plegen door zijn dame op g1 te plaatsen. Dat leverde Jan Mark een pion op. Even later veroverde hij een tweede pion. In een toreneindspel kon de witte promotie niet meer voorkomen worden en moest Joost de vlag strijken.
Albert en Freddie speelden een salonremise in 14 zetten. Dat moest ik van Jan Bol opschrijven. Zelf noemde Freddie het betonschaak en Albert erkende dat hij geen mogelijkheid zag er nog door te komen. Was het ontzag voor Albert die Freddie tot deze voor hem onkarakteristieke opzet dreef? Ontzag voor Albert is nooit verkeerd natuurlijk, maar dit gaat wel heel ver.
In mijn partij tegen Jan Bol sloegen de paarden op hol. Ik deed veel nutteloze paardzetten heen en weer, Jan trok ten strijde met zijn paarden op g5 en b5. Het zwarte paard van g8 belandde op b8, het uitgangspunt van het andere paard, dat zelf even naar a6 was gegaan om plaats te maken om vervolgens weer terug te keren naar zijn uitgangspunt, nadat het andere paard even aan de kant was gegaan. Het moet Jan tot waanzin hebben gedreven, want hij begon veel tijd te gebruiken. Te veel, bleek toen zijn vlag viel op de 37e zet. Frits

De interne competitie. 11/2

Na geruime tijd was er eindelijk weer eens tijd voor onderlinge wedstrijden. Joop was gelukkig ook weer van de partij na zijn lichte attaque. Zijn schaakcellen bleken allerminst aangetast en hij schoof een snelle remise tegen de anders zo ongenaakbare Jan Bol.
Frits liet zijn goede vorm zien in zijn partij tegen Ben. Het eind kwam wel wat onverwachts doordat Ben pardoes een paard weggaf. 1-0.
Sjouke werd langzaam weggedrukt door Albert. Zijn tegenstander was echter te gretig en wilde de winst bereiken met een fraaie combinatie die echter achteraf slechts leidde tot vervlakking. Remise was het gevolg.
Jan Mark wist Bert te verslaan. Hoe dat precies ging is me niet duidelijk want Bert stond rond de 17e zet actiever. Waarschijnlijk is Bert te voorzichtig geweest.. 1-0.
Zelf deed ik het met wit niet goed tegen Freddie. Hij verdedigde zich met het Scandinavisch en had steeds virtueel een loper meer omdat mijn loper opgesloten bleef op c1. Later blunderde ik een pion weg waarna hij de partij met een leuke combinatie beëindigde . 0-1.
Jan vd Berg hield Joost op remise. Het meest opmerkelijke van deze partij was dat Jan remise aanbood [dat doetje anders nooit!] en dat Joost dit weigerde. Een uur later eindigde deze strijd als laatste toch onbeslist. Free

Degelijke overwinning tegen JH Kruit. 4/2

Logo JH Kruit Uitslag 5½-2½. Afgelopen dinsdag mochten we aantreden tegen JH Kruit, een ploeg waar normaal gesproken van gewonnen moet worden, gezien het surplus aan ratingpunten aan onze kant. Maar we moeten wel oppassen; een uitglijder is zo gemaakt.
De eerste 2 partijen die op het wedstrijdformulier van een uitslag werden voorzien, liet 2 keer een remise zien en ook 2 keer de naam Wubs. Volgens mij was Harry aan bord 1 de eerste. Hij kwam bevredigend uit de opening en toen er flink werd geruild werd er tot remise besloten. Een goed resultaat tegen de voorman van de Kanaalsters.
Gerry speelde een opening die hij nog maar net in zijn repertoire heeft opgenomen. Zijn tegenstander koos een onbekende variant resulterend in een gelijke stand.
Het eerste punt kwam op naam van Freddie, die aan bord 3 al snel een stuk min of meer cadeau kreeg; hij pakte het cadeautje gretig uit.
Hierna kwam een vol punt van Frits (eindelijk weer een goede partij van hem), die na enige pionnen en een tweede kwaliteit de felicitaties in ontvangst nam.
Ikzelf had na lang manoeuvreren eindelijk een gewonnen eindspel gekregen. Mijn tegenstander gaf derhalve op.
Albert pakte in de opening de nodige ruimte. Het bezorgde hem een lekker speelbare stelling en met eerst een pionnetje er daarna dreiging met promotie kon zijn tegenstander niet anders dan opgeven.
Hierna sleepte Jan Bol nog een verdiend halfje in de wacht. In een gelijk opgaande strijd had hij altijd een voordeel op de klok. Toch vond hij geen breek-zet, vermoedelijk was die er ook niet.
Als slot op de avond werd J.H. Kruit beloond met een vol punt. Sjouke was tijdens de partij zo vriendelijk om een loper “in” te laten staan, hij worstelde nog lang door, maar bleef vruchteloos. Tot slot voor de lezer nog een tip: De inmiddels honderjarige club JH Kruit wordt beschreven in twee leuke naslagwerkjes. Het eerste deel kan worden besteld via de site van JH Kruit. Jan Mark

De KNSB ratinglijst van 1 februari 31/1

Een desastreus kersttoernooi kost Harry zijn plaats als hoogste ratinghouder van de club, maar gelukkig blijft hij dankzij zijn Nosbo-optredens nog wel boven de 1800. De verrekende partijen zijn hier te bekijken.
Nu we het toch over rating hebben: op de informatiepagina wordt een ratingcalculator ter download aangeboden.

Middelstum 2 krijgt schaakles! 28/1

Het Schaakkwartier Slechts een half puntje wisten we in Grijpskerk te behalen. Voorzover ik de andere partijen enigszins kon volgen kwamen alleen Joost en Sjouke redelijk uit de opening. Free werd geconfronteerd met de zwarte leeuw en stond al vrij snel een pion achter en werd geleidelijk overspeeld.
Bert overzag een venijnige paardzet en kon opgeven. (stukverlies)
Na verloop van tijd bleek dat Sjouke een stuk minder had en gaf uiteindelijk op.
De mooiste partij vond ik die van Ben tegen Han Meijer. Ben had een stuk meer maar werd overspeeld door zijn tegenstander. 4-0 intussen!
Zelf had ik tegen het einde 2 pionnen minder en een inferieure stelling. Opgegeven.
Alleen Joost wist met een pion minder, de stelling in balans te houden.
Bedroefd, maar niet minder hoogachtend verblijf ik, uw dienaar Jan van den Berg

Middelstum terug op aarde... 14/1

Groningen - Middelstum 4½-3½

Logo Groningen Harry speelde weer zijn bekende degelijke spel. Kreeg een mooi paard op e5 en aanval op de koningsvleugel. Het kostte veel tijd. Toen beiden geen winstkansen meer zagen was de vrede snel getekend. In de wandelgangen bleek dat Harry’s tegenstander mat in 4 over het hoofd had gezien. Mazzel dwing je af zeggen we dan. ½-½
Jan Bol bespeelde de Zukertort. Het leek wel een clubpartijtje. Hij was echter niet op dreef vanavond. Overzag een vork op f7 met dameverlies. 1-0
Frits speelde ook weer zijn geliefde opening, kreeg een paard op e5, het loperpaar met koningsaanval. Pion naar h5 en Lh6, het zag er dreigend uit. Echter schijn bedriegt. De dames werden geruild, en einde aanval. Frits behield een betere pionnenstructuur; overzag helaas ook een vork met kwalititeitsverlies. 0-1
Albert kreeg wat ontwikkelingsvoorsprong, maar zijn tegenstander de betere stelling, helaas voor hem zonder aanknopingspunten. Wat hij ook probeerde Albert won soepeltjes. Heeft Albert dat wat ze in de politiek een teflonlaagje noemen? 0-1
Freddie groeide uit tot de held van de avond. Het werd een moeilijke partij met loperpaar tegen loperpaar. Het leek een soort dammen met schaakstukken. Freddie ging stug door en slaagde er in een belangrijke pion te veroveren. En passant moest hij nog een aanval via de h-lijn pareren. Het slot heb ik helaas niet meer gezien, maar Harry mailde om 0.30: Freddie wint. Hulde! 1-0
Gerry werd geconfronteerd met een voor hem onbekende variant van de Ulvestad in het Italiaans (Lf1 na b5). In het begin ging het nog goed. Zo iets kost veel tijd. Uiteindelijk ontstond er een eindspel met voor wit een pion meer. Ik overzag echter ook een vork (het leek wel de avond van de vorken) verloor de kwaliteit en toen was het gebeurd. Niets stimuleert mij echter meer om dan eens goed in zo’n variant te duiken, dat vind ik heerlijk. Elk nadeel heb zijn voordeel. 1-0
Bert had de eer de dame van vanavond te bespelen en dat is hem wel toevertrouwd. Hij kreeg een open f-lijn, concenteerde alle stukken op f2 en won de witte dame tegen 2 torens. Zijn zwarte dame kreeg het zwaar te verduren, zat voortdurend in de zoeklichten, moest een gemeen aftrekschaakje voorkomen. Wit leek voordeel te hebben met 2 vrijpionnen, maar ondernam geen winstpogingen. ½ - ½
Jan Mark had zijn partij vooruit gespeeld omdat zijn tegenstander acte de presence in Wijk aan Zee gaf: ½-½ Zo werd het uiteindelijk een nederlaag. Wij staan weer met 2 voeten op de grond, maar dat aardt het beste. Volgende keer hopelijk weer met Joop erbij. Gerry

De te verwachten ronde in de interne van 21/1 is gepubliceerd.

Wedstrijd tegen DAC 2 beëindigt lange reeks nederlagen van Middelstum 2. 7/1

Logo DAC Voor de laatste overwinning die Middelstum 2 liet noteren, moeten we helemaal terug naar de slotwedstrijd van seizoen `11 - `12. In deze wedstrijd werd titelkandidaat Staunton 3 verrassend opzij gezet waarmee Middelstum Veendam 2 de kans gaf om kampioen te worden. Sinds deze opmerkelijke wedstrijd wist Middelstum geen MP meer te scoren en dat zijn 10! wedstrijden geweest. Aan deze kommerwekkende reeks is middels een ietwat ruim uitgevallen overwinning op DAC 2 een heuglijk einde gekomen, en zo aan het begin van een nieuw jaar bovendien fraai getimed!
Als eerste en vrij vlot kon een remise van Jan v/d B worden genoteerd. Jan is geen moment in gevaar geweest en op papier mocht een puntendeling tegen Leunis Maas tot tevredenheid stemmen en dat deed het dan ook in het Middelstummer kamp.
Joost doseerde zijn aanvallende intenties voor de gelegenheid eens op een gedegen manier. Hij profiteerde optimaal van een verzwakking v/d zwarte koningstelling waar hij door die opgespeelde g-pion een machtig paard op f6 kon stallen. Een schijnoffer op h5 van dit drieste stuk liet niets meer heel van de verdediging; hetzelfde schijnoffer met een toren wat tot mat in 2 had geleid zoals Harry mij attendeerde, was nóg mooier geweest, maar we waren door Joost ook al getracteerd op Tai chi-oefeningen waaruit zijn voorliefde voor de explosieve Chen-stijl duidelijk sprak, dus dat rekenen we hem na een knappe partij niet aan.
Op voorhand verwachtte ik net als Free zelf, dat hij het zwaar zou krijgen tegen Bert van Till. Dat viel alleszins mee: een vroege dameruil ontnam zwart de mogelijkheid om te rocheren en toen hij dat 'handmatig' ging doen moest hij daarvoor wel een positionele prijs betalen. Toen daar ook nog stukverlies bijkwam was de partij wel gespeeld, maar voordat het punt kon worden genoteerd waren we wel een kaalslag verder... Uiteindelijk dan toch mocht Free tevreden vasstellen dat hij zich eens niet had stukgebeten op zijn als taai bekend staande tegenstander.
Sjouke vertoefde kennelijk nog in de wolken na zijn succesvolle optreden in het kersttoernooi. Bram Noordhuis was van dat laatste niet onder de indruk zo hij al op de hoogte was, want hij knalde er vol in om Sjouke hardhandig wakker te schudden. Binnen de kortste keren leek het wel of er een rotje was ontploft op de zwarte stelling die het meest deed denken aan kreupelhout en dan hoop ik dat ik kreupelhout geen slechte naam geef. Zo sta je op een podium met Karpov en amper een week later speel je zo`n draak van een partij...
De landing van Sjouke is niet zacht geweest maar wie met beide voeten op de grond blijft staan komt geen stap verder en zo is het toevallig ook nog eens een keer!
Bert greep met zwart het initiatief dat hij niet meer zou prijsgeven. Desondanks bleef het lastig om tot zaken te komen. De partij kreeg haar beslag toen Paul Klein na zijn 39ste zet nog 13 sec over had. Hiervan bleek hij zich niet bewust toen hij nadacht over zijn 40ste en na een minuutje of zoiets merkte Bert de gevallen vlag op, en claimde -bijna verontschuldigend, de partij. Een vluchtige analyse maakte niet duidelijk hoe het er op dat moment met zijn winskansen voorstond.
En dan was Ben er nog die zijn tegenstander na 8 zetten een vorkje zag prikken wat Dick Folkeringa stukwinst opleverde. Ben zag er niet meer dan een pion en een flauw initiatief voor terug. Gezegd moet echter worden dat het zijn zelfvertouwen schijnbaar onberoerd liet. Hij ging op zoek naar complicaties en daarin vergaloppeerde zijn tegenstander zich en leverde het stuk weer in. Nu was Ben de man aan het roer en hoewel het er even op leek dat hij zich ook geen raad wist met een technische winst, wist hij uiteindelijk een pionnen-toreneindspel in zijn voordeel te beslissen. Ben mag vooral op zijn wedstrijdmentaliteit tevreden terugzien.
De eindstand van 4½ - 1½ voelde als licht geflatteerd, maar niet onverdiend.
Laten we afspreken dat het tweede team in het vervolg andere doelen stelt als ze op recordjacht willen...

Jan Mark kwam in zijn vooruitgespeelde partij tegen Henk Haisma van Groningen remise overeen na een opening die geen naam heeft en waaraan geen weldenkend mens zijn naam zou willen verbinden. Hij wist echter wel op tijd te anticiperen op enige dreiginkjes en Houdini beoordeelt deze remise gegeven stelling na Pxe6 als gelijkwaardig, hoewel ik voor zwart zou kiezen zou je mij hebben gevraagd. Volgende week het vervolg van deze topper in 1B en dan in Stad.

Schaakfestival Groningen 31/12

Kersttoernooi De 51ste editie van het kersttoernooi in stad is weer geschiedenis. Sjouke wist zich als enige van de 4 deelnemers uit Middelstum in de prijzen te spelen. Op de eerste toernooihelft kan Jan met 2 uit 5 tevreden terug kijken, maar het enkele halfje uit de laatste 4 ronden heeft dat gevoel niet kunnen bestendigen.
Wie van Harry een versnelde film zou hebben afgedraaid, moet verondersteld hebben dat hij aan het speeddaten was, zóveel oosteuropese schonen kwamen er aanschuiven. Dat was echter geen excuus voor hem om een tegenvallend toernooi te verklaren. (nvdr:een ecxuus dat ik persoonlijk -waarschijnlijk sneller dan het weerlicht, met beide handen zou hebben aangegrepen...)
Iemand die hem na staat echter, opperde een verband tussen zijn prestatie en zijn ontbreken in de interne van Middelstum. Kijk Steggink, wakker worden: dát zal het zijn. Bedankt!
Mijn 1½ uit 4 klinkt niet imposant, maar ik kijk toch wel tevreden terug want op mijn niveau mochten mijn partijen er toch wel zijn. Het ging een keer mis toen de winst voor het grijpen lag en een keer dat ik de tijd vergat en far from beyond een stem hoorde die me wakker deed schrikken met de boodschap dat mijn vlag was gevallen. Inwendig huilden de wolven, maar omgaan met spanning is ook een kwaliteit zo hoor ik van Gaal zeggen en gelijk heeft ie.
Ik vermoed een nieuw elan bij Sjouke, hij was lekker op dreef. Na zijn bye in de eerste ronde kreeg hij na drie overwinningen de kans om de directe confontatie met de koploper die 4 uit 4 had aan te gaan. Onze man kwam ver, maar toen het er op aankwam vergooide hi9 zijn winstkansen omdat hij zijn tegenstander de mogelijkheid bood op den duur te ontsnappen naar een eindspel van K+L+P vs. kale koning, wat naar ik vermoed weing NOSBO-spelers bij machte zijn tot winst te voeren. Dat hield Sjouke wel voor gezien, zo begreep ik dan toch. Desondanks was hij wel de man die Middelstum het best representeerde, hetgeen hem uiteraard tot eer strekt.

