De Algemene Ledenvergadering. 29/5, seizoen 2012 - 2013

10 maal kampioen van Middelstum Burchtvrouw Hennie voorzag ons met haar assistenten van een smakelijk diner zonder allerlei fratsen, die bovendien nog in een prettig tempo werd opgediend.
Na het voorgerecht maande de secretaris generaal ons tot stilte om de vergadering waarvoor Jan en Joost verstek hebben moeten geven, te openen. Door het ontbreken van notulen beginnen we maar gelijk met de rondvraag (die liever rondevraag en dan voorzien van een nummer) mag heten want het zijn deze rondvragen die de structuur van de Middelstummer jaarvergadering vormen.
Sjouke de Vries opent met wat wij niet willen horen: hij legt zijn functie als penningmeester neer en stopt met schaken. Hij gaf ons redenen die hij niet verschuldigd is maar die ik net als alle anderen wel kan invoelen. Hopelijk pakt het uit als iets sabbaticals en niet als een afscheid. Hoe dan ook: bedankt voor wat je voor de club hebt betekend! Gerry bleek bereid om zijn bestuursfunctie over te nemen.
De kwestie van teamindeling en bordvolgorde kwam zoals gewoonlijk weer aan de orde. Jan Mark stelt dat hij aan een lager bord wil spelen en wijst op zijn klassering in de interne. Iemand constateert dat hij afgelopen seizoen juist uitstekend heeft gepresteerd aan het 2de bord, een ander vraagt zich af of de druk niet juist hoger is op een lager bord gezien de daaraan gepaard gaande verwachtingen. Gerry pleitte voor bordvolgorde (dus ook teamindeling) op rating. Zelf vind ik dat de opzet van de interne zich uitstekend leent om een plaats in het eerste team te mogen claimen wanneer iemand na de voorronde bij b.v. de eerste 6 staat. Het idee van de Amerikaanse trials zeg maar. Een complicatie hierbij is dat Gerry niet meedoet aan de interne, maar qua rating en gevoelsmatig zonder meer in het eerste thuishoort. Maar mede door het besef dat een teamleider ook wel enige speelruimte toekomt bleef die noot ook dit jaar ongekraakt.
Bert zorgde nog voor een vrolijke noot door een paar baaltjes shag weg te geven om tegengas te geven aan zijn 'eeuwige' gebiets.
Tot ons aller teleurstelling meldde Jan Bol om dit jaar af te zien van de organisatie van het befaamde Suyderooghtournooi. De viering van zijn 60ste verjaardag rond die tijd staat dit te veel in de weg. Jammer jammer jammer, maar zijn besluit wordt gerespecteerd en hij wordt net als Elly nog maar eens bedankt voor de organisatie van 8 prachtige toernooien, en we hopen natuurlijk dat de draad nog eens wordt opgepakt! Onmiskenbaar wordt er algemeen zeer gehecht aan de formule van het Suyderooghtoernooi en ter geruststelling bekijkt de nieuwbakken penningmeester of hij hier iets in kan betekenen...
Joop werd met algemene stemmen en na een proeftijd van 10 jaar verkozen tot voorzitter. Hij deed zijn best hier onverschillig onder te lijken, maar was ik nu de enige die zijn konen rood zag worden?
Natuurlijk werd aan Harry de kampioensbeker overhandigd en gelukkig begeerde ik de fles zure wijn die daar bij hoort, totaal niet.
Zelf mocht ik een grote fles Palm in ontvangst nemen als voorschot op de beker van de bekercompetitie. Daarnaast werd ik nog verblijd met een attentie voor mijn werk aan deze website. Mooi.
Nadat de toetjes hun bestemming hadden gevonden besloten we tot een Armageddontoernooitje die Albert won omdat de vlag in de finale roet in mijn eten gooide. De laatste dagen heb ik veel sympathie voor Joop Zoetemelk gekregen...
De bezoekers aan deze website dank ik voor hun interesse en ik wil niet verhelen dat het hier een paar maandjes rustig gaat zijn om in de aanloop van een nieuw seizoen weer fris en fruitig te beginnen. Het was een mooi seizoen en dat was het.

De interne competitie. 28/5

De interne competitie zit er weer op. Er moest wel een finishfoto aan te pas komen, maar daar was de jury snel klaar mee: Harry verzekert zich opnieuw van het kampioenschap na zijn demarrage in de laatste ronde. Hij blikt zelf nog even terug op dit enerverende slot:
De slotavond op 28 mei 2013
Ik moest winnen van Freddie om nog kampioen te kunnen worden. Ook mocht Jan Bol dan niet winnen van Albert. En waarachtig, het lukte, maar vraag niet hoe.
Jan stond steeds wat minder tegen Albert dacht ik, vanwege een vreselijk sterke loper op de diagonaal a1- h8. Langzaam voerde Albert de druk op, maar blijkbaar was het niet genoeg voor de winst. Het slot heb ik gemist; het werd remise.
Mijn openingsstrategie was aan de magere kant en Freddie kreeg een mooie stelling. Toen hij een pion weg blunderde keerden de kansen, maar hij vocht zich terug door aktief spel. In gelijke stelling meende Freddie de pion te kunnen terug veroveren, maar dat kostte een volle toren door een venijnig schaakje op de onderste rij. Einde partij.
Frits won de B-groep overtuigend door ook van Sjouke G. te winnen. Hij had tegen Sjouke ook nog een revanche tegoed! Een sterke loper van Frits op de diagonaal a6- f1 belemmerde de ontwikkeling van de witte stelling zodanig dat Sjouke het niet overleefde.
Bert won ook zijn tweede partij in de C-groep tegen Free en bracht daarmee deze groep op zijn naam. Wat Bert betreft is de competitie te snel afgelopen, hij komt net goed op dreef.
In de D-groep tenslotte won Joop van Sjouke de V. en Joost van Jan vd B.
Ook speelden Joop en Joost nog een afgebroken partij uit, die Joost in slechte stand toch remise wist te houden. Dan nog een vluggertje tussen Joost en Sjouke de V.: remise. Joop scoort twee en een half punt in deze groep maar Joost blijft hem in de eindrangschikking net een halfje voor. Harry

Gefeliciteerd met je 6de titel op rij Harry, en hieronder volgen nog wat statistische gegevens van deze competitie.
In deze interne competitie zijn alle geplande 109 partijen gespeeld.
Hiervan won wit er 39 (35,8%), zwart 40 (36,7%) en werden er 30 (27,5%) remise.
De gemiddelde rating was 1565.

De interne competitie. 21/5

De deelnemers in de A-groep weten de spanning wel op te bouwen. Met nog 1 ronde voor de boeg is er zo op het oog nog niemand kansloos voor de titel en het aantal SB-punten kan maar zo doorslaggevend zijn. Voor de totstandkoming van die aantallen zijn letterlijk alle resultaten van alle deelnemers mede bepalend. Dit betekent dat de mogelijkheden te talrijk zijn om mij hier nu mee gaan te vermoeien, maar de meest essentiële conclusies zijn gemakkelijk af te leiden uit de huidige klasseringen en de 2 nog te spelen partijen.
De stukken die Jan Bol en ik gebruikten, konden als eerste terug in de doos: Jan accepteerde mijn remiseaanbod nadat hij gedurende een half uurtje de meest wilde voortzettingen had doorgenomen en (niet ten onrechte) had verworpen.
Albert en Harry gingen ook niet tot het gaatje: zij besloten na zo`n 20 zetten om het op de laatste ronde te laten aankomen.
Ten koste van de uitgespeelde Jan Mark verzekerde Frits zich van de 5de plaats.
Bert heeft de vorm weer helemaal terug. Die bewering durf ik wel aan na zijn oefenpartij tegen Frits en vooral gezien de manier waarop hij Ben versloeg. Dankbaar puttend uit The Holy Grail of Chess en hij lijkt intussen een sterk antwoord op e4 te hebben gevonden. Hij is zo goed als zeker van de 8ste plaats. Voor Ben zit de competitie er ook op, zijn uitgestelde partij tegen Free is remise gegeven.
In de D-groep is de stand onoverzichtelijk, maar het is wel bijna zeker dat Jan v/d B een resultaat moet boeken in zijn laatste partij tegen Joost als hij het hek niet dicht wil doen.
Een licht initiatief van hem tegen Sjouke de V bleek niet genoeg voor de winst.
Helaas werd Joost weggeroepen van zijn partij tegen Joop. Deze partij is ouderwets afgebroken. Joost zou zijn achterstallige partij tegen Sjouke de V deze week proberen in te halen, zo begreep ik.
Voor de gezelligheid speelden Sjouke G en Free nog een potje welke Free naar zich toetrok, daarbij collegiaal geholpen door weinig doortastend spel van Sjouke.

De interne competitie. 7/5

Kijk aan, een onverwacht verslag van Sjouke (red.):
Vanavond werden de 'play-offs' gespeeld. Het gaat eigenlijk nergens meer om, alleen kun je er ratingpunten door winnen of verliezen. In groep A werd alleen maar geremiseerd, echter wel na felle strijd.
Albert en Freddie speelden een Hollandse opening. Hoewel Albert fel streed voor de winst, wist Freddie door bekwaam verdedigen remise te maken, overigens zonder in grote problemen te komen.
Jan Bol en Harry speelden een Siciliaanse opening, waarbij Harry een pion wist te winnen. Door een prachtige zet van Jan moest Harry echter z'n voordeel teruggeven. Harry vond een fraaie tegenzet-pionoffer-, maar wist daarmee z'n loper op een prachtige positie te brengen. Vlot daarna werd remise overeengekomen. Mooie strijd!
In de B-groep speelde ondergetekende met wit tegen Jan Mark. M.i. van zijn kant iets te nonchalant geopend : a6,b5. In een vroeger toernooi speelde Miles ook a6 tegen Karpov,en wist hiermee te winnen, echter Jan Mark is geen Miles, en ik geen Karpov. Op de 25e zet dacht J.M. zijn pion terug te winnen door te slaan met de toren, maar had niet gezien dat ik zijn toren eenvoudig kon terugnemen. Als hij de toren zou terugnemen dreigde ondekbaar mat.
Frits had een bye, en speelde na overleg tegen Bert. Deze wist door geconcentreerd spel een kwaliteit te winnen en gaf deze niet weer prijs. Eindelijk weer eens winst van Bert!
In de D-groep het titanengevecht tussen Joop en Jan vd Berg. Laatsgenoemde deed weer wat we van hem veel vaker zien: goed uit de opening gekomen, wrs goede winstkansen en uiteindelijk weer met lege handen. Geheel onnodig gaf Jan een pion weg. Beide heren zoeken overigens de zon op, evenals Harry. Ze gaan de Griekse economie een duwtje in de rug geven, en tevens de godin Caïssa opzoeken...Sjouke G

De interne competitie. 7/5

En de schoenen van Jan kraakten...
De opmerkelijkste partij van de avond was die van Free en Ben. Zij kwamen beiden niet opdagen. Dat speelt lastig. Of de wedstijdleider daarom twee reglementaire nullen moest uitdelen was de grote vraag.
Sjouke Gerbens en Jan Mark waren er wel. Jan Mark speelde een gambietopening. Er ontstond een dichtgeschoven centrum dat kan toch niet de bedoeling zijn van een gambiet?- met een zwart paard op e4. Was het zwak of was het sterk? Sjouke had het loperpaar. Jan Mark marste op met zijn pionnen op de koningsvleugel, maar Sjouke deed hetzelfde. De zwarte koningsstelling leek meer verzwakt. Sjouke kreeg een prachtaanval, won een toren en de partij. De term reuzendoder zoemde rond.
Albert kreeg tegen Freddie een pionnenpaar op e4 en f4, dat eerder zwak dan sterk leek te zijn. De witte damevleugel bleef lange tijd onontwikkeld. Freddie zei na afloop van de partij dat hij een pion had kunnen winnen dankzij een penning, maar dat deed hij niet, omdat hij de zaak niet helemaal vertrouwde. het werd remise.
Harry kreeg tegen Jan Bol een vooruitgeschoven pion op c4 en een achtergebleven pion op d5. Hij wist zijn zwakte te plomberen door wit een geïsoleerde pion op d4 te bezorgen. Remise was het resultaat.
Bert en ik hadden geen tegenstander in onze groep en wij speelden daarom tegen elkaar voor spek en bonen. Bert veegde me van het bord.
Jan v/d B won een pion van Joop. Was zijn extra pion op d5 te houden? Joop kreeg ter compensatie een aanval met zijn dame en twee torens op de e-lijn. Er ontstond een toreneindspel dat beter leek te staan voor Jan. Joop won echter een paar pionnen en won. De schoenen van Jan kraakten, hoewel ze niet nieuw leken te zijn. Frits

Schaken en vakantie. 7/5

logo aco

Het tweede ACO World Amateur Chess Championship gaat zondag van start op Kreta. Joop en Harry die in Dubai ook al van de partij waren, krijgen dit keer sportief gezelschap van Jan v/d Berg en mogen zich bovendien verheugen op suppport van een meereizend groepje vrinden en partners. In alle 7 groepen die btw een rating-range van 200 kennen, wordt naast de gebruikelijke geldprijzen, een wereldtitel vergeven. Geen van de Middelstummers behoort in zijn groep tot de favorieten maar we zijn dol op verrassingen. Het evenement wordt hier gecoverd.
In verband met dit toernooi is er volgende week geen clubavond. De interne wordt 21 mei hervat. Het voorbehoud betreft dus de indeling en niet de datum!

De KNSB ratinglijst van 1 mei 1/5

Albert komt op deze lijst binnen met 1786 en dat is goed genoeg voor de 2de plaats.

Middelstum sluit seizoen af met een knappe winst tegen Roden. 23/4

Logo sc.Roden Middelstum - Roden 5-3. De complimenteuze kop boven dit verslag is beslist niet overdreven want aan elk bord legden de Rodenaren meer -en hier en daar zelfs aanzienlijk meer- ratinggewicht in de schaal. Mijn verslag zal niet diepgravend zijn, want mijn aandacht diende vooral uit te gaan naar de bekerwedstrijd die ik tegen Gerry speelde. Met dank aan Harry die mij zijn indrukken van de wedstrijd deelde, op weg naar huis:
Op 1 vernietigde Harry de pionnenstructuur voor de kort gerocheerde witte koning, en kon daarna lekker aanvallen via de h-lijn. Het oogde allemaal zo overtuigend dat het gemakkelijk leek. Het was zijn eerste externe winst, maar wel eentje waarmee hij meteen op een prettige 50% uitkomt. 3½ uit 7.
JM zag een snel remiseaanbod niet gehonoreerd en niet lang daarna leek het er op dat hij met de koning nog in het midden in problemen raakte. Hij moet zich nauwkeurig hebben verdedigd want wist het halfje alsnog binnen te halen. Ook voor hem 50% met 4 uit 8. Een knap herstel nadat hij met 2 nederlagen was begonnen.
Jan Bol gaf inzage in zijn ambities door de Wolga weer eens van stal te halen. Met een onorthodoxe afruil van zijn zwartveldige loper veroverde hij met initiatief zijn gambietpion terug, en won met enig duw- en trekwerk de partij. 5 uit 8, netjes!
In een partij die lang gelijk opging veroverde Frits uiteindelijk een pion, maar gedreven door tijdnood kwam hij remise overeen met Dick Dalmolen. Gezien de stand in de wedstrijd met alleen de partij van Albert nog gaande, mag remise overigens beslist geen half werk worden genoemd.
Hoewel Albert naar mijn indruk de hele partij comfortabel spel had, mocht de winst toch pas verwacht worden na een promotie. Hierna moest hij nog wel even rekening houden met een matwending of met een geintje als eeuwig schaak met torens op de 2de rij, maar die dreigingen had hij niet gemist. Net als eerder Frits en JM wisten klaar te spelen, werd Albert in zijn eerste seizoen gelijk topscorer. 4 uit 6 zijn zijn cijfers.
Het zelfvertrouwen van Bert heeft een deukje opgelopen en hij was dan ook niet zeer enthousiast over de uitnodiging voor een invalbeurt. Het halfje dat hem weer een beetje vertrouwen had kunnen geven, wist hij zich niet verwerven.
Joop zag na een afgeslagen remiseaanbod zijn hoop op een goede afloop snel vervliegen. Een invasie van zware stukken op de onderste rij kon hij niet pareren: Was macht ein kluger Hausvater jetzt? Goede raad bleek te duur en hij verdrong de smaak van zilte tranen voor die van zure wijn...
Joost overtrof mijn stoutste verwachtingen door te winnen van Menno Keizer die zowat 300 p. meer heeft! Gezien de stijl waarmee hij won zou ik haast concluderen dat hij het schuurpapier heeft ingeruild voor zijde. Moest ik verplicht worden tot het uitroepen van een man of the match, zou hij ondanks andere zeer serieuze kandidaten mijn keuze zijn.
De nederlagen tegen Ten Boer en Groningen 2 daargelaten, mag Middelstum terugkijken op een prima seizoen. De 10 punten uit 8 wedstrijden in de eerste klasse staan voor een clubrecord!

Intern won Sjouke G van zijn naamgenoot. Op zeker moment sprak er weinig vertrouwen in een goede afloop uit zijn bedenkelijke blik toen mijn ogen de zijne kruiste, maar hij vond desondanks een verdediging tegen een zeer gevaarlijke aanval op zijn niet gerocheerde koning. Uiteindelijk kwam onze penningmeester zelfs met lege handen te staan. Onze drukbezette en enige echte Middelstummer heeft zich op grond van SB geplaatst voor de B-groep en mag zich met een beetje goede wil kampioen van het 2de noemen. De interne pagina werk ik later bij, maar het eindklassement van de voorronden waaruit de indelingen voor de finalegroepen gedestilleerd kunnen worden, zijn hier alvast in te zien

De 2 partijen van 3 kwartier pppp in de bekerfinale eindigden in remise. De eerste dood als een dodo, maar in de tweede verklootte  een overduidelijk gewonnen stelling, welke geen analyse behoeft. Zo kwam het met deze wonderbaarlijke ontsnapping toch nog tot vluggertjes waarin het leek of Gerry nog niet helemaal van de teleurstelling was bekomen, want hij haalde daarin lang niet het niveau zoals we dat van hem kennen uit het Suyderooghtoernooi. Ik heb er geen bezwaar tegen wanneer er 'Guus Geluk 2013' wordt gegraveerd in de Beker als het deze wordt....! Freddie

Middelstum 2 verliest ook laatste wedstrijd. 16/4

Sissa Middelstum 2 - Sissa 5 2½ - 3½. Voor de tweede keer op weg naar Oost-Groningen wisten enkelen de weg weer niet te vinden, twee stoelen bleven tot vlak voor de aanvang onbezet. De toespraak hebben ze gemist waarin het rooms-katholieke vrouwenkoor uit Veendam als prijswinnend werd gememoreerd, (ik weet ook niet wat dat met schaken van doen had). Na deze babbel mochten wij beginnen.
Bert had de Svesnikov-variant van het siciliaans van stal gehaald. Het ging niet helemaal goed, hij werd er uiteindelijk met een Kalasnikov geheel en al afgeblazen.
De verlate Sjouke G speelde een taaie puike partij die hij uiteindelijk op een fraaie wijze binnen wist te halen. Naar eigen zeggen had hij het veel eerder kunnen afronden hetgeen niemand zag. Jan v/d B kon na de opening mijn inziens een belangrijke pion winnen, hij liet het jammer genoeg achterwege en werd langzaam van het bord geduwd.
Sjouke de V kon in een ingewikkelde stelling niet de juiste voortzetting vinden en verloor ook.
Joost heeft volgens mij een record gebroken, na ongeveer zes zetten stond hij al drie pionnen achter in zijn geliefde opening (met dank aan Ti) met zijn koning achter de zwarte pion op h2. Ik vroeg hem of dit theorie was en hij antwoordde: wacht-maar-af. Toen ik weer opkeek van mijn bord had hij het punt in de tas.
Mijn partij was een zware bevalling, Op het eind stond ik minder met nog enige dreigingen in de pocket. Uiteindelijk kon ik deze verzilveren door eeuwig schaak te forceren. Een van de omstanders wist ons nog vrolijk te vertellen op welke wijze ik had kunnen winnen. De 5e zet in zijn riedel had ik nog niet bekeken, maar met remise was ik wel tevreden. Degradatie zou een feit zijn ware het niet dat onze reglementenkenner bij uitstek Freddie, concludeerde dat gezien het P/D reglement en door het ontbreken van versterkte degradatie, niemand uit deze klasse hoeft af te dalen. Dat scheelt weer!!! Joop

Middelstum 2 extern. 14/4

16 april krijgt het tweede de laatste kans om van de nul af te komen die zo koppig achter de naam blijft staan. Sissa 5 is de tegenstander en kersverse NOSBO-bekerkampioen SC. Veendam tekent voor de organisatie van de gezamenlijke slotronde.
Aanvang 19.45, wijkcentrum Dukdalf De Reede 1 9642 MA Veendam

De interne competitie. 2/4

Een verrassende avond! Helaas was Albert verhinderd, zodat er voor vanavond nog vijf partijen overbleven: Voor de verandering begin ik met mijn eigen partij tegen Sjouke de V.:
Sjouke de V. – Harry: Sjouke speelde in de opening nogal passief waardoor ik goede velden en lijnen voor mijn stukken kreeg. Door een onvoorzichtigheid kwam de witte dame onder vuur op de c-lijn, waarna Sjouke moest kiezen tussen stukverlies of de dame geven voor paard en toren. Hij koos voor het laatste, maar toen ook nog enkele pionnen sneuvelden en de witte torens niet samenwerkten gaf hij de strijd en de partij terecht op. (0-1)
Jan Bol – Jan vd B.: Zoals verwacht mocht worden toog Jan Bol volop ten aanval. Alle stukken werden zoveel mogelijk op de zwarte koning gericht en Jan droomde natuurlijk al van prachtige combinaties met offers van een stuk of zelfs meer dan dat. Het ging rustiger, maar de aanvalsdruk werd wel steeds opgevoerd en zwart bezweek onder de druk. (1-0)
Bert – Jan Mark: Lange tijd een gelijkopgaande strijd. Beiden speelden rustig opbouwend en leken af te wachten wat de ander zou gaan doen. Jan Mark gebruikte de meeste tijd en Bert stelde (taktisch?) remise voor waar Jan Mark niets voor voelde. Waar het misging weet ik niet, maar opeens ging juist Bert snel spelen terwijl hij ruim in de tijd zat! Hij moest achteraf ook zelf terugdenken aan een partij tegen Ti, waarin hij zich liet meeslepen door haar snelle zetten. Dat geeft fouten uiteraard en toen hij ook nog zijn dame weg blunderde gaf hij gedemoraliseerd op. Woedend op zichzelf en dat merk je ook aan Bert. Even later is zijn goede humeur trouwens weer helemaal terug. (0-1)
Frits – Sjouke G.: Op zijn eigen bedachtzame wijze zette Frits zijn partij aanvallend op. De koningspionnen werden langzamerhand naar voren gebracht, maar Sjouke schrok er niet erg van en verdedigde zich rustig en adequaat. Toen Frits lang ging rokeren, koos Sjouke voor de juiste strategie: de tegenaanval. Opeens moest Frits helemaal omschakelen van aanval naar verdediging. Dat lukte niet goed. Een belangrijk deel van het slot heb ik gemist, maar opeens won Sjouke in zeer goede stand de witte dame en moest Frits opgeven. Wordt Sjouke de reuzendoder deze competitie? (0-1)
Ben – Freddie: Een verrassende partij, vooral door het plotselinge einde! Ben zette de partij heel degelijk op en de stelling leek lang gelijk op te gaan. Freddie ging vereenvoudigingen door stukkenruil zoveel mogelijk uit de weg. Hij ging anders gezegd voor de winst. De bleek helemaal toen hij het remiseaanbod van Ben afsloeg. En toen ging het mis. Na enkele zwakke zetten (volgens Freddie zelf twee achtereenvolgende grafzetten) kreeg Ben het initiatief. Sterker nog: hij won een vol stuk en waarschijnlijk ook nog een pion! Tot grote verbazing van de omstanders gebeurde echter het volgende: voordat Freddie zelf kon opgeven, bood Ben met nog vijf minuten voor 10 zetten nogmaals remise aan! Deze keer werd het aanbod vlot geaccepteerd! Harry

De interne en de beker. 25/3

Nu de laatste inhaalpartij gespeeld is, is de stand prettig overzichtelijk geworden. Deze betrof de partij tussen Albert en Joop. Een tikkie naïef naste Joop een pionnetje mee om die verleiding met een stuk te bekopen. Albert blijft nadrukkelijk in de race. 2 april gaan we intern verder.
Voor een plaats in de bekerfinale miste Bert in de 1ste partij een winnende combinatie en vergooide door een blunder ook nog eens remise die door herhaling van zetten tot stand had kunnen komen. In de 2de partij probeerde hij mij in een wanhoopspoging door de vlag te stampen. Hij voerde echter tot tweemaal toe een onreglementaire zet uit waardoor ik 2 x 2 minuten extra tijd kreeg en Bert gaf zich daarmee gewonnen. 23 april staat genoteerd voor de finale tegen Gerry.

Middelstum 2 verliest met draaglijke cijfers van JH Kruit. 19/3

logo jh kruit Uitslag 3½ - 2½. Op naar de zwarte geboortegrond van de familie Wubs. Aangekomen bij hun kerk, luisterend naar een gepaste naam de Eendracht, waar de familie menig uur heeft doorgebracht werden wij opgevangen door de Gereformeerde Mannen Vereniging die hun wekelijkse postzegelavond hadden (inderdaad geen enkele vrouw, tot teleurstelling van Jan v/d B).
Bert voelde zich meteen thuis, hetgeen resulteerde in een uitstekend resultaat. (als het kan vaker in zulk een setting). Wij werden begeleid naar een kleinere zaal alwaar de rokende schoorstenen aan de muur hingen, buiten zijn zij helaas niet meer te vinden.
Van de zes openingen die gespeeld werden herkende ik alleen die van mij zelf, de overige waren voor mij totaal onbekend, ook voor de jongens trouwens.
Mijn partij was een koningsindiër die voor mij goed verliep. Zo halverwege ging de grote afruilmachine aan het werk. Ik hield een ijzersterke witte loper over, mijn tegenstander een uitermate zwak paard, die je nergens in de worst zult aantreffen. De witte loper won.
In mijn ogen stond Free zo goed als gewonnen, een pion voor maar hij nam de aangeboden remise aan. Achteraf een duur gemist half punt.
Sjouke G zat in de verkeerde maand, gaf een stuk cadeau en kon inpakken.
Jan vd B, zoals we gewend zijn, kwam een pionnetje achter maar snel daarna sneuvelde een 2e en zijn hele stelling stortte in elkaar, wederom een nul.
Bijna een wedstrijdpunt te pakken gehad, misschien een inspiratie voor de laatste gemeenschappelijke wedstrijd op 16 april in Veendam. Joop

Middelstum 2 extern. 16/3

De laatste uitwedstrijd van het seizoen voert Middelstum 2 naar de kanaalstreek waar J.H. Kruit tegenstand gaat bieden. De Knoalsters kunnen de titel nog binnenhalen maar zijn daarvoor wel afhankelijk van een misstap van Bedum. Middeltum 2 maakt zich gezien het beduidende ratingverschil liever niet te veel illusies, maar we laten ons graag verrassen natuurlijk.
Dinsdag 19 maart aanvang 19.45 uur. De Eendracht Poststraat 30 9501 ER Stadskanaal.

De interne competitie. 12/3

Na veel wikken, wegen, passen en meten heeft de CL besloten het deelnemersveld na de voorronde op te splitsen in 4 finalegroepen. De samenstelling van minder, dus grotere groepen is gezien de volle agenda niet reëel want met 4 groepen zal het seizoen ook al een stuk later eindigen dan het ooit gedaan heeft.
In Groep A worden de 4 hoogstgeëindigde spelers uit de voorronde ingedeeld. In B de nummers 5 t/m 7, in C 8 t/m 10 en in D 11 t/m 14.
Met nog 2 ronden te gaan, tijd om het klassement er eens bij te nemen. In theorie heeft Jan Mark na zijn verlies tegen Frits nog altijd kans op een startbewijs in de A-groep, maar dan moeten er wel korenbloemen op de snelweg gaan groeien... Frits heeft van de overige kanshebbers de meeste verliespunten, maar zijn grootste concurrenten Albert en Harry moeten nog tegen elkaar en dat zou hem weleens lekker in de kaart kunnen spelen.
Onderin heeft Jan v/d B na 2 overwinningen op rij afstand gedaan van de laatste plaats. Zo op het eerste oog lijken er nog 6 spelers in aanmerking te komen voor de D-groep.

Gemotiveerd Groningen 2 verslaat Middelstum met duidelijke cijfers. 5/3

Uitslag 5½ - 2½. Helaas geen verslag van deze wedstrijd: de beoogde verslaggever verklaarde te weinig indrukken te hebben opgedaan voor een zinnig verslag. Van de zijde van schaakclub Groningen wel een verslag van deze wedstrijd.

Debacle in Ewsum. 26/2

10 maal kampioen van Middelstum Middelstum 2 bungelt al vanaf het begin van de competitie onderaan en afgelopen dinsdag werd de strop nog nauwer aangetrokken. Tegen Bedum werd met ½ tegen 5½ verloren. Ben probeerde in een gesloten spel opening via een pionnenopmars op de damevleugel de witte stelling onder druk te zetten. De witte torens echter beheersten de d-lijn.Uiteidelijk had Ben 3 verspreide en zijn tegenstander 3 verbonden pionnen. In het eindspel verloor hij een belangrijke pion en dat betekende het einde.
Bert, aanvalsspeler pur sang, richtte zijn pijlen op h7. Het bleek niet doorslaggevend en de vrede werd snel getekend. Aan het eind van de avond zou blijken dat hij de eer gered had.
De tegenstander van Sjouke Gerbens ondernam in een openspel-opening een aanval met de paarden op de zwarte koningsvleugel. Het leverde een eindspel op van een paard tegen 3 pionnen. Sjouke vocht als een leeuw maar zijn paard bleek toch niet opgewassen tegen de vijandelijke vrijpionnen.
Joost toog via zijn geliefde opening snel ten aanval, de pionnen op de koningsvleugel rukten op. Hij kreeg 3 pionnen op de vijfde rij. Echter weer eens bleek hoe moeilijk het is het voordeel van een optisch goede stelling te verzilveren. Zijn tegenstander verdedigde zich secuur en de aanval van Joost werd in bloed gesmoord.
Sjouke de Vries rocheerde lang in een halfopen spel opening. Waarom deed je dat nou vroeg zijn opponent na afloop, want hij ondernam een geslaagde aanval op de zwarte stelling.
Jan koos voor een flankspel en bezorgde zijn tegenstander een dubbelpion. Hij kwam echter een pion achter en moest na taaie tegenstand zijn koning omleggen.
Albert speelde tegen Fre voor de competitie. Beiden brachten hun bekende openingen op het bord. Zwart viel aan op de koningsvleugel en de dames werden geruild. Een loperoffer betekende de doorbraak van een pion, die ook de overkant haalde.
En dan Harry tegen Gerry in de bekercompetitie. Dat het een broedermoord zou worden stond van te voren vast. In de eerste partij kreeg Gerry met wit voordeel en aanvalskansen, die echter niet voldoende bleken. Er ontstond een boeiend eindspel van 2 witte verbonden vrijpionnen, terwijl zwart een kwaliteit meer had. Harry verdedigde zich bekwaam en remise was het resultaat. In de tweede partij won zwart na een gesloten opening en een taai gevecht een pion, die uiteindelijk de doorslag gaf. Gerry knikkert zijn broertje uit de bekercompetitie! Gerry

Dinsdag 5 maart mag het eerste proberen beter te doen tegen Groningen 2 in wat al weer de voorlaatste wedstrijd van dit seizoen is. Op papier lijken de teams tegen elkaar opgewassen...
Kantine GDSW Peizerweg 128, Groningen. Aanvang 19.45 uur

De interne competitie. 19/2

Offeren op f7 loont!

Albert Van de gepeelde zes partijen eindigde er slechts één (overigens spectaculair) in remise. Over twee partijen was de geest van het verleden vaardig. De confrontaties tussen Joost en Bert respectievelijk tussen Jan Mark en Sjouke ademden de geur van het negentiende eeuwse Weense koffiehuis.
In beide partijen werd op f7 geofferd (Jan Mark een paard en Joost een loper), maar vooral bij Joost gingen alle remmen los. Hij offerde op de volgende zet ook een paard op g5 zodat Bert op enkele pionnen na twee stukken voorstond. Op voor onze verslaggever niet goed te reconstrueren wijze raakte Bert (bedwelmd door koffiegeur?) het spoor echter bijster en verloor. Daarna verloor Joost nog een stuk of tien keer in de analyse, maar het punt was binnen! Sjouke was naar eigen zeggen totaal verrast door Pxf7, maar bood desondanks moedig weerstand. Op een gegeven moment miste hij een kans om gelijk spel te bereiken of zelfs beter te komen staan en verloor uiteindelijk.
Geheel correct daarentegen was Jan’s zet Da3-f3!! waarmee hij met zwart Freddie (en alle aanwezigen) geheel verraste in een Grünfeld. Zowel pion g2 als e4 stonden in en g2xf3 zou met mat in twee worden bestraft: …, Pxf3+; Kf1, Lh3 mat! Na lang nadenken accepteerde Freddie het remiseaanbod van Jan.
(Deze partij staat ook hier online. Grappig: dezelfde stelling kwam o.a. voorbij in een partij van de baas van Atlantis. Dat toernooi schreef Erwin l'Ami op zijn naam. redactie)
De overige partijen verliepen minder spectaculair, maar waren zeker de moeite waard. Joop – Frits (0-1): wit ruilde in een Hollandse partij alle stukken af, maar verloor door een onnauwkeurigheid het pionneneindspel.
Harry – Free (1-0): in een Koningsindische partij ‘egelden’ beide spelers zich in achter brede pionnenfronten (wit had op een gegeven moment een front dat strekte van a4 tot e4!), maar Harry wist zijn ruimtevoordeel uit te buiten.
Albert – Ben (1-0): In een Scandinaviër kreeg wit een ontwikkelingsvoorsprong ten koste van een geïsoleerde dubbelpion en het loperpaar. Ondanks dameruil kon zwart de druk uiteindelijk niet weerstaan. Albert

De interne competitie. 12/2

Op deze gure avond werd er weer flink tegenaan gegaan. De hersentjes produceerden zoveel warmte dat de niet aangemaakte houtkachel nauwelijks gemist werd...
Uw verslaggever was in een bizar gevecht met Joop verzeild geraakt dat alle aandacht opeiste. Daardoor zijn de finesses van de andere partijen helaas niet tot in detail opgemerkt.
Sjouke de Vries had met wit een prachtige stelling opgebouwd tegen Ben. Het was allemaal net niet genoeg voor de winst : ½-½
Bert werd langzaam gewurgd door Harry en verloor eerst een pion en later een volle toren : 0-1.
Jan Bol won van Joost na een vrij lange partij waarbij Joost pas op de 15e zet rokeerde.
Jan v/d Berg at een vergiftigde h-pion op en mocht even later Jan Mark feliciteren.
De langste partij van de avond was die tussen Frits en Freddie. Frits liet zijn witte dame nogal opzichtig met de koningin van de tegenpartij flirten maar de koninklijke hoogheden zochten na enige tijd toch maar de doos op. Ook zonder dit stel hield Frits het beste van het spel, voor de winst was het niet genoeg evenwel.. . ½-½
Zelf had ik dus een bijzondere partij tegen Joop. Joop had voor de gelegenheid een gezellig sjaaltje omgedaan... Het bord stond binnen de kortste tijd in brand. Op een bepaald moment werden er drie stukken tegelijk aangevallen! Hier vergiste ik mij ernstig en verloor onnodig een paard. De aanval die ik daarna inzette was heel aardig en de stelling van Joop wankelde. De computer gaf zelfs even +9 aan voor wit! Maar zoals dat vaker gaat na elven verslapte de aandacht en werd Joop juist klaarwakker. Remise was het resultaat. De partij heb ik als curiositeit bijgevoegd. Free

Middelstum solide naar winst tegen DAC. 5/2

Uitslag 5½ - 2½.

logo DAC Na de wedstrijd tegen DAC mocht Middelstum voor de derde keer op rij een vrij eenvoudig tot stand gekomen overwinning bijschrijven. Wat een weelde voor wie zich de talloze degradatiegevechten herinnert waarin Middelstum tot voor kort en zo vaak verwikkeld is geweest!
De eerste uitslag van deze avond betrof mijn eigen partij. Arie Verhoog bood na 17 zetjes remise aan en gezien de steling, maar vooral gezien de voorsprong in de wedstrijd waarvoor JM eerder had gezorgd zag ik geen reden om niet op zijn aanbod in te gaan. Niet vies van enige zelfspot karakteriseerde JM dit als een 'typische Jan Mark-remise'...
Gerry kwam tot hetzelfde resultaat nadat hij zijn pluspion had verkloot tegen Ties Molenhuis. Evenmin een partij om lang bij stil te staan.
Samen met de nog niet genoemde vooruitgespeelde gespeelde remise van Harry was de tussenstand daarmee op 2½ - 1½ gekomen, waarna Jan Bol de marge verdubbelde. In dit partijfragment heeft Jan inmiddels een geïsoleerde pion gesnoept en hij komt nu met een zeer listig -om niet te zeggen doortrapt- zetje op de proppen. De tot dan behoedzaam spelende Ben Kuiper trapte gretig in de val die hem ogenschijnlijk materiaalwinst zou opleveren, maar dit materialisme werd genadeloos afgestraft door een mat waarvan het motief eerder in de partij door hem wel onderkend was. Some eye candy!
Frits haalde via een zwaarbevochten zege op Wiert Vos de matchpunten op het droge. Nadat het stukkenarsenaal tot loper en paard was uitgedund leek mij de stelling nog maar weinig jeu te bevatten, edoch... een vrij brutale -om niet te zeggen vermetele- actie van het zwarte paard op de koningsvleugel leidde tot pionwinst die de weg effende voor de opmars van een dekselse, want niet af te stoppen h-pion. Freddie

Jan v/d B vervolgt dit verslag:
Geachte medemensen en clubgenoten, Gelieve hierbij mijn verslagje aan te treffen van een viertal op dinsdagavond gespeelde partijen te Ewsum. Goedbedoeld mijnerzijds, maar ontdaan van enige diepere kennis van het edele schaakspel!
Ben kreeg met zwart gaandeweg van zijn Daksiaanse tegenstander meeer vrijheid op het bord. De witspeler beperkte zich tot degelijk, maar passief spel. Dankzij o.a. een ver doorgedrongen koning en pion wist Ben een pion te winnen en dat bleek uiteindelijk voldoende voor de winst.
Free kwam goed uit de opening en trok zijn troepen bijeen voor de beslissende aanval. Door onachtzaamheid moest hij een kwaliteit inleveren en toen keerden de kansen. Zo ontstond een ingewikkelde partij met wisselende kansen. (Free met pion meer) Uiteindelijk bleek de toren toch te sterk en moest Free opgeven.
Joop tegen Jan Mark (wit). JM opende met f4. De gladiatoren hielden elkaar lang in evenwicht, maar op een gegeven moment werd het een zeer boeiende partij. Joop verloor een stuk, maar dat had hij terug kunnen winnen; in plaats daarvan ging hij de koning lastigvallen met schaakjes van de dame. Deze kreeg geen steun uit het achterveld waardoor echte dreiging uitbleef. Een strakke torenzet van Jan Mark (terwijl zijn paard instond), gevoegd bij wat schaakjes en een gunstige postie van de witte dame deden Joop uiteindelijk de das om.
Joost speelde tegen Harry de langste partij van de avond. Een siciliaan! De heren hielden elkaar met positioneel spel langdurig in evenwicht. Tegen het eind van de avond nam Joost misschien iets te veel risico en verloor een toren. Daarvoor stond Harry al wel iets beter. Met een toren minder redde Joost het uiteindelijk niet. Wel prima weerstand geboden! Jan v/d B

De ratinglijst van 1 februari. 1/2

Met de Nosbocompetitie en het kersttoernooi. Vooral het laatste geeft verschuivingen te zien. Harry streek daar een aardig winstje op terwijl Joop een stevige veer moest laten. De details vind je hier. (als de server tenminste niet overbelast is...)

