Seizoen 2008 - 2009

<

Het Suyderoogh toournooi 25/5

De uitnodiging voor dit tournooi is ook hier nog even in te zien.

De jaarvergadering 21/5

Vergadering De jaarlijkse vergadering van sc.Middelstum kende dit seizoen een bijna perfecte opkomst omdat slechts één lid deze altoos gezellige bijeenkomst aan zich voorbij heeft moeten laten gaan.
De traditie eerbiedigend wordt dit jaarlijks overleg gevoerd tijdens het nuttigen van een copieuze maaltijd in het het thuishonk van de SC.
Ook dit jaar kenmerkte deze vergadering zich minder door hamerslagen dan door het klinken van glazen, maar op zijn tijd stond dat algemene aandacht voor een serieus onderwerp natuurlijk niet in de weg. De essentie blijft belangrijker dan het theater en ook onze nieuwe leden voelen zich in deze eigenzinnige cultuur aangenaam snel thuis en niet zelden nemen zij het voortouw.
In de praktijk duurt de jaarvergadering -zoals het woord in zekere zin al doet vermoeden-, een jaar, maar het is veelbetekenend dat niemand graag verstek geeft op de dag dat deze als zodanig op de agenda staat! Al kostte dat deze keer wel een lief centje!
Om dit verslag postief af te kunnen sluiten begin ik met het slechte nieuws en dat is de kennisgeving van Sjouke de Vries om het komend seizoen niet deel te nemen aan de interne competitie. Deze beslissing is ingegeven door een druk bezet leven en wordt alom betreurd, maar wat het zwaarst weegt moet nu eenmaal het zwaarst wegen. Hij komt overigens, voordat onze meelezende komende tegenstanders zich opgelucht in de handen wrijven, wél opdraven voor externe wedstrijden.
Wij hopen dat Gerry het komend seizoen opnieuw actief wordt voor Middelstum. Het zou al mooi zijn als ook hij er voor kiest om alleen extern te spelen.
Computerfreak Jan v/d Berg verblijdde de redactie met diens toezegging om de helft van de verslagen over de interne competitie voor zijn rekening te nemen. Kijk Joop: zó kan het ook!
Welwillend namen we een vermaning van Ti tot ons en het komend seizoen zal Harry`s "Jongens er wordt nog geschaakt!", dan ook wel uitgroeien tot een gevleugelde uitdrukking.
Op de voorstellen  t.a.v. de interne en externe competities komen we tegen het eind van de zomer terug. Wij Middelstummers zijn een bedachtzaam volkje en we houden ervan om -liggend in ons hangmatje-, iets te overdenken te hebben. Zaterdag 29 augustus vindt het Suyderoogh tournooi plaats en dat is een prima moment om spijkers met koppen te slaan. Mooi dat Elly en Jan ons voor de vijfde keer alweer, die gelegenheid bieden.
Deze website maakt de komende maanden een pas op de plaats en de redactie dankt de lezers voor de belangstelling en ziet u rond begin augustus graag weer terug.