Namens de delegatie uit Middelstum dank aan hen die bij de organisatie betrokken waren. Vanuit mijn perspectief is het festival vlekkeloos verlopen en sommige kritiek zou ook met een schouderophalen afgedaan kunnen worden, al heb ik wat dat betreft mijn temperament ook niet mee moet ik toegeven. Maar genoeg gemijmoreerd: iedereen van goeie wil veul hail en zegen ien't nije joar!

Schaakfestival Groningen 21/12

Kersttoernooi Schaakminnend Nederland richt op deze dag de blik als vanzelf op Groningen waar het kersttoernooi begint. Tot de kerst staan de A, B en C-groepen in het middelpunt van de belangstelling. Vanaf tweede kerstdag eisen de minigroepen en in het bijzonder de match tussen 2 schaaklegendes een deel van de aandacht op. Vaste klanten als Harry en Jan v/d B trappen vandaag namens Middelstum af in respectievelijk de B- en C-groep. Sjouke Gerbens treffen we op de deelnemerslijst van de mini's aan als new kid on the block. Mijn voornemen om deel te nemen aan de B-groep werd doorkruist door een hevig opspelende oorontsteking. Ik hoop nog op deelname aan de mini. Het toernooi voorziet hier in de nodige informatie, maar voor de extra dimensies zul je toch heus zelf langs moeten komen.

Kwartfinales bekercompetitie 17/12


Het is niet bepaald prettig om als verslaggever te worden aangewezen voor een bekerronde; daar weet Gerry over mee te praten! Ik kondigde vantevoren al aan dat ik toch prioriteit zou schenken aan mijn eigen partijen, maar daar was Jan Mark het dan weer niet mee eens. Toch een paar opmerkingen over de wedstrijden:
Albert - Bert: Hun partijen waren steeds als eerste afgelopen en dat zegt misschien iets over het krachtsverschil? Albert speelde in beide partijen scherp op de aanval en dat werd Bert blijkbaar te machtig. Volgens Bert zelf bood hij in de tweede partij wel meer weerstand en had hij misschien nog remise kunnen halen, maar ook dat lukte niet.
Ben – Free: Veel spektakel aan het slot van de eerste partij toen Free in de tijdnoodfase tot drie keer toe een onreglementaire zet deed. Ben probeerde de koning te slaan, maar dat mag niet in rapid, dus kreeg hij steeds 2 minuten extra. Na de derde keer geloofde Free het wel en gaf op in een verloren stand. De tweede partij werd te snel remise aangeboden door Free omdat hij dacht dat het eeuwig schaak was, maar dat bleek niet het geval.
Freddie – Sjouke: De eerste partij werd gedecideerd door Freddie gewonnen. Hij had een zeer sterke aanval, waar bij zijn afgesloten dame niet nodig bleek, want hij haalde gewoon nog een dame! In de tweede partij ging het meer gelijk op totdat Freddie zijn dame wegblunderde. Einde partij! Volgden twee snelschaak partijen, waarvan ik alleen weet dat het spannend was en dat Freddie de eerste won, terwijl de tweede in remise eindigde.
Harry – Jan Mark: In de eerste partij had ik wit en dan wil je toch wat proberen en ik speelde dan ook op de aanval. Na een paar slordige zetten van Jan Mark ging het toen opeens makkelijk en ik won de partij. Dus moest Jan Mark iets proberen in de tweede en dat deed hij ook! Na een pionoffer volgde al snel een stukoffer, maar dat bleek niet correct. In mijn analyse later bleek wit na het stukoffer wel remise te kunnen halen door eeuwig schaak, maar daar zou Jan Mark niets mee zijn opgeschoten. In een verloren stand en met nog luttele seconden op de klok, bood hij remise aan en ik accepteerde dat ruimhartig. Harry

Eerste team kraakt harde noot. 28/11

Het thuishonk van HSP Het eerste team trok oostwaarts naar Hoogezand kort nadat het Nederlandse schaakteam onze Oosterburen nipt had verslagen, een voorteken?
Ondanks de afwezigheid van twee sterke spelers waren de bedoelingen van HSP/Veendam 3 duidelijk: overal lachten de schalen pepernoten ons toe, hier werden (nog) geen kadootjes uitgedeeld, hier moesten harde noten worden gekraakt!
Op bord 5 en 8 bleken ze tè hard voor Frits, wiens tegenstander een dwingende, fritsiaanse stelling kreeg met paard in het midden (nou weet je zelf eens Frits, hoe dat voelt…..) en ook voor Ben, die meldde dat hij in zo’n gedrukte stelling actief moest spelen, maar het vervolgens niet deed (herkenbaar, Ben, herkenbaar!)
En dat terwijl het zo mooi begon met een flitsende aanvalszege van Jan Mark, die terstond zijn partij van twee dagen geleden was vergeten (wacht maar tot dinsdag, Jan Mark..), gevolgd door twee salonremises van Albert en jullie reporter.
De mooiste partijen werden op borden 6, 3 en 1 uitgevochten: Gerry had een vrije zwarte pepernootpion op e3 (en later e2) geplaatst die uitzonderlijk kleverig en taai bleek en uiteindelijk de tegenstander in het verkeerde keelgat schoot, mooi werk van Gerry.
Freddie had bijna de zwarte e6 pion veroverd, maar moest gevaarlijk lurkend aan zijn E-pipe genoegen nemen met een mindere pion, waarna hij het eindspel toch nog fraai uit wist te spelen.
De spannende apotheose vond plaats op bord 1 waar Harry inmiddels een pion had gewonnen in de scherpe Noteboomvariant * (in de wandelgangen al snel de Pepernootvariant genoemd), in het toreneindspel met één pion meer toonde hij zijn fluwelen eindspeltechniek die mij (heel even maar, Harry) aan Carlsen deed denken, prachtig! Eindstand: HSP Veendam 3 – Middelstum 1: 3 – 5. Jan

Noot van uw verslaggever: * Daniël Noteboom was een sterke Leidse schaker uit de begintijd van Euwe. In 1932 overleed hij op 21-jarige leeftijd in Londen aan een luchtweginfectie.

Op de website van HSP is ook een zeer lezenswaardig verslag van deze wedstrijd te vinden.
Het tactisch spektakel dat JM op het bord bracht mag natuurlijk niet ontbreken in partijenverzameling...!

De interne competitie. 26/11

de skyline van Middelstum De twaalf mannen die dinsdagnacht -sommigen wat eerder- huiswaarts keerden kunnen terugzien op een mooie en soms enerverende schaakavond. Een enerverend slot kende de langstdurende partij tussen Freddie en Frits. Het duurde tot woensdag 0.15 uur dat Frits na een spannend en fijnzinnig toreneindspel met slechts een enkele pion minder, later twee pionnen, toch nog onverwachts mat werd gezet. Met minder dan twee minuten op de klok miste hij, begrijpelijk genoeg, de remisekans die Freddie, zelf met amper vier minuten ook in tijdnood, hem met een onzorgvuldige zet nog bood.
Een halfuur eerder was de partij tussen Sjouke en Jan v/d Berg in een overwinning voor wit geëindigd. Maar het had net zo goed de zwartspeler kunnen zijn (of moeten zijn) die met de eer was gaan strijken. Lange tijd stond Jan materieel en positioneel beter, zo niet gewonnen, maar na een onnodig torenverlies leek het feitelijk gedaan. Omstanders daarentegen zagen nog wel kansen voor zwart -de kracht van de pion die dreigde te promoveren, werd volgens hen niet voldoende gebruikt- maar de zwartspeler bood met passief spel geen verweer. Jan: ‘Er zijn ergere dingen in de wereld dan verlies, maar ik zou niet direct weten wat’.
Joop en Free speelden een rustige partij waarbij, na vlotte afruil van materiaal, aan beide zijden een loper en een stel pionnen stonden. Aangetekend zij dat zwart aan die afruil twee pionnen extra overhield, die goed waren voor de overwinning.
De partij tussen Albert en Jan Mark bleef lang in evenwicht. Totdat Albert met een fraaie reeks van zetten Jan Mark in het nauw dreef. Jan Mark had die stelling voorzien maar taxeerde hem verkeerd. ‘Mijn koning komt weliswaar vast te staan, maar ik zie niet hoe wit dat kan uitbuiten’, zal hij gedacht hebben. Anders dus. Toen hij in deze bedrukte en gecompliceerde stelling een uitbraak meende te kunnen doen, maakte hij een ernstige vergissing en kon hij mat niet meer voorkomen.
Bert deed in zijn partij tegen Jan Bol goede zaken: zijn remiseaanbod werd in een voor wit wat gunstiger stelling aanvaard. Dus ook Jan Bol profiteerde hiervan.
Ben speelde in zijn partij tegen Joost een ‘grande attaque’ met achtereenvolgens d4,e4 en f4. Joost die wat dat betreft wel wat gewend is reageerde wellicht te passief want zijn stelling raakte gedrukt. Een pion die na een afruil geïsoleerd kwam te staan werd een gemakkelijk prooi. Rokeren werd wit ook al lastig gemaakt, juist nu de koning smachtte naar een veiliger oord. Een ogenschijnlijk solide en eenvoudige pionzet om een hinderlijke loper te verdrijven bleek een moment van schaakblindheid te zijn: wit zette zwart pardoes mat. Ben

Dinsdag 3/12 worden er partijen ingehaald. Zie hier welke.
Voor wie geïnteresseerd is: deze link voert naar de in het verslag geraadpleegde online eindspel-database.

Middelstum 2 kan weer niet winnen!

Logo sc.Leek In de uitwedstrijd tegen Leek waren alle partijen zonder meer spannend en wisselden aanvankelijk de kansen. Joost ging er weer agressief in en offerde in de opening een loper op f7. Veel leverde dit hem niet op. Joost speelde lang door, maar moest uiteindelijk opgeven.
Bert met wit hield de partij lang in evenwicht en had al pionnen op a6 en b6. Hij overzag echter een matje.
Free speelde een goede partij die nergens voor iemand voordeel opleverde. Remise dus.
Ben speelde rustig en had tegen het einde een iets mindere stelling. Het zag er heel erg lang erg remiseachtig uit. Een paardzet van zijn tegenstander kostte hem echter de dame en hij gaf op.
Ikzelve had verhoudingsgewijs een makkelijke avond. Mijn tegenstander liet zich een loper ontfutselen en deed daarna ook wat mindere zetten. Hij gaf daarna al spoedig op.
Omdat ik met Ben meereed heb ik het slot van de spannende partij van Sjouke niet meegekregen. Veel mogelijkheden voor beide spelers. Uitslag vermoedelijk remise. Totaaluitslag 4-2 voor Leek (onder voorbehoud) Slaap zacht, Jan

P.S. Inmiddels vernam ik dat Sjouke zijn partij heeft verloren. 4½-1½ dus. Groetend verblijf ik te mijner huize, Jan v/d B

De interne competitie. 19/11

verrassing Avond vol verrassingen
Of het nu kwam door de volle maan of doordat onze schakers afgeleid waren door het interessante voetbalprogramma van deze avond zullen we nooit te weten komen, maar feit is dat 19 november 2013 de annalen zal ingaan als een avond vol verrassingen. Uw correspondent was door de strijd om de rode lantaarn met Joop dermate opgeslokt dat hij weinig heeft meegekregen van de andere borden. Geen tactische analyses dit keer en ik moet de trouwe lezers van deze website uit Belgie, Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen mijn oprechte excuses maken. Ik zal me beperken tot flarden van gesprekken die ik tijdens de avond heb meegekregen gedurende mijn continue radeloze zoektocht naar die ene allesbepalende blunder. Uiteindelijk lukte dit me toch nog in de eindfase van mijn partij, toen ik eigenlijk al gewonnen stond.
Ik vraag me af of dit saillante feit wellicht door de NOSBO gehonoreerd kan worden met enkele bonuspunten aan mijn adres.

Ik denk dat ik in deze dagen me teveel heb laten meeslepen door de Sinterklaas-gedachte. Het is echter de vraag of de Goedheiligman zo goed zal zijn om pardoes zijn paard weg te geven. Toch heb ik begrepen dat Bert het nog bonter heeft gemaakt met het weggeven van een toren en de prijs van de blunder van de avond gaat zonder meer naar Albert die zich in gewonnen situatie mat liet zetten. Vanuit de Editorial Office van harte gefeliciteerd met deze prijs!

Zo doet de uitspraak van Ben gisteravond “staan we niet allemaal met één been in het graf?” vermoeden dat de landing voor ons allen is ingezet. Ik houd me nog maar even vast aan de uitspraak van Jan “het niveau is hoog!................in het algemeen”

Ik wil dan ook eindigen met de Surinaamse spreuk van één van onze trouwe lezers uit Brokopondo: "Boni ede koti, ma Boni doro de ete" (Boni is onthoofd, maar Boni bestaat nog, ofwel: de held sterft, maar zijn roem niet!) Gegroet, Joost

De beker. 12/11

De beker Snelschaken, want dat is dit bekeren toch eigenlijk, en een verslag schrijven is een slechte combinatie heb ik gemerkt. Ik beperk me tot het eerste deel van de eerste ronde.
Freddie - Jan Bol. Freddie won al snel een kwaliteit, maar daar stond een sterk loperpaar van Jan tegenover. Dit paar zette Freddie zo onder druk dat hij in forse tijdnood kwam. Jan had Freddie door de vlag kunnen jagen, echter galant als Jan altijd is bood hij remise aan. Een heer van stand!
Harry - Jan v/d Berg. Harry won al snel een stuk en dat bleek doorslaggevend. Een trucje met een onreglementaire zet van Jan bracht Harry niet van zijn stuk.
Joop - Sjouke. Een botsing van twee degelijke systemen: remise.
Joost - Free. In deze partij bleven alle stukken lang op het bord. Free wist toch een stuk te winnen en dat bleek voldoende voor de winst.
Jan Mark - Frits. Beiderzijds lange rochade en een dubbele f-pion voor zwart bepaalden de strategie. Hoe het Jan Mark lukte te winnen is mij ontgaan.
Gerry - Bert. Bert houdt van dames en hij weet ze handig te bespelen. Ze werden voor Gerry femmes fatales. Gerry

Alle uitslagen staan hier en de loting is al verricht. Het lot van de lucky loser viel op de uitgestelde match tussen Ben en Albert, waardoor beiden zich zonder te spelen kwalificeren voor de kwartfinales.
Een filmpje v/d armageddonpartij met Jan Mark en Frits in de hoofdrol is hier te bekijken.
Dinsdag hervatten we de interne, de indeling verwacht ik vrijdag.

Een strakke partij. 11/11

De partij van Albert vs. Menno in `t Veld uit de wedstrijd tegen Bedum staat online.
Attentie: De wedstrijd tegen HSP/Veendam staat genoteerd op do. 28 november ipv di. 26 november, zoals hier lange tijd vermeld stond.

Buurman en Buurman. 5/11

bedum In de competitie van dit jaar stond de derby Middelstum - Bedum weer eens op het programma, omdat Bedum vorig jaar een heus kampioenschap behaalde in de 2e klasse.
Vorige week wist Harry “op mentaliteit” een half punt binnen te halen in een vooruit gespeelde partij. Afgelopen dinsdag werden de overige 7 partijen afgewerkt. Aan bord 2 wist Jan Bol zijn partij weer origineel op te zetten. Ergens in het middenspel moest er een stukkenruil plaatsvinden, waarbij zijn tegenstander dacht via een tussenschaakje zijn dame beter te positioneren. Dit ging ten koste van die dame en de partij was prompt voorbij…
Freddie wist op bord 3 de partij binnen de remisegrenzen te houden. Hij bood remise aan, maar zijn tegenstander wilde doorspelen (ook gezien de stand in de wedstrijd een terecht besluit). Later op de avond bij de overgang naar een paardeneindspel wist Freddie enkele pionnen mee te pikken en hield hij zijn hoofd koel in de afronding, goede winstpartij…
Op bord 4 ons jonge talent Albert. Eerst profileerde hij zich door ietsje te laat te komen (reden: “ik was zo lekker aan het werk”), maar daarna produceerde hij een partij uit één stuk. Albert staat nu niet voor niets bovenaan in de ranglijst van 1B….
Op bord 5 speelde Frits een partij die er van de buitenkant erg tactisch uitzag. Hij moest zich nauwkeurig verdedigen, ik schat de uitkomst remise in als terecht….
Bord 6 sla ik even over; eerst mijn eigenpartij op bord 7. Na de opening is de kans op remise klein, tegengestelde rokades en twee konings-aanvallen. Beide aanvallen sloegen niet direct door, maar wit kon sneller switchen met zijn dame en zijn paard bleek sterker dan mijn loper, een 0 voor ons…
Op bord 8 speelde Bert als invaller een prima partij. Hij won een kwaliteit en iedereen had er goed vertrouwen in dat Bert ging voor een ippon. Toen begon Bert te knoeien. Het begon met uitstellen van de beslissende klap en werd steeds erger. Nadat de laatste remisekansen ook niet werden waargenomen restte slechts een bittere opgave. Gelukkig kan Bert na een blik op de interne ranglijst blijven lachen….
Dan de overgeslagen partij: Gerry speelde lang een gelijk opgaande partij waarbij zijn tegenstander steeds iets meer spel had. Bij de overgang naar het eindspel verdwenen echter ‘zomaar’ twee pionnen van Gerry, niemand gaf nog een cent voor zijn stelling en een 4-4 einduitslag werd al bijna ingevuld. Na stug doorspelen en spartelen en voor de poorten van de hel werd door Gerry toch nog een remisestelling bereikt. Hulde voor zijn fighting-spirit, alle beetjes helpen, maar dit halfje wordt toch wel gezien als een beslissend halfjeJan Mark

De KNSB ratinglijst van 1 november 1/11

Albert slecht de 1800-grens en Joop doet een Baumgartnertje. De verrekende partijen zijn hier te bekijken.

Middelstum 2 blijft ook tegen Assen 3 op 2½ bordpunten steken. 29/10

logo assen Wederom niet gewonnen. Ik denk dat het aanstellen van een mental coach inmiddels noodzakelijk is. Het begon allemaal redelijk. Er werden 3 sicilianen tevoorschijn getoverd die totaal van elkaar verschilden, maar dat zal de oorzaak van de nederlaag wel niet geweest zijn.
Bert begon goed, stond de ganse partij iets actiever, maar te weinig voor de winst.
Ben speelde een taaie partij en kwam een kwaliteit voor. Op het eind kon hij de juiste voortzetting niet vinden en ging er jammer genoeg af.
Free speelde een hotseknotse begonia partij (vrij naar Bert Jacobs), dacht een stuk te winnen maar hij verloor er een zonder enige compensatie. Het bleef naar zijn zeggen cafeschaak en na enig aarzelen, (hoe professioneel) accepteerde hij de aangeboden remise.
Sjouke speelde een goede partij, waarin hij zijn tegenstander bekwaam door zijn vlag stuurde, weliswaar in een gewonnen stelling.
Jan speelde een verantwoord rustige partij, waarin zijn verkleumde tegenstandster remise aanbood om zo snel mogelijk in haar verwarmde auto huiswaarts te keren.
Joost probeerde zijn gambiet te spelen die zijn jeugdige tegenstander nog nooit op zijn bord had gekregen, maar volgens Joost speelde hij deze uitstekend tegen. Joost probeerde via een stukoffer de zaak te forceren, edoch dit leverde niet meer dan een nul op. Jammer, jammer! Volgende keer maar weer proberen.

Harry speelde zijn partij tegen Bedum vooruit. Hij kwam bijzonder goed uit de opening, zo goed dat hij daarna een beste fout maakte. Hij overwoog op te geven, maar je komt dan altijd voor de vraag te staan wat je de rest van de avond moet doen. Hij besloot door te spelen met een verzwakte koningsvleugel. De geest van Bertus Hartman (jarenlang voorzitter van SC.Middelstum. nvdr) kwam over hem: geef nooit op. Uiteindelijk sleepte hij er remise uit, waarbij zijn tegenstander Harry adviseerde de partij op de computer te zetten om te kijken of er voor hem winstkansen waren, hij voelde dat zo. Harry was echter bijzonder tevreden. Joop

Het Univé schaaktoernooi. 17/10

Stadhuis Hoogeveen Morgen gaat het 17e Univé schaaktoernooi van start in het hart van de stad die het geschopt heeft tot wereldkampioen schaken voor stedenteams Zo bezien gaat er dus niks boven Hoogeveen!
Het toernooi is goed gefaciliteerd, het inschrijfgeld schappelijk, de sfeer prima en de koffie gratis. Geen wonder dus dat de amateurgroepen volgeboekt zijn. Onder hen veel NOSBO-ers, dus de kans om ingedeeld te worden tegen een 'onderbondgenoot' is groot. Zoals altijd heeft Jan v/d B de organisatie weer verblijd met zijn inschrijving. Harry is na een eenmalig forfait opnieuw van de partij. Ditmaal komt hij net als Jan uit in de middaggroep die enigszins verwarrend Amateur 1 heet. Succes mannen!

De interne competitie. 15/10

sssssssssttttttt Er werden deze avond 5 partijen gespeeld waarbij op alle borden een beslissing viel. Jan Bol speelde tegen Albert. De keren dat ik langs kwam om te kijken stond er een ingewikkelde stelling op het bord waarbij ik geen idee had wie er nu eigenlijk beter stond. Het liet zich aanzien dat Jan wat actiever stond maar dat mocht hem niet baten want uiteindelijk ging Albert er met het punt vandoor.
In de partij van Frits tegen Joop leek het wel alsof er een prijs was voor degene die het laatst zou rokeren. Nou, die prijs werd dus niet uitgedeeld, beiden deden het niet. Het gevolg voor de stelling van Joop was niet geweldig want zijn stukken stonden op plekken waar ze weinig konden uitrichten. Langzaam maar zeker kon Frits zijn betere stelling gebruiken om de winst naar zich toe te trekken.
Sjouke Gerbens mocht zich met zwart tegen Jan Mark verdedigen. In de opening ging dit niet zoals hij had gehoopt en Jan Mark had veel ruimtevoordeel En dat is precies wat je hem niet moet geven wil je van hem winnen. Met vier punten uit vier wedstrijden laat Jan Mark zien er dit seizoen voor te willen gaan.
Dan de partij van Joost tegen Freddie. Freddie kwam goed uit de opening en na de partij gaf Joost aan dat Freddie agressief speelde!? En dat uit de mond van Joost is een compliment gezien zijn eigen speelstijl. Ook vanavond probeerde Joost met een mooie tegenaanval, die er gevaarlijk uitzag, de partij naar zich toe te trekken. Tijdens de verdediging kan Freddie via een aanval op de Dame een stuk winnen en was de partij voor hem gewonnen.
Ik mocht met zwart tegen Free. In het begin van de partij wist Free een goede stelling op te bouwen en had ik wat moeite om mijn stukken op goede plekken te krijgen. Nadat ik ook gerokeerd had ontstond er een ingewikkelde stelling in het centrum waarbij mijn loper wel heel fijn op zijn Koning gericht stond. Nadat er het nodige was afgeruild en wij beiden toch wat in tijdnood begonnen te raken werd de partij beslist toen Free een stuk verloor d.m.v. schaak met mijn Dame. Bert

`

Eelde/Paterswolde - Middelstum 2 14/10

Uitslag 3½ - 2½. Een onnodig verlies, zo meldt onze correspondent wat natuurlijk schreeuwt om een verslag:

Rummikub De nieuwe speelomgeving van Eelde-Paterswolde, een verzorgingshuis waarbij binnenkomst driftig werd gerummikubbed, met een daarbij horende extreem hoge temperatuur. Onder deze omstandigheden begonnen wij onze wedstrijd met een zeer merkwaardig verloop. Sjouke won vrijwel in het begin van de partij een dame tegen een loper. Iedereen dacht 'kat in bakkie', maar de problemen van Sjouke stapelden zich op. Hoe breng ik deze partij tot winst? Hij wist het niet verder te brengen dan remise.
Joost kwam in zijn ideale opening terecht en bracht zijn tegenstander op zijn eigen manier de nul toe.
Bij mijn eigen partij deed ik in het begin alles fout wat ik maar fout kon doen. Resultaat een kwaliteit, een pion achter en een koning die niet zo prettig stond. Ik wist mij uit de beroerde stelling te wurmen en zelfs het betere van het spel te krijgen, misschien genoeg voor winst maar ik bood remise aan.
Bert speelde remise in een partij waarin hij enigszins de overhand maar niet kon omzetten in een winstgevende stelling.
En dan de fraaie stelling van Free die hij versneld wilde afwikkelen naar winst. Hij probeerde dit te bereiken met 2 grafzetten die garant stonden voor zijn nul.
Met wat slordige zetjes in het eindspel wist Ben een remiseachtige stelling niet te behouden. Als laatste streek hij de vlag.
Wij zijn echter na 1,5 jaar niet zo dicht bij een overwinning geweest en anders kunnen wij nog altijd gaan rummikubben. (Als de uitspraak bepalend is voor de schrijfwijze moest dat ook maar gelden voor 'pannekoek'. redactie) Joop

Ik hoop dat Joost er in slaagt zijn partij te reconstrueren, als pleister op de wonde zeg maar... Het tweede krijgt overigens al snel de kans om zich te revancheren want 29/10 speelt het thuis tegen Assen 3.
22/10 is er wegens de trek van verschillende clubleden naar exotische oorden, toch geen clubavond. De bekerronde wordt in principe verschoven naar de eerstvolgende gelegenheid en dat is 12/11 want Middelstum ontvangt 5/11 eerst nog Bedum. De koplopert in de interne mag dus nog een tijdje van zijn positie genieten.

De interne competitie. 14/10

de indeling voor 15/10 is gewijzigd.

De interne competitie. 12/10

De indeling voor 15 oktober is bekend.
Het is de bedoeling dat we 22 oktober met de bekercompetitie gaan beginnnen.
Ik wijs er nog even op dat Eelde/Paterswolde een nieuw onderkomen heeft gevonden.

De interne competitie. 8/10

Verslag 4e ronde 8 oktober. Voorafgaand aan de 4e ronde liet Jan Bol zien hoe hij had kunnen winnen van de jeugdkampioen van Staunton, maar in wederzijdse tijdnood de juiste zetten verwisselde en toen verloor. Zeer spannende stelling. Deze avond ging het tegen Jan Sr. veel beter, deze werd in korte tijd vlot opgerold, een kansloze partij voor Jan v.d.Berg.
Op het bord van Ben en Bert dacht eerstgenoemde lang na over de 5e zet. Bij navraag bleek hem de Schotse opening te zijn voorgeschoteld en hierop wist hij niet het goede antwoord. Hierbij moest hij een loper inleveren tegen 2 pionnen en kwam zijn koning heel kwetsbaar te staan. In het verloop van de partij stond z’n stelling er Schots en scheef bij en wist Bert gemakkelijk naar winst te schuiven.
Bert Koster: aan de leiding, doet m.i. dit seizoen mee voor de top 4.
Ook een bijzondere opening aan het bord tussen Joop en Freddie; deze speelde het Englund gambiet. Joop had er nooit van gehoord en vond niet de goede voortzetting. Na d4-e5 is gebruikelijk d4xe5,De7,Pf3. Deze opening wordt niet vaak gespeeld en geldt niet als erg goed: het deed me denken aan Sarah Lund, die ook altijd in enge situaties verkeert. Echter Joop zette niet goed voort en kwam uiteindelijk een kwaliteit achter. Ook Freddie bovenin de ranglijst te vinden, dit jaar titelkandidaat!
Een andere kandidaat voor een hoge klassering is dit jaar Frits. Vorige week gewonnen van Albert, deze keer had ik niets in te brengen. Op het oog leek het lange tijd gelijk op te gaan, maar Frits versterkte zich positioneel steeds meer waardoor ik uiteindelijk kansloos verloor.
Tussen Jan Mark en Freek wisselden de kansen. Aanvankelijk zat Fre erg in de verdrukking op de koningsvleugel, maar door zeer goed verdedigen kwam de partij in evenwicht met plotseling tegenkansen. Echter bij de aanval op de koning ging het mis. Toen hij zijn Torentje laat in de avond verplaatste naar een verkeerd veld, sloeg J.Mark (R.) onverbiddelijk toe en viel zijn toren in de Hofvijver. Direct opgegeven door Fre, die echter dit seizoen tot nu toe een sterke indruk maakt.
Joost is nog niet op stoom. Via de damevleugel probeerde hij wel een aanval op te zetten met opgerukte pion en de dame, maar Albert dreigde veel meer, m.i. onderkende Joost de gevaren te laat, waardoor Albert gemakkelijk won. Ondanks nederlaag vorige week tegen Frits, blijft hij dit jaar titelkandidaat. Sjouke

Staunton 4 - Middelstum. 7/10

thuishonk van SG Staunton Omdat mijn partij als allerlaatste klaar was, zijn mijn beschouwingen over de andere partijen minimaal en kan ik alleen iets zeggen over wat ik wel heb gezien of gehoord. Daarmee doe ik natuurlijk vooral iedereen die gewonnen heeft tekort; het zij zo. Tot halverwege de avond ging de wedstrijd tussen een jong Staunton- team en het senioren Middelstum- team, gelijk op. Joop dacht dat we misschien iets minder stonden en daar leek het ook wel een beetje op. Maar spoedig kwam er op een aantal borden voor Middelstum een voorspoedige wending en was er al snel weinig twijfel meer over wie de match ging winnen.
Gerry was als eerste klaar. In het middenspel had hij een pionnetje veroverd, maar dat was zeker nog niet beslissend, aldus Gerry zelf. Er kwam een blunder van zijn tegenstander aan te pas, waardoor hij vrij plotseling mat ging. (0-1)
Jan Mark stond vanaf de opening al goed en hij hield flinke druk op de stelling. Toen hij ook beslissend materiaal vóór kwam, was de partij voorbij. (0-2)
Joop kwam redelijk uit de opening, maar zag opeens iets over het hoofd, waardoor hij een belangrijke pion verloor en daarna ook de partij. (1-2)
Jan had de jongste tegenstander: een 10-jarig talent mag ik wel zeggen. In een (voor mij té) ingewikkelde opening verloor Jan een pion. Daarna probeerde hij nog allerlei gemenigheid in de stelling te brengen, maar het werd allemaal gepareerd. Na een belangrijke fout (geloof ik) was het opeens uit. Jan: “Toen ik 10 jaar was, was ik ook zo goed”! (2-2)
Albert leek na de opening tegen lastig opgedrongen pionnen van zijn tegenstander aan te kijken. Maar schijn bedriegt soms en blijkbaar kon hij gewoon om die pionnen heenspelen. Toen ik wat later weer keek was zijn stelling aanzienlijk opgeknapt en bleek hij opeens gewonnen te hebben. (2-3)
Freddie was tevreden over de opening. Zijn tevredenheid werd groter toen hij een pion won en wat later zelfs een tweede pion Misschien had hij het gevaarlijke gevoel dat de winst al binnen was? In ieder geval was ik verbaasd toen ik de remise-uitslag hoorde. (2½-3½)
Frits zijn partij heb ik het slechts kunnen volgen. Tot het middenspel oogde alles nog redelijk gelijk, maar ik zal niet goed gezien hebben hoe Frits langzamerhand de stelling naar zijn hand ging zetten. Hij won. (2½-4½)
Ikzelf was niet tevreden over de wat vlakke opening. Ik stond niet slechter, maar van initiatief was ook geen sprake. Na ruil van wat stukken bood ik remise aan, maar mijn tegenstander besloot (na overleg) om door te spelen. Na een fout in het toreneindspel kwam ik twee pionnen voor en won. (2½-5½)
Een mooie start van het seizoen! Harry.

De interne competitie. 1/10

Bert won met zwart vrij snel van Joost, nadat hij eerst een loper had gewonnen met Dd4†. Meer heb ik er niet van gezien, want ik heb het grootste deel van de avond zitten piekeren achter mijn eigen bord. Ik hoorde dat Bert Joost niet veel later mat zette.
Freddie won van Jan (vdB), nadat Jan zijn dame had weggegeven. Met een schuin oog kon ik een beetje volgen hoe het ging, omdat de heren naast Albert en mij speelden. Freddie had eerst het loperpaar en begon aan een pionnenopmars op de damevleugel. Later was hij het loperpaar kwijt, maar stond hij nog steeds wat actiever. Niet veel aan de hand dus, tot Jan zijn medewerking ging verlenen. Of Jan al heeft bedankt als lid weet ik niet.
Joop bestreed Ben met een andere opening dan zijn gebruikelijke (om privacy redenen noem ik de openingen niet, want de NSA kijkt mee; de groeten trouwens vanuit Middelstum!) Joop bood Ben de mogelijkheid om zijn koningsstelling open te breken. Wat later zag ik vanuit de verte een toreneindspel op het bord staan dat Ben won.
Free en Sjouke remiseerden. Sjouke had eerst een onontwikkelde koningsvleugel en later een wat passieve stelling met een paardop g7. Volgens ooggetuigenverslagen die ik achteraf hoorde, moet Sjouke toen het briljante plan hebben opgevat om zijn koning te activeren. Hij wandelde naar e5, terwijl zijn zware stukken op de achterste lijn stonden. Gedurfd, maar Sjouke’s moed werd beloond. En dat na het schudden van achthonderd handen!
Albert moest zich al vrij snel beperken tot het doen van pionzetten. Een van die pionnen moest hij gaan verdedigen met de koning. Dat kosste hem de rochade. Ik kon de stelling wat openbreken en een mooi paard op d6 zetten, maar had inmiddels al weer veel te veel tijd verbruikt. Albert haalde alles wat er nog in zat uit de stelling, totdat hij plotseling zijn meest vooruitgeschoven pion weggaf en zo nog wat extra ruimte voor witte stukken creëerde. Hij dacht dat de pion door zijn toren verdedigd werd, maar dat was gezichtsbedrog. Hij kon vervolgens het paard op d6 opruimen, maar daarvoor in de plaats kwam wel een vrijpion die zwart uiteindelijk fataal werd. Was dat lange gepieker toch nog ergens goed voor… Frits

Red.: ik schrok even toen ik van Free een mail ontving die als onderwerp 'Walging' had. Gelukkig bleek die gemoedstoestand 'slechts' betrekking te hebben op een gemiste kans in zijn partij tegen Sjouke. Dat partijfragment is hier en met zijn commentaar, te bekijken.
Er is een interne indeling voor 8 oktober, maar gezien het feit dat de CL het woord 'proberen' gebruikt, rust hier een voorbehoud op. Laten we afspreken dat de hier gepubliceerde indeling altijd voorzien is van een voorbehoud totdat de CL in zijn zondagse mail fiat geeft.

De interne competitie. 26/9

Onvoorziene omstandigheden daargelaten, wordt dit de derde ronde .

De poule-indeling van het tweede. 25/9

Het tweede opent het seizoen met een uitwedstrijd tegen Eelde/Paterswolde in klasse 2A op maandag 14 oktober.

De interne competitie. 20/9

Komende dinsdag geen clubavond Gezien het hoge aantal afzeggingen ziet de CL geen kans om voor 24/9 een representatieve ronde uit te schrijven. Jammer!

De interne competitie. 17/9

De tweede ronde begon ietwat teleurstellend, want de communicatie tussen de CL en Sjouke bleek niet zonder misverstand te zijn verlopen. Deze ruis had als gevolg dat de stoel tegenover mij onbezet bleef. Gelukkig bleken de 4 partijen die wel gespeeld werden onderhoudend, al kwamen er slechts 2 voor het keurmerk in aanmerking. Daar begin ik mee.
Het werd een goeie avond voor de zwartspelers. De afruilvariant van het slavisch die bij Ben en JM op het bord kwam beloofde weinig kijkgenot, maar dat zou dik meevallen. De zwartspeler gooide met een goed getimed a5 het spul op de kar en Ben`s verdediging die beslist niet zwak mag worden genoemd, werd langzaam maar zeker weerlegd. Een schaakje in combinatie met een op promoveren staande pion werd het slotakkoord van deze door de snelschaakkampioen sterk gespeelde partij. Beide spelers legden trouwens opvallend veel zelfvertrouwen aan de dag en het is niet nodig dat Ben dit geschaad ziet. En nou hou ik op met complimenten Jan Mark!
Joost speelde lekker uit het hart tegen Jan Bol en had wellicht meer verdiend. Hij had zich ten koste van een pion meer dan voldoende compensatie verworven. Met alleen de zware stukken nog op het bord wist Jan nét op tijd een toren en vooral de dame te ruilen om de witte aanval te neutraliseren. Hierna begon de pluspion zwaarder te tellen en in combinatie met de centraal gepositioneerde zwarte koning en de actieve toren kon Jan de partij toch nog relatief eenvoudig binnenhengelen.
Bert en Jan v/d B waren niet erg in vorm of hadden dit deze avond zeer goed verstopt. De partij kende verschillende kantelpunten en de eerste deed zich voor in dit fragment waar Jan zichzelf zonder noodzaak opzadelt met een gemankeerde pionnenstructuur. Bert greep dankbaar het gemakkelijk op te rapen intiatief en liet zich daarbij 2 pionnetjes lekker smaken. Partij gedaan zou je denken. Niet echter. Jan vlocht uit het niets een mat-in-één-dreiging op het midden van het bord waar Bert weliswaar niet intrapte, maar kennelijk zat de schrik er toch goed in want daarna heb ik hem geen goeie zet meer zien doen. Jan trok het spel met dank aan zijn sponsor volledig naar zich toe met een pion die op de h-lijn op promoveren stond. Uit een mengeling van bluf en wanhoop gaf Bert een schaakje met een loper, die gewoon geslagen had kunnen worden.... Dat liet Jan echter na zo hoorde ik achteraf want door de tranen in mijn ogen was ik inmiddels al niet meer in staat om het slot v/d partij te volgen. De partij bleek te zijn uitgedraad op remise waarmee beide spelers tevreden waren en dat was hen geraden ook want met dat halfje waren beiden overdadig beloond! Gelukkig is het seizoen nog jong.
Ook de partij tussen Frits en Free kantelde nogal eens. Eerst verslikte Frits zich in een giftig pionnetje wat hem een stuk kostte. Hierna veroverde hij met goed en dwingend schaak behalve het initiatief 2 pionnen. Hij was weer aan de winnende hand. Het zal met concentratie te maken hebben, maar uit het niets blunderde hij op nog bottere wijze dan eerder, opnieuw een stuk weg. Met loper, paard en koning op schietafstand van de vijandelijke vrijpionnen speelde Free toen een dik gewonnen partij al toonde hij zich niet erg doelgericht in de afronding. Deze partij zal het Yearbook of Chess ook niet halen.
24 september volgt de derde ronde. Tegen het weekend hoop ik daarvan de indeling te kunnen publiceren.
Allemaal even kijken dus. Sjouke ook want ik heb die brede smile wel gemist. Freddie

De interne competitie. 16/9

Het voorbehoud is gelicht, zie hier de nieuwe indeling voor de tweede ronde.

De interne competitie. 14/9

Onder voorbehoud is de indeling voor de tweede ronde gepubliceerd.

De interne competitie. 10/9

Onder het genot van heerlijke koffie uit een fonkelnieuw espressoapparaat werden op de eerste avond van het nieuwe schaakseizoen vijf partijen gespeeld.
Joop vertelde mij dat de loting had uitgewezen dat ik het spits mocht afbijten met de verslaglegging. Omdat mijn partij de nodige aandacht opeiste kan ik niet veel meer dan enkele oppervlakkige indrukken geven.
Albert overspeelde Jan vd Berg met de witte stukken die alle hoeken en gaten van het bord controleerden. Jan bood taai verzet maar na het verlies van de pion op h7 was er geen houden meer aan : 1-0
Joop en Jan Mark speelden lange tijd een partij die op het eerste oog geen winnaars zou gaan opleveren. Jan Mark had echter wat meer ruimte en hij won een pion, door een foutje van Joop, kort nadat de koffie was vervangen door een alcoholische versnapering. Uiteindelijk werd het 1-0 voor JM.
Bert tegen Sjouke was een wat eenzijdige strijd. Bert speelde agressief en zijn witte dame stond al gauw op d6. Sjouke verloor enkele pionnen en zijn arme koning stond er op een gegeven moment kaal bij, zo midden op het bord. Na een korte combinatie konden de stukken in de doos. 1-0 voor Bert.
Freddie tegen Jan Bol was een spektakelstuk met offers van beide kanten. Freddie gaf geloof ik twee paarden voor een toren maar had wel een pionnenoverwicht. Uiteindelijk werd het remise op voorstel van Freddie.
Ondergetekende speelde met zwart tegen Ben. Ook deze partij eindigende in remise nadat ik tot twee maal toe een vergeefse aanval had ontketend op zijn koningsvleugel. Ben verdedigde zich bekwaam. Free

De interne competitie. 5/9

De indeling voor de eerste ronde is bekend.

De poule-indeling van het eerste. 3/9

7 oktober opent het eerste team het seizoen met een uitwedstrijd tegen Staunton 4 in klasse 1B.
In de laatste ronde staat zowaar een thuiswedstrijd tegen Ten Boer op het programma, maar wat dat 'thuis' waard is, blijft voorlopig nog even de vraag want over een gezamenlijke slotronde is nog niets bekend. De indeling van het tweede laat nog even op zich wachten.

Het Bareveldtoernooi. 31/8

10 maal kampioen van Middelstum Het snelschaaktoernooi waarmee SC.Middelstum sinds jaar en dag het nieuwe seizoen opent, vond deze keer voor het eerst plaats in Bareveld. Anneke en Gerry toonden zich niet minder bekwaam in de kunst van het gastheerschap als hun voorgangers in Suyderoogh. Wat goed is moet je niet veranderen en de opzet van deze feestelijke seizoensopening verschilde wezenlijk dan ook niet van die 8 succesvolle jaren in Suyderoogh. Voor dit inzicht past hulde aan de nieuwe organisatoren en dank voor de uitwerking daarvan, namens (ongevraagd, maar met zekerheid gesteld) alle leden van SC. Middelstum.
Het kampioenschap kreeg in de persoon van Jan Mark een vrij verrassende winnaar. In de tussenstanden vernam ik zijn naam nooit bij de koplopers, en nadat Albert mij in voorlaatste ronde versloeg, feliciteerde ik hem tegelijkertijd met het binnenhalen van de titel. Dit bleek echter voorbarig want in de laatste ronde verloor Albert en ging 'sneaky' JM erop en erover. Hij verstond de kunst van het uitpakken van cadeautjes in combinatie met het uitwerken van een vernuftig plan het best, en daarmee is hij de verdiende winnaar.
Albert werd op een halfje tweede en Bert -uiteraard zeer in zijn sas- met zijn derde plaats, op een punt van de winnaar. (en der zat nog meer in! zo hield hij niet op mij te verzekeren...)
Sjouke bakte er niets van speelde niet zo fijnzinnig als we van hem gewend zijn. De rode lantaarn werd hem dan ook niet betwist.
En passant werd als vervolg op de discussie over de bordbezetting van het eerste team het voorstel aangenomen om behalve het eerste bord de overige vaste spelers van het eerste te laten rouleren over de overige borden. Het marginale verschil op rating rechtvaardigt zo'n keuze wel min of meer, en een bijkomend voordeel van dit poldermodel is dat we minder voorspelbaar zijn en dus lastiger om te 'pluggen'.
Tijdens een bourgondisch maal werd in de Heerlijkheid de loting verricht voor de beker die hier zwart op wit staat. Aangezien we dit jaar met een even aantal van start gaan is het reglement dat in plaatsing voor de 2de ronde voorziet, gewijzigd.
De interne competitie begint pas op 10 september, en da's maar goed ook want op dit moment heb ik het gevoel minstens een week nodig te hebben om uit te buiken.
Kort nadat de eerste ronde mij bekend is, wordt daarvan op deze plaats melding gemaakt.
(Met dank aan Free en Bert voor de foto's.)

De KNSB ratinglijst van 1 augustus 2013 1/8

koning
Op deze lijst zijn de resultaten van de interne competitie van SC.Middelstum van afgelopen seizoen verwerkt. Jan Bol doet met afstand de beste zaken. Het 2de bord gloort... De resultaten die Albert vroeg in het seizoen noteerde, zijn zoals we helaas moesten verwachten, niet verwerkt. De verrekende partijen zijn hier te bekijken


 P Naam         1 augustus 2012   1 augustus 2013  saldo 
 1 Harry Wubs      1835         1845        + 10 
 2 Jan Bol        1728         1793        + 65
 3 Albert Verheij    ----         1790
 4 Freddie Steggink   1739         1751        + 12
 5 Frits Brandsma    1732         1725        - 7
 6 Gerry Wubs      1717         1707        - 10
 7 Jan Mark Hof     1700         1679        - 21
 8 Bert Koster      1531         1520        - 11
 9 Ben Sloot       1517         1472        - 45
 10 Sjouke Gerbens    1416         1437        + 21
 11 Free Bekker     1401         1408        + 7
 12 Joop Naaijer     1513         1408        -105
 13 Joost van Melle    1391         1402        + 11
 14 Jan v/d Berg     1275         1240        - 35
 

Het ONK. 20/7

zalencentrum Theotorne Bij het jaarlijkse Open Nederlands Kampioenschap in Dieren is de vertegenwoordiging van Middelstum weer op peil nadat Harry en Joop vorig jaar forfait gaven. In de A-groep waarvoor een maximale rating van 2150 geldt, treffen we Harry vooralsnog aan in de middenmoot. Datzelfde geldt voor Joop, zij het dat hij in de C-groep speelt waarop een maximale rating van 1650 van toepassing is. Hem wacht een mooie uitdaging om zich te revancheren voor een minder sterk seizoen. Ook Jan v/d Berg speelt in deze groep. Het zou mooi zijn als hij zich een plaats in de middenmoot zou weten te verwerven. Dinsdag barst het feest los.

footer