De interne competitie. 29/1

Verkeerde ik bij het schrijven van dit verslag nog in de veronderstelling dat Joop van Sjouke G had gewonnen, blijkt het andersom te zijn geweest. Sjouke de V wees me hierop. Mijn interpretatie van deze partij komt hierdoor natuurlijk op losse schroeven te staan, reden waarom ik deze partij liever niet behandel in dit verslag. Sorry.
Op de eerste zet tastte Ben mis toen hij de e-pion greep waar hij de d-pion bedoelde. Even leek het er op dat hij in de opening zou worden overlopen, maar zijn besluit om handmatig te rocheren verloste hem van veel ongerief. Ondanks creatief verdedigend werk hield Jan het beste van het spel. Ben raakte uiteindelijk de draad kwijt, maar van een walk-over waarvoor ik tijdens de opening vreesde was beslist geen sprake geweest.
Sjouke de V verdiende zijn halfje tegen Jan Mark dubbel en dwars. Bedaard als een Schotse Hooglander pareerde hij de tamme openingsaanpak van Jan Mark die maar eens toont hoe grillig vorm wel niet kan zijn. JM mocht zich de handen dichtknijpen met het halfje bij een pion in de min en beduidend minder tijd.
Albert begon zijn partij tegen mij met de woorden 'let`s rock' , en dat deden we. Tegengestelde rochades, Albert het loperpaar en ik een stel gretige paarden. Door een opmars van mijn h-pion kwam de zwarte koning zwaar op de tocht te staan en Albert gaf een kwaliteit om de ergste tactische dreigingen te neutraliseren. Die aanval was hiermee nog niet doodgebloed, misschien zat er nog wel een mat in 'zoveel' in, maar safety first koos ik zakelijk voor een afwikkeling naar een gewonnen eindspel toen die kans zich voordeed.
De laatste halve-finaleplaats in de Beker werd vergeven in een Armageddonpartij. In de matches maakte een gemotiveerd spelende Bert zijn achterstand knap ongedaan om in de beslissende partij met wit toe te slaan. Hiervan helaas geen bruikbare filmbeelden want Joop vatte mijn aanwijzingen die waarschuwend bedoeld waren als aanbevelingen op..!
De loting bepaalde dat de gebroeders Wubs elkaar in de ene en Bert en ik in de andere halve finale treffen.
3 weken geleden zette JM Middelstum op voorsprong in een vooruitgespeelde partij tegen DAC.
Harry verdedigde deze voorsprong met verve. In een vroeg middenspel hield hij een kwaliteit over na paardzet die zijn tegenstander vermoedelijk over het hoofd gezien had. Henk Kloosterman zocht lang naar compensatie en wat hij vond was uiteindelijk ook voor Harry genoeg om met remise genoegen te nemen. Volgende week de beslissing in deel 3 met 6 partijen in eigen huis en een interne inhaalpartij.

DAC 2 net te sterk voor Middelstum 2. 28/1

logo DAC Uitslag 3½ - 2½ Onder het geluid van kletsende bokshandschoenen hebben wij de belangrijke wedstrijd tegen DAC 2 gespeeld. Het zou een inspiratie moeten zijn, maar helaas. Er moet wel gezegd worden dat wij dit seizoen nog nooit zoveel bordpunten in een wedstrijd gehaald hebben. Dat is in ieder geval een vooruitgang.
Op het 1e bord speelde Ben een degelijke en mooie partij. Twee lopers tegen een toren werd zijn tegenstander te veel en moest de vlag strijken.
Bert had een goede start op het op het 2e bord en kwam een pion voor. Een verkeerde rochade en de partij werd staande afgewikkeld tot remise. Op het 3e bord stond ik overwegend beter.
Mijn tegenstander probeerde mij voortdurend te verleiden om zijn remiseaanbod te accepteren. Ik zag echter nog mogelijkheden, maar mijn slotaanval, die overigens bekwaam werd verdedigd, pakte niet geheel uit zoals ik gedacht had. Met beiden een dame en toren en 6 pionen geloofde ik het wel en besloot tot een grootmeesterlijke remise.
Op het 4e bord streed Sjouke G. tot het bittere einde. Hij stond de hele partij zeer gedrukt maar wist zijn partij in een remiseachtige stelling te loodsen.
Sjouke ging echter voor de dood of de gladiolen. Hij kwam zelfs een pion voor, maar vergat zijn koningsvleugel te bewaken. Zijn tegenstander maakte hier echter goed gebruik van en dwong Sjouke zo goed als op zijn knieen. Wat beide heren echter vergeten waren, de klok bij de tijdcontrole 15 minuten terug te zetten. Hoe los je dit op? Wij hebben maar een tijdelijke regel ingevoerd dat zo’n overtreding tot remise leidt.
Joost speelde op het 5e bord een andere partij dan ik van hem gewend ben. Liet na een pion terug te slaan en kwam in een drukke stelling steeds beroerder te staan , hetgeen uiteindelijk tot verlies leidde. Sjouke de V. verloor in het middenspel een pion en liep vanaf dat moment achter de feiten aan, ook voor hem een 0. Vorig seizoen in hetzelfde Delfzijl betekende de wedstrijd tegen DAC2 een ommekeer na een 4-2 winst. Nu is het afwachten, met nog een zeer zwaar programma voor de boeg of deze uberhaupt nog komt. Joop

De interne competitie. 22/1

Borg Ewsum in de sneeuw Freddie neemt meer afstand, Harry verliest verassend. In ronde 8 van de interne competitie stonden vijf partijen op het programma. Freddie won met wit van Jan Mark. Van het verloop van de partij heb ik weinig gezien, maar het beeld dat me is bijgebleven is dat Freddie een aanvallende stelling had en Jan Mark een verdedigende. In de vorm waarin Freddie momenteel verkeert, wekt de uitslag ook geen verbazing. In ieder geval bevestigt Freddie hiermee terecht aan de leiding te gaan.
Een partij die meer stof deed opwaaien, was die tussen Harry en Sjouke Gerbens. In een partij die volgens mij tot op zekere hoogte gelijk opging, dacht Harry de reeks zetten gevonden te hebben die hem de overwinning zou brengen. Hij zag daarbij echter één zet van Sjouke over het hoofd (Ta1), hetgeen Harry fataal werd. Niet alleen verloor Harry de partij, hij raakt hiermee ook verder achterop in de strijd om het kampioenschap dit jaar.
Joost trok met wit ten aanval tegen de zwarte stukken van Jan van den Berg. Met succes. Zoals gebruikelijk bedankte Jan vervolgens voor het lidmaatschap.
Bij de partij tussen Free en Bert bracht een dameoffer van Free hem de overwinning. (De complete partij is opgenomen in de partijenverzameling, redactie.) In de rangschikking stijgt Free hierdoor voorlopig naar de koppositie van het rechterrijtje en biedt hem dit zicht op een plek in de finalegroep.
Tenslotte won Joop vrij gemakkelijk van Sjouke de Vries. Laatstgenoemde was niet alert genoeg om de aanvallen van de witte stukken op adequate wijze te pareren. Het verlies van zijn b-pion was voor Sjouke misschien nog niet zo schadelijk, maar het gebrek aan een aanvalsplan, het gebrek aan tijd en het verliezen van een kwaliteit deden hem uiteindelijk (en wijselijk) opgeven. Sjouke de V

Maandag 28 jan reist Middelstum 2 af naar Delfzijl voor de wedstrijd tegen DAC 2. Sporthal De Ringen, Prins Bernhardlaan 1 9934 EK Delfzijl.
Daags er na staat ons in het thuishonk een gevarieerd programma te wachten dat 3 competities behelst.

De interne competitie. 19/1

In verband met een afzegging is de eerder gepubliceerde ronde voor komende dinsdag vervangen.

Licht geflatteerde winst voor Middelstum in Veendam. 15/1

SC. Veendam De groene parkstad lag er op dinsdagavond ijzig koud bij voor de wedstrijd tegen Veendam 2. In de beginfase werd het vuur meteen opgestookt doordat Ben nèt te laat was (of net niet?).
Zeer sportief gaf zijn tegenstandster Ben de kans toch zijn partij te spelen; het werd meteen de langste partij van de avond met een nipte puntendeling en de constatering dat ook de laatsten soms de laatsten zijn.
Het tijdcontrole-incident had bij Bart Romijn zoveel reglementaire commotie teweeggebracht dat hij zijn Boedapester niet meer zag zitten. Tegenstander Harry had geen bezwaar tegen een nieuwe FIDE-regel: “bij twijfel remise.” (google voor achtergronden achter het nieuws naar: Groningse klucht in wijkcentrum Dukdalf Veendam “Nou is de beer echt lös!”)
Ondertussen had dit zoveel journalistiek werk opgeleverd voor jullie reporter dat deze op het 4e bord al vroeg in de opening verloren stond, een stukoffer met enige matdreiging gaf nieuwe hoop, maar ervaren tegenstander en naamgenoot Jan van der Laan riposteerde bekwaam met teruggave van het stuk en aanbieding van een pion die zo vergiftigd was dat ik meteen kon opgeven.
Kon Frits eerder op de avond de Dukdalf nog lastig vinden, in zijn partij tegen Luuk Smant, die met een onderontwikkelde loper zat, vond hij moeiteloos de winst.
Jan Mark kreeg de handen op elkaar door vanuit een moeizame stelling zijn opgesloten dame op f2 te richten. Met ondersteuning van paard en toren toverde hij een prachtig matbeeld!
Inmiddels had Bert, die op het laatste moment Albert verving op bord 7, een remise-achtige stelling met paard en pionnen verrassend tot winst gevoerd.
Ook Freddie kwam tot winst in een mooie partij tegen Pieter Jongejan, waarin hij eerst een dreigende zwarte aanval achteloos afwimpelde, om vervolgens met allerlei matdreigingen achter de paaltjes het punt te incasseren.
Eindspelspektakel tenslotte op bord 6 tussen Gerry en Freddy de Raad met wederzijdse matdreigingen, zetherhalingen, visioenen van misschien toch nog winst…. Uiteindelijk een mooie puntendeling.
Mijn chauffeur reed mij daarna via een flinke omweg, want niet gehinderd door een ontstemde Tom-Tom, over Bareveld- de geboortegronden van zijn ouders- en de Kielsterachterweg terug naar Stad. Jan Bol

Middelstum 2 vertoeft in zwaar weer na 3 zeperds op rij. 8/1

10 maal kampioen van Middelstum Aan het eerste bord begon Ben met enige vertraging. De NS was weer eens behulpzaam geweest, zodat Ben het met een half uur minder bedenktijd moest doen. Hij speelde met zwart en gaf al snel het centrum aan wit. Na verloop van tijd had hij bijna al zijn stukken teruggetrokken op de achterste rij. Daarna wist hij zich wat lucht te scheppen door stukken af te ruilen. Hij raakte echter een pion kwijt, verdedigde zich bekwaam in het eindspel, maar verloor ten slotte toch.
Bert kreeg met wit aan het tweede bord wat meer ruimte en bedreigde met zijn lopers de zwarte koningsstelling, maar zwart wist daar raad op en gaf een paard voor de gevaarlijkste witte loper. Op een bepaald ogenblik dacht ik dat zwart een gedekte vrijpion kon forceren, maar dat gebeurde niet. Zwart speelde het echter goed en won een pion. Aan het eind liet Bert zich achter de paaltjes mat zetten.
Joop speelde op drie met zwart. Het ging gelijk op, maar hij had iets minder ruimte. Hij kreeg echter mooie kansen via de d-lijn en zijn actieve paard. Hij zette echter niet door en verloor het toreneindspel.
Sjouke de Vries kreeg met c5 en Pe5 ruimteoverwicht, hoewel zwart wellicht een pion dreigde te winnen. Dat hoefde echter niet, omdat Sjouke een stuk weg gaf. Hij dacht via een tussenzet het stuk terug te kunnen krijgen, maar vergat dat zwart al een stuk had geslagen met zijn loper en tussendoor met schaak kon slaan. Vlak daarvoor vroeg ik hem hoe hij dacht dat hij stond. Sjouke dacht goed te staan en prompt gaf hij het stuk weg. Je kunt dus kennelijk maar beter niet denken goed te staan, want dan gaat het mis. Sjouke probeerde het nog lang te houden, maar dat lukte uiteindelijk niet.
Free kwam al snel wat gedrongen te staan, maar verdedigde zich bekwaam. Geen gekke zetten doen was zijn motto. Zijn remiseaanbod werd afgeslagen, maar uiteindelijk werd het toch remise, op wiens voorstel weet ik niet.
Joost trok snel van leer, met e5. Ik had al opgeschreven dat hij dit keer niet op f7 sloeg met de loper, maar toen ik weer bij het bord ging kijken had hij het een zet later toch gedaan. Het was onmiddellijk dodelijk. Zwart nam niet en verloor direct een stuk. Prachtpartij van Joost.
Jan Mark speelde vooruit tegen Bert Steenhuizen van DAC. Bert dwong met Lh4+ een verzwakking van de witte pionnenstelling af, maar profiteerde daar niet van. Jan Mark rokeerde lang, Bert kort. De witte pionnenstorm kwam eerder op gang. Jan Mark maakte van de nood van g3 een deugd. Hij won de zwarte dame, maar maakte het zichzelf nog lastig en gaf de dame terug. Toen had hij een paard meer in een gewonnen eindspel en gaf Bert op.
In de beker won Freddie twee keer van Jan Bol en Gerry twee keer van Sjouke Gerbens. Albert won de eerste partij van Harry met een prachtige aanval. Mat op g2 was het resultaat. In de tweede partij liet Harry de gelegenheid tot het creëren van een triple-pion onbenut voor de winst. De vluggertjes moesten de beslissing brengen. De eerste partij werd remise, in de tweede liet Albert de gelegenheid om mat in één te geven onbenut en verloor. Freddie, Gerry en Harry gaan naar de volgende ronde. Frits

Komende dinsdag komt het eerste team weer in actie. Tegenstander is Veendam 2 dat vorig jaar kampioen werd nadat Middelstum 2 de andere titelkandidaat in de laatste ronde verrassend versloeg. Op papier liggen er wel mogelijkheden voor Middelstum in deze wedstrijd. Wijkcentrum Dukdalf, De Reede 1 9642 MA Veendam.
22 januari gaan we verder met de interne waarvan de indeling hier te bekijken is.

Het kersttoernooi van Groningen. 20/12

50 jaar schaaktoernooi Groningen Vanaf het jaar waarin Reinier Paping de elfstedentocht won, weet Groningen zich rond de kerstdagen verzekerd van de aandacht en deelname van talloze liefhebbers van het koninklijke spel in binnen- en buitenland. Een halve eeuw traditie, waarop met enige trots teruggekeken mag worden en dus een evenement om te blijven koesteren.
De deelnemers die 9 ronden spelen, horen het 'willen de zwartspelers nú de klok indrukken' zoals altijd op 21 december. Tot hen behoren onze clubgenoten Harry (B), Joop (C) en Jan v/d Berg (C). 2de kerstdag begint het vijf ronden omvattende compacttoernooi waarvoor ik mij heb ingeschreven en waarop Bert zich nog beraadt. Het toernooi wordt hier uitgebreid gecoverd, maar dichter bij het vuur warm je je natuurlijk beter!

Het tweede team speelt 8 januari thuis tegen het derde van Haren. Tegelijkertijd worden voor de beker 3 kwartfinales gespeeld.

De interne competitie. 18/12

pion Op de laatste competitiedag van 2012 werden er mooie partijen gespeeld.
Jan v/d Berg mocht strijden tegen Ben en kwam goed uit de opening. De korte rokade was verhinderd en Jan rokeerde lang terwijl Ben kort had gerokeerd. Een mooie strijd ontstond waarbij volgens de kenners Jan de betere stelling had. Ben vocht echter terug en in het eindspel mocht hij een punt bijschrijven.
Sjouke Gerbens speelde met wit tegen Free en kreeg de leeuw tegenover zich! Hoewel deze niet helemaal volgens de boekjes werd gespeeld kwam Free toch erg mooi te staan. Sjouke bleef wat achter in ontwikkeling. Na een mooie loper aanval waarna Sjouke niet meer kon rokeren werd de druk te groot. Met een toren voor kon Free het punt binnen halen.
Jan Bol speelde in de opening agressief tegen Sjouke de Vries. Er werd tegengesteld gerokeerd dus de aanval kon beginnen. Sjouke had moeite om zijn zware stukken bij de strijd te betrekken en kwam langzaam in de verdrukking. Jan had al snel vertrouwen in de afloop en begon al erg vroeg aan de wijn. Opmerkingen hierover werden door Jan als “calvinistisch” terzijde geschoven. Maar hoe dan ook, het punt was binnen.
Ook in de partij van Freddie tegen Joost werden de pionnen al vroeg in de wedstrijd ver naar voren geschoven. Beide spelers rokeerden kort en t/m de 18 zet stonden alle stukken nog op het bord. Freddie offert een kwaliteit met pion winst en komt dan positioneel erg goed te staan. Langzaam wordt de stelling opgerold en moet Joost opgeven. Ergens in deze partij heb ik erg goed gestaan……...vertelde Joost na afloop. Ik begreep dat Freddie zich die stelling niet kon herinneren.
Joop en Harry gingen lange tijd gelijk op. Harry dacht tijdens de partij een stuk te gaan winnen maar die dreiging werd door een mooie paardenzet door Joop gepareerd. Nadat echter de Dames waren geruild kreeg Harry de betere stelling en ging langzaam maar zeker op de winst aan. Toen duidelijk werd dat een promotie van een pion niet meer te stoppen was gaf Joop op.
Jan Mark ging vol de strijd aan tegen Albert en dit werd een hele mooie aanval. De pionnen gingen vlot naar voren en de aanval op de koningsvleugel begon al voordat Albert gerokeerd had. In deze partij bleven de stukken ook lang op het bord. De druk werd steeds groter en nadat Jan Mark een schaak gaf waarbij de Dame van Albert zou vallen gaf Albert op.
Ik mocht tegen Frits spelen met zwart en ja hoor, daar stond die loper alweer op f4! Ik had me voorgenomen die loper snel weg te werken en nadat ik de lopers op G3 geruild had heb ik kort genoten van dat resultaat. De toren van Frits op de open H lijn was echter een te groot probleem. In mijn ontwikkeling liep ik steeds net achter de feiten aan terwijl Frits de druk begon op te voeren. Toen Frits mij schaak zette met zijn paard en ik zag dat de volgende zet een vork op de torens zou worden heb ik de handdoek maar in de ring gegooid. Bert

Middelstum herstelt zich tegen ESG 2. 11/12

logo ESG

Uitslag 5-3. Het zijn cijfers die een spannende wedstrijd kunnen suggereren, maar dat is het niet geworden. Het begon er al mee dat onze gasten shorthanded aan de wedstrijd begonnen en er voor kozen om het eerste bord onbezet te laten. Omdat Harry's aanwezigheid elders nog dringender gewenst was, mocht ik na jaren het eerste bord weer eens bezetten maar dat kreeg dus geen enkele inhoud.
Gerry -de Messi van Middelstum-, zette ons al heel snel op 2-0 (Free zal gedetailleerder ingaan op de gebeurtenissen aan de borden 5 t/m 8)
Jan Mark had aan 2 na 15 zetjes het initiatief vrij stevig in handen, maar bood niettemin remise aan. Marcel Struik aanvaardde dit aanbod na veel wikken en wegen en enig overleg met zijn teamleider. Het laat zich raden dat hij sneller toegehapt zou hebben wanneer zijn partij geen deel uitmaakte van een teamwedstrijd en bij deze tussenstand.
Bert breidde de voorsprong uit tot 3½ - ½ waarna Bastiaan van Os de schade beperkte door Albert aan het derde bord opzij te zetten. De teamleider van de Emmenaren veroverde de zwarte dame voor de prijs van een toren en een stuk. Dit is, ondanks de rekensommetjes die er bij iedere schaker ingeprent worden, lang niet altijd beslissend maar hier viel het doek rap door een gebrekkige ontwikkeling van zwart op de damevleugel en het daadkrachtige spel van wit.
Aan het vierde bord stelde Jan Bol de matchpunten veilig in een boeiende partij waarin beide spelers de complicaties niet schuwden. De verwikkelingen speelden zich grotendeels af op de damevleugel. Jan had een pionnetje meer, maar die maakte deel uit van een dubbelpion, op c2 en c5. Jan provoceerde zijn tegenstander om die op c5 te slaan, maar Geert ten Hietbrink weerstond die verleiding en probeerde zijn troefkaart -een vrijpion op de a-lijn- uit te spelen. De zwarte dame mengde zich in het centrum van het strijdgewoel maar werd daarbij pijnlijk verrast door het meest onooglijke pionnetje dat op het bord stond: c2-c3 met dameschaak. Een vluchtveld ontbrak en na enige bezinning gaf zwart op. Publicatie graag!
Met dank aan Free voor de foto's en ik hoop niet dat ik hem het gras voor de voeten weg maai, maar dit verslag is niet compleet zonder melding te maken van het genereuze besluit van Willem Schepers om de winst niet te claimen nadat het mobieltje van Ben afging.
Het doet deugd dat zijn besluit geen invloed heeft gehad op de verdeling van de matchpunten...
Volgende week spelen we weer intern, de indeling is o.v. bekend. Freddie

Vrijwel alle Groninger borgen zijn oorspronkelijk als stoer steenhuis gebouwd. Ze dateren uit de 13de en 14de eeuw en waren toentertijd niet bedoeld om in te wonen. Het waren verdedigingstorentjes in tijden van oorlog. Zo ook de borg Ewsum, het thuishonk van Sc Middelstum.
Uw verslaggever arriveerde er met Jan Mark als eerste om de zaak gereed te maken voor de verwachte stormloop uit Emmen. De eigenaar had het vuur al hoog opgestookt en ook de koffie was al bijna klaar. Een kwartier later kwamen de eerste Emmenaren binnen. Helaas zonder hun kopman aan het eerste bord. Mogelijk is hij de weg in een sneeuwjacht kwijtgeraakt? Het waren gemoedelijke lui die niet veel kwaads in de zin hadden. Ondergetekende is in de jaren 80 ook lid geweest van deze gemoedelijke club.
Omdat Freddie aan bord 1 niet hoefde te spelen nam hij de verslaglegging op zich van de partijen aan de overige eerste drie borden. De strijd op bord 2 t/m 4 en 5 t/m 8 verliep gunstig voor de thuisclub. Freddie sprak al over een mogelijke overwinning van 8-0 ! Na een uurtje echter liet Albert op bord 3 zijn dame vangen en Jan Mark kwam aan bord 2 niet verder dan een vlotte remise. Freddie komt nog met een persverklaring.
Op bord 6 stond Gerrie al snel een pion voor en kon na 25 zetten een dodelijke mataanval op h7 plaatsen.
Op bord 8 had Bert met wit ook het beste van het spel. Hij beheerste het centrum en had veel ruimte. Een prachtige koningsaanval bezegelde het lot van Klaas Tiemens.
Op de borden 5 [Frits] en 7 [Ben] leek alles rozengeur en maneschijn. Frits kwam twee pionnen voor en bezat het loperpaar. Glad gewonnen zou je zeggen. Echter zoals wel vaker geraakte Frits in hevige tijdnood en de partij kantelde zodanig dat de overwinning naar Emmen ging. Hetzelfde gebeurde bijna met Ben. Ook hij stond twee pionnen voor en had met de zwarte stukken een prachtige aanval op e3. Ook hier gooide tijdnood roet in het eten en Ben ontsnapte ternauwernood met remise. Uiteindelijk toch wel een verdiende overwinning van de thuisclub met 5-3.
Met opgeruimd hart en een goed gevulde kas [met dank aan Sjouke G.] kon de borg weer op slot worden gedraaid. Er lag inmiddels een flink pak sneeuw en hopelijk is iedereen goed thuisgekomen. Free

Middelstum extern. 9/12

Voor de laatste externe wedstrijd van dit kalenderjaar onderneemt het tweede van ESG a.s. dinsdag de 'verre' reis naar Middelstum. Zowel Middelstum als de Emmenaren hebben uit 3 wedstrijden niet meer dan 2 matchpunten en 10½ bordpunten bijeen weten te sprokkelen. Vorig seizoen verloren we verrassend van ESG 3. We zullen nu dus wel uit een geheel ander vaatje moeten tappen willen we...

De interne competitie. 4/12

Ben Sloot De wedstrijdavond begon en eindigde met opgewekte roerigheid. Daartussen werden zes partijen op niveau gespeeld. Omdat de verslaggever zijn handen vol had aan zijn partij met Sjouke G. heeft hij daar slechts beperkt nota van kunnen nemen, waarvoor excuus.
Albert speelde tegen Jan, waarbij de laatste altijd goed uit de opening komt maar in de loop van de partij slordigheden begaat met uiteindelijk het te verwachten resultaat.
Joop speelde tegen Joost zijn geliefde Scandinavisch. De partij eindigde in remise.
Sjouke de V. moest het opnemen tegen een frisse, niet meer rokende Freddie: 0-1.
Free en Frits hadden lange tijd de pionnen als schuine falanxen tegenover elkaar staan, die door een offer (uit nood geboren?) van een paard tegen twee pionnen door Free werd uitgedund. De compensatie in combinatorische mogelijkheden bleek uiteindelijk onvoldoende zodat Frits aan het langste eind trok.
Jan Mark tegen kampioen Harry toonde na 1. d4–Pf6, 2. c4-e6, 3.Pc3–b6 4. e4–Lg7 5. Ld3–Lb4 5. Dc2–d5 6. cxd-exd een stelling op het bord waarvan Harry constateerde dat hij precies dezelfde stelling nog kort geleden op zijn bord had gehad. Won hij daarom?
Bert en Jan speelden een 19de eeuws aandoende schaakpartij, zo weggelopen uit een van de twaalf openingsdeeltjes van Max Euwe. 1.e4–e5 2.Pf3–Pc6 3.4 d4–exd 4. Lc4–Pf6. Jan is daar een specialist in, won een pion en de partij.
Het meeste spektakel leverde de partij van Ben tegen Sjouke. Ben kwam uit de Engelse opening in een wat gedrukte stelling terecht.. Maar Sjouke kwam telkens een stuk tekort om tot een geslaagde doorbraak te komen. Toen dat niet lukte kon wit counteren en waren de rollen schijnbaar omgekeerd. Maar na ruim drieënhalf was er nog geen zicht op een winnaar. De tijd begon voor beide heren te dringen. De verwarring nam toe. Waren de klokken rond de veertigste zet al even stilgezet om de notatie weer op orde te brengen - er was een verschil van drie tot vijf zetten - nu speelde de tijdnood beide heren ernstig parten. Remises werden aangeboden en afgeslagen, onreglementaire zetten werden gedaan, noteren ho maar, omstanders ontpopten zich als onbezoldigde arbiters, er werd opgeven maar toch weer doorgespeeld. Maar na alle hurly-burly won Sjouke, met nog luttele seconden op de klok. Ben

Ten Boer slaat toe in de eindfase van de wedstrijd. 27/11

Logo sc.Ten Boer In een redelijk optimistische bui vertrokken wij naar Ten Boer om voor de zoveelste keer achter elkaar een uitwedstrijd te spelen. Ondanks de ondersteuning van een viertal supporters werd het een nederlaag, een teleurstelling, zeker gezien het verloop van diverse partijen.
Jan Mark kwam als eerste remise overeen, terecht mijn inziens.
Albert kwam tot een prachtige overwinning, zijn tegenstander had moeite dit te aanvaarden en speelde een lange tijd door, misschien dacht hij ‘ik ben hier niet voor niets gekomen’. Gerry speelde een solide partij en won regelmatig. Harry had de meeste tijd nodig voor een bijzonder taai spel. In de laatste minuten ging hij heldhaftig ten onder.
Jan B. gaf naar eigen zeggen een stuk weg en kon de rol als toeschouwer gaan spelen. Op zo’n 2/3 van hun partijen zagen de stellingen van Freddie en Frits er redelijk uit, maar of de leeftijd ook bij hen een rol speelde, weet ik niet.
Opeens hadden beide verloren en wel op het einde. In mijn partij had ik het gevoel lange tijd beter te staan, maar kon het gevoel niet verzilveren. Wij speelde in de toneelzaal van het buurhoes. Het gordijn had open moeten gaan en Free had een jankerige blues moeten spelen om ons gevoel tot uitdrukking te brengen. Uitslag: 5-3 Nogmaals teleurstellend... Joop

Kop op Joop; de opgaande lijn is onmiskenbaar want vorig jaar verloren we immers met grotere cijfers!
Ten Boer schreef hier een verslag, en voor wie het nog niet opgemerkt heeft: de indeling van de volgende interne ronde tref je onder deze link en onder een luttel voorbehoudje aan.

Middelstum extern. 25/11

Dinsdag aanstaande staat Middelstum de jaarlijkse krachtmeting met Ten Boer te wachten, intussen voor de 5de keer op rij als uitwedstrijd! Ondanks de absentie van Nosbo-zwaargewicht Roelof Kroon voert Ten Boer het klassement aan waarmee ik ze echter niet persé de favorietenrol wil aanpraten...
Buurhoes Ontmoetingscentrum, Gaykingastraat 17 Ten Boer, aanvang 19.45 uur.

Bekker versus Maròczy 22/11

De partij tussen Arjen Admiraal en Free uit de wedstrijd tegen Het Schaakkwartier staat online.
In de begeleidende mail moppert Free nog een beetje na over zijn mislukte aanval, maar komt dan met iets heel bijzonders: "Nee..., dan verging het mijn vader in 1947 een stuk beter tegen de beroemde Maroczy.."
en geeft ter verklaring een link naar dit pdf-bestand. (Zie 'Afdeling Antiek en Curiosa' pagina 15 t/m 17).
De partij zelf heb ik hier online gezet.

Btw, ook Het Schaakkwartier heeft een verslag geschreven.

Middelstum 2 komt niet in de buurt van een verrassing. 20/11

Het Schaakkwartier Gek genoeg heb ik in alle jaren dat ik in de Nosbo uitkom nog nooit in Grijpskerk gespeeld. Een mooie aanleiding dus om het tweede team maar eens te volgen tijdens de uitwedstrijd tegen Het Schaakkwartier. Harry had er ook wel trek in en we kozen voor de trein. Onze hi-tech mobieltjes hebben ons niet belet om een omweg te maken vanaf het station naar de speellokatie, maar toen we de fraaie spitse kerktoren in zicht kregen begrepen we op het juiste spoor te zijn.
De wedstrijd was een uurtje aan de gang toen we een lokaal betraden van een voormalig schoolgebouw waar Het Schaakwartier onderdak gevonden heeft. Sjouke G speelde met een stuk minder al een verloren strijd; hij moest als eerste opgeven. Bijna vervuld van zelfhaat mopperde hij stevig op zichzelf. Heel herkenbaar; we zijn allemaal weleens getroffen door zo'n 'bedrijfsongevalletje'. De liefde voor hout wint wel weer...
Jan v/d B werd langzaam maar zeker over de tafel getrokken. Een pion in de min werden er twee en zijn zwarte loper woog ook al niet op tegen de schimmel. Nadat hij ook nog een kwaliteit had moeten geven kon de tweede nul met een gerust hart worden bijgeschreven.
Het plaatselijke blaasorkest repeteerde beneden in de ruimte die eerder dienst had gedaan als gymnastiekzaal. Op zoek naar een biertje gingen Harry en ik maar eens kijken. Een gemêleerd gezelschap dat varieerde van een meisje van een jaar of tien tot een man van een jaar of 70 gaf met zichtbaar plezier blijk van hun liefde voor muziek. Zo bezien dus logisch dat er ook in het repertoire veel variatie zat. Was leuk om even te zien en Ons Ideaal hoeft zich geen zorgen te maken voor hun optreden van zaterdag.
Free speelde tegen bijna 400 p. meer; met zijn Leeuw ging hij eindelijk eens op jacht en liet hem niet zoals anders maar een beetje onder een boom soezen. Wit had het er maar moeilijk mee. Free versmaadde een kwaliteit en gooide alles op een koningsaanval. Een grondige analyse moet maar eens uitwijzen of die keus gerechtvaardigd was. In elk geval met lef gespeeld. Het ging mis toen Free een stuk moest inleveren toen hij dameruil uit de weg ging. A must have voor de partijenverzameling; je weet nou weer hoe dat moet Free!
Joost kwam lekker uit de opening, zijn tegenstander durfde de loper op f7 (daar ie ie weer!) niet te slaan en kreeg daarom geen compensatie voor het verspelen van de rochade . Voor het vervolg verliest Joost echter zijn aanspraken op een kerstpakket want zijn slappe aanpak bood zwart de gelegenheid 'handmatig' te rocheren waarna Joost het intiatief snel kwijt was en bij hem ook familieschaakjes dreigden. Door deze complicaties overzag hij een simpel mat. Toch heeft hij een mooie reeks van 7 ongeslagen partijen staan, waarvan 5 overwinningen.
Sjouke de V heeft de draad na een jaartje rust goed opgepikt. Hij kon wijzen op een licht voordeeltje na een vrij rustige partij toen zijn tegenstander met een optimistische pionzet hem gelegenheid bood tot een paardvork die een kwaliteit opleverde. Sjouke nam het cadeau van zijn sponsor natuurlijk dankbaar in ontvangst en mocht een zet later al een punt voor Middelstum bijschrijven. Eer gered!
Ik zou niet graag aan de kant van Ben achter het bord hebben gezeten maar dit keer leek Ben's optimisme een inspiratiebron te zijn die hem zeer ten dienste stond. Zelf had ik er weinig goesting in; de pion die hij achterstond leek me nog het minste kwaad, schier onoverkomelijk leek me de koning in het midden die bovendien nog eens een toren buitenspel hield. Tegen de tijdcontrole had hij die laatste problemen echter knap opgelost en zijn tegenstander zou er nog een hele kluif aan hebben gehad ware het niet dat Ben een latente matdreiging die hij al verschillende keren gepareerd had plotseling overzag toen ze beiden nog circa 5 min. op de klok hadden.
5-1 dus, een beetje geflatteerd misschien, maar zeker een verdiende overwinning voor de Kwartiermakers.

Middelstum 2 extern. 18/11

Het tweede maakt zich op voor zijn tweede wedstrijd dinsdag, tegen Het Schaakkwartier dat naar verwachting aan alle borden meer ratinggewicht zal kunnen inzetten. Het zal dus lastig worden, maar de grilligheid van het tweede kennende niet bij voorbaat een kansloze missie. De wedstrijd begint om 19.45, Kerkplein 6 Grijpskerk.
Ben heeft ter elfder ure toch besloten mee te doen aan het Remco Heite toernooi Zijn verrichtingen zijn hier te volgen.
De partij van Free tegen Jan v/d B uit de laatste interne ronde staat met zijn commentaar online. 'Mijn partij der gemiste kansen' aldus Free.
Aan de partijenpagina is een link toegevoegd die verwijst naar een pagina waarop 3 schaakopgaven staan die dagelijks worden ververst.

De interne competitie. 13/11

Miss Middelstum Nog geen 12 uur nadat mijn koning viel tegen Sjouke de Vries, zit ik nog nabalend te staren naar een wit scherm. Als invaller voor Bert (die verhinderd was om het verslag te schrijven; ik geloof dat hij moest vissen met zijn schoonmoeder vanwege zijn 50 jarig huwelijk oid), kan ik als vliegende reporter het volgende melden over deze tenenkrommende (mijn eigen prestaties dwingen mij tot die kwalificatie) avond:
Ben was al gauw klaar. Onder luide uitroepen “ik ga naar huis!!!” verdween hij van het strijdtoneel. Jan Mark had hem zojuist op een vork getrakteerd waarmee zijn dame viel. Niet te redden stelling.
Het vuurwerk kwam van de tafel Jan Bol-Frits, waar Jan (“ik neem me elke keer weer voor om heel degelijk te spelen”) binnen 6 zetten een ware veldslag had ontketend; Frits in verbijstering achterlatend. Het siert hem dat hij uiteindelijk nog goed tegenspel bood, maar winst was verdiend.
De winst voor Bert was ook verdiend. In een regelmatige overwinning (zo noem je dat geloof ik) trok Bert de winst naar zich toe. Sjouke G. was het slachtoffer (Scherpe diagnose van onze medicus: “Joost, wij doen het niet goed”).
Freddie kwam tegen Harry goed uit de startblokken. Volgens mij had hij een pion minder maar veel actievere stelling. Dat Harry er ook niet gerust op was bleek wel uit zijn lichaamstaal. Hij verdween in een zittende denkmodus, terwijl hij anders de avondvierdaagse loopt op dinsdagavond. Het had effect, want hij wist er uiteindelijk een remise uit te slepen.
Jan zet de goede lijn voort en wist Free een half punt te ontfutselen. Naar ik heb begrepen wist Free het spreekwoord “de paarlen voor de zwijnen” nieuwe cachet te geven.
De avond eindigde dan ook met een blues van Free aan de piano, iets waar we inmiddels aardig gewend aan beginnen te raken. Joost

Tijdnood, ofwel het steeds dunner wordende lijntje tussen winst en verlies. 9/11

'Mea culpa' schrijft Frits en hij toont een geforceerd mat in zijn partij tegen Jan Colly dat zichzelf eigenlijk wel speelt... Het toont eens te meer aan hoe dicht Middelstum bij een stuntje zat, maar aan de andere kant spelen we niet voor niets met klokken. Geheel toevallig liep ik van de week nog even bij de Slegte naar binnen en trof daar voor een habbekrats dit boekwerkje. Misschien een ideetje?

De interne competitie. 8/11

De indeling voor 13 november is bekend.

Middelstum biedt goed partij aan de titelfavoriet. 6/11

Logo SC.Staunton Maar genoeg was het niet: Middelstum - Staunton 2 3-5. Overal strijd, na overleg met Jan v/d Berg neem ik bord 5-8 voor mijn rekening, waarbij ik ook heb meegekeken op de 1e vier borden. Frits op bord 5 kwam uitstekend uit de opening, en stond al snel een pion voor. Hij wist zijn voordeel lange tijd te consolideren, maar in de slotstelling liet hij zich verrassen door de e-pion van zijn tegenstander, en door aftrekschaak kon hij zijn loper inleveren, en tevens de partij. Vlak daarvoor had hij met een torenzet beslissend voordeel kunnen halen, of evt eeuwig schaak, echter toen bleef de goede voortzetting achterwege. Jammer, Frits had meer verdiend, zoals ook zijn tegenstander beaamde.
Op bord 6 speelde Gerry een mooie partij, met vooral aanvallend spel van zijn kant, regelmatig zette hij stukken in, maar zijn tegenstander wist steeds goed te pareren. In de slotstelling van paard en pion tegen loper werd besloten tot remise. De gehele partij beziend vond ik, dat Gerry steeds licht overwicht had.
Op het zevende bord speelde Albert, zoals wel vaker, de Hollandse opening. Geleidelijk aan kwam hij iets actiever te staan, en wist met de e en f pion op te rukken, toch wist hij zijn voordeeltje niet te verzilveren. Te druk, Albert gaf aan te verlangen naar de kerstvakantie. Inmiddels heeft hij een snorretje laten staan, die tegen kerst ongetwijfeld uitgegroeid is, waarbij Joop een hangsnor suggereerde. We zullen zien. Toch speelt hij sterk, intussen nog geen partij verloren!
Dan Bert op bord 8. Al snel een dubbelpion op f3, anders had hij een pion moeten opgeven op d4, echter volgens zijn tegenstander had hem dit veel actiever tegenspel opgeleverd, gebrek aan openingskennis volgens Bert, die zich nu op de Caro-Kann gaat storten. In het middenspel kwam hij een kwaliteit achter, en moest na hevig tegenspartelen in de nul berusten.
Intussen genoten van prachtig eindspel van Jan Bol en Harry, waarbij Harry ondanks een pion minder toch het eindspel remise wist te houden. Aangetekend zij, dat z’n tegenstander 240 ratingpunten meer had, of zou Harry te weinig punten hebben? Jan wist het eindspel fraai af te ronden. zowel van den Berg als ondergetekende ging dit boven de pet. Hogere kunst van beide heren!
Inhaalpartij tussen Freek en Ben eindigde in remise na een zwaar gevecht, waarbij Ben in hevige tijdnood kwam en Freek ondanks pion meer toch maar in remise berustte. Sjouke

Harry aan bord 1 speelde een sterke partij tegen de 2000 plusser van Staunton. In een Grasveld Indiër verloor hij een pion in de opening en z'n tegenstander moest nauwkeurig tegenspelen om het evenwicht te handhaven. Nadat er veel materiaal was verdwenen besloot men tot remise.
Jan Mark hield de stelling in een Siciliaan langdurig in evenwicht, maar kreeg toen als van uit het niets een dodelijke aanval over zich heen en gaf op.
In een Slavische partij bij Freddie bleef het evenwicht de hele partij gehandhaafd en met nog veel materiaal werd tot remise besloten. Als eenvoudig toeschouwer vond ik dat Freddie wat beter stond. Misschien had hij het witte paard op f3 moeten slaan? Met een betere stelling? Maar wie ben ik?
Ook Jan Bol met wit kreeg een Siciliaan te verstouwen. Hij deed dat goed, kwam een pion voor te staan en er ontspon zich een langdurig tactisch gevecht. Hij raakte de pion weer kwijt, maar had een gunstige pionnenstructuur. In de eindfase blunderde zijn tegenstander en kon opgeven.
Free bediende zich in zijn inhaalpartij tegen Ben van de zwarte Leeuw. Uit een langdurige strijd in en om het centrum kwam Free met een pion meer tevoorschijn. Dit bleek niet genoeg voor de winst, remise dus.
Achtend verblijf ik, Jan v/d B

De ratinglijst van 1 november. 1/11

De mutaties op deze lijst blijven beperkt tot Harry en Jan v/d B. De details vind je hier.

Middelstum 2 delft het onderspit. 30/10

SC. Veendam Afgelopen dinsdag mocht het tweede team van Middelstum voor het eerst dit seizoen aantreden in de tweede klasse B. Uiteindelijk werd de strijd afgetekend verloren van een degelijk spelend Veendam 3. Aan het eerste bord vocht Ben heel lang om de partij in evenwicht te houden. Een foutje in de opening zorgde voor een wat mindere stelling.. Als volleerd bokser hing Ben vaak in de touwen, maar hield de dekking goed gesloten. De tegenstander probeerde met links rechts combinaties Ben te vloeren, maar die hield steeds goed stand. Tegen het einde gloorde er zelfs hoop. Ben had een paar pionnetjes gesnoept en leek aan het langste eind te trekken, maar het weggeven van een toren gooide roet in het eten.
Bert had lange tijd het beste van het spel, domineerde, maar moest door een welgeplaatste counter materiaal inleveren en gaf gedesillusioneerd op.
Joop had een relatief rustige avond, hij was als eerste klaar. Zijn partij raakte niet buiten de remise-grenzen en toen er genoeg stukken in de doos waren verdwenen tekende hij de vrede met zijn tegenstander.
Sjouke verging het een stuk minder. In een ware schuifpartij leek hij eerst een klein voordeeltje te pakken in de vorm van een pion. Niet veel later hoorde ik dat deze weelde hem al snel teveel werd. Hij zocht met zijn koning het gevaar op en stond pardoes mat.
Jan vd B speelde een leuke partij, waarbij ik eerlijkheidshalve moet aantekenen dat dit vooral de verdienste van zijn tegenstandster was. Deze jongedame wist met fraai aanvalsspel het bord in vuur en vlam te zetten. Toen het goed begon te fikken deed Jan vrolijk mee. Iedereen genoot van het loper-offer op g2 van Jan. Enkele zetten na zijn verbluffende offer kreeg hij zowaar nog een kans om de winst te grijpen. Helaas kwam Jan dit pas na de partij te weten toen zijn tegenstandster hem hierop wees. Ze had toen het verdiende punt al netjes geïncasseerd.
Was het dan allemaal kommer en kwel? Nee, gelukkig heeft ons tweede de beschikking over Joost. Die ging gewoon verder met wat hij vorig jaar ook al deed: winnen. De manier waarop kwam verschillende Joost-kenners zeer bekend voor: een tot mislukken gedoemd offer op f7 sust zijn tegenstander in slaap en schudt Joost op. Langzaam sluipen er allerhande combinaties in de stelling en met preciese zetten weet Joost de druk op te voeren en op het juiste moment zoveel materiaal te winnen dat zijn tegenstander niets anders rest dan op te geven. Al met al leverde de avond dus een 1½ - 4½ verlies op.
In de interne werd 1 partij ingehaald en niet de minste: Frits mocht met de witte stukken Harry te lijf gaan. Met fijn positiespel kwam Frits toch wel prettig te staan. Een klein foutje betekende het keerpunt in de partij. Harry kon wat stukken ruilen en, nog belangrijker, een pionnetje pakken. Een bloedstollend eindspel met torens ontstond. Beide heren hadden ook niet veel tijd meer. Voor Harry, die uiteraard op winst speelde, was de beperkte tijd het grootste probleem. Een zeer smal pad naar winst vergt nou eenmaal tijd om gevonden te worden. Uiteindelijk bleven alleen de koningen op het bord over. Beide klokken lieten minder dan 2 minuten zien. Een mooi gevecht met gelukkig geen verliezer…… Jan Mark

De bekercompetitie. 26/10

De beker van Middelstum Gezien herfstvakantie en drukke beslommeringen komt het verslag wat laat, excuses hiervoor. Nu al kan worden gezegd, dat de 1e ronde van de bekercompetitie een verrijking betekent voor de club, gezien het spektakel, spanning en enthousiasme van de deelnemers. Uw verslaggever was vrijgesteld voor de eerste ronde.
Door het afgesloten viaduct over de Eemshavenweg kwam Ben wat later via een forse omweg binnen: hij was tot Doodstil gekomen. Hier werden vroeger de doden per boot over het water naar de overkant vervoerd. Ben liet het zover niet komen, en keerde voor het water via binnenwegen terug richting Ewsum. Tegen Gerry kon hij geen potten breken: de eerste partij werd remise, en de 2e partij werd hij positioneel verslagen, waarbij in het eindspel de koning van Gerry de beslissing bracht op de 7e rij.
Bij Bert tegen Joost ging het bijzonder rap, waarbij Joost al heel snel een pion achter kwam en na een kwartier stond het na een zeer goede aanval van Bert  1-0. Het parool voor Joost, om in de 2e partij ten aanval te trekken, en zowaar maakte hij 1-1 door mat, wat niet was gezien door Bert.
In de barrage had hij echter zijn kruit verschoten, Bert door naar 2e ronde.
Daverende verrassing bij Harry tegen Sjouke: dameverlies van Harry door grote misser, terwijl hij in eerder stadium al groot voordeel kon behalen. Echter in de 2e partij en de barrage nadien maakte Harry geen fouten meer.
De eerste ronde bij Freek tegen Frits was een fraai en spannend gevecht, waarbij Freek een prachtige winst over het hoofd zag, zoals Harry liet zien na aflopen werd het remise, in de 2e partij ging het mis met Freek, waarschijlijk tgv geestelijke vermoeidheid. Frits naar volgende ronde.
Jan tegen Freddie: 2 geruisloze overwinningen voor Freddie, m.i. geen spectaculaire partijen. Hiervan heb ik niet alles gevolgd, itt de partijen tussen Jan Bol en Joop. Het spektakel van de avond! Zoals Joop al zei: Jan begint redelijk nerveus en door uitstekend spel triomfeerde Joop. In een spectaculaire 2e ronde wist Jan door een prachtige zet met de loper beslissend voordeel te verkrijgen, hoewel de afronding nog bijna remise werd gehouden. De barrage werd opnieuw een spektakel, uiteindelijk werd Jan een fortuinlijke winnaar. Echter hulde voor Joop, die ondanks zijn verkeren in de onderste regionen, waarbij hij zich overigens in goed gezelschap bevindt van ondergetekende, boven zichzelf uitsteeg.
Eveneens spektakel bij Jan Mark tegen Albert, waarbij Jan Mark de 1e ronde vlot verloor, maar in de 2e ronde een prachtig matnet op het bord toverde en dat in grote tijdnood. In de barrage maakte hij echter niet veel meer klaar. Concluderend: mooie avond, wordt vervolgd. Sjouke

De bekercompetitie. 21/10

Ter leringhe ende vermaeck is op het Middelstummer forum een filmpje gepubliceerd dat getuigt van de miraculeuze ontsnapping van Jan Bol tegen Joop in de Armageddonpartij voor de Beker.

Het Univé schaaktoernooi. 18/10

Logo Hoogeveen In het stadhuis van Hoogeveen begint morgen voor de 16de keer het Univé schaaktoernooi. Niet alleen de lokatie, maar ook de opzet is onveranderd gebleven en zowel deelnemers als toeschouwers zullen zich daar wel bij voelen... Zoals altijd is de deelname van noordelijke schakers hoog, maar dit jaar is Jan v/d Berg de enige vertegenwoordiger namens SC. Middelstum. Hij speelt in de middaggroep (amateurs 1) waarvan o.a. ook oudleden als Ti de Jong en Theo Rellum deel uit maken. Maak er wat moois van!

De bekercompetitie. 11/10

Dinsdag zal de eerste ronde van de eerste bekercompetitie van sc. Middelstum gespeeld worden.

Middelstum opent seizoen met winst op Lewenborg. 9/10

In het hol van de Lewen(borg) kwam de eerste overwinning met de cijfers 3½-4½ tot stand.
Ik zal niet in details treden over de afzonderlijke partijen want dat gaat me enigszins boven mijn pet.
Nadat de eerste kruitdampen in het bloedhete speellokaal waren opgetrokken bleek de stand op de meeste borden nog in evenwicht.
Na verloop van tijd remiseerden Jan Bol en Joop gevolgd door Freddie.
Jan Mark hield lang stand maar kwam positioneel in een slechte stelling terecht en gaf op.
Albert kwam een kwaliteit en 2 pionnen voor maar zijn tegenstander speelde (te) lang door voor hij opgaf.
De tegenstander van Frits blunderde materiaal weg en gaf daarna vrij snel op.
De gebroeders Wubs maakten er een latertje van, eerst kwam Gerry remise overeen en pas tegen middernacht haalde Harry in een zeer spannende partij ook het halve punt binnen.
Hoogachtend, Jan v/d B

De interne competitie. 2/10

illustratie Voor de eerste keer zijn we helemaal compleet. Het is dan ook een drukke boel in het begin en terwijl sommigen al zwaar aan het denken zijn over de openingszetten, wordt elders nog luid gesproken over auto’s die ook total loss kunnen raken. Als alle klokken lopen treedt de rust in die ook hoort bij de schaaksport. Ook onze nieuwe klokken hoor je niet meer!
Bert- Sjouke de V. (remise): Er komt een nogal populaire opening op het bord, waarbij er al snel een aantal stukken worden geruild en even later ook de dames. Het middenspel wordt vlot doorlopen en de heren belanden in een eindspel met torens en ongelijke lopers. Sjouke heeft wel een geïsoleerde dubbelpion, maar hij speelt actief tegen. Bert vindt het wel zo actief dat hij remise aanbiedt en dat vindt Sjouke okay.
Jan Mark- Joost (1-0): Beiden gebruiken veel tijd in de opening, die ook lastig is met een zwakke pion op d6. Deze pion gaat JM ook winnen. Joost speelt actief, maar het kost hem een tweede pion. Ook dan blijft hij taai doorspelen en JM moet nauwkeurig blijven opletten. Dat doet hij en als Joost een fout maakt en een stuk verliest, geeft hij op.
Joop- Freddie (1-0): Joop verliest plotseling als hij een mat op de onderste rij over het hoofd ziet en een stuk verliest. Beiden discussiëren nog lang en heftig over hoe goed Freddie al dan niet stond op het moment van Joop’s fout. Joop vond wel dat zwart tevreden uit de opening was gekomen, maar wit stond toch zeker niet slechter? Er werden verschillende al dan niet deskundige getuigen opgevoerd, maar overeenstemming werd niet bereikt. Laat Fritz het maar zeggen.
Jan B. – Free (1-0): Het lukt Jan weer eens niet om zijn gambiet-pion kwijt te raken. Sterker nog: hij wint snel een pion door een foutje van Free. Die heeft dan weinig vertrouwen meer lijkt het, want Jan wint nog eens twee pionnen, waaronder (jawel!) die op f7. Jan wint dan makkelijk en er rest Free alleen nog gemopper over de prozaische manier waarop Jan dat doet. Het had veel mooier gekund en daar was Jan het ook wel mee eens.
Sjouke G.- Albert (0-1): Al vlot na de opening trekt Albert met een aantal pionnen ten aanval richting de vijandelijke koning. Sjouke schrikt er behoorlijk van en hij verliest een stuk. Het levert wel één of twee pionnen op en open lijnen naar de koning, dacht ik tenminste. Schijn bedriegt weer eens. Albert wikkelt het prima af en wint volgens Sjouke zeer terecht!
Frits- Ben (1-0): Verreweg het langste gevecht van de avond. Zeer boeiend ook. Het is een strategisch gevecht, waarbij het Frits wel is toevertrouwd om de tegenstander langdurig onder druk te houden. Ben blijft lange tijd nauwkeurig verdedigen. Beiden gebruiken veel tijd en het lijkt in de tijdnood te worden beslist. Plotseling verliest Ben een pion. Omdat Frits een dubbelpion heeft lijken er nog remise kansen, maar Frits beslist in vliegende tijdnood van Ben, met een paardoffer, waar hij drie pionnen aan over houdt.
Jan vd B.- Harry (0-1): Jan speelt een opening waar hij weinig ervaring mee heeft en hij is er achteraf niet blij mee. Zijn dame staat ongelukkig en door een foutje verliest hij al snel een kwaliteit, terwijl de dame nog steeds slecht staat. Als het mij lukt de centrale lijnen te openen worden de torens erg sterk en beheersen belangrijke velden. In verloren stand mist Jan nog een matdreiging en moet hij opgeven. Harry

De interne competitie. 25/9

de verslaggever Joost - Frits: Met verwisseling van zetten kwam een Franse partij op het bord. Verloor wit 2 pionnen of werden ze geofferd? In ieder geval leek wit compensatie te krijgen voor de pionnen. Zwart rocheerde niet. Had wit zijn torens kunnen mobiliseren via de c of b lijn dan had zwart nog een zware pijp moeten roken. Frits had veel tijd nodig om het stof van zijn nadenken bij elkaar te vegen, maar hij wikkelde bekwaam af. 0-1
Harry – Jan: Was het de verdienste van Harry of het onvermogen van Jan, in ieder geval werd Jan tot een type spel gedwongen dat hem niet ligt nl positioneel geschuif. Jan probeerde het via de h-lijn. Een torenoffer gloorde aan de horizon, Harry zocht het op de damevleugel. Voordat het tot ontploffing kwam werd de vrede getekend. ½-½
Freddie - Sjouke: Freddie speelde weer als vanouds: ongrijpbaar, maar hij houdt zijn kruit droog en alle optie’s open. Op de koningsvleugel via de h-lijn toog hij ten aanval. Sjouke bood echter goed verweer. Met een dame op b6 en een prachtig paard in het centrum op d5 had hij goede tegenkansen, echter hij verloor onverwacht een kwaliteit. Zo gaat het nou altijd hoorde ik hem mompelen, en ik stond beter en toen Freddie hiertegen bezwaar maakte; nou zeker niet minder... 1-0
Albert – Bert: Bert is een natuurtalent. Zonder het te weten speelde hij de Svesjnikov perfect. Via een goede paardmanoeuvre voorkwam hij een dubbelpion op de e-lijn. Voor mij is het zo’n 20 jaar geleden dat ik dit speelde zei Albert. In ieder geval was hij zo onder de indruk dat hij na 17 zetten remise aanbood, of moest hij nog een college voorbereiden? Bert hoefde niet lang na te denken. ½-½
Joop – Jan Mijn bewondering ging vanavond uit naar onze nestor en onze grote leider. Er werd vanuit de loopgraven geschaakt. Na een partij die soms meer op dammen dan op schaken leek, probeerde Jan met e5 het centrum te openen. De strijd ging gelijk op en Jan bood omstreeks de 40’ zet remise aan die werd geweigerd. Het remiseaanbod werd door Jan herhaald op de 50’ zet, volkomen door de stelling gerechtvaardigd. Joop weigerde opnieuw, overschatting of te veel strijdlust? Jan zette sterk door en kreeg zelfs winstkansen. Nu koos Joop eieren voor zijn geld en bood op zijn beurt remise aan. ½-½ Gerry

De interne competitie. 18/9

Albert liet bij zijn debuut in de interne van Middelstum zien dat het een man is om rekening mee te houden wat overigens niet betekent dat Jan Bol overlopen werd. Integendeel, Jan hield aan de opening een prettig initiatief over dat zich vooral manifesteerde in een een batterij van de zware stukken op de damevleugel. Verrassend genoeg (hoewel gezien de aard v/h beestje...) echter liet hij zich verleiden tot een tactische actie op de koningsvleugel waarmee hij een pion meende te winnen. Hij kwam echter bedrogen uit en dat kostte hem behalve het initiatief de kwaliteit, waarna de partij vloeiend door zwart naar winst werd gevoerd.
Sjouke de V en Free kenden beiden een fase waarin zij het beste van het spel hadden. In een stelling waarin nog wel het een en ander had kunnen gebeuren kozen zij er voor om het punt te delen wat vooral ingegeven werd door de wens om van de nul af te komen. Als ervaringsdeskundigen die we allemaal wel zijn rest ons niets dan hiervoor enig begrip op te brengen.
Zelf zag ik Jan v/d B tegenover mij plaatsnemen, t.b.v. een snelle ontwikkeling nam ik een geïsoleerde pion voor lief die overigens nooit zwak werd. Een beetje ordinair wist ik de witte loper op e2 af te leiden van de diagonaal f1-a6 en kon vervolgens met b5 een paard dat op a4 stond aanvallen waar het geen vluchtveld meer had. Hiermee was de partij wel gespeeld, al smaakte Jan een zet of 10 later nog het genoegen me fijntjes te wijzen op het feit dat ik een mat in 1 had gemist, daar waar ik voor mat in 2 ging.
Het amusementsgehalte in de partij tussen Sjouke G en Joost lag een stuk hoger dan het spelniveau. Joost sloeg de uitdrukking 'Sla nooit op b2, zelfs niet wanneer het goed is' in de wind en de revenuen waren groter dan die enkele pion. Vervolgens denderde Joost er over heen als een goederentrein en het zou me niet verbaasd hebben wanneer Sjouke had opgegeven. Hierna schonk ik enige tijd geen aandacht meer aan deze partij waardoor ik het kantelmoment heb gemist, maar de oorzaak daarvan kan eigenlijk alleen maar knoeiwerk van Joost zijn geweest. Toen ik de speelzaal weer eens betrad hoorde ik Sjouke tot mijn ongeloof die de omslag betrof, remise aanbieden. Hij had koning + pion tegen de kale koning van Joost. Joost nam het aanbod dankbaar aan, terwijl Sjouke grappig genoeg verklaarde dat hij zo niet wilde winnen... Niet alles is echter zoals het op het eerste gezicht líjkt te zijn want nadat ik vroeg wie er aan zet was bleek Joost de oppositie te kunnen nemen waarna remise het enig denkbare resultaat is! Desondanks zegt dit wel iets over de generositeit van Sjouke zoals het ook wel iets zegt over zijn killersmentaliteit, maar het gebrek aan dat laatste gold deze partij toch vooral voor Joost.
.. Het slot van de partij Tussen Bert en Ben heb ik niet meegemaakt, maar Bert mailde: 'Ben kwam niet goed uit de opening en zijn ontwikkeling was niet goed. Hij kwam gedrongen te staan, lopers achter zijn eigen pionnen. Nadat ik lang had gerokeerd stond ik (volgens FRITZ) volledig gewonnen. Na niet de beste voortzetting van mijn kant kwam Ben welliswaar 1 pion achter maar kwam ook nog terug in de partij. Uiteindelijk maakte hij in tijdnood een fout die hem direct zijn loper koste en gaf hij op.'
Bert is de enige die zijn beide partijen heeft gewonnen en mag dus even lekker genieten van de stand. Volgende week is er gewoon een clubavond en tegen het eind van de week zal de CL zich wel weer melden.

Jarige Sjouke de V. geeft cadeautjes weg. 4/9

In de openingsronde van het Middelstummer schaakseizoen werd verbeten gevochten, zoals de verslaggevers dan plegen te zeggen. Geen remises. Alle partijen werden beslist. Dat begon aan het bord van Sjouke Gerbens en Jan Bol. Hoe hij het altijd voor elkaar krijgt weet ik niet, maar Jan kreeg weer eens een half-open f-lijn en kon zijn aanval zoals gebruikelijk richten op, dit keer –hij had zwart-, f2. Nou ja, in dit geval weet ik het wel een beetje, want hij speelde f5 in het Spaans. (Sorry, Freddie, ik mag eigenlijk niet de openingen noemen in het verslag, heb ik van Joop begrepen, om te voorkomen dat onze toekomstige tegenstanders zich erop kunnen voorbereiden. Ik zal het niet meer doen.) Jan kreeg bovendien het loperpaar, maar hij had voor dit alles wel zijn koningstelling moeten verzwakken. Sjouke had dus tegenkansen, maar Jan won een pion en uiteindelijk liep Sjouke in het matnet van de zwarte dame en loper.
Op het bord van Joop en Ben kreeg Ben het loperpaar, maar daarvan was de loper van de witte velden aanvankelijk zeer zwak. De zwarte stelling werd volledig ingesnoerd door c5. Joop verzuchtte na afloop: ‘ik had een mooie aanval’, maar hij raakte een pion kwijt, de slechte zwarte loper werd geactiveerd en Joop verloor, omdat hij, in zijn eigen woorden, een schaakje over het hoofd zag.
Jan van den Berg kreeg tegen Bert al gauw een dubbelpion, die later een geïsoleerde dubbelpion werd. Hij raakte vervolgens een kwaliteit kwijt, die hij ook weer terug kreeg, maar toen stond hij drie pionnen achter en was het eindspel niet meer te houden. Bert wint; Jan blijft lid.
De laatste partij die beslist werd was die van Jan Mark en Free. Jan Mark rokeerde (of is het rocheerde?) lang en Free kort. Wit begon aan een pionnenopmars op de koningsvleugel, maar Free wist de dames te ruilen. Dat mocht echter niet baten, want hij verloor. Hoe heb ik niet gezien, want toen waren we aan het nakaarten met Sjouke de V.
Sjouke was jarig en schonk een ieder een glas van het een of ander. Ook op het bord was hij royaal. Hij schonk uw verslaggever eerst één pion en toen nog een tweede. Had hij zijn zwarte loper tijdig kunnen activeren, dan was het misschien anders gelopen, maar nu kon hij de overmacht van drie verbonden vrijpionnen niet weerstaan. Uit pure ondankbaarheid kreeg hij niets cadeau. Een reden voor royement van de witspeler, lijkt me. Frits

Bekerloting en eindstand Suyderoogh. 4/9

Zoals vooraf bekend gemaakt golden de lotnummers voor het Suyderoogtoernooi ook voor de bekercompetitie, met dien verstande dat nr.1 de eerste partij met wit speelt tegen nr.2. nr.3 tegen nr.4 enzovoort.
Sjouke G trok bij 14 deelnemers nr. 15 hetgeen betekende dat hij zich zonder te spelen plaatst bij de laatste 8. Joost krijgt daarbij het lotnummer dat Sjouke in tweede instantie toegewezen kreeg.
De gedetailleerde eindstand van het Suyderooghtoernooi alsmede de lotnummers staan hier vermeld.
Onderaan deze pagina vind je de paringen die daar uit voortvloeien.

Het Suyderooghtoernooi. 1/9

Natuur in Suyderoogh In de als altijd geweldige ambiance van Suyderoogh werden de eerste zetten gespeeld van een kakelvers schaakseizoen.
De locatie voor het eerste samenzijn van de leden van Middelstum kan niet worden overtroffen en datzelfde geldt voor het 'open armen gevoel' dat Elly en Jan dit jaar voor de achtste keer alweer, weten te verschaffen.
Elk lid van schaakclub Middelstum kan zich bij deze gelegenheid alleen maar bevoorrecht voelen en dat blijkt ook wel uit de bijna ideale opkomst. Alleen Joost heeft verstek moeten laten gaan en hij moet het in München wel zeer naar zijn zin hebben wil dat ook maar een beetje opwegen.
Onze spreekstalmeester trok tijdens zijn dankwoord dan ook zeer terecht al zijn charmes uit de kast.
Voor de derde keer in de achtjarige geschiedenis van het Suyderooghsnelschaaktoernooi mocht Harry (daar is ie weer!) naast de Loeksbokaal de door de sponsors beschikbaar gestelde hoofdprijs in ontvangst nemen.
Hij scoorde een halfje meer dan Frits die op zijn beurt Albert een halfje voorbleef. Ook de nestor van de club viel in de prijzen.
Jan als organisator scoort meestal minder dan je zou verwachten, maar dat zal vast te maken hebben met het in goede banen leiden van het toernooi. Ik vermoed dat daar een opofferingsgezindheid achter zit die het ware kenmerk is van perfect gastheerschap!
De complete ranglijst van het toernooi zal binnenkort op deze plaats gepubliceerd worden.
Het feestelijk begin van het schaakseizoen werd zoals gebruikelijk afgesloten in het parkrestaurant waar zoveel aan de orde kwam dat elke poging tot beschrijving bij voorbaat tot mislukken gedoemd is.
Elly en Jan, namens alle leden hartelijk bedankt en dat deze traditie maar lang in stand mag blijven...

De externe en interne competitie. 31/8

De agenda van de Middelstummer teams voor het aanstaande seizoen ziet er uit.
In de interne competitie zijn de partijen van de eerste ronde gepubliceerd.

Het nieuwe seizoen nadert...! 22/8

Nieuw is de bekercompetitie waarvan de opzet onderaan deze pagina staat beschreven. Het is de bedoeling om tijdens het Suyderooghtoernooi de loting te verrichten. Wie hier onverhoopt niet bij aanwezig kan zijn, wordt verzocht om de CL voor 1 september te laten weten of hij deelneemt.

Schaken in Zeeland. 3/8

logo HZtoernooi Het Hogeschool Zeeland schaaktoernooi heeft 15 jaar vergeefs gewacht op een deelnemer uit Middelstum, maar dat geduld wordt nu dubbel en dwars beloond want Middelstum levert deze editie gelijk 2 deelnemers.
Jan v/d B en Harry spelen morgen hun eerste partij. De opzet van het toernooi mag eigenzinnig worden genoemd want alle 250 deelnemers spelen in één groep en de partijen worden `s avonds gespeeld. Het toernooi telt zo`n 40 titelhouders waardoor de ambities van onze clubgenoten niet verder zullen reiken dan een ratingprijs. Er zullen elke ronde 12 borden live te volgen zijn.

De KNSB ratinglijst van 1 augustus 2012 1/8

koning
Op deze lijst zijn ook de resultaten van de interne competitie van Sc.Middelstum van afgelopen seizoen verwerkt. Een sterk seizoen leverde Joost een positief saldo van 117 op. Gerry en JM zijn terug in de 1700 range. Het veld schuift een beetje in mekaar want de top 3 levert gevoelig in.
De verrekende partijen zijn hier te bekijken


 P Naam        1 augustus 2011  1 augustus 2012   saldo 
 1 Harry Wubs          1896        1835    -61  
 2 Freddie Steggink       1802        1739    -63
 3 Frits Brandsma        1786        1732    -54
 4 Jan Bol            1726        1728     2
 5 Gerry Wubs          1652        1717    65
 6 Jan Mark Hof         1675        1700    25
 7 Bert Koster          1594        1531    -63
 8 Ben Sloot           1501        1517    16
 9 Joop Naaijer         1496        1513    17 
 10 Sjouke Gerbens        1449        1416    -33   
 11 Free Bekker         1457        1401    -56
 12 Joost van Melle        1274        1391    117
 13 Sjouke de Vries        1354        1341    -13
 14 Jan v/d Berg         1289        1275    -14
 15 Albert Verheij        ----        ----     0

Het ONK. 26/7

Bij het jaarlijkse Open Nederlands Kampioenschap in Dieren is de vertegenwoordiging van Middelstum een stuk minder groot dan in voorgaande jaren maar Jan v/d Berg houdt het vuurtje brandend. Dit jaar speelt hij zesrondig Zwitsers waarvoor een ratinglimiet van 1750 geldt. We zijn gevorderd tot de 4de ronde.

Schaken in het buitenland. 6/7

Vanaf 7 t/m 15 juli organiseert de ACO in de hypermoderne metropool Dubai een internationaal schaaktoernooi dat zich met name op amateurs richt.
De Nederlandse afvaardiging bestaat uit 2 Middelstummers! Vanochtend zijn onze clubgenoten Joop en Harry afgereisd en morgen wacht hen de eerste van 9 ronden. 'The winner of each group will be chosen as the ACO World Champion 2012 and will be making history as the first ACO World Champion...'
Aan comfort zal het hen niet ontbreken en hopelijk weten ze op het sportieve vlak het hoofd koel te houden...

footer