De laatste competitiewedstrijd van Middelstum 1 15/5

finishdoek We spelen een gemeenschappelijke laatste ronde in Haren en onze tegenstander is Haren 4. Er staan geen spannende confrontaties op het programma omdat alle prijzen al zijn vergeven zeg maar. Het belooft dus een leuke, ontspannende schaakavond te worden.
De start is trouwens behoorlijk vals vanwege een onverkwikkelijk incident. Fred wordt, geheel ten onrechte, woedend benaderd door de competitieleider, omdat deze meent dat Fred een beledigende mail aan hem heeft gestuurd. Het dreigt even uit de hand te lopen zelfs, maar uiteindelijk wordt, voor het moment in ieder geval, de vrede getekend en kunnen we gaan schaken! Vol adrenaline gaan we van start en op een aantal borden is dat al snel te merken. De stellingen ogen goed en bij de meesten van ons ook in ons voordeel.
Ik kreeg op bord één een prachtige stelling, waarbij ik zelfs kon kiezen uit een aantal (winnende?) voortzettingen. Opeens hoefde ik niet meer te kiezen, omdat mijn tegenstander (toch met een rating van 1800) plotseling een stuk wegblundert en opgeeft.
Even later maakt Joop remise op bord 8 tegen Ron Woudsma. In hun partij werd het evenwicht nooit echt verbroken. Omdat beiden een rustige en solide speelstijl hebben en bovendien remise ook als een goed resultaat beschouwen, was deze uitslag wel enigszins te verwachten.
Ondanks het zeer slechte weer hebben we toch een toeschouwer annex supporter op bezoek: Jan vd Berg! Op de fiets wel te verstaan.
Omdat ik na mijn vlotte partij natuurlijk gevraagd wordt dit verslag te schrijven, maak ik regelmatig eens een rondje langs de borden. Voorlopig ben ik optimistisch: Jan B, Frits en Jan Mark op de borden 2, 3 en 4 hebben goede stellingen. Ti heeft het lastig op bord 5, maar houdt stand. Fred en Bert op de borden 6 en 7 staan allebei materiaal voor en lijken te gaan winnen!
Bij een volgend rondje staat Jan B. slecht nadat zijn aanval na een afgedwongen dameruil is afgeslagen. Frits heeft materiaal geofferd voor een kansrijke aanval, maar ik zie dan niet meer goed of en hoe die doorslaggevend is. Jan Mark heeft opeens een winnende stelling met een ijzersterk loperpaar. Hij wint zelfs de dame en daarmee de partij. Ti staat nog steeds moeilijk en dat is zoals gewoonlijk goed te zien aan de kleur op haar wangen en de blik in haar ogen. Ik vraag nog aan haar vriend Ron (bord 8) of hij nou hoopt dat Ti wint of verliest, maar daar hoeft hij niet over na te denken; hij zegt onmiddellijk: verliest!
Fred heeft na kwaliteitwinst een tijdje planloos gespeeld en gunt zijn tegenstander een vorstelijk paard op c4 geloof ik. Misschien baalde hij zo van zijn eigen stelling dat hij pardoes de partij wegblundert.
Bert staat een vol stuk voor en hij gaat dit natuurlijk rustig uitspelen. Dan heeft Jan B. opeens verloren, omdat hij in een hopeloos eindspel terecht is gekomen, met een ingesloten loper. Bert wint volgens verwachting en dan wordt het opeens toch weer spannend. De stand is nu drie en half tegen twee en half voor ons.
Ti en Frits spelen nog en Ti staat duidelijk op verlies. Frits weet dus wat hem te doen staat! Als Ti inderaad verliest staat Frits weliswaar een stuk achter, maar hij heeft ook nog steeds een dreigende aanval. Plotseling blijken alle dreigingen te machtig voor zijn tegenstander, want hij geeft opeens op in inderdaad een totaal verloren stelling. We hebben gewonnen! In een uitwedstrijd alweer! (Harry)

Wederom mijn dank voor je verslag Harry, waar ik graag aan toe wil voegen dat Jan Mark in zijn tweede seizoen voor Middelstum opnieuw topscorer (5½ uit 9, TPR 1761) is geworden. Hulde! De oogst van Harry aan het eerste bord (5 uit 9, TPR 1929), mag ook zeker niet onopgemerkt blijven. De zeer bezienswaardige partijen die Frits en JM afleverden, staan beide en voorzien van een uitvoerige analyse, online.

Het snelschaakkampioenschap 12/5

Traditioneel werd bij sc.Middelstum het seizoen afgesloten met een feestelijk etentje, de jaarvergadering en aansluitend het kampioenschap snelschaken, maar gezien het toenemende aantal deelnemers werd ditmaal voor het snelschaken een aparte avond ingeruimd. Zodoende hoefde er niet getornd te worden aan de formule waarbij iedereen elkaar tegenkomt.
Met 14 deelnemers draaide dat uit op 13 ronden met een bedenktijd van 7 min p.p.p.p. en dat paste goed.
Met dank aan Sjouke G die Jan Bol zojuist op een nul getrakteerd had, nam ik met nog één ronde te gaan, de leiding van Jan over. In de laatste ronde wachtte me niemand minder dan Harry, maar in deze minder serieus te nemen discipline bleek diens vesting zowaar eens niet onneembaar. Jan moest zich derhalve met de tweede plaats tevreden stellen.

Aanstaande vrijdag speelt Middelstum de laatste externe wedstrijd van dit seizoen. Sportief gezien is de kwalificatie "goede middenmoter" het hoogst haalbare. Ook voor Haren 4 staat er niet meer dan enig prestige op het spel. Hoewel slechts 5 matchpunten rijk, zijn zij gevrijwaard van degradatie-zorgen aangezien de enige degradatieplaats al (aan Eelde/Paterswolde) vergeven is. De laatste ronde wordt gezamenlijk gespeeld. Plaats van handeling: Guyotschool, Rijksstraatweg 63 A Haren.

Frits vs Ti, 8/5

Diagram Ik wil graag even terug komen op de partij van Frits en Ti uit de laatste ronde van de interne competitie. Zie diagram.
Ti aan zet speelde hier Pxf2 en bood remise aan die aangenomen werd.
In mijn verslag stelde ik dat ze daarmee een winnende voortzetting overzag waarbij ik dacht aan Df8.
Echter een korte correspondentie met beide spelers leerde mij dat wit in dat geval Txe4! kan antwoorden, waarna de verbonden witte pionnen inderdaad nog bijzonder lastig kunnen worden.
Dermate lastig in elk geval dat Df8 beslist niet zomaar garantie voor de winst geeft. Waarvan akte.
De partij staat overigens voorzien van commentaar van Ti online.

Het slot van de interne competitie. 5/5

Op de laatste speeldag van de interne competitie blunderde Allert groot materiaal weg tegen Harry die daarmee op 15 overwinningen kwam. Harry bleef dus keurig ongeslagen en moest slechts tweemaal in remise berusten. Beide keren was het Jan Mark die weigerde te buigen.
Het verlies van Allert betekende voor Ti en de reeds uitgespeelde JM dat een van hen op de tweede plaats zou eindigen. Deze eer viel uiteindelijk aan Ti te beurt, maar daar heeft het lange tijd niet naar uitgezien. De materiaalverhouding was duidelijk in het voordeel van Frits. Een toren en liefst 4 pionnen moeten normaal gesproken geacht worden om 2 paarden te kunnen temmen. Maar ziedaar: het zakelijk evenwicht in deze partij werd hersteld omdat de dame van Frits niet erg coöperatief bleek. De laatste zet in deze competitie was van Ti en die liet ze vergezeld gaan van een remise-aanbod welke dus aangenomen werd. Ze overzag daarmee een winnende voortzetting, maar het halve punt was nét voldoende om JM op de ranglijst -met slechts 8 TPR- puntjes-, voorbij te steken. Op rating zou haar een achste plaats toegedacht zijn en met deze tweede plaats is Ti natuurlijk de revelatie van dit seizoen. Ga zo door, meisje!
In de B-groep nam Jan Bol op overtuigende wijze revanche voor zijn eerder geleden nederlaag tegen Bert.
Sjouke de V kwam ditmaal niet heel serieus in het stuk voor. Hij kon mijn koningsaanval weliswaar nog afslaan, maar dat ging wel ten koste van 2 pionnen en zij maakten het verschil alsnog.
Jan v/d Berg verloor van Sjouke G. Hier had ik de remise al geteld tot Jan plotseling een pion ging verdedigen waar het geven van eeuwig schaak remise leek te garanderen. In de verwarring die hij daarmee over zichzelf afriep, overzag hij een eenvoudige matdreiging van Sjouke.
Joost bewaart het beste voor het leste, nu won hij van Sipke. De CL ziet zich evenwel genoodzaakt om de 2 door Sipke gespeelde partijen te schrappen omdat er geen zicht is dat hij zijn achterstallige partijen inhaalt.
De interne competitie heeft de volgende statistieken opgeleverd: aantal gespeelde partijen: 117, witte overwinningen: 47 (40,2%), zwarte overwinningen: 42 (35,9%) en 28 remises (23,9%).
De eindklassementen zijn op de volgende pagina in te zien. 12 mei wordt er weer gevluggerd in Middelstum. De winnaar mag naast de eeuwige roem de Ome Loeks-wisselbokaal een jaar lang koesteren.

De ratinglijst van mei. 26/4

Een test van de ratingviewer is dit weekend al te vinden via deze link Gemiddeld gesproken doet Middelstum goede zaken want 9 Middelstummers boeken winst (Ti het meest) en slechts 3 clubgenoten leveren iets in.

De topscorers van Middelstum 2. 23/4

Joost en Jan v/d Berg zijn dit seizoen het meest productief gebleken. Zij haalden het volle pond met 3 uit 3. Bravissimo! Het levert hen een aardige TPR op. Jan ziet zijn naam voor de tweede keer in 3 seizoenen op de topscorerslijst verschijnen. Zie ook de archiefpagina.

Middelstum verliest ook de laatste thuiswedstrijd. Het tweede deelt de punten. 21/4

De ValkEr rust dit seizoen geen zegen op het optreden van Middelstum in thuiswedstrijden. Allemaal gingen ze verloren, dit keer ging HSP er vandoor met liefst 6½ tegen 1½. Weliswaar maken we het onze gasten graag naar hun zin, maar overdrijven is een vak die in deze maar liever niet beoefend wordt. Met 8½ bordpunten uit 4 thuiswedstrijden lijkt het ooit gevreesde Valkennest onderhand wel een lekker hapje voor een passerende kat; puntje voor de jaarvergadering waarvan de datum overigens binnenkort bekend zal worden gemaakt. Gelukkig is het niet alleen maar malheur, want in schril contrast staan de prestaties in uitwedstrijden, die werden tot dusver alle gewonnen.
Over de wedstrijd zelf kan ik niet anders dan oppervlakkig zijn, want mijn eigen partij eiste teveel aandacht om daarvan een gedegen indruk te krijgen.
Voor Middelstum wist Harry als enige te winnen, zijn tegenstander (Vincent Geraerts rating1982) leek met Albin`s tegengambiet snel zaken te doen, maar de schijn bedroog me gelukkig. Een mooie scalp voor Harry, die desgevraagd bereid bleek om aansluitend de jaarvergadering een kloksimultaan te geven.
Een primeur voor Middelstum!
Het halfje waarop ik aanspraak kon maken, bepaalde het deel voor Middelstum op 1½ punt. Ik speelde compromisloos, maar de partij eindigde desondanks in remise, overigens niet na een ietsiepietsie verloren te hebben gestaan zo oordeelt herr Fritz. Tegenstander Sander Sprik typeerde de partij als koffiehuisschaak en dat was het.
De 5 overige partijen gingen dus verloren waarbij in vrijwel alle gevallen een teamgenoot een steekje liet vallen in het gevorderde middenspel. In de daaraan voorafgaande fase leek niets te duiden in de richting van deze grote uitslag. De springpeerden uit Hoogezand zijn intussen kampioen geworden want Veendam snoepte D.A.C een punt af. Gefeliciteerd en dat het een mooi concours in de promotieklasse mag worden!
Middelstum krijgt nog een serieuze kans om het seizoen positief af te sluiten want 15 mei wacht ons wederom een uitwedstrijd. Tegen Haren 4 mag Middelstum dan proberen om de trend van dit seizoen gestand te doen.

Hieronder doet Jan van den Berg verslag van de wedstrijd tussen Middelstum 2 en Bedum 2:

Geachte beeldstaarders,
In een bomvolle zaal - ook het eerste team had een thuiswedstrijd -, moesten wij aantreden tegen Bedum 2.
Er moest wel gewonnen worden wilden wij nog kans op promotie houden. Dat lukte helaas niet, het werd 2 - 2. Zitten we met zoveel talent in de gelederen volgend jaar weer in de derde klasse. Het woord "stuitend" is hier op zijn plaats! Maar terug naar de wedstrijd: op bord 1 kwam Ti met zwart goed uit de opening, wat later stond ze een pionnetje achter en dat voordeeltje werd door haar opponent keurig uitgebouwd.
Bert met wit aan bord 2 zette zijn partij degelijk op en had na verloop van tijd 3 a 4 pionnen méér. Zijn tegenstander speelde ten onrechte nog vrij lang door, maar gaf tenslotte op.
Op bord 3 kwam Fré goed uit de opening (dacht ik), maar blunderde en verloor een toren en de partij. Hij leed er niet onder!
Janneman zelve toog opgewekt ten strijde tegen oom Berend, deed wat zetten die een offerend, zij het dubieus karakter hadden, maar bereikte toch een winnende stelling, gaf mat en kreeg een enigszins klamme hand te drukken.
Hoogachtend, Jan

De stand van zaken in de interne. 14/4

Onze kersverse clubkampioen wist zijn pas verworven titel extra luister bij te zetten door Ti ook in de tweede partij kansloos te laten. Zo blijft de strijd om het vice kampioenschap spannend!
Jan Mark is uitgespeeld en staat door de remise tegen Allert voorlopig tweede met met 10½ uit 17. In de laatste ronde speelt Ti (10 uit 16) tegen Frits (9½ uit 16) Als zij hem op remise weet te houden is ze voor de tweede plaats afhankelijk van de uitslag tussen Allert en Harry. Frits is uitgeschakeld voor de tweede plaats op grond van zijn onderlinge resultaten tegen JM.
In de B-groep verloor Sjouke de V opnieuw door een penning, dat leverde Bert een paard en de partij op. Joop raakte een pion kwijt en moest tengevolge van dezelfde combinatie even later zijn pionnenstructuur verzwakken. Toen zijn loper ook nog ingesloten dreigde te raken was de eerste beslissing van de avond daar. De zaken met betrekking tot de eindklassering zijn in deze groep wel goeddeels gedaan.
De situatie in de C-groep is -gezien de uitgestelde partijen, minder overzichtelijk. Joost speelde een zeer onderhoudende partij tegen Sjouke G en kreeg ditmaal wél loon naar werken. Hij (schijn)offerde zich naar een fraai mat en dat overviel Sjouke geheel. Naar mijn mening was Joost echter iets te stellig in zijn bewering dat Sjouke gedurende die slotcombinatie geheel verloren stond. Naar mijn mening zou Te1-e2 op de voorlaatste zet aan Sjouke op zijn minst rommelkansen hebben gegeven. Hoe dan ook deze partij is zeker publicatie waard. Kom er maar in, Joost! Fré wist zich uiteindelijk te ontdoen van Jan v/d B, maar van een leien dakje ging dat niet. Commentaar van Fré: Het was weer een memorabele partij. Jan had lange tijd het beste van het spel maar drukte niet door. Deze partij staat online. De stand is bijgewerkt, zie de volgende pagina.
Jan Bol verloor zijn vooruitgespeelde partij uit de wedstrijd tegen HSP van Bernard Bontjer. Via de de open G-lijn werd de zwarte koning onder vuur genomen en deze bezweek uiteindelijk. 21 april wordt deze wedstrijd in de Valk gespeeld. Het wordt dan weer gezellig druk, want het tweede ontvangt tegelijkertijd Bedum 2.

De indeling in de B-groep is gewijzigd. 9/4

Op verzoek van HSP speelt Jan Bol zijn partij uit de wedstrijd tegen de Hoogezandsters reeds op 14 april.

Harry Wubs is kampioen van Middelstum! 7/4

Harry Wubs En er is geen discussie mogelijk over de vraag of de titel bij de juiste man is terecht gekomen. Ook via deze weg: van harte gefeliciteerd! Om zijn naam opnieuw in de beker te mogen laten graveren mocht Harry deze speelronde aan Ti een half punt toegeven, maar hij deed met afstand beter. In zijn partij tegen Frits won hij met wit de slag om het centrum en hij benutte dit voordeel een kampioen waardig en zeker niet tegen de eerste de beste. Daarmee liet hij het dus niet aankomen op de uitslag van de partij tussen Ti en Jan Mark.
Hierin smaakte Jan Mark het zoet van de revanche. Ti raakte in een beginnend eindspel door een bedrieglijk logische torenzet het zicht op een zekere remise kwijt. Wat kan schaken toch wreed zijn.
Dat bleek ook al in de B-groep. Hierin nam Jan Bol haast zuigend een pion van Joop onder vuur die het fundament van diens verdediging vormde. Degene die bedacht heeft dat een schaakpartij ook opgegeven mag worden verdient een oorkonde wegens menslievendheid. Er zijn sporten die hier iets van kunnen leren!
Zelf wist ik mij te revancheren voor een partij die voor een gedisciplineerde geest aanleiding tot zelfkastijding zou zijn geweest. Dit keer werd het een alleszins onderhoudende partij.
Joost bracht Fré tot aan het randje van de afgrond, maar kwam niet tot het beslissende duwtje. Via de lange rochade ontsnapte de zwarte koning aan het gevaar en zag van veilige afstand toe hoe zijn leger een beslissende tegenaanval uitvoerde.
Sipke raakte in zijn partij tegen Sjouke G snel een pion kwijt en laatstgenoemde kon de partij daarna zonder al te veel omwegen uitspelen.
De stand is bijgewerkt en ook de indeling voor 14 april is al bekend. Zie hiervoor de volgende pagina.

De stand van zaken in de interne. 31/3

In de A-groep kwam Allert van een kouwe kermis thuis. Hij meende door een toren aan te bieden twee lopers buit te maken, maar toen de combinatie eenmaal was ingezet, onderbrak hij deze halverwege toen hij zich realiseerde dat hij zich een linke counter-attack op de hals haalde. Zodoende kwam Ti een kwaliteit voor te staan. Ze ging niet zitten op die kwaliteit, maar gaf deze -met een fijn gevoel voor timing, terug in ruil voor beslissend positioneel voordeel.
Tot veler -zoniet ieders verrassing-, bezet ze in deze fase van de competitie de ongedeelde 2e plaats. De andere partij in de A-groep eindigde onbeslist, een langdurig initiatief van Frits ten spijt.
Jan Bol kan zich maar moeilijk vereenzelvigen met de B-status en werkt aan een idee voor een geheel nieuwe competitieopzet. De redactie telt de dagen tot de jaarvergadering reeds af!!
Mede doordat een penning onze penningmeester fataal werd, nestelt hij zich overigens aan kop in de B-groep. In deze groep deelden Joop en Bert het punt en daar zag het de hele partij ook al naar uit.
Er zat meer spel in de partij tussen Fré en Sjouke G. Sjouke ging schoorvoetend akkoord met remise, maar het aanbod leek me niet ondermaats. Deze partij staat met commentaar van Fré online.
De stand is bijgewerkt en ook de indeling voor 7 april is al bekend. Zie hiervoor de volgende pagina.

De indeling van de tweede finaleronde is bekend. 28/3

Zie hiervoor de volgende pagina.

Middelstum rolt Veendam op.  24/3

weegschaal Veelzeggend is dat na deze monsterscore niet eens gesteld kan worden dat alles heeft meegezeten, want met een beetje mazzel was de perfecte score tot stand gekomen.
Voordat ik er erg in had stond Allert een paard voor en zoals te doen gebruikelijk was hij als eerste klaar. Het slot van deze partij kende een haast sadistisch motief: Hij bood zijn tegenstander de gelegenheid om te te promoveren maar wel met de dreiging dat hij het gepromoveerde stuk met 2 schaakjes op kon halen.
Ti won ook haar tweede invalbeurt in het eerste team. Ze ging niet in op de uitnodiging van haar tegenstander om er een Franse partij van te maken en dat bleek een goede keuze. Het improviseren ging haar duidelijk beter af dan haar tegenstander en aldus kon ze lekker vlot afstand nemen van de sofpartij die ze een dag eerder voor het tweede speelde. Deze strakke partij staat voorzien van commentaar van Ti online.
Zelf tilde ik de stand naar 0 - 3. Ik dacht een goede partij te hebben gespeeld, maar een analyse leerde me dat ik de partij al eerder had kunnen -en gezien de eenvoud, ook had móeten beslissen.
Deze stand bleef lang op het scorebord staan totdat er opnieuw 3 partijen vlot na elkaar van de band rolden en ook deze gingen naar Middelstum.
De tegenstander van Joop verkoos een snel einde boven een lang lijden en bracht een ijdel torenoffer. Hierna kostte het nog slechts 2 zetten voordat alle twijfel over de uitslag van deze partij was weggenomen.
Jan B hield zijn tegenstander van meet af in de tang. Deze verdedigde zich taai en vaak met verrassende zetten, maar zijn koning kwam wel steeds meer op de tocht te staan waardoor een technische klus ontstond die Jan gestroomlijnd wist te klaren.
Frits kwam tegen Mooijman terecht in een voordelig eindspel van L + P vs T. Mijn verwachting getrouw bouwde hij dat voordeel met vaste hand uit. De partij werd beslist met een "plofmat" die zijn tegenstander volledig moet hebben verrast. Deze partij staat online en is zeer de moeite waard!
0 - 6 en in de 2 resterende partijen stond Harry goed en JM gewonnen, met een beetje mazzel zat de maximale score erin! Gelukkig voor de Veendammers bleef hen dat echter bespaard.
Het voordeeltje van Harry bleek onvoldoende voor de winst maar een puntendeling tegen Peter Riksten is natuurlijk op zich ook een prima resultaat. JM vergooide de winst zodat we bleven steken op 1 - 7. Maar natuurlijk verschaft ook deze uitslag ons alle reden tot tevredenheid, temeer wanneer we het ratinggemiddelde met elkaar vergelijken: Veendam 1755 en Middelstum 1698.

Duur verlies Middelstum 2 23/3

Het leek zo mooi, een minimaal resultaat boeken en het volgende seizoen in de 2e klasse spelen. Edoch het liep anders. Sjouke de V. zag iets over het hoofd en kon eigenlijk meteen inpakken.
Ti, Bert en Sjouke G kwamen uitstekend uit de opening. Sjouke G had even tijd nodig om het openen met g4 te verwerken. Zonder zijn 2 lopers en paard te gebruiken, mooi gepositioneerd aