Seizoen 2011 - 2012

Schaken in Zeeland. 3/8

logo HZtoernooi Het Hogeschool Zeeland schaaktoernooi heeft 15 jaar vergeefs gewacht op een deelnemer uit Middelstum, maar dat geduld wordt nu dubbel en dwars beloond want Middelstum levert deze editie gelijk 2 deelnemers.
Jan v/d B en Harry spelen morgen hun eerste partij. De opzet van het toernooi mag eigenzinnig worden genoemd want alle 250 deelnemers spelen in één groep en de partijen worden `s avonds gespeeld. Het toernooi telt zo`n 40 titelhouders waardoor de ambities van onze clubgenoten niet verder zullen reiken dan een ratingprijs. Er zullen elke ronde 12 borden live te volgen zijn.

De KNSB ratinglijst van 1 augustus 2012 1/8

koning
Op deze lijst zijn ook de resultaten van de interne competitie van Sc.Middelstum van afgelopen seizoen verwerkt. Een sterk seizoen leverde Joost een positief saldo van 117 op. Gerry en JM zijn terug in de 1700 range. Het veld schuift een beetje in mekaar want de top 3 levert gevoelig in.
De verrekende partijen zijn hier te bekijken


 P Naam        1 augustus 2011  1 augustus 2012   saldo 
 1 Harry Wubs          1896        1835    -61  
 2 Freddie Steggink       1802        1739    -63
 3 Frits Brandsma        1786        1732    -54
 4 Jan Bol            1726        1728     2
 5 Gerry Wubs          1652        1717    65
 6 Jan Mark Hof         1675        1700    25
 7 Bert Koster          1594        1531    -63
 8 Ben Sloot           1501        1517    16
 9 Joop Naaijer         1496        1513    17 
 10 Sjouke Gerbens        1449        1416    -33   
 11 Free Bekker         1457        1401    -56
 12 Joost van Melle        1274        1391    117
 13 Sjouke de Vries        1354        1341    -13
 14 Jan v/d Berg         1289        1275    -14
 15 Albert Verheij        ----        ----     0

Het ONK. 26/7

Bij het jaarlijkse Open Nederlands Kampioenschap in Dieren is de vertegenwoordiging van Middelstum een stuk minder groot dan in voorgaande jaren maar Jan v/d Berg houdt het vuurtje brandend. Dit jaar speelt hij zesrondig Zwitsers waarvoor een ratinglimiet van 1750 geldt. We zijn gevorderd tot de 4de ronde.

Schaken in het buitenland. 6/7

Vanaf 7 t/m 15 juli organiseert de ACO in de hypermoderne metropool Dubai een internationaal schaaktoernooi dat zich met name op amateurs richt.
De Nederlandse afvaardiging bestaat uit 2 Middelstummers! Vanochtend zijn onze clubgenoten Joop en Harry afgereisd en morgen wacht hen de eerste van 9 ronden. 'The winner of each group will be chosen as the ACO World Champion 2012 and will be making history as the first ACO World Champion...'
Aan comfort zal het hen niet ontbreken en hopelijk weten ze op het sportieve vlak het hoofd koel te houden...

De algemene ledenvergadering. 29/5

de ALV Het seizoen werd dit jaar op de laatste dinsdag van mei zoals altijd, afgesloten met de traditionele jaarvergadering. Die werd dit keer voorafgegaan door een rijkelijk voorziene barbecue, onder regie van burchtvrouw Hennie die het vuurtje wel brandend weet te houden. De wind toonde zich gaandeweg echter een onwelkome gast, reden waarom besloten werd om binnen te vergaderen.
Tijdens de eerste rondvraag opperde Jan Mark een alternatieve bordvolgorde van het eerste team waarbij vooral opviel dat hij zichzelf een lager bord toedacht. Jan Bol meldde vervolgens wel weer eens uit de luwte te willen treden door een hoger bord te bezetten. 1+1=2 en het zal de verantwoordelijke man dan ook geen hoofdpijn bezorgen om de kwestie naar tevredenheid op te lossen.
Met algemene stemmen werd vervolgens het voorstel tot invoering van een bekercompetite aangenomen. Hiervan is de opzet in hoofdlijnen kort besproken waarbij de Armageddon formule om tot een beslissing te komen niet op aller tevredenheid mocht rekenen. De beslissing middels een Armageddon-partij zou uit- dan wel afgesteld kunnen door 2 vluggertjes met een increment van b.v. 3 sec. per zet. Je hebt tenslotte nieuwe klokken of niet.
Tot algemeen genoegen zette Jan Bol met loyale medewerking van Elly het Suyderooghtoernooi opnieuw op de agenda. Geprikte datum is zaterdag 1 september waarbij gelijk de eerste van de drie officiële prijzen inzet is. Gerry verdedigt dan de titel van snelschaakkampioen.
Joost stelde verder nog een soort masterclass voor en Gerry een partneravond. Hiertoe is nog geen besluit genomen en beide voorstellen staan vooralsnog te dringen in de pipeline.
De indeling v/d teams werd meest bediscussieerde onderwerp van de avond. Het leverde een levendige uitwisseling van argumenten op waarbij duidelijk werd dat meer factoren een rol spelen dan menigeen op het eerste oog denkt. Mijn laatste indruk was dat de uiteindelijke beslissing wordt gegund aan de waarnemend voorzitter.
Resumerend kunnen we stellen dat er nog het een en ander besproken moet worden, maar daarvoor is er altijd nog het Suyderooghtoernooi waaraan voorafgaand gewoonlijk wat gemakkelijker spijkers met koppen geslagen worden.
De avond werd afgesloten met een experimenteel Armageddon-toernooitje die Harry op zijn naam schreef na een finale tegen Bert. Just another day in the office...
Eerder op de avond was dezelfde Harry al gehuldigd met zijn 5de kampioenschap op rij. Dat flikte hij voor de 2de keer overigens, merk ik zojuist op.
Free (bedankt) zorgde voor de foto's waarvan er hier meer zijn geplaatst. Bovenaan dit bericht is trouwens een poll geplaatst waarvoor clubleden worden verzocht om hun voorkeur aan te vinken.
Gewoontegetrouw gaat de redactie na afloop van een seizoen met reces. Wanneer het zover is zal hier nog even herinnerd worden aan de toernooien waarbij Middelstummers actief zijn.
Tot slot dank ik de trouwe bezoekers van deze website en wens hen in het bijzonder een vrolijke zomer. Het was een mooi seizoen, en dat was het.

De interne competitie. 23/5

Ben won zijn achterstallige partij van Joost, en neemt de 7de plaats over van Bert. Alle partijen zijn gespeeld en daarmee is de competitie nu toch echt ten einde. Dat geldt niet voor het seizoen want die wordt dinsdag a.s. met de jaarvergadering tijdens een barbecue afgehamerd.

De interne competitie. 15/5

Behoudens één partij zit het seizoen er weer op. Harry en Jan Bol konden als eerste relaxen. In een onduidelijke stelling waarin beiden aanknopingpunten hadden stelden ze zich met remise tevreden. Jan zal gedacht hebben dat remise tegen de kampioen geen half werk kan worden genoemd en Harry wist zich daarmee opnieuw verzekerd van een ongeslagen kampioenschap. Hij stond in totaal 6 remises toe in 16 partijen en stuurde daarmee iedereen het bos in. Met 10½ p eindigde Jan op eerbiedwaardige afstand op de gedeelde 2 t/m 4de plaats. Op grond van Sonneborn-Berger eindigt hij officieel als vierde.
Ook Free en Bert kozen in een dynamische stelling voor het halve punt. Het begin van de partij was duidelijk in het voordeel van Bert. Het is echter maar de vraag of daar nog iets van over was nadat Free tegenspel had gekregen met een batterij die de zwarte koning onder schot hield. Free begon het seizoen teleurstellend, maar wist in de 2de seizoenshelft veel schade te repareren en won zijn finalegroep overtuigend.
De 7de plaats die Bert inneemt in het totaalklassement verhult een beetje dat hij een vrij matig seizoen draaide waardoor hij van alle deelnemers de meeste puntjes zag vervliegen.
Frits zou zich bij winst op Jan Mark op de 2de plaats hebben genesteld. Hij bleef in een nogal stroperige partij echter steken op remise waardoor JM zijn zeer verdienstelijke 2de plaats vasthield en Frits uiteindelijk genoegen moet nemen met de 5de plaats. Tot troost mag dienen dat hij wel zijn finalegroep won.
Joop had zich al onderscheiden door zijn kwalificatie voor de A-groep en had zijn seizoen in zijn partij tegen mij extra cachet kunnen geven door een v/d verschillende opgelegde winstvoortzettingen te benutten. Deze partij mag door het ondermaatse niveau wel zowat als een aanklacht tegen het schaakspel worden getypeerd waarbij een uitslag van 0-0 niet had misstaan. Joop kreeg de nul die hij verdiende en ik kreeg het punt dat ik totaal niet verdiende. Desondanks mag de routinier als ie bekomen is terugzien op een prima seizoen en rest mij in bescheidenheid en uit dank een loflied in te zetten voor Vrouwe Fortuna die me aan een 3de plaats hielp.
In de voorronde heb ik van Sjouke niet heel veel hoogstandjes gezien en hij bungelde enige weken op de onderste plaats. Daarvan nam hij in de finalegroep echter overtuigend afstand.
Jan v/d Berg die het seizoen nog zo sterk begon met 2 uit 3 waaronder 2 partijen tegen eerste-teamspelers, voegde daar in de volgende 13 partijen nog maar 1½ p aan toe. Nu hij deze klap verwerkt heeft en nog immer lid is weten we het zeker: we hoeven hem gelukkig nooit meer serieus te nemen als hij dreigt om zijn lidmaatschap op te zeggen!
Wisselvalligheid kenmerkt Ben, maar uiteindelijk komt zijn interne prestatie wel in de buurt van de verwachtingen en overtrof hij dat extern ruimschoots.
Het puike externe optreden van Joost zal intussen genoegzaam bekend zijn; intern deed hij ook van zich spreken door de verwachte score het meest te overtreffen. Far above par dus en daarbij mogen we gerust van een doorbraak spreken. Om dat te illustreren is hier de eindstand van 2 jaar geleden. Hopelijk zien hij en Ben kans om hun partij in te halen, ik zal wachten met het inzenden van de resultaten v/d interne tot eind juni.
Tot slot de statistieken: totaal gespeelde partijen: 95. witte overwinningen: 36, zwarte overwinningen: 35, remises: 24, + 1 uitgestelde partij. Jan Mark tekende voor de meeste (7) remises en Ben voor de minste (1), maar dat laatste komt waarschijnlijk omdat hij nog niet helemaal vertrouwd is met de regels voor het aanbieden ;-)

Remise troef tegen Haren 2. 9/5

Het Jannes van der Wal Denksportcentrum In de laatste wedstrijd van het seizoen en onder toeziend oog van Bert en Jan v/d Berg werd de remisehaven vlot en veelvuldig opgezocht.
Zo rond de klok van 10 waren 6 partijen al beslist en dikwijls in niet meer dan 20 zetten. Jan Mark opende het vredesfeest met het fraaie: 'ik hoop niet dat ik je beledig als ik remise aanbied?' Het feit dat er naar ik meen nog geen stuk was geslagen zal hem tot deze formulering hebben aangezet. 'Nee, je beledigt me niet' klonk het, maar dat gold niet voor het aanbod.
Hierna was het de beurt aan Joop. Aan zijn bord was beduidend meer materiaal uitgewisseld en dat resulteerde in een vlakke stelling met tegengestelde lopers. Genoeg reden om het gebeuren vanaf de zijlijn te regisseren. Toen ik mijn benen weer eens strekte zag ik de koningen bij Harry in de beginopstelling midden op het bord staan en hoorde ik Frits en passant overleggen of hij een remiseaanbod kon aannemen. Dat kon, want Joop had veel vertrouwen in de stellingen bij Gerry en Jan.
Harry vertelde later op de avond dat uit de analyse was gebleken dat hij een voordelige stelling remise had gegeven. Het blijft moeilijk om een stelling naar waarde te schatten; afgezien van inzicht is het gemoed dikwijls een hinderlijke raadgever...
Frits was vanuit de opening met een paard op b5 en een loper op f4 knap irritant geweest voor zijn tegenstander, maar deze bundeling van krachten kreeg niet op tijd versterking om effectief te zijn.
Free -of liever Carla, onderbrak deze remisereeks. In een Leeuw zag ik hem live met zwart op d4 slaan en dacht gelijk: oeff, als dat maar goed gaat. Of het verlies van een kwaliteit daarmee direct verband hield weet ik zo niet te zeggen, wel nam ik waar dat zijn tegenstandster zonder dralen de zwarte koning aan een serieus en succesvol kruisverhoor onderwierp.
Ondanks dat verlies bood ik ook maar eens remise aan omdat ik Gerry en Jan minimaal goed voor 1½ punt inschatte. Nadat mijn tegenstander akkoord was gegaan verweet hij zichzelf dat hij laf was geweest door mijn aanbod aan te nemen, maar daar wilde ik tijdens een vluchtige analyse niet van weten en Fritz ook niet: die kiest in de slotstelling zonder wélk gemoed dan ook voor Tb1-e1 en geeft -0.04.
Dan naar de jongens aan wie de "druk" van de wedstrijd werd overgelaten: Gerry beantwoordde aan mijn optimistische verwachtingen door eerst een kwal te geven voor een gevorderde vrijpion om daarna met een leuk ogende paardvork de kwaliteit terug te winnen. Dat bleek meer dan genoeg voor de winst. Net als vorig jaar werd hij topscorer van het eerste maar nu met een punt meer: een fraaie 7 uit 9! Hij raapt als kampioen van het Suyderooghtoernooi graag de prijsjes op die broer Harry laat liggen. Geef 'em eens ongelijk! Zijn partij komt binnnenkort online. 13/5 UPDATE: en daar staat ie intussen.
Bij het ingaan van deze laatste ronde had Jan Bol ook 6 uit 8. In een stelling met tegengestelde rochades, torens en een enkel paard verklootte Jan zijn pluspion. Frans Hindriks weigerde vervolgens een remiseaanbod maar bood niet lang daarna zelf remise aan omdat de versnapering bij nader inzien toch geen perspectief bood op winst.
Evenwicht kenmerkte deze wedstrijd die dan ook geheel terecht in 4-4 eindigde; voorwaar geen slecht resultaat bij een gemiddeld ratingverschil van bijna -50, maar dat mag niet verhullen dat Middelstum een wisselvallig seizoen speelde. Zo moet het verlies tegen ESG wel als een blamage worden gekwalificeerd, was er het kansloze verlies tegen Ten Boer en waren we tegen HSP ook niet helemaal bij de les. Daar staan gelukkig ook goeie wedstrijden tegenover waartoe ik zelfs het verlies van Sissa reken. Bij de beste prestatie gaan mijn gedachten uit naar de uitwinst bij het team waarvan ik ooit deel uitmaakte, Unitas V.
Voor volgend jaar heeft Middelstum zich weten te versterken, en nu Sissa 2 eindelijk opgekrast is waarmee de competitie weer recht gedaan wordt, moet Middelstum minimaal in de subtop kunnen meedraaien. Ome Joop weet waarvoor hij aangesteld is...

De interne competitie. 8/5

Een inhaalprogramma, vier partijen en een vooruitgespeelde partij, dat was het menu voor dinsdagavond.
De meest in het oog springende partij was die tussen Joost en Frits. Joost poogde Frits te verleiden tot een Koningsgambiet maar Frits besloot uit tactische overwegingen dit maar te vermijden. Joost staat inmiddels bekend als enige K.G. specialist in de club. Diep nadenkend, waarbij zijn hoofd geheel en al verdween tussen zijn handen dacht hij op enig moment maar remise aan te bieden. Frits weigerde, naar zijn zeggen had hij nog iets in de aanbieding en wel een blunder, Joost ging met het volle punt naar huis, chapeau!!
De tweede partij die de aandacht vroeg was die tussen Freddie en Free, waarbij Freddie uitstekend uit de opening kwam en hij luid aankondigde dat hij de partij binnen de 18 zetten winnend zou beeindigen. Free liet zich dat geen twee keer zeggen en liet de recordpoging van Freddie mislukken, edoch na door een prachtige penning wel de nederlaag moest aanvaarden.
Ben en Bert maakten er een leuke Siciliaan van waar vrij snel van de gebaande wegen werd afgeweken. Ook hier werd een remise voorgesteld en afgewezen, later bleek het potremise te zijn. In mijn partij, een Ben Oni tegen Harry werd na 19 zetten tot remise besloten. De vooruitgespeelde partij tussen Jan en Sjouke werd door laatstgenoemde kundig in een overwinning omgezet. Joop
Zwarte overwinningen: 35 (36,5%)

De ratinglijst van 1 mei 1/5

Namens Middelstum zijn Gerry en wie anders dan Joost de grootste stijgers op de lijst die net gepubliceerd is.

Knappe winst van Middelstum 2 op Staunton 3. 26/4

plaats van handeling: Zuidlaren Uitslag 2½ - 3½. Door dit resultaat passeert Veendam 2 Staunton 3 en grijpt de titel in 2B.
Op de gezamenlijke schaakavond in Zuidlaren werd op donderdagavond de slotronde gespeeld, en Middelstum als staartploeg moest het opnemen tegen de koploper,die bij winst kampioen werden. Echter, hoe anders liep het.
Op bord 3, waar Joop de witte stukken hanteerde, kreeg hij een Scandinavische opening voorgeschoteld, die hij bekwaam wist te pareren. Zonder ook maar een moment in gevaar te komen, ontstond een stelling, die volgens Joop potremise was, zoals bij het naspelen bleek. Als eerste van het team was Joop klaar.
Op bord 2 speelde Bert een Siciliaan, en in het eindspel kwam hij een pion voor. Echter met Toren en Paard tegen Toren en Loper werd besloten tot remise. Ik ben er wel klaar mee, was het commentaar van Bert.
Op bord 1 ontwikkelde zich een spannende stelling, waarbij de tegenstander van Ben het spoor bijster raakte. Ik heb niet begrepen wat er allemaal gebeurde, maar er was veel publiek en geroezemoes vanwege de vele dreigingen en ook de mogelijkheid tot krachtig tegenspel. Voor Ben een goede compensatie na de nederlaag tegen Fre, die hem nog steeds zwaar op de maag lag. Hulde!
Op bord 6 dreigde voor Jan de nederlaag, zijn koningsstelling kwam zwaar onder vuur te liggen, en uiteindelijk kwam Jan een kwaliteit achter (toren tegen loper). Echter, hij bleef in een m.i. slechte stelling doorspelen, en bleek plotseling te winnen, doordat zijn opponent een stuk weggaf. Hierdoor is het zeker, dat Van den Berg (aangenaam) weer een jaar doorgaat als lid. Door deze onverwachte winst stond het inmiddels 3-1 voor Middelstum, maar de spanning bleef erin, doordat uw verslaggever na een goede partij uiteindelijk moest capituleren, volgens Joop was dit niet nodig geweest, als ik de vrijpion op de a-lijn direct naar a3 had gespeeld. Achteraf denk ik, dat hij gelijk had, helaas ben ik niet goed in dit onderdeel.
De beslissing viel aan bord 5, winst of gelijk spel tegen Staunton. Joost speelde weer zijn befaamde e4-f4, en gaandeweg de partij ontstond een prachtige stelling met vele mogelijkheden. Met een aftrekschaak had Joost kunnen winnen, dit was de kroon geweest op een door hem prachtig gespeelde partij, echter in tijdnood miste hij deze door Ben aangegeven winst, en moest genoegen nemen met remise door eeuwig schaak. Maar; winst voor ons! Joost doet het in de competitie erg goed, hij is de revelatie van dit seizoen! hij krijgt een meerjarig contract aangeboden!
Zoals iemand van Staunton later zei: Middelstum lag hun niet goed, daar hadden ze al vaker hun Waterloo gevonden. Sjouke

Behalve Joost scoorde Ben met 3 uit 5 en een TPR van 1790 aan het eerste bord ook bijzonder goed. 1 mei kunnen we bijkomen van koninginnedag waarna ons 8 mei een inhaalronde wacht. 9 mei neemt Middelstum het in de gezamenlijke laatste ronde op tegen Haren 2 met het doel om het seizoen net zo sterk af te sluiten als het tweede... Plaats van handeling het Jannes van der Wal Denksportcentrum te Groningen.

Harry Wubs behoudt Triple-A-status. 24/4

5 maal op rij kampioen van Middelstum Geen spoortje van enige crisis te bekennen bij aanvang van de interne speelronde. De mannen van schaakgenootschap Ewsum namen goedgemutst en vol zelfvertrouwen plaats achter hun bord.
Na enige uren vol passie en strijdlust, versplinterde ambities en overwinningsgezang overzien we het slagveld: Allereerst, ere wie ere toekomt, Harry trok voor de 5e (!) keer op rij het kampioenschap naar zich toe. Hulde! Hij toonde zijn crisisbestendigheid tegen een sterk spelende Frits (“ik ben geladen”) die vocht voor zijn laatste theoretische kampioenskans; ondanks de witte pluspion moest Frits uiteindelijk een puntendeling toestaan. Een kampioensremise! (en de enige puntendeling van de avond)
Daarvóór had Freddie de fletse openingsaanpak van Jan Mark (“mijn slechtste partij dit seizoen”) aan de kaak gesteld; met enkele mooie aanvalszetten, waaronder een paardoffer, overrompelde hij de zwarte koningsstelling. Mooie partij!
Onder de muzikale omlijsting van Freddies schallende overwinningslach namen Joost en Sjouke (die als enige in de zaal verrast werd door f4…) het begrip geven en nemen wel erg letterlijk. Met het weer inleveren van een gewonnen toren werd de grens van Sjoukes solidariteit bereikt: met zijn overgebleven toren zette hij Joost mat.
Free speelde een sterke partij tegen Ben (“ik ben met mijn hoofd bij hele andere dingen”). Eerst overzag hij nog een toren(schijn)offer, maar toen Ben nota bene kort na het afwijzen van een remiseaanbod zijn paard wegblunderde, restte Free niets anders dan zijn tegenstander pardoes midden op het bord mat te zetten.
Ondertussen had ik zelf een taaie partij tegen Joop gewonnen, waarbij uiteindelijk de open h-lijn met 2 torens en een dame de doorslag gaf.
Echte crisis was het bij Jan van den Berg (“ik had zijn remiseaanbod niet gehoord”) na zijn partij tegen Bert (“ik heb toch echt remise aangeboden”). In een 100% remisestelling probeerde Jan de tijdnood van zijn tegenstander uit te buiten, maar wie een kuil graaft….. Met minder dan 1 minuut op de klok kon Bert opgelucht het punt noteren. Jan bleef zo ontredderd achter dat hij zelfs vergat te bedanken als lid! Terugrijdend door het Groninger land, omsloten door de witte wieven die oprukten vanuit de omliggende weilanden, sprak ik nog lang troostende woorden tot mijn bijrijder.

Ruime zege Middelstum op Hoogeveen 2. 17/4

schaakbordje De belangrijkste partij van deze avond werd op, zeg maar, bord 0 gespeeld! Als aspirant lid mocht Albert Verheij het opnemen tegen Joop. Een mooie partij waarin Joop zich bij de verdediging bediende van het Scandinavisch. Voor zover ik alles kon volgen kwam Joop een of twee pionnen achter en kwam Albert met een toren de stelling van Joop binnen. Albert won, gefeliciteerd! Maar wat natuurlijk nog veel belangrijker is, Albert komt komend seizoen bij ons spelen. Welkom!
Dan naar de borden waar om de punten werd gestreden:
Bord 1, Klaas v/d Sluis – Harry
Harry kreeg een Deense gambiet te verwerken (heb ik even opgezocht hoor!). De partij was lange tijd in evenwicht maar in het middenspel kon Harry een mooie aanval uitvoeren die resulteerde in een vorkje op de toren en dame. Harry kwam een kwaliteit voor en speelde de partij vervolgens secuur uit. 0 -1
Bord 2, Frits – Frans van Amerongen
Toen ik de openingszetten in Fritz invoerde gaf hij aan d4 –d5 ongebruikelijke varianten. Tja, wat moet ik daar dan nog van zeggen. Feit is dat de tegenstander van Frits niet gerokeerd heeft en de Dames redelijk vroeg in de partij werden afgeruild. Lange tijd was er gelijk spel en werd er tactisch geschoven. In het eindspel had Frits een paard en zijn tegenstander een loper. Met een mooie aanval kwam Frits een stuk voor en won de partij. 1 – 0
Bord 3, Theo Witkamp – Freddie
Freddie verdedigde zich met een klassieke Scandinaviër, de dame na slaan op d5 naar a5. Dit was in het begin een rustige partij, de stellingen werden zorgvuldig ingenomen. Het leek mij dat Freddie in het middenspel actiever stond. Hierna ging het minder goed, de tegenstander werd dreigender en, naar ik mij heb laten vertellen, heeft die de kans op winnen laten liggen. Hoe dan ook, deze partij eindigde in remise na zetherhaling, en daar was Freddie in ieder geval tevreden mee. ½ - ½
Bord 4, Jan Mark – Anky Lunenborg
Jan Mark speelde tegen een Siciliaan. Ik dacht dat het redelijk gelijk op ging, maar toen ik Jan Mark in de wandelgangen vroeg hoe hij ervoor stond kwam hij niet tevreden over. Hij was niet zo goed uit de opening gekomen, zo zei hij. Toch heeft hij er het beste van gemaakt, want na een aftrekaanval op de Dame (ik weet ook niet hoe ik het ander moet omschrijven) zou hij in ieder geval een stuk winnen. Nadat de Dame op een plek werd gezet waar die gelijk geslagen kon worden werd de partij door de tegenstander opgegeven. 1 – 0
Bord 5, Ton van Seventer – Gerry
Bij binnenkomst van mij( ik was wat later) werd ik gelijk geattendeerd op deze partij en op die van Jan Bol. Daar zou al heel wat aan de hand zijn! En inderdaad, er werd op dit bord al een aardige strijd geleverd. Voor de ingewijden : zwart speelde de Ulvestad variant?? Tja, ook daar had ik nog nooit van gehoord maar het werkte wel. Er waren voor beiden veel open lijnen en nadat de Dame van Gerry zich met de strijd ging bemoeien werd de druk te groot. Deze partij werd door Gerry gewonnen in relatief korte tijd. 0 – 1
Bord 6, Jan Bol – Tino Jonker
Ook hier was al wat gebeurd. Geen idee hoe deze opening wordt genoemd maar effectief was hij wel! In zet 7 komt Jan een stuk (paard) voor wat gedwongen moest worden gegeven. Toch was de partij niet gespeeld. De tegenstander had gerokeerd, Jan mocht dat niet meer. Ondanks de voorsprong in materieel moest het nog wel gewonnen worden. Dat heeft Jan gedaan, hij heeft het secuur uitgespeeld en nadat in het eindspel de voorsprong nog groter werd gaf de tegenstander op (niet nadat onze wedstrijdleider eerst nog een kwartier op de klok had bijgezet) . 1 – 0
Bord 7, René Los – Ben
Ben koos, ondanks eerdere toezeggingen, toch voor de Scandinavische verdediging! Zijn tegenstander deed in de 3de zet echter een voor Ben nieuwe zet, c4! Schijnbaar toch wat onder de indruk van deze zet kwam Ben wat slechter uit de opening. Hij had niet gerokeerd en kwam wat gedrongen te staan. Nadat hij wel rokeerde ten koste van kwaliteit achter kreeg hij wel spel. Als toeschouwer dacht ik dat remise minimaal haalbaar was. Helaas, uiteindelijk werd de druk van de twee torens toch te groot en moest Ben opgeven. 1 – 0
Bord 8, Sjouke Gerbens – Remmelt Hofman
Sjouke speelde een opening waar zelfs Fritz geen naam aan gaf! (er werd nog iets gemompeld over Torre aanval…..?? maar daar moet Sjouke maar eens uitleg over geven) Dus volledig op eigen inzicht werd er ontwikkeld en kwam er een naar mijn idee gelijkwaardige stelling op het bord. Dat vond Sjouke ook, want die bood in het middenspel remise aan. De tegenstander zag kansen en weigerde dit aanbod. In het vervolg van deze partij had ik ook het idee dat Sjouke iets slechter kwam te staan. In het eindspel, in tijdnood voor beiden, blundert de tegenstander een toren weg. Toen hij hierna ook nog zijn Dame wilde afstaan was dat reden genoeg om op te geven. 1 – 0 Middelstum - Hoogeveen 2 6½ - 1½.
Middelstum 1 kan terugkijken op een geslaagde avond! Niet alleen werd er ruim gewonnen maar ook werden er gewoon hele mooie partijen gespeeld. Het was voor mij geen straf om deze avond niet zelf te hoeven schaken maar rustig de partijen op de verschillende borden te kunnen volgen. Bert

In de interne competitie is de strijd om het kampioenschap wel goeddeels gespeeld: Komende dinsdag prolongeert Harry de titel wanneer hij wint van Frits. Als Jan Mark tegen alle verwachting in niet van mij weet te winnen volstaat remise ook. Onderin blijft het zeker tot en met de laatste ronde bijzonder spannend. De jongens van het tweede treffen het volgende week maar, zo mogen ze donderdag nog een keer aanschuiven. Hen wacht dan de laatste en gezamenlijke gespeelde ronde. Altijd leuk. Zij mogen opnieuw afreizen naar het Zernike-college te Zuidlaren. Aanvang 19.30

'Ik had die dame nooit van de diagonaal afgehaald.' 10/4

schaakvlag Het was al na middernacht. Harry had zojuist gewonnen van Freddie. Het had er lange tijd niet naar uitgezien. De heren besloten nog een glas te drinken, uiteraard onder het toeziend oog van de wedstrijdleider. De partij werd geëvalueerd. Freddie was de partij scherp begonnen. Een Albins tegengambiet, als uw verslaggever zich niet vergist. Het werd woester en woester. Freddie stak twee pionnen in de zaak. Vervolgens kon hij twee stukken opstrijken voor een toren. Freddie stond beter en zette Harry onder druk. Harry kon niet veel kanten op. En toen gebeurde het. Freddie verplaatste zijn zwarte dame –zonder bloem in het haar- één veld, van c6 naar d6. ‘Ik had die dame nooit van de diagonaal afgehaald,’ sprak Harry in het alleen voor schakers begrijpelijke jargon, terwijl hij nog een slok bier nam. De stelling kantelde en Harry nam het initiatief over. Er restte een eindspel van toren en pionnen tegen loper en pionnen, dat Harry bekwaam uitschoof. ‘Jij bent nu al kampioen,’ was de conclusie van Freddie, of was het Joop, of uw verslaggever? Het glas werd nog een keer geheven. Bij nadere beschouwing door Freddie bleek de volgende morgen dat de glazen prematuur waren geheven op Harry’s kampioenschap, maar goed, je kunt niet vaak genoeg prematuur drinken, waarop dan ook. De volgende keer kunnen we waarschijnlijk met z’n allen definitief drinken op Harry’s kampioenschap!
Jan van den Berg speelde tegen Ben en kreeg weer een prachtige stelling, met een mooie loper op d6. Even later bleek Jan opeens een stuk kwijt te zijn. Hoe dat ging heb ik niet gezien. Vervolgens werd de loper op d6 geruild en kon Jan de pion die er voor in de plaats kwam niet houden. Ben wikkelde de partij bekwaam af. Jan dreigde dit keer niet zijn lidmaatschap op te zeggen, maar liet het d-woord vallen.
Bert won van Sjouke in een Najdorf. Hij kreeg ruimtevoordeel met een pion op e5. Bert rokeerde lang en Sjouke kort. Toen was Sjouke opeens een toren kwijt. Bert verklaarde desgevraagd dat hij met een vork een kwaliteit of een stuk won –dat herinner ik me niet meer en ik laat in het midden of dat met het gevorderde tijdstip te maken had of met de premature kampioensdronk (toch eens aan Sjouke vragen)-, maar dat Sjouke bij de reddingspogingen een stuk ongedekt liet en dat de winst per saldo een toren bedroeg.
Free en Joost speelden een soort Svesnikov, maar dan een van het rustige soort. Joost zette de partij in vergelijking tot zijn externe optredens opvallend rustig op. Maar bij zet 15 was het al weer raak. De zwarte stukken kwamen gevaarlijk opzetten. Ik neem echter aan dat Free zich bekwaam verdedigde, want de partij werd remise.
Jan Mark en Joop speelden een Scandinaviër en rokeerden allebei lang. Jan Mark stoomde op met een pion naar f5. Plotseling deed Joop een remisevoorstel, terwijl Jan Mark stond te roken. Gelukkig deed hij het nadat hij een zet gedaan had! Jan Mark wees het voorstel af. Er stond een eindspel op het bord met torens en de zwartveldige lopers. Volgens Jan Mark had Joop een zwakke pion op e4 en had hij moeten winnen. Het werd remise en Jan Mark mompelde nog wat van ‘weggegeven’.
Tegen Jan Bol kwam mijn loper weer eens op f4 te staan. Jan koos een andere bestrijding dan de voorgaande keren. Na ongeveer twee uur spelen waren er nog maar 12 zetten gedaan en dat lag vooral, u raadt het al, aan uw verslaggever. Geen van beiden hadden we gerokeerd. Jan deed dat als eerste, op zet 18, en hij stond toen beter. Ik had mezelf inmiddels het rokeren onmogelijk gemaakt. Toen drie zetten later de dames waren geruild, was dat echter niet zo erg meer. Jan zette me in het eindspel onder druk en viel mijn vrijpion op h5 aan, maar ik kon de pion nog net verdedigen. In tweede instantie nam Jan mijn remise-aanbod, dat ik gelukkig regulier gedaan had, aan. De conclusie van de avond moet echter zijn –oom Harry leert zijn neefjes schaken-, dat we onze dame nooit van de diagonaal moeten halen! Frits

Kijk, met zo'n conclusie kunnen we verder! Komende dinsdag komt het voor lijfsbehoud vechtende Hoogeveen 2 langs met het voornemen om de reputatie van Middelstum 1 nog dieper aan te tasten. Ik ga voorbij aan de vraag of we zelf nog kunnen degraderen, maar het wordt hoog tijd dat we ons er bewust van zijn dat ons blazoen na 3 nederlagen zodanig beduimeld is geraakt dat een ouderwetse poetsbeurt geen overbodige luxe is....

Veendam 2 efficiënt langs Middelstum 2. 3/4

De netree van het thuishonk Onze heren van het tweede hebben de matchpunten gisteravond helaas met Veendam meegegeven. Zonder slag of stoot ging dit echter niet. Hieronder een verslag. Op bord 1 wist Ben de kopman van Veendam 2, Bart Romijn, niet te verrassen met een scandinaviër. Sterker nog, hij liep zelf in een combinatie die hem snel een pion kostte. Hierna rechtte Ben zijn rug, maar ondanks goed verweer bleek de ingeleverde pion van doorslaggevende betekenis.
Ook op bord 2, waar Bert de witte stukken bestuurde, werd al snel een pion verspeeld. En ook hier werd gepoogd om er nog iets uit te halen, maar helaas bleek de pion voldoende voor een vol Veendams punt.
Aan het derde bord wist Joop zich geen raad met een betere (meer ruimte vooral) stelling, zijn tegenstander deed zijn naam eer aan door zich wel raad te weten met een stelling die langzaam aan steeds zonniger voor hem werd. De top-borden konden dus geen punten oogsten.
Beter verging het Sjouke aan bord 4. In een mooie open partij kregen beide spelers kansen en uiteindelijk werd besloten met een remise-stelling.
Aan het vijfde bord, speelde Free, die het voor elkaar kreeg om zich te verslapen en zodoende met een kwartiertje achterstand op de klok moest beginnen. Hij speelde echter sterk en won na de openings-schermutselingen een stuk. Helaas drukte Free niet echt door en zijn tegenstandster vond sterk tegenspel, waardoor Free het stuk terug moest geven. In een eindspel waarin beide spelers kansen hadden werd Free uiteindelijk gered van een gewisse vallende-vlag- ondergang. Tegenstandster Famke bood luttele seconden voor het vallen van de vlag remise aan. Zeer sportief; bij deze nomineer ik haar voor de Florence Nightingale Schaakaward 2012 van Schaakclub Middelstum.
Het hoogtepunt voor Middelstum vond plaats aan bord 6. Joost speelde weer eens vol op de aanval. Een vroeg offer op f7 bleek niet correct en Joost moest daarna met een loper minder op zoek naar compensatie. Stukje bij beetje borduurde hij steeds meer dreiginkjes in de stelling. Na een mindere zet van zijn tegenstander begon Joost te oogsten, eerst een pion, toen nog meer stukken bij de aanval betrokken en vervolgens vielen nog wat pionnen en werd de achterstand in materiaal omgebogen in een gezonden kwaliteit voor. In een hopeloze stelling viel vervolgens de vlag van zijn tegenstander.
Deze partij is ongetwijfeld binnenkort te bewonderen op Middelstum Schaak.
7/4 Update: en is vandaag toegevoegd. (red.)
Al met al een goede schaakavond waarin er voor ons tweede helaas geen matchpunten waren weggelegd.
Jan Mark

Deze overwinning van Joost levert de eerste officiële eervolle vermelding van het seizoen op: intern loopt het al lekker, maar extern draait ie helemaal als een tierelier: hij is nu al topscorer van zijn team met 4½ uit 5!
Bij zijn TPR van 1708 na 4 partijen wordt deze overwinning op Mepschen (176+) nog bijgeschreven en dat zal resulteren in een TPR waaraan het gros van de eerste team-spelers een puntje kan zuigen....
Hopelijk raakt hij niet verslaafd aan het roken bij al dat succes. Complimenten aan 'Middelstum's hoop in bange dagen' die er bovendien nog een aantrekkelijke speelstijl op na houdt zijn zeer op zijn plaats: driewerf hulde!
> Uiteraard ziet de redactie zijn partij graag tegemoet.
Dinsdag 10 april hervatten we de interne competitie. Voorlopig is de spanning onderin het grootst want voor deze last komen nog zeker 5 kandidaten in aanmerking.

Middelstum blijft opnieuw steken op 3½ punt. 26/3

Het Brinkenhoes We hadden toch wel verwacht om te winnen tegen ESG 3, maar het pakte (weer) anders uit. Laat ik met mezelf beginnen, dan heb ik dat maar gehad. De opening liep goed, ik had en behield het initiatief en veel van mijn stukken gingen richting zwarte koning. Mijn tegenstander verdedigde zich bekwaam en al het rekenwerk kostte mij veel tijd. Teveel, zoals bleek. In een praktisch gewonnen stelling (Frits waardeert plus 3) verlies ik plotseling de kontrole en verlies een stuk. In een verloren stelling overschrijd ik de bedenktijd.
Frits op bord twee komt slecht uit de opening. Zijn stukken komen slecht tot ontwikkeling en hij moet alle zeilen bijzetten om de stelling enigszins in evenwicht te houden. Plotseling offert zijn tegenstander een stuk tegen eerst 2 later 3 pionnen. Ik dacht dat het misschien nog te houden was, maar Frits hield het niet. Volgens zijn eigen woorden verknalt hij het op het end.
Freddie liet zijn paarden weer over het hele bord zwerven en zijn pionnen stoomden snel op richting de koning van zijn tegenstander. Tijd om te rokeren had hij blijkbaar niet, waardoor hij wel een aantal vervelende schaakjes te verwerken kreeg. Dit liep allemaal goed af blijkbaar want Freddie won. Hoe dat ging heb ik niet kunnen volgen.
Jan Mark won snel in de opening een pion en daar kwam later nog ééntje bij. De stelling bleef lastig omdat er ongelijke lopers op het bord bleven. Ook hier miste ik het slot en ik hoorde later toch wel verbaasd dat het remise was geworden.
Gerry speelde aktief en agressief. Alle stukken richting de koning en vooruit met die koningspionnen. Het blijft hetzelfde verhaal: ik heb het laatste gedeelte niet kunnen volgen. Gerry’s overwicht was blijkbaar voldoende, want hij won zijn partij.
Jan kreeg het weer voor elkaar om dreiging tegen f2 in de stelling te vlechten. Dit kon zijn tegenstander wel pareren, maar dat kostte een pion en Jan schakelde over van taktiek op strategie. Hij won nog een pion en heerste over het hele bord. Jan won weer eens en dat werd toch ook wel tijd (Hoewel dat voor meer van ons geldt! Voor mij bijv.)
Free liet zich een pion afsnoepen in de opening, maar hij won die blijkbaar terug want na een tijdje zag ik een volkomen gelijkwaardige stelling met ook nog ongelijke lopers. Niemand bood echter remise aan. Free was het vergeten, hoorde ik achteraf. Hoe het toen ging? Ik weet het alweer niet, maar Free verloor, dat weet ik wel.
Joop kwam goed uit de opening. Hij speelde aktief op de damesvleugel, maar kreeg plotseling een stukoffer op de eigen koningsvleugel. Of dit offer correct was wist Joop zelf ook niet, maar hij nam het niet aan. Daarna begreep ik van Joop zelf dat hij heel slecht gespeeld heeft. Hij verloor dus.
Net als Middelstum 2 heeft nu ook het eerste de laatste 2 wedstrijden met het kleinst mogelijke verschil verloren! Kunnen we nog degraderen? Harry

De abusievelijk aangekondigde interne ronde op 3 april is in zijn geheel verschoven naar 10 april. Verschillende oplettende lezers hebben opgemerkt dat het tweede team 3 april extern speelt, en dat is nu ook tot de CL doorgedrongen. Vandaar!

De interne competitie. 23/3

We kunnen weer gaan pluggen want de indeling voor 3 april is bekend. Er rust nog wel een voorbehoud op, maar de ervaring leert dat deze optie zelden wordt gelicht.
Maandag 26 maart wacht het eerste de uitwedstrijd tegen degradatiekandidaat ESG 3. Onderhand mag Middelstum wel weer eens een wedstrijd winnen, willen we de mooie 3de plaats van vorig seizoen evenaren....
We worden verwacht in Het Brinkenhoes Mantingerbrink 140, 7812 MH Emmen, maandag 19.45 uur.

De interne competitie. 20/3

Gisteravond stonden een aantal prachtige wedstrijden op het programma. Helaas moet ik lezers teleurstellen: ik heb me alleen bezig gehouden met mijn eigen match. Dus geen Champions League match tussen Jan Bol en Jan Mark Hof, maar een wedstrijd in de kelder van de Jupiler League tussen Jan vd Berg en ondergetekende (bv Fortuna Sittard – AGOVV). Het gebodene was naar mijn bescheiden mening echter voor de neutrale toeschouwer alleszins acceptabel. De spanning vergoedde namelijk veel.
Na een begin waarin beide spelers geen avontuurlijke zetten deden, ontstond een min of meer gelijkmatige stelling die zich afspeelde op het middenveld. Op enig moment kon ik echter mijn toren de diepte in sturen op de H-lijn. Stug verdedigingswerk van mijn tegenstander gaf mij eigenlijk geen kans om door te schuiven richting de vijandelijke doelmond. Echter, een torenoffer (hakballetje) zette tegenstander Jan op het verkeerde been. Het paard sneed vervolgens als een mes door de linie en gaf de mogelijkheid aan mijn dame om op een duidelijker voorsprong te komen (laf schuivertje in de benedenhoek). Daarna had ondergetekende lang niet de klasse om de wedstrijd in het slot te gooien. Het bleef billen knijpen, totdat uiteindelijk toch het eindsignaal klonk.
Overige wedstrijduitslagen zie verder op de site. Joost

Lewenborg 2 - Middelstum 2 13/3

het Dok in LewenborgVoor de derde keer op rij trekt een Middelstummer team met het kleinst mogelijke verschil aan het kortste eind. 3½ - 2½, jammerlijk verlies! Ach, ach, ach, het schijnt niet anders te kunnen. Een merkwaardige nederlaag.
Sjouke G kwam goed uit de opening, een minzame grijns op zijn gezicht, een wijle later veranderde dit in een kramp. Zijn tegenstander wist een mogelijke rochade te voorkomen en de stelling van Sjouke te ruïneren. De 2e nul. De eerste was voor mijn rekening.
In een remiseachtige stelling zag ik een dodelijke vork over het hoofd. De zes weken pauze heeft mij geen goed gedaan. Deze vork had ik moeten zien.
Bert wikkelde een remisestelling af tot winst, een knap gespeeld eindspel, voor hem de gladiolen!
Free begon opmerkelijk, bij de opening stonden zijn dame en koning verkeerd. Volgens mij heeft hem dat de gehele partij achtervolgd. Na het inleveren van een kwaliteit kwam hij nog redelijk terug, maar een mataanval maakte een eind aan zijn illusies, mocht hij deze überhaupt hebben gehad.
Joost heeft het koningsgambiet omarmd, omdat hij er zich senang bij voelt. Hij moest echter wel een paard inleveren. Joost liet zich hier niet van de wijs brengen en trok ten aanval, kwam redelijk tot goed te staan, maar in tijdnood deed hij niet de beste zetten. Op de 40e zet zou hij mat worden gezet, echter de klok was meedogenloos, het vlaggetje viel, het punt was binnen.
Jan speelde tegen een enigszins nerveuze tegenstander, kwam beter te staan, maar weigerde zijn dame ter ruiling aan te bieden. Als reden, Jan houdt teveel van dames. Uiteindelijk werd deze partij remise.
Met de wedstrijden tegen Veendam 2 en Staunton 3 in het vooruitzicht wordt de rest van het seizoen bijzonder zwaar. Joop

De interne competitie. 8/3

De indeling voor 20 maart is o.v. bekend, en het bericht hieronder heeft een update gekregen.

Hoogezandsters koelbloediger in spannende wedstrijd. 6/3

Gisteravond speelde Middelstum tegen HSP 2 uit Hoogezand. Freddie als clubarchivaris, herinnerde eraan dat twee jaar geleden Middelstum 2 tegen hen in de slotwedstrijd streed om het kampioenschap. Die overigens dik werd verloren door de onzen! We waren dus gewaarschuwd.
Het eerste punt kwam moeiteloos binnen omdat de tegenstander van Frits niet kwam opdagen. Hij speelde derhalve een inhaalpartij tegen Joop. Joop kwam een pion achter, hield aanvankelijk moedig stand maar een binnendringende toren en opgerukte centrumpionnen deden hem de das om. (geen stropdas!).
De andere partijen bleven vrij lang in evenwicht. Als eerste kwam Bert remise overeen, hij stond eerst beter (pion meer ook) maar z'n tegenstander kwam goed terug.
Topspeler Harry liet na verloop van tijd zijn dame vangen en dan begin je niet veel meer natuurlijk!
Nee, dan broer Gerry die volgens mij de mooiste partij van de avond speelde. (vanuit mijn bescheiden optiek.) Ondanks 2 pionnen achterstand hield Gerry zeer veel druk op de ketel met aanvallend en creatief spel. Hij besloot zijn optreden met een loperschaakje waarbij hij tevens de vijandelijke dame veroverde! Hulde! Op het scherm die partij!
8/3 UPDATE: Gerry voldeed gaarne aan Jan's oproep en dus staat deze boeiende partij online. (red.)
Sjouke hield goed stand na een tijdje flink onder druk te hebben gestaan. Het werd remise.
Jan Bol offerde een pion en kreeg een mooie aanval die niet doorsloeg. De open h-lijn werd hem tenslotte fataal.
De partijen van Jan Mark en Freddie duurden beide zeer lang. Bij Jan Mark langdurig positioneel gemanoeuvreer waarbij hij tenslotte een mataanval op z'n dak kreeg!
Ook bij Freddie duurde het zeer lang voor de beslissing viel. Druk over en weer, met een pion meer voor Freddie in het eindspel wist zijn tegenstander toch remise te houden. Een 3½ - 4½ nederlaag derhalve.
Hoogachtend, Jan v/d Berg

De interne competitie. 21/2

Drie weken na de puntendeling tussen Jan Mark en Harry in de voorronde namen zij gisteravond opnieuw plaats tegenover elkaar, ditmaal voerde Harry het bewind over de witte stukken. Jan Mark koos een slavische opstelling met Pb-d7 Le7 en Pf6, oerdegelijk en daarmee helaas ook weing ambitieus. Na  6 openingszetten was mijn hoop op een alles of niets gevecht al goeddeels weggeebd en 10 zetten later gaven de heren maar remise voordat er per ongeluk een speldeprikje zou zijn uitgedeeld. Jammer, hoewel ik ook wel weer begrip kan opbrengen voor beider spelopvatting: JM omdat hij een dijk van een competitie speelt en voor wie een remise tegen Harry sowieso een goed resultaat is, en Harry die al consoliderend dichter bij zijn doel komt: prolongatie van zijn titel.
Al te kritisch mag ik overgens niet zijn want mijn eigen partij was ook al niet veel soeps. Door een onhandige zetvolgorde werd ik al snel gedwongen mijn zwartveldige loper in een Budapester binnen de keten te houden. Jan speelde vervolgens wat al te nadrukkelijk op een truuk die zich als kristal liet doorzien, reden waarom ik toch vrij eenvoudig aardig, maar ook niet meer dan dat, spel hield. Nadat de Dames waren geruild tastte ik mis en dat had mij waarschijnlijk een pion moeten kosten. Jan zat op dat moment niet achter het bord en in het voorbijgaan bood ik hem remise aan met een (fl)air van 'niks an de hand hoor'. Jan leek welwillend maar wilde toch nog even op het bord kijken. Erg diepgaand deed hij dat echter niet en zo kwam de tweede remise in de A-groep tot stand.
Nee, dan de B-groep dáár weten ze het publiek beter te vermaken.
Zo was er Free die in een stelling met alleen maar zware stukken Jan v/d B er vanaf combineerde. Eerst creëerde hij een superbatterij op de aangewezen lijn en deze bundeling van krachten moest hem wel tactische aanknopingspunten opleveren. Hij vond deze feilloos en koos bovendien een zeer elegante manier om de partij te beslissen. Janneman ging desondanks niet met lege handen naar huis, want de hangpartij tussen hem en Free uit de voorronde werd remise gegeven.
Ook Joost gaf onder het motto 'de aanval is de beste verdediging' een fraai staaltje ten beste. Met Dame en Toren joeg hij de zwarte koning op. De druk werd Bert teveel, wellicht miste hij daardoor een verdediging die hem ongeveer gelijk spel zou hebben opgeleverd. Achteraf blijkt dat daarmee het kwaad was geschied want op de vraag of Bert te snel heeft opgegeven antwoordt Fritz: Wit heeft in de slotstelling beslissend voordeel. Kijk Bert, dát scheelt toch weer in de verwerking! Deze partij staat online.
Sjouke mocht ten koste van Ben de vieze smaak wegspoelen die zijn veelbesproken 'offerpartij' in de wedstrijd tegen Oostermoer 2. hem had gebracht. Deze partij leek langdurig naar remise toe te kabbelen tot ik zag dat Sjouke plotseling een stuk voorstond. Op de vraag hoe dat gebeurde moet ik het antwoord schuldig blijven, gefascineerd als ik was door het spektakel bij Joost en Bert. Het lijkt me echter niet al te gewaagd om te veronderstellen dat een grove blunder van Ben hieraan ten grondslag lag.
Driemaal winst op rij voor Sjouke en de verrassende uitslagen in de B-groep maken de stand onderin lekker spannend. Het is nog niet bekend of er volgende week wordt geschaakt. Vrijdag keert de CL terug van zijn ledenwerftour door het Verre Oosten. Meestal pikt ie de draad snel weer op, hou dus deze pagina of ook je mailbox in de gaten!

Middelstum 2 dichtbij verrassing. 9/2

Oostermoer uit Zuidlaren, in deze dagen van elfstedenkoorts en ijsvertier meer in het teken van schaatsen op het meer dan schaken in het Zernike-college. Klokke acht werd begonnen en om kwart voor tien gaf de tegenstander aan het eerste bord zich na 18 zetten gewonnen. Na deze overwinning van Ben stond het 2-0 in ons voordeel omdat Joost v.M. zijn vooraf gespeelde wedstrijd al gewonnen had. (De Oostermoerders mopperden ook nu nog dat dat onterecht was omdat hun man dik gewonnen zou hebben gestaan en hij slechts door tijdsoverschrijding had verloren. Alsof dat geen echte overwinning is! Auch die Uhr ist ein Figur pleegt onze kampioen Harry niet ten onrechte te zeggen.)
Om 22.00 biedt Bert remise aan, maar dat wordt afgeslagen. Om 22.05 buigt Jan voor de aanval op zijn koningsvleugel: 2-1. Sjouke de V. kwam ondertussen in moeilijkheden. Zij tegenstander was diep in zijn gelederen doorgedrongen, terwijl zijn eigen stukken elkaar voor de voeten liepen. De kwaliteit achter bleek uiteindelijk toch het begin van de nederlaag. Zo werd om 22.35 de stand 2-2.
Voorlopig niets aan de hand omdat Sjouke G. glad gewonnen stond: een mooie stelling en een vol stuk voor. Toen ik tevreden met mijn flesje malt bier terug kwam kon ik nog net zien en horen hoe de tegenstander van Sjouke G. diens toren sloeg met het luid roepen van ‘schaak’. De voorsprong van een stuk was nu ineens omgezet in een kwaliteit achter. Sjouke G. verdedigde zich inventief en maakte er voor de toegestroomde toeschouwers een boeiende voortzetting van.
Ondertussen stevende Bert af op een remise. Er had wellicht meer ingezeten. Toen ik dat na afloop van de partij opperde, werd ik vriendelijk maar krachtig door Bert's tegenstander verzocht dat aan te tonen: ga zitten man en laat het maar zien; ik heb die uitnodiging wijselijk afgeslagen.
Zo werd het om 23.05 2½ tegen 2½.
Sjouke G. speelde onderwijl onverdroten verder, waarbij hij om de spanning van beide toegestroomde kampen te verhogen zijn hand minutenlang vlak boven een schaakstuk hield als wilde hij de toeschouwers (en tegenstander) vast een inkijkje geven van zijn plannen. Met een stelling van een toren tegen een paard en elk nog twee pionnen had het er de schijn van dat Sjouke G. op het punt stond er een remise uit te slepen. De tegenstander wou remise aanbieden maar dat werd hem door zijn teamcaptain verboden…. Intussen ging de tijdnood van Sjouke G. een grote rol spelen. Is het vreemd dat als je nog maar 30 seconden speeltijd hebt over het hoofd ziet dat je paard de toren van de tegenstander zomaar kan slaan? Ik geloof dat de vlag net nog niet was gevallen voordat Sjouke G. de eer aan zichzelf hield. Zo was om 23.30 de eindstand: 3½ tegen 2½. Ben

Zoete winst voor Ten Boer. 7/2

Het laatste puntverlies van Middelstum tegen Ten Boer dateert uit het seizoen '06 - '07. Deze wedstrijd werd destijds 4 - 4, zonder remises! Hierna won Middelstum deze streekderby 4 keer op rij waardoor Roelof Kroon Middelstum intussen als angstgegner is gaan beschouwen, zo vertrouwde hij me nog maar eens toe.
Na de winst die Ten Boer gisteren op Middelstum boekte zal deze onbehaaglijke vooringenomenheid niet langer bij hem leven; vandaar de kop boven dit verslag.
Tijdens de wedstrijd voorzag zelfs de meest optimistische prognose niet in een sprankje hoop op een goede afloop. Middelstum kwam er eenvoudig niet aan te pas.
Na goed anderhalf uur spel werden 3 partijen ongeveer tegelijkertijd remise gegeven. Eén daarvan betrof mij tegen Albert Prins. Ik beoogde een ambitieuze spelopvatting door de gambietpion in een Budapester niet zonder slag of stoot terug te geven en kreeg remise aangeboden toen ik die pion niet langer kón verdedigen. Er restte een type stelling die mij niet ligt en waarin ik bovendien en tikkie minder stond; aannemen dus en variant de prullebak in. Overigens wordt de opmerking van Klaas Dijkhuizen dat de slotstelling huizenhoog gewonnen was voor zwart allerminst bevestigd door Fritz 12 die een oordeel van slechts -0.14 geeft!
Albert Prins mag dus rustig slapen.
Op de achtergrond meende ik te horen dat Gerry remise voorstelde aan Piet Beetsma die dat weigerde, maar niet lang daarna werd het punt dan toch gedeeld. Beiden hadden 2 torens en een bord vol pionnen. Niet echt een stelling die inspireert om er nog eens lekker voor te gaan zitten vond ik ook.
Meer muziek zat er in de partij van Jan Mark en Jan Pilon op het moment dat zij remise gaven hoewel deze stelling nou ook weer niet zo opwindend was dat die puntendeling als een anticlimax kon worden ervaren. Halverwege de wedstrijd en met de vooruitgespeelde partij van Frits er bij, dus een achterstand van 2½ - 1½.
Twee Amsterdammers later was het Ben die de eer moest laten aan zijn jeugdige tegenstander met de fraaie naam Alfred Rodenboog. Ben werd vanuit de opening min of meer overspeeld, hij mocht blij zijn dat de verdediging hem slechts een blauw oog kostte. Uitgerekend op het moment dat het tweede hoofdstuk begon en er weer vooruit mocht worden gedacht ontglipte hem een grafzet die de partij op slag beëindigde.
Harry weet de uitdaging van een partij tegen Roelof Kroon altijd wel op waarde te schatten en ook dit keer bood hij weer degelijk weerwerk maar greep onder druk dan toch weer ergens mis. De kopman van Ten Boer is weer hard op weg om zijn 100% score van vorig jaar te evenaren.
Die perfecte score zit er voor Jan Bol niet meer in na zijn verrassende verlies tegen Gerard Zijlema. Aanvankelijk ontwikkelde deze partij zich voorspoedig: een pion meer in een 'niks an de hand' stelling. Jan verslikte zich echter toen hij nog een pion meesnoepte wat hem een akelige penning opleverde, zo begreep ik dan toch. Daarmee kantelde de pot en toen Jan doorkreeg dat zijn tegenstander niet in ordinaire paardvorkjes ging trappen gaf hij er maar de brui aan.
In de langstdurende partij van de wedstrijd redde Bert de spreekwoordelijke eer voor Middelstum. Een partij uit één stuk was het niet. Eénmaal mocht hij opgelucht toezien hoe zijn tegenstander een opgelegde kans miste om een kwaliteit te winnen en daarbij tevens Bert's aanval te ontkrachten. Na deze gemiste kans verwierf Bert snel groot voordeel en de uitslag was allang geen vraag meer toen de partij op vlag haar beslag kreeg.
Ten Boer - Middelstum 5½ - 2½. Donderdag mag het tweede tegen Oostermoer 2 proberen beter te doen.

Joost zet het tweede op voorsprong tegen Oostermoer 2. 2/2

Een kleine impressie van Joost:
na een afmattende partij van 4 uur werd in de laatste minuut van de extra tijd de overwinning binnengesleept.
De overigen van Middelstum 2 kunnen hun borst natmaken, want ze kunnen een warm welkom verwachten.
De Zuidlaarders waren niet blij met het eerste verliespunt, daar mijn tegenstander in de laatste minuut van de reguliere speeltijd nog een ogenschijnlijk zekere overwinning uit handen gaf.

De interne competitie. 31/1

De laatste ronde van de voorronden stond op het programma. 4 partijen slechts want er waren 2 vooruit gepeeld. Jan v/d Berg -koud terug uit Wijk aan Zee waar hij met 6 uit 9 slechts een halfje te kort kwam op de winnaars-, trof Jan Bol tegenover zich. Deze steekt al een tijdje in goede vorm en onze succesvolle tienkamper kreeg dan ook geen enkele kans. Hij raakte een pion kwijt, maar zwaarder nog woog de kwetsbare positie van zijn koning die midden op het bord blootstond aan hinderlijke schaakjes als betrof het naalden in een voodoo-pop. Arme Jan; zo ontwaak je wel ruw uit je roes.
De partij tussen Free en mij was ook al geen lang leven beschoren; krap 25 zetten of Free staakte zijn verzet. Eenmaal thuis bemerkte ik bij het invoeren van de uitslagen tot mijn schrik en schaamte dat ik niet met wit, maar met zwart had moeten spelen! De CL is er niet om hierover te beslissen, maar er lijkt mij weinig anders op te zitten dan deze partij als niet gespeeld te verklaren als we de competitie zuiver willen houden en dat willen we natuurlijk.
De topper tussen Jan Mark en Harry stelde toch wel teleur, de vrees om te verliezen won het van de wil om te winnen en dat resulteerde in een handvol zetjes waarna de boekjes konden worden dichtgeklapt.
Sjouke ging tegen Joost in elk geval wel tot het gaatje. Deze partij kende een zeer gesloten karakter en Sjouke ging voor zijn enige kans: een doorbraak forceren op de koningsvleugel. Na veel duw- en trekwerk slaagde hij in deze opzet. Met deze tweede overwinning op rij weet Sjouke zich (tenminste) even verlost van de rode lantaarn.

Volgende week spelen beide teams extern, het eerste 7 februari uit tegen Ten Boer: Aanvang 19:45, Horecacentrum Buurhoes, Gaykingastraat 17 9791 CE Ten Boer. Deze wedstrijd proberen we ons terug te knokken vanuit een 1-0 achterstand want Frits verloor zijn vooruitgespeelde partij.
Het tweede speelt 9 februari uit tegen Oostermoer 2: Aanvang 20:00, Zernike College, Julianalaan 78 9471 EC Zuidlaren
14 februari is er geen clubavond, 21 februari gaan we verder met de eerste ronde v/d finalegroepen.
Vandaag heeft de KNSB de nieuwe ratinglijst uitgebracht. Jan Bol wringt zich vrij brutaal, maar niet minder verdienstelijk naar de derde plaats op de clubranglijst.

De interne competitie. 24/1

Intern werden de partijen Frits - Ben en Sjouke - Free gespeeld. De witspelers trokken aan het langste eind. Dit maakt Joop tot de lachende derde want behalve Frits weet hij zich nu ook definitief geplaatst voor de A-groep. Opvallend is dat de kleurbalans in de B-groep weinig evenwichtig uitpakt; Sjouke heeft zelfs 5 keer zwart, maar de statistieken van de interne zullen hem wat dat betreft niet ontmoedigen.
31 januari wacht ons de laatste reguliere der voorronden. Frits speelt die avond zijn partij tegen Ten Boer vooruit en Joost de zijne 2 februari tegen Oostermoer 2. Met dank aan deze clubs voor de geboden mogelijkheid!

Middelstum 2 - Het Schaakkwartier 2-4 17/1

Het Schaakkwartier had 3 hoge officieren naar Middelstum gestuurd (3 admiraals!) Het was echter aardedonker en het kleine legertje dreigde te verdwalen in de bossen rond Ewsum. Een galante Middelstummer lichtte hen echter bij en hierna kon de strijd beginnen.
Aan bord 1 trof Ben Henk Kuperus (1919). Hij ging hem met zwart onvervaard te lijf, kwam 2 pionnen voor en won de partij knap in een turbulente slotfase. (Een filmpje hiervan is op het forum te bekijken red).
Aan bord 3 wachtte Joop tot de 19de zet alvorens lang te rocheren. Dit kwam hem bijna duur te staan maar hij redde zich in tijdnood van zijn tegenstander met remise.
Aan bord 5 dacht Free zich te kunnen redden met een gemodificeerde leeuw. helaas verzuimde hij helemaal te rocheren en ging voor pionwinst. Een aanval door het midden werd hem vervolgens fataal.
Aan bord 2 verloor Bert met wit na een lange rochade waarover hij geen goed gevoel had. Hij speelde te passief en werd langzaam steeds meer onder druk gezet.
Uiteindelijk verloor hij door een combinatie op de koningsvleugel.
Aan bord 4 moest Sjouke na een lange gelijkopgaande strijd de vlag toch strijken doordat hij een paard ongedekt liet staan en vrolijk ten aanval trok. Zonder paard was dit echter tot mislukken gedoemd.
Aan bord 6 tenslotte kreeg Joost vele kansen die hij echter liet voor wat ze waren. Het eindspel was grappig omdat er vele malen een kwaliteitswinst voor Joost in zat. Ook hier zag hij echter van af. ½-½ Free


Intern werd de partij tussen Frits en mij ingehaald. Nadat ik na een nogal onregelmatige opening een achteraf bezien toch wel logische verdediging miste ging het hard bergafwaarts.
Het moet wel heel raar lopen wil Frits zich niet plaatsen voor de A-groep. Zeker is intussen wel dat Ben van Frits móet winnen wil hij zijn kans behouden. Slaagt hij daar in en wint Frits vervolgens van Joost dan geeft het aantal SB punten van Ben en Joop de doorslag. Een enkele simulatie welke gisteren geopperd werd blijkt bij nader inzien bij lange na niet te volstaan omdat letterlijk álle nog te spelen partijen van invloed zijn.
Gewoon spelen dus, rekenen doen we achteraf wel!
Volgende week is er geen clubavond, wel worden op eigen gelegenheid een paar partijen ingehaald en sluiten we 31 januari de voorronde af.

TaTa steel chess tournament Nadat Ti de Jong de meest recente jaren Middelstum vertegenwoordigde in Wijk aan Zee hebben Harry, (tienkamp 4Z) en Jan v/d B (9C) dat stokje overgenomen. Zij betrekken vlakbij de toernooizaal een huisje gedurende hun tienkamp die vrijdag 20 januari begint. Joop heeft helaas af moeten zeggen. De redactie wenst hen veel succes, daarmee is het plezier meestal ook wel gegarandeerd.....!.

Middelstum soepel naar winst. 10/1

Middelstum - Groningen 5 5½ - 2½. Op de eerste speeldag van het nieuwe jaar heeft het eerste team fors uitgehaald. Na 3 weken rust had iedereen er weer zin in om de stukken te beroeren. Harry aan het eerste bord was als snelste klaar met de partij. Na een gelijkwaardige opening sloeg Harry met de dame in op b2, en gaf daarbij in de zijlijn als commentaar dat Donner beweerde, dat slaan met de dame op b2 altijd fout is, zelfs als het goed lijkt. Inderdaad kwam hij met z’n tegenstander 1 zet later remise door zetherhaling overeen, zoals ook reeds door Harry voorzien.
Op bord 2 speelde Freddy met wit aanvankelijk een fraaie partij, met Hollandse opening. Al voor de partij begon kwam ik nog even terug op deelname van F. aan het kersttoernooi, waar hij weer een flitsende start beleefde, nl 2½ uit 3. Helaas bleef hij hier ook de rest van het toernooi op steken, volgens Freddy veroorzaakt door een mooie stoot uit het Oostblok, waardoor hij ernstig werd afgeleid. Na een mooi opgezette aanval ontaardde de partij in een soort koffiehuisschaak, waarbij z’n tegenstander achter elkaar een dame en toren wegblunderde. Even later in de bar tegen Harry: ”Ik heb gewonnen”. Reaktie Harry: ”Ik feliciteer je niet” Wat een club...!
Frits op bord 3 speelde een mooie partij. Een paar dagen geleden uit Frankrijk terug gekomen, speelde hij een Franse opening. Na een stille subtiele zet met pion f4-f3, gedekt door toren en een verrassend binnendringen van de dame op g4, was het pleit meteen beslecht.
Op bord 4 was de partij van Jan Mark lange tijd in balans, maar geleidelijk kwamen er aan de kant van Jan Mark wat dreigingen in de stelling, waardoor z’n tegenstander een verkeerde paardzet deed en gelijk een toren kwijt raakte. In het eindspel met toren tegen paard was dit voor een beetje schaker een klein klusje volgens J.M. Z’n tegenstander had overigens toen al de vlag gestreken.
Gerry op bord 5 speelde naar eigen zeggen de Trompovsky opening. Na een zware pot belandde hij uiteindelijk in een eindspel van toren en pion tegen toren en 2 pionnen. Ondanks prachtig verdedigingswerk moest hij als laatste speler uiteindelijk capituleren.
Op bord 6 trof Jan Bol een taaie tegenstander, die echter steeds meer in het defensief werd gedrongen. Na veel manoeuvreren wist hij z’n sterke lopers samen met Dame en Toren op de koningsstelling te richten. Fraai afgemaakt door Jan, z’n tegenstander heeft geen enkele tegenkans gehad.
Op bord 7 verrichte Freek een huzarenstukje want halverwege stond hij onder zware druk. Door prachtig verdedigen en plotselinge tegenkans wist hij remise te maken door eeuwig schaak. Spannende pot; moet maar vaker in het eerste spelen, doet het daar beter dan in de interne competitie echter als troost: hij moet nog tegen mij.
Ben speelde op bord 8 een goede partij. Al vroeg wist hij met z’n paard de toren op A8 te slaan, maar daardoor kreeg z’n jeugdige tegenstander goede tegenkansen. Na herstel van evenwicht werd tot remise besloten.
In de bar speelde Joop vooruit tegen Bert. Hij gaat eerst meedoen met het Hoogoventoernooi (wrs in de Meestergroep), en daarna, om bij te komen van de stress uitrusten in een warm land ergens in Zuid-Amerika. Dat doet maar, en nog niet eens met pensioen. Overigens liet hij zich door Bert in de opening verrassen door de Cambridge Springs variant en kwam een stuk achter. Toch wist hij zich goed te herstellen. Joop, ga zo door, dan scoor je nog wel een puntje. Bert althans wist de trekker niet over te halen, de partij eindigde in remise. Sjouke.

Met betrekking tot de interne competitie biedt de agenda voldoende ruimte om na de voorronde met 2 finalegroepen die elk uit 6 deelnemers bestaan, verder te gaan.
Gedrieën dingen Joop, Ben en Frits om de 2 nog te vergeven plaatsen in de A-groep. Joop is met 6 uit 11 uitgespeeld, maar het feit dat Ben en Frits elkaar nog treffen speelt hem vast in de kaart.
17 januari staat ons opnieuw een inhaalpartij te wachten en daarnaast biedt Middelstum 2 partij aan het sterke Schaakkwartier.

Het schaakfestival van Groningen 21/12

Kersttoernooi Het is weer de kortste dag van het jaar en dus richt schaakminnend Nederland de blik weer op Groningen waar het 48ste kersttoernooi begint. De A-B-en C groepen weten zich tot de kerst verzekerd van alle aandacht. Tweede kerstdag, wanneer het toernooi verhuist naar het sportcentrum v/d rijksuniversiteit, komen daar de compactgroepen en als speciale blikvanger twee invitatietweekampen bij.
Jan v/d Berg en ik zijn dit jaar de enige vertegenwoordigers van Middelstum, beide in een compactgroep. Middelstum is dit jaar wat mager vertegenwoordigd omdat een paar vaste klanten in januari deelnemen in Wijk aan zee. Moeder de vrouw moet natuurlijk niet de indruk krijgen dat ze de strijd tegen de dame van hout voorgoed verloren heeft....
Het grootste schaakevenement van noord Nederland wordt hier gedetailleerd gecoverd, maar voor het snuiven van de sfeer is lijfelijke aanwezigheid natuurlijk wel geboden.

In januari is het vooralsnog de bedoeling dat er 3 partijen worden ingehaald en er 2 uit de laatste ronde worden vooruitgespeeld. Hou het in de gaten, er zit wellicht nog beweging in.

De interne competitie. 20/12

Vanavond vijf partijen omdat Sjouke en Free andere bezigheden/verplichtingen hadden.
Jan B.- Frits: remise.
Deze keer zet Frits zijn partij wel zeer rustig op, maar tegen Jan wilde hij blijkbaar geen enkele mogelijkheid tot een gambiet geven. Jan kreeg wel veel ruimtevoordeel en verschillende tempi voor, maar tot beslissend voordeel kwam het niet. Uiteindelijk stonden de stukken van Frits weer ongeveer in de beginopstelling en waren alle pionnen vastgelegd, waarna men remise overeen kwam.
Jan vd B.- Joop: 0-1.
Als gewoonlijk kwam Jan weer goed uit de opening. Toen hij weigerde om een pionnetje mee te snoepen, wat er toch heel gezond uitzag, belandden ze in een evenwichtig middenspel dacht ik. Het verdere verloop heb ik toen gemist, maar blijkbaar ging het in het eindspel weer eens mis met Jan. Het werd nog erg spannend omdat Joop in tijdnood ook niet de beste zetten wist te vinden. Met nog luttele seconden op de klok zette hij Jan met koning en toren mat.
Bert- Jan Mark: 0-1.
De gambietpion die Bert aanbood werd door Jan Mark geweigerd, waarna Bert toch probeerde om tot aanval te komen. Dit leek eerst nog wel wat te worden, maar volgens Jan Mark had hij alles onder controle. Het middenspel leek een tijd gelijk op te gaan, maar in deze fase heb ik niet alles kunnen volgen. Plotseling dreigde Bert een stuk te gaan verliezen, waaraan hij meende te kunnen ontkomen door een schaakje op de onderste rij. Dit bleek echter een volle toren te kosten. Bert baalde vanavond weer.
Ben- Joost: 1-0.
Ben speelde erg aktief in de opening en kreeg initiatief. Toen Joost een pion op e4 meende te kunnen slaan, ging het snel mis. Ben mocht op f7 inslaan met zijn loper en ruineerde daarmee de koningsstelling van Joost. Hij won ook nog een pion (of twee?) maar miste naar eigen zeggen een snelle knock- out. Toch kwam zijn winst niet in gevaar, dacht ik, maar het slot van deze partij heb ik niet gezien.
Freddie- Harry: remise.
Onze partij kwam traag op gang en was daardoor erg lang nogal saai vind ik zelf. Pas in het middenspel ging het erom spannen. Na een vervelende onnauwkeurigheid van mijn kant, kon Fred opeens met tempo een centrumpion opspelen, waardoor hij belangrijk ruimtevoordeel kreeg en zijn stukken het bord gingen overheersen. Hoe win je een gewonnen stelling? Ik denk in ieder geval dat ik verloren heb gestaan, maar er komen bijna altijd tegenkansen. Na dameruil bleek het eindspel met een pluspion voor Fred toch niet te winnen. Harry

De interne competitie. 13/12

De verslaggever De interne schaakavond op 13 december in borg Ewsum. Met de houtkachel op de achtergrond, die zo nu en dan van zich liet horen en de wind die hard om borg woei (ja ja, de donkere dagen voor kerst), werd er aan 6 borden geschaakt.
Achter mij aan tafel werden twee partijen gespeeld die identiek begonnen. En dan heb ik het niet zozeer over een of andere briljante opening, maar meer over een verkeerde opstelling van het bord. Omdat de verslagen van onze interne nog wel eens door ‘buitenstaanders’ worden gelezen, zal ik hier verder niet op ingaan.
Freddie speelde met wit tegen Joop. Het werd remise. En dat is voor Joop, met een pion achter in het eindspel (een heel mooi eindspel), een goede prestatie. Na afloop werd er door een aantal dan ook het nieuws verspreid dat Joop remise had. Ik begreep van Freddie dat hij wat voorzichtig had gespeeld en dat hij wat agressieve mogelijkheden niet had benut.
Ben speelde tegen Free. Ben offerde, al dan niet bedoeld en correct, een stuk tegen 2 (even later werden dat er zelfs 3) pionnen. Free kreeg hierdoor een betere stelling en een tijd lang zag het er minimaal gelijkwaardig uit. Echter nadat Free een stuk weg blunderde was de partij gepeeld en werd het punt door Ben bijgeschreven.
Jan Bol ging met wit in de aanval tegen Sjouke Gerbens. Voordat Sjouke goed en wel door had wat er gebeurde, sloeg Jan met z’n loper op F7. Geen rochade meer voor Sjouke en een open stelling voor Jan die met zijn aanval onverminderd doorging totdat Sjouke het voor gezien hield. Punt voor Jan.
Harry mocht met wit spelen tegen Frits. Het ging lange tijd gelijkwaardig op. Ik begreep dat Frits geen lopen op F5 kreeg, maar wel een mooi gedekt paard op E4. Maar ook in deze partij kwam het einde wat abrupt. Frits zag een vorkje over het hoofd en verloor een stuk. Nadat hij nogmaals een stuk offerde (volgens eigen zeggen meer een wanhoopsdaad dan een echt offer) was de partij verloren en kon onze koploper Harry wederom een punt bijschrijven.
Joost speelde tegen Jan Mark. Jan Mark speelde een opening die leek op Spaans, met de nadruk op “leek”. Dit dan volgens zijn eigen analyse! Ik had het idee dat Joost goed uit de opening kwam en dat Jan Mark er alles aan moest doen er wat tegen over te zetten. Maar Jan Mark zou Jan Mark niet zijn wanneer hij in zo’n stelling niet zou standhouden en langzaam weer zelf tot de aanval over kon gaan. Uit een korte bespreking van henzelf begreep ik dat er in het eindspel een kans op remise door Joost was gemist. Punt voor Jan Mark.
Ik mocht spelen tegen Jan v/d Berg. Na de opening, waarbij Jan een korte rochade uitvoerde, kon ik de aanval inzetten op zijn koningsvleugel. Jan kon lang stand houden, maar nadat mijn tweede toren (na de lange rochade) kon meedoen in de aanval was het snel gebeurd. Na wat afruil hield ik twee vrijpionnen over waar de vijandelijke koning niet bij kon komen. Punt voor mij. Bert

Na dit relaas wil ik graag de aandacht vestigen op de partij van Jan Bol uit de wedstrijd tegen Unitas V. Een aanvalspartij uit één stuk waarin kenners de hand van Jan zeker zullen herkennen. De indeling voor 20 december is ook al gepubliceerd.

Het past precies voor Middelstum in wedstrijd tegen Unitas V. 8/12

10 maal kampioen van Middelstum Harry - Ynte Visser: Harry kreeg het Wolga gambiet te bestrijden. Hij versmaadde de zwarte pion op a6 die ook nog in de aanbieding ging om die later alsnog te consumeren. Er ontstond een spel met 4 paarden, waarvan er 1 lastig gepend werd. Zwart zag zich gedwongen deze te offeren om promotie van een witte vrijpion te voorkomen. Toen gaf hij ook meteen op 1-0
Henk v/d Meer - Freddie: Een Scandinavier, er onstond een ingewikkeld spel met loperpaar tegen paardenpaar. Aan beide zijden moest voorzichtig worden gemanoeuvreerd. Remise was het resultaat. ½-½
Frits - Roel Broekman: Frits heeft het druk in deze tijden, met 2 kleine kinderen, dat is te zien. Hij heeft geen tijd meer om zich te scheren. Van gebrek aan nachtrust was vanavond niets te merken. De dames werden al in een vroeg stadium aangeboden maar pas na rijp beraad genomen. Frits kwam na deze partnerruil een pion achter, maar na taai verdedigen en een fraai paardoffer werd een eindspel bereikt met gelijke lopers en een vrijpion aan beide zijden. Resultaat remise, klasse! ½-½
Rudolf Loos - Jan Mark: Jan Mark speelde een Grunfeld en gaf zijn zwarte loper tegen enkele pionnen. Deze zwakte op de zwarte velden resulteerde in torenverlies. Jan Mark was als eerste klaar na 19 zetten. 1-0
Johan Koops – Jan Bol: De tegenstander van Jan was vast niet bekend met de kennis van Jan over de gambietopeningen of hij was suicidaal, anders had hij niet geopend met het koningsgambiet. Jan reageerde natuurlijk met het Falkbeers tegengambiet, deed er met de pion naar c6 nog een schepje bovenop en kwam zeer goed te staan. Zwart kon niet meer rocheren en er dreigde mat op f2. Al was het ’t wooncentrum in Heerlen, deskundig werd de verdediging gesloopt. Proficiat Jan! 0-1
Bert - Johan Wessels: In een siciliaan met lange witte rochade toog Bert onversaagd ten aanval met f4 en g4.De aanval sloeg echter niet direct door. Bert kreeg wel een goede stelling, maar zag helaas een damepenning over het hoofd. 0-1
Jaap Veninga – Joop: Ook een scandinavier met doorschuiven naar e5. Joop kreeg een aanval via de damevleugel na een lange rochade van wit. Hij kwam een kwaliteit en een toren voor en toen was het bekeken. 0-1
Gerry - Jan Drolenga: Een Franse partij, wit kreeg voordeel door overwicht op de zwarte velden. Zwart verdedigde goed, ik zag dat wilde ik forceren zwart tegenkansen zou krijgen, remise derhalve. ½-½
Dit was ook de partij van uw verslaggever, ik vond het leuk om te doen. Ik had gelukkig een tegenstander die veel tijd gebruikte. Het was een spannende avond vooral op het eind toen Harry op winnen stond en Frits remise maakte. 3½ - 4½, Een mooie uitslag. Gerry

Free speelt weer piano, maar geen blues dit keer... 29/11

schaakstukken Bert en Joost speelden remise. Ik begin bij hun partij, omdat ze naast Free en uw verslaggever speelden en ik daarom iets meer van hun partij heb meegekregen dan van de andere partijen. Tijdnood verhinderde me om in de kritieke fase te volgen wat de ontknopingen op de borden waren. Zo dacht ik bijvoorbeeld tot woensdagavond dat Jan B. van Freddie gewonnen had, totdat ik de uitslagen op de site zag. Terug naar Joost en Bert. Ik had de indruk dat Joost ergens had kunnen winnen. Ik zat aan een wending met Tb2 en vervolgens c2 te denken, maar of die gedachte hout sneed weet ik niet.
Sjouke verloor van Ben na een Engelse opening. Wit leek lange tijd iets beter te staan, maar toen ik na afloop van mijn partij weer keek stond Sjouke opeens een toren en wat pionnen achter. Hij had wel matdreigingen, maar die pareerde Ben bekwaam en zodoende kon Ben de winst opstrijken.
Joop stond lange tijd actief tegen Jan Mark in een Grünfeld-Indiër. Een pion op d5 en een mooi paard erachter op d4. Het paard verdween echter en het paard van Jan Mark begon toen onheil aan te richten. Ik hoorde iemand –ik geloof Harry- opmerken dat Joop de ene paardenvork wel zag en verhinderde, maar de andere niet en die werd hem fataal.
Jan B. en Freddie speelden een woeste Scandinaviër waarbij Jan een kwalititeit voor kwam te staan, maar Freddie zijn geliefde paardenpaar kon hanteren. Op een bepaald ogenblik zag ik ze staan op d4 en d5. Vervolgens zag ik nog dat Freddie een pion had opgestreken en wat er daarna is gebeurd heb ik niet meer meegekregen, maar Freddie won dus blijkbaar.
Harry won in een Siciliaanse draak –wat iets anders is dan een draak van een Siciliaan- met zijn bekende sluipmoordenaarsspel van Jan vd B. Hij nam met zwart langzamerhand het intiatief en won een pion en hoe het verder ging, ik weet het niet, maar wel weet ik dat ik een vrij waardeloze verslaggever ben.
Tenslotte Free. Hij speelde weer eens op de piano en dit keer niet de blues. Hij veroverde in tijdnood eerst een kwaliteit en daarna een paard en toen stond ik een toren achter en kon ik opgeven. Ergens in het middenspel dacht ik beter te staan en misschien had ik moeten afwikkelen naar een eindspel, waarin de verzwakkingen van de witte pionnenstelling misschien hadden kunnen worden benut. Maar ik overspeelde mijn hand, zoals Harry na afloop terecht opmerkte, en dacht in tijdnood de stelling open te moeten gooien en dat moet je nooit doen tegen Free, want in een paar zetten had hij zijn stukken geactiveerd en allerlei nare dreigingen in de stelling gevlochten. Ik hoop Free nog vaak de piano te horen spelen, maar dan wel de blues na een partij tegen mij en vrolijker deuntjes na partijen tegen anderen. Frits

Tot slot laat de CL weten dat er 6 december geen clubavond is en herinnert er aan dat het eerste team donderdag 8 december een uitwedstrijd speelt tegen Unitas V.
Denksportcentrum Jannes van der Wal Oliemuldersweg 43, Groningen aanvang 19:45

Middelstum 2 bedwingt DAC 2. 28/11

9 februari 2010, tot gisteren een toch wel historische dag, de laatste overwinning van het 2e team. Afgelopen maandagavond konden wij een duistere periode van ruim anderhalf jaar afsluiten met een klinkende overwinning op DAC 2.
Ben besloot op het laatste moment zijn opening aan te passen, afwijkend van de plannen die hij in de auto ventileerde. Tot halverwege ging het gelijk op. Door een slordigheidje kwam hij beroerd te staan, vocht zich er goed uit, maar op het einde viel hij toch over de rand van het bord.
Bert, met een virtuele deense vislucht om zich heen (hij heeft de noordse wateren zo’n beetje leeggevist) was wat verlaat. Zijn tegenstander vond het niet nodig de klok alvast te laten lopen, een sympathiek gebaar (waar vind je dat nog!) Hij voerde zijn partij regelmatig tot winst.
Als eerste kon ik na positioneel geschuif een punt in de tas stoppen.
Jan speelde op het vierde bord een gedegen partij tot het moment waarop hij, met een gezonde pluspion, voor Sinterklaas ging spelen en een kwaliteit achterkwam. Dit kwam hij niet te boven.
Joost begon naar eigen zeggen uiterst vermoeid aan zijn partij die hij uitstekend naar winst voerde. Wat mij betreft mag hij wel vaker vermoeid zijn.
Sjouke speelde een aardige partij, positioneel geschuif, mijn inziens stond hij beter, hij ontkende maar de klok besliste voor hem in zijn voordeel.
De overwinning van 4-2 was gerealiseerd. Ik hoop dat de volgende wat sneller komt. Joop

De interne competitie. 22/11

knallende kurk

Een knallende kurk uit het magnum champagne dat Frits ons aanbood ter gelegenheid van de geboorte van zijn zoon Jelle was het begin van een ‘bubbelende’ competitieavond.
De kortste match was die tussen Sjouke en Jan van den Berg. Na zeven zetten gaf Sjouke zijn dame weg waarna hij meteen de handdoek in de ring gooide. Jan was er beduusd van en bood genereus aan om de vergissing ongedaan te maken.
Bert en Free speelden na de opening, een soort vierpaardenspel, een rustige partij waarbij geen van beiden een duidelijk overwicht had totdat Free pardoes zijn paard zonder enig compensatie liet slaan. Ook hij gaf vrijwel meteen op.
Ben en Jan Mark speelden een Italiaanse opening. Met een loperoffer tegen twee pionnen brak Jan Mark de koningsvleugel van wit open. Wit verdedigde zich halfslachtig en leek meer oog te hebben voor nog meer materiaalwinst. Toen hij daarna ook nog eens door te snel spelen een fraai verborgen penning over het hoofd zag, verloor hij zijn dame en gaf op.
De overige twee partijen hadden kennelijk minder last van de champagnebubbels. Jan Bol en Joop speelden een solide partij die lange tijd in volstrekt evenwicht bleef. Met zorgvuldig en uitgekiend spel wist Jan na driekwart partij bij zwart een geïsoleerde pion te bewerkstelligen. De verdediging daarvan leverde zwart na verloop van tijd zoveel complicaties op dat ook hij niet alleen de geïsoleerde pion maar meer pionnen verloor en daarmee de partij.
Joost en Harry speelden de hele avond. In handen van Harry is het Siciliaans meer een aanval dan een verdediging. Onze regerende clubkampioen wist wit van meet af aan in een gedrukte stelling te brengen en te houden. Joost slaagde er echter in als een ware boeienkoning telkenmale materiaalverlies te voorkomen. Maar rond de veertigste zet werd de overbelasting van de witte stukken te groot. Een kwaliteitsoffer rolde de witte stelling eensklaps op waarmee zwart zijn zevende overwinning op rij kon noteren. Ben

De interne competitie. 15/11

Er werden deze avond 5 partijen gespeeld. De eerste partij die afgesloten werd was de partij tussen Harry en Joop 1-0. Na 17 zetten gaf Joop op. Een vooruit geschoven pion werd door Harry gelagen en kon niet worden teruggepakt omdat daarna z’n toren zou vallen. De stelling die overbleef gaf Joop voldoende reden om op te geven.
De volgende partij die afgelopen was, was mijn partij tegen Jan Bol 0–1. Na 23 zetten stond ik mat. Ik dacht eens wat anders te proberen en het Evans Gambiet leek me wel aardig. Echter, toen ik op mijn 5de zet (b4) Jan Bol hoorde zeggen : 'ah, het Evans Gambiet', werd ik al wat minder optimistisch. Jan speelde het op secure wijze uit en kreeg een geweldige aanval op mijn koningsvleugel met mat als resultaat.
Ben speelde e4 tegen Jan v/d Berg en kreeg Scandinavisch tegen. Na vorige week zelf met deze verdediging te hebben gewonnen was dit wel een uitdaging. Jan had een variant waarbij hij een pion offerde voor meer ruimte. Die ruimte kreeg hij in het begin maar volgens mij bleef het daarbij. Ben verdedigde zijn meer pion en bouwde rustig zijn stelling uit tot winst. 1–0
Jan Mark mocht met wit tegen Free. De stelling die op het bord kwam was in alle opzichten beter voor Free. Gezien de gezichtsuitdrukking van Jan Mark, die ik een paar keer tegen het lijf liep, was hij het daar ook mee eens. In de eindfase stond Free 2 pionnen voor in een betere stelling. De remise die door Jan Mark werd aangeboden heeft Free aangenomen omdat hij 'ook wel eens van de nul' af wil. Free: het is je vergeven, te meer omdat je gelijk beloofde dit nooit weer te doen.
De langstdurende partij was die van Freddie tegen Sjouke G. Na een foutje van Freddie in de opening kwam Sjouke een stuk (loper) voor tegen een pion. Hierna kon Freddie echter de rokade van zwart voorkomen en kwam steeds actiever te staan. Het lukte Sjouke niet zijn toren bij het spel te betrekken. Nadat de door Sjouke aangeboden remise werd afgewezen ging Freddie over tot de beslissende aanval en verloor Sjouke zijn loper en gaf op. 1–0 Bert

De interne competitie. 8/11

Gewapend met blocknote en pen nam ik me voor om een mooi inhoudelijk verslag van de avond te maken. U weet wel, met diepgravende analyses over mooie stellingen die deden terugdenken aan een partij uit de zestiger jaren o.i.d. Het liep anders. Daarvan is Freddie de schuldige. Hij ging met een moordend tempo mij te lijf (eerste 15 zetten 11 min).
Ik had eenvoudig geen tijd om de andere partijen in alle rust te bezoeken. Dat lag overigens niet aan het interessante programma. Wat dacht u van de kraker Jan Bol (wit) tegen Harry Wubs (zwart)? Of onze runner up Jan vd Berg (wit)? Zou hij de stijgende trend een vervolg kunnen geven tegen Frits Brandsma (zwart)? Enfin, toen eenmaal duidelijk werd dat ik tijd genoeg had (wat overigens geen goed teken was) ben ik wel rond gaan kijken: Free Bekker scheen een fantastische aanval op het bord te hebben gehad. (partij staat met commentaar van Free online, red) Joop Naaijer kon echter Bekker’s vooruitgeschoven pion onschadelijk maken, waardoor de aanval in schoonheid strandde. Er restte hem niks anders dan achter de piano plaats te nemen en een blues te spelen.
Ben Sloot kon iets meer afstand nemen van de onderste regionen met een overwinning op Bert Koster. Een diepte-interview naderhand leerde mij dat 1 klein foutje van Bert een totale instorting van diens stellingen teweegbracht.
Jan vd Berg verloor van Frits Brandsma, maar helaas kan ik mij niets herinneren van deze partij, wat natuurlijk geen recht doet aan de formidabele prestatie van Frits.
Jan Bol moest het onderspit delven tegen Harry Wubs. In een eindspel, waar Harry nog lelijk in tijdnood kwam, wist Jan met man en macht, gaten te dichten in alle hoeken van het bord, maar het was duidelijk dat dat een voorbode was van de uiteindelijke knieval.
Een mooie partij naast mij werd gespeeld door Jan Mark Hof en Sjouke Gerbens. Sjouke kwam volgens mijn indruk mooier uit de opening (prachtig loperpaar), maar in een eindspel met ongelijke lopers (wat tevens gekenmerkt werd door een irritante vlieg en Sjoukes zwevende rechter hand) wist Jan Mark een doorbraak te forceren met een torenoffer wat hem beslissend pionnenvoordeel opleverde. Er werd toen al lang door beide partijen niet meer geschreven, wat voor Ben aanleiding was om de onderzoeksvraag te poneren of concensus strafbaarheid opheft. Wie weet mag het zeggen.
Wat mijn eigen prestatie betreft: na een mooie vroege rochade (jaja ik leer het al; of was het nu juist te vroeg?) zorgde Freddie voor zo’n samenbundeling van kracht op mijn G7 en H6 pion dat na een loperoffer de boel instortte. Een ijdele poging om een tweetal paarden terug te roepen van een aanval op de A-vleugel kwam te laat…. Joost

Middelstum 2 hard onderuit tegen Bedum. 1/11

Uitslag ½ - 5½. Met de klokken scherp op wintertijd trad ons beloftenteam gisteravond favoriet Bedum tegemoet. Het eerste uur was er weinig aan de hand, totdat Joop (terecht) inging op een paardoffer van zijn tegenstander, die daardoor een gevaarlijke aanval kreeg die door Joop (onterecht) wat al te slap werd gepareerd. (0-1)
Daarna ging het hard! Als dominostenen vielen de andere borden één voor één omver: verloren zoon Sjouke de Vries verweerde zich op bord 1 kranig, maar werd langzaam zodanig klem gezet dat hij geen kant meer op kon (0-2)
Andere Sjouke kreeg het aan de stok met een gevaarlijke, uiteindelijk beslissende zwarte vrijpion. (0-3)
Bert zorgde voor een prettige stijlbreuk door in een remiseachtige partij ook werkelijk het halve punt te incasseren (½ - ½), waarna Jan van den Berg (kwaliteitsverlies) en Free (gaf een paard cadeau na een goed gespeelde partij) de eindstand op ½ - 5½ bepaalden.
Ondertussen mocht de dienstdoende verslaggever ook nog strijd leveren met Joost, die in deze inhaalpartij met zwart een taaie Siciliaan op het bord bracht. Na wat onnauwkeurigheden van Joost kreeg ik de ruimte voor een lange koningsaanval met uiteindelijk nog een mooie matfinale als toetje. (1-0) Jan Bol

De nieuwe ratinglijst. 1/11

Op deze lijst zijn Dieren, Hoogeveen en de eerste ronde van de NOSBO-competitie verwerkt. Al met al leveren we stevig in. Frits neemt de tweede plaats over en Joop ziet dat het nog altijd minder kan. Zie hier.

Middelstumschaak. 27/10

De partijen van Free vs. Roland Kroeze en die van Frits vs. Jaap Bosma zijn voorzien van commentaar en toegevoegd aan de verzameling waarmee deze nu uit 100 partijen bestaat.
UPDATE: Naast de wedstrijd van het tweede op 1 november wacht er een interne inhaalpartij.
Er rust er een voorbehoud op de indeling van 8 november.

Kranig verweer van Middelstum in wedstrijd tegen topfavoriet Sissa 2. 25/10

De Brahmaan Een nederlaag tegen Sissa 2 was vooraf wel ingecalculeerd, maar Middelstum deed zich met 2½ punt eerder te kort dan dat het te veel kreeg. Dat slaat echter niet op de `partij` die ik afleverde en waarin ik in elf zetjes kundig werd opgebracht. 0-1 Het zou niet eens potsierlijk zou zijn geweest wanneer ik mijn tegenstander een excuus had gemaakt voor mijn povere spel, maar dat ging me toch weer net wat te ver. Intussen was de aanzet tot eenzelfde raggeling als de 8-0 die Middelstum in het laatste treffen met Sissa 2 om de oren kreeg, wel gegeven. Die vrees bleek al snel ongegrond.
Jan Bol verwierf zich aan 6 een stelling waarin hij in zijn element is, sterker: hij woont er in. Tegengestelde rochades en dan met zijn pionnen richting vijandelijke koning rennen om daar onrust te stoken. Dat leverde al snel materiaal op. Hij is geen moment in gevaar geweest. 1-1
Op 4 zocht Jan Mark de ruimte en dat leverde zijn tegenstander een nogal gedrongen stelling op. Deze veroverde echter wel een kwaliteit waarvoor voldoende compensatie voorhanden leek wanneer Jan Mark eieren (lees: een extra pionnetje) voor zijn geld had gekozen. Die compensatie volstond niet toen hij direkt probeerde om de vijandelijke koningsstelling te verzwakken en dat draaide uit op een verloren toren-eindspel. 1-2
Aan het 7de bord consolideerde Free de achterstand. Op papier een knap resultaat, maar met dat extra stuk had er duidelijk meer ingezeten. Onze supersub verslikte zich echter in een paardvork wat hem een kwaliteit kostte en bood toen maar remise aan. 1½ - 2½
Ben en zijn tegenstandster produceerden op 8 een ingewikkelde partij waarbij het intiatief nogal eens van eigenaar wisselde. Het rijke palet aan mogelijkheden kostte beide veel tijd, maar Ben het meest. In vliegende tijdnood overzag hij een tactisch grapje op de onderste rij. 1½ - 3½
Harry gaf aan het 1ste bord goed partij, maar in een vergevorderd middenspel bleek hij toch wel een tikkie minder te staan. Hij wist zich opgescheept met de zorg voor een aangevallen solitaire pion. Volgens de regelen der kunst koos Harry voor een actieve verdediging door op zijn beurt een vijandelijke pion aan te vallen. Theo Bakker bleek zijn paard echter goed gedresseerd te hebben. Het beest versmaadde het hapje en koos in samenwerking met een toren voor het grotere werk waarna binnen een mum van tijd 1½ - 4½ op het scorebord stond.
Aan het bord er naast viel de volgende beslissing. Frits zette met wit van acquit een koningsaanval op touw die een nauwkeurige verdediging vereiste. Die verdediging werd gevonden maar op veel bescherming van zijn pionnen mocht de zwarte koning niet meer rekenen. Even werd Frits gedwongen zijn aanvallers aan aanvallen te onttrekken, maar toen vond hij de mooiste zet die ik deze avond heb gezien. Hij sloeg op e5 een pion waarmee hij ogenschijnlijk 2 stukken voor een toren en een pion aanbood. Wijselijk ging zijn tegenstander hierop niet in, maar het leverde dus wel een mooie pion op. Onder druk van de klok ging het dan toch nog mis. Een bijna banaal aftrekschaakje door een paard liet zijn dame ongedekt. Als schaken een jurysport zou zijn had ie niet met lege handen gestaan....! 1½ - 5½
Gerry fleurde de eindstand tenslotte nog wat op. In een spannende partij was hij de laatste die voordeel had en dat bleek ook nog groot genoeg voor de winst. Eindstand 2½ - 5½ dus. Dat is een uitslag waarmee goed te leven valt, maar vooral echter door het niveau van het spel van mijn teammaats revancheert Middelstum zich voor de zeperd die daarmee wel aan de vergetelheid mag worden toevertrouwd.
In de interne competitie de partij tussen Joop en schaakbordenverzamelaar Sjouke. De laatste opende met de dame en 2 paarden een aanval op de niet gerocheerde witte koning. Dit had tot pionwinst kunnen leiden wanneer Sjouke het juiste paard te ruil had aangeboden. Hij wedde echter op het verkeerde paard en dat kostte hem een stuk. 3 uit 4 voor Joop!
Dinsdag 1 november horen de jongens van het tweede het startschot van de externe competitie. De buren uit Bedum schuiven aan.

Het Univé tournooi. 23/10

Univé schaaktournooi De prestaties van de 2 Middelstummer deelnemers tijdens het Univé tournooi inspireren niet om een vette brief naar huis te schrijven. Weliswaar bleef Jan v/d Berg nog redelijk in de buurt van de verwachtingen, zelf scoorde ik van alle deelnemers met een W-WE score van -2,83 het meest ondermaats. Daarmee zal ik pakweg 70 punten zien verdampen. Maar....., zoals een clubgenoot me bemoedigend mailde: "het het nog nooit zo donker west of het wui altied wel weer licht." En klinkt dat dan. De timing van de wedstrijd tegen Sissa 2 a.s. dinsdag had daarom niet beter kunnen uitkomen want in vergelijk met vorig jaar kunnen we hierin tenminste niet inleveren! Joop en Sjouke halen hun duel uit de 1ste ronde in.

De interne competitie. 11/10

Er stond een inhaalronde op het programma waarin 4 partijen zijn afgewerkt:
Jan Bol liet zich in op dezelfde spectaculaire variant als die waarmee hij DAC-er Vos zo flitsend vloerde. Tegenstander Jan Mark, bleek die partij goed bestudeerd te hebben. Hij zocht zijn heil niet in de schijn-veiligheid van de korte rochade zoals Vos maar koos voor het aanbevolen 10. De2. Hierop ging Jan onmiddelijk in de fout omdat hij een knullig schaakje overzag dat hem zijn belangrijkste aanvaller zou kosten. Wat volgde was meer voor de bühne dan voor de knikkers en daarmee moest Jan vrij ontluisterend afstand doen van zijn 100%-score.
Datzelfde gold voor Joop die net zo goed als Jan uit de startblokken was geschoten maar nu min of meer onder de voet werd gelopen door Frits. Deze koos er niet voor om een verworven pionnetje uit te broeden maar toog kloek ten aanval. Joop hoopte nog te kunnen ontsnappen via eeuwig schaak, maar Frits verijdelde die hoop door de cruciale velden te blijven controleren.
Zelf zag ik Jan v/d Berg tegenover me plaatsnemen. Er ontspon zich een vrij rustige partij waarin ik langzaam maar zeker voordeel verwierf dat winnend had moeten zijn. Mijn slagvaardigheid liet echter ernstig te wensen over zoals het rekenmonster me verschillende keren met stellingsbeoordelingen van +3 en zelfs +4 genadeloos inwreef. Oefff...! Univé schaaktournooi Aan het eind mocht ik nog blij zijn met een remiseaanbod van Jan die me ook nog door de vlag had kunnen stampen. Desondanks voelt het halfje als een pleister op een houten been. Neemt niet weg dat Jan tot zover de revelatie van het seizoen is: ongeslagen, 2 uit 3 en hij heeft al 2 keer een speler uit het eerste team getroffen. De cijfers achter zijn naam liegen niet. Dat belooft nog wat voor het Univé tournooi dat vrijdag van start gaat en waar behalve Jan, ook ik op de lijst van deelnemers sta. Verder veel bekenden natuurlijk zoals b.v. een broer van Harry en oudleden Johan Mostertman en Ti de Jong.
Tot slot Harry die het meest garen spon bij de steken die de concurrentie liet vallen. De strijd leek snel te worden beslist nadat hij een stuk tegen een pion had, maar Ben speelde daarna -in Harry`s woorden- erg sterk waardoor de genadeklap lang op zich liet wachten. In een chaotische slotfase werd de klok scherprechter in een uitgedunde, maar duidelijk gewonnen stelling voor Harry. Harry heeft nog niets hoeven inleveren en staat na 4 ronden al een vol punt voor.
De interne ligt tot 8 november op z`n gat, volgende week is er geen clubavond, de week daarop speelt het eerste extern en 1 november het tweede. En nog een huishoudelijke mededeling: Hier wordt de mogelijkheid geboden om zelf een notatieformulier uit te printen.

De interne competitie. 4/10

6/10 UPDATE: De indeling voor 11 oktober is bekend en de eerste wedstrijd van Middelstum 2 tegen Bedum is een week verschoven naar 1 november.
Slechts 4 partijen werden er gespeeld in de interne competitie van 4 oktober (werelddierendag).
Harry ontwikkelde tegen Bert zijn stukken rustig terwijl Bert aan een solo-zwerftocht met zijn dame over het bord begon. Deze dame raakte ingesloten en Bert moest een stuk geven om het vege lijf voorlopig nog enigszins te redden. Spoedig daarna gaf hij op.
Joost kwam zeer goed uit de opening tegen Joop. Pionnetje meer en Joost stevende naar mijn gevoel recht op de zege af ware het niet dat Joost in de laatste fase zijn voordeel helemaal weggaf en met 4 of 5? pionnen minder moest opgeven!
Ben kreeg in het begin wat ruimtevoordeel tegen Freddie. Een zeer ingewikkelde stelling met matdreigingen aan beide kanten. Die van Freddie waren het gevaarlijkst, via een schaakje won hij een stuk. Ben spartelde nog geruime tijd tegen, maar moest uiteindelijk opgeven.
Frits tegen Sjouke: een langdurige manoeuvreerpartij waarbij Sjouke alle zeilen moest bijzetten en dat goed deed. Toch slaagde Frits er in met een binnendringende toren en dame een pion te veroveren. Sjouke drong vervolgens met dame en toren de vijandelijke linie binnen en blunderde toen helaas zijn dame weg! Jan v/d Berg

Middelstum pakt punten tegen DAC. 3/10

de beslissing Nadat vorige week een zeer goede uitgangspositie bij elkaar was gespeeld door Jan en Freddie (een 0-2 voorsprong), togen 6 spelers naar Delfzijl voor de overige partijen.
Tegen de verwachting in was Harry aan bord 1 als eerste klaar. Na een klein theoretisch duelletje werd na 12 zetten besloten tot remise.
Met voldoende halfjes kun je een voorsprong ook over de streep trekken en met die gedachte kwam ik remise overeen. 3 punten in de knip en de overige 4 partijen waren allen moeilijk in te schatten.
De volgende beslissing viel aan bord 8: Joop had goed spel gekregen maar ging op een verkeerde manier het eindspel in. Na nog een verkeerde inschatting verloor hij een loper en de partij.
Na enige tijd leek ook de beslissing gevallen bij Gerry aan bord 5. Hij verloor na een “dreigzet” een paard. De partij werd door iedereen al als verloren beschouwd, toen Gerry’s tegenstander ineens een pion meepikte, maar vergat dat er nog steeds een mat in 1 dreigde. Een zeer welkom punt.
Ondertussen hadden Bert en Frits beiden een stelling op het bord die misschien nog alle kanten opkon, maar gezien de gelijke kansen werd de vrede getekend, zodat we mooi op tijd met de punten in de zak huiswaarts keerden. Jan Mark

Middelstum extern. 1/10

Het tweede team opent het seizoen op 25 oktober thuis tegen Bedum.
Mijn partij tegen Henk Kloosterman staat intussen ook online.

De interne competitie en 2 externe partijen. 27/9

Een indrukwekkende avond. Er werden 2 partijen vooruitgespeeld tegen DAC.
Jan B speelde een zeer spectaculaire partij tegen Wiert Vos. Vrijwel direct in het begin had hij 3 pionnen ingeleverd voor een forse voorsprong in ontwikkeling. Met een stalen gezicht verkondigde Jan dat dit allemaal theorie was, de naam van de opening was hij overigens vergeten. Naarmate de partij vorderde kreeg hij een prachtige stelling met allerlei penningen etc. Het duurde dan ook niet lang meer of hij kon het punt in de tas stoppen. Geweldig!!
De 2e vooruitgespeelde partij was die tussen Freddie en Henk Kloosterman. In de opening week Freddie al snel af van de beste voortzetting. Een gelijkwaardige stelling was het resultaat, tot het moment dat Henk K. een paard offerde om de koningsstelling van Freddie te verzwakken en een aanval te beginnen. Freddies gezicht verstrakte, hij zette zich schrap en verdedigde magistraal. Hij kon het door hem onverwachte punt incasseren. Chapeau!!! Tussenstand Middelstum – DAC 0-2, maandagavond het vervolg.
Waarom een remiseaanbod weigeren en daarna pardoes een stuk weggeven?; het overkwam Frits in zijn partij tegen Jan Mark. De nul bleek onvermijdelijk.
Sjouke en Bert streden volop en in een betere stelling kon Sjouke het niet verder brengen dan remise.
Halverwege zijn partij zuchtte Free diep, hij zou weer een pion verliezen tegen Harry. Een wijle later gooide hij er nog maar een pion tegenaan. En zowaar, kreeg hij een mooie aanval op de koningsvleugel van Harry. De aanval zou doorslaan, ware het niet dat de klok in deze scherprechter werd. Vlak voor de winnende zet viel zijn vlag. De onrechtvaardigheid is ook in deze wereld zeer aanwezig.
Mijn partij tegen Ben had een regelmatig verloop. Het pionnetje dat hij halverwege verloor werd hem noodlottig. Rest mij nog op te merken, dat ik onze speellokatie en zeer inspirerende omgeving vind (ik was er voor de eerste keer) Joop

En mij rest nog om op te merken dat de indeling voor 4 oktober bekend is, dat het vervolg van de wedstrijd tegen DAC 3 oktober plaatsvindt (Sporthal De Ringen, Prins Bernhardlaan 1 Delfzijl 19.45 uur), dat de partijen van Jan Bol tegen Wiert Vos en die van Free tegen Harry online staan, en dat mijn partij tegen Henk Kloosterman even op zich laat wachten omdat ik de verleiding van het mooie weer niet kan weerstaan.

De interne competitie. 22/9

De indeling voor 27 september is bekend. Opnieuw geen volledige ronde want op verzoek van D.A.C. worden 2 partijen vooruit gespeeld. Als de geschiedenis van vorig jaar zich herhaalt verliezen we deze om vervolgens met 4½ p aan het langste eind te trekken....

De interne competitie. 20/9

Borg Ewsum Op het schitterende Slot Ewsum werd vanavond voor de tweede maal geschaakt. Ditmaal met koffie, thee en een heerlijke koek. In de belendende ruimte werd hevig vergaderd maar dat leek de concentratie nauwelijks te verstoren. We zijn wat dat betreft wel wat gewend met Sc.Middelstum.
Ben had het afgelegen kasteel nu ook gevonden en kruiste de degens met Jan Bol. Lange tijd ging de strijd gelijk op, hoewel Jan wat kleine voordeeltjes had. Uiteindelijk zag Ben in tijdnood een penning van een toren over het hoofd en verloor een kwal, waarna hij het opgaf: 0-1
Harry speelde met wit tegen Sjouke. Al manoeuvrerend won hij een pionnetje. Sjouke ging nog wel tot de tegenaanval over maar helaas voor hem sloeg het niet door: 1-0
De interessantste partij werd gespeeld door Freddie en Bert. Freddie kreeg meer ruimte en drong met zijn witte dame diep door in de zwarte stelling. Door enkele zetten te snel te spelen verloor hij echter een pion waarna Bert de overhand kreeg. Uiteindelijk zat er toch niet meer dan remise voor hem in maar dit mag als een prestatie van formaat worden gezien.: ½-½
Dan de partij tussen Jan Mark en Jan vd Berg. Jan Mark gaf het loperpaar op maar kreeg met zijn paarden sterk spel. Later vervlakte de stelling weer totdat JM een pion veroverde en een batterij richtte op de zwarte koningsvleugel. Jan verdedigde taai maar stond uiteindelijk toch verloren. Door een misrekening van JM werd het echter nog remise en heeft Jan nu 1,5 punt uit twee wedstrijden!
Uw correspondent kijkt niet blij terug op zijn spel tegen Joost. Met zwart verdedigde ik mij met de Leeuw. Joost kreeg echter een veel actievere stelling en met een prachtig, mogelijk niet geheel correct paardoffer op g7 besliste hij de partij in zijn voordeel: 1-0 Free

Middelstum extern. 15/9

Het definitieve programma wijkt nogal af van het eerder gepubliceerde concept. Middelstum opent het seizoen met een uitwedstrijd tegen DAC op maandag 3 oktober. Voor het tweede team is het programma nog niet vrijgegeven.

De interne competitie. 13/9

De eerste competitieronde in het nieuwe seizoen in ons nieuwe onderkomen!
Slechts vier partijen omdat Joop op vakantie is en omdat Ben niet op kwam dagen.
Free - Jan Bol (0-1):
De kortstdurende partij. Er kwam een scherpe openingsvariant op het bord, waarin Free op jacht ging naar materiaalwinst, al kon hij naar eigen zeggen ook al niet meer terug. Hij won ook een kwaliteit, maar zijn dame kwam terecht op h8 en werd ingesloten. Hij kon nog wel een toren meenemen maar met dame plus stuk tegen twee torens had Jan geen moeite om te winnen.
Jan vd B. - Joost (1-0):
Al kort na de opening snoepte Jan een pionnetje mee op b7. Hoewel dat meestal wordt afgeraden, ook al is het goed, pakte het nu gunstig uit voor Jan. Hij speelde aktief en toen Joost de belangrijke pion op h5 wegblunderde kreeg Jan een fraaie koningsaanval. Joost offert nog een stuk (wanhoop?), maar komt er niet meer echt aan te pas. Als hij ook nog een toren verliest is het pleit beslecht.
Frits - Bert (1-0):
Bert had zich voorbereid op zijn partij en hij kreeg ook de bekende opzet van Frits op het bord. Er volgden strategische manoeuvres waarin Frits veel meer ruimte en mogelijkheden had. Bert verloor zijn geduld omdat hij bijna onder de voet werd gelopen en offerde een stuk voor twee pionnen. Er restte Frits een technische klus om de partij winnend af te sluiten en dat deed hij bekwaam.
Jan Mark - Freddie (0-1):
Freddie offert in de opening een pion en hij krijgt er wel compensatie voor terug. Vooral de voorsprong in ontwikkeling springt in het oog, zeker als Jan Mark ook zijn rokade verspeelt. Toch lijkt de aktieve en aanvallende stelling niet eenvoudig door te zetten voor Freddie, zeker niet als Jan Mark hem dameruil afdwingt. Toch wijst Freddie remise af omdat zijn stelling inderdaad aktiever oogt en hij ook het loperpaar heeft. Toch lijkt Jan Mark zich te ontworstelen en had m.i. remise binnen bereik. Onder druk van de klok gaat het toch mis en verspeelt hij een aantal pionnen. Harry

De interne competitie. 5/9

Helaas zag Sjouke de V zich genoodzaakt om dit seizoen de interne competitie aan zich voorbij te laten gaan. Degenen met een lotnummer hoger dan Sjouke zijn een plaatsje opgeschoven. Bekijk hier de nieuwe indeling.

Het Suyderooghtournooi 3/9

Het Suyderooghtournooi De opening van het nieuwe seizoen had niet onder betere omstandigheden plaats kunnen vinden dan op deze 3de september in Suyderoogh.
Een nogal verregende zomer werd eindelijk weer eens onderbroken door een heerlijke ouwerwetse zomerdag.
Gastheer Jan en zijn vrouw Elly hebben in de voorbereiding van en gedurende het tournooi tot in detail alles uit de kast gehaald om het de bezoekers naar de zin te maken en ik heb me even afgevraagd of er toch geen overtreffende trap van perfectie bestaat! Het was dan ook genieten voor de leden van sc. Middelstum die in deze schitterende ambiance bijeen waren gekomen om met elkaar de strijd om het officiële snelschaakkampioenschap aan te gaan.
Joop -altijd goed voor een hilarisch moment, kon zijn enthousiasme niet bedwingen waardoor hij voor een partij wat al te driest plaatsnam aan de picknicktafel. Deze bleek niet bestand tegen zoveel enthousiasme als gevolg waarvan Joop op de grond stuiterde. Die sabotage aan de picknicktafel zou verderop in het tournooi nog een vervolg krijgen. Met nog een ronde of drie te gaan waren de Wuppies en ik de meest serieuze gegadigden voor de hoofdprijs. Het was mijn beurt om plaats te nemen aan de picknicktafel waarvan de afgebroken bank intussen was vervangen door stoelen. Niemand realiseerde zich dat hierdoor de stabiliteit van de tafel ernstig te wensen overliet. Jan Mark ging tegenover mij op de nog deugdelijke bank zitten. Hij kwam terecht in een finaal verloren stelling maar won de partij toen ik een onschuldig schaakje overzag waardoor hij mijn koning kon slaan. De subtiliteit van een bulldozer zeg maar. Uit puur afgrijzen bracht ik mijn handen naar mijn hoofd en wierp JM de zijne -haast kinderlijk triomfantelijk, in de lucht. En toen gebeurde het....!: de picknicktafel kantelde met alles wat er op stond en JM belandde ruggelings in het struikgewas. Dát zal `em leren zo te schwindelen! De onschuldige Jan v/d Berg was trouwens hetzelfde lot beschoren wat ik -sorry Jan, maar als collateral damage beschouw.
Gerry die er al vaak dichtbij is geweest won het tournooi dan eindelijk eens. Hij scoorde 8½ uit 10, ik kwam tot 8 en Harry en de sterk spelende schipper Free deelden de 3de plaats met 7 p. Bert sloot de rij met 1, maar die maakte hij wel afhandig van de clubkampioen hetgeen hem maar tot troost mag strekken.
6/9 UPDATE: Van de tournooidirecteur ontving ik de scoresheet waaruit blijkt dat ik de 3de prijwinnaars een halfje te veel heb toegedacht.
De prijzen waren weer zeer origineel en na de uitreiking togen we naar het parkrestaurant waar Joost (Keurentjes) zich gezellig bij ons aansloot. Hier wachtte ons een smakelijk diner als afsluiting van deze, zoals altijd bijzonder geslaagde editie van het Suyderooghtournooi.

Het Suyderooghtournooi. 1/9

Zaterdag is het weer zover, om 12.30 uur klinkt de gong voor de zevende editie van Middelstum`s enige echte snelschaaktournooi. Inzet van het tournooi is de Loeksbokaal die nu nog in handen is van de algemene clubkampioen. Natuurlijk biedt het tournooi ook een ideale gelegenheid om het gereviseerde openingsrepertoire uit te testen en bovendien belooft het weer ook mee te werken!

De interne competitie. 1/9

De indeling van de interne competitie is onder voorbehoud gepubliceerd. Het voorbehoud geldt o.a. voor de aanmelding van bijvoorbeeld een nieuw lid. Er is nog immer plaats voor enthousiaste schakers waarmee afspraken zijn te maken!
De competitieopzet voorziet niet langer in de TPR als criterium voor de indeling van de finalegroepen aangezien dit onvoldoende onderscheidend is. Ook het onderling resultaat geldt niet langer als criterium omdat dit wezenlijk onrechtvaardig kan uitpakken. Het aantal Sonneborn-Berger punten gevolgd door W-We gelden nu als criteria voor de indeling van de finalegroepen én om de kampioen aan te wijzen bij een gelijke score. Deze begrippen worden op deze pagina verduidelijkt.

De Middelstummer teams in de NOSBO-competitie. 1/8

De voorlopige indeling voor het komend seizoen tref je hier aan.

De KNSB ratinglijst van 1 augustus 2011 1/8

koning
Op deze lijst zijn ook de resultaten van de interne competitie van Sc.Middelstum van afgelopen seizoen verwerkt. In het vergelijk hieronder boekt Middelstum over de hele linie duidelijk progressie en ziet Gerry dat hij niet voor niks topscorer is geworden.
De verrekende partijen zijn hier te bekijken


 P Naam        1 augustus 2010  1 augustus 2011   saldo 
 1 Harry Wubs          1885        1896    11  
 2 Freddie Steggink       1763        1802    39
 3 Frits Brandsma        1744        1786    42
 4 Jan Bol            1718        1726     8
 5 Jan Mark Hof         1681        1675    -6
 6 Gerry Wubs          1571        1652    81
 7 Bert Koster          1572        1594    22
 8 Ben Sloot           ----        1501 
 9 Joop Naaijer         1478        1496    18   
 10 Free Bekker         1403        1457    54
 11 Sjouke Gerbens        1489        1449    -40
 12 Sjouke de Vries        1447        1354    -93
 13 Jan v/d Berg         1313        1289    -24
 14 Joost van Melle        1230        1274    44
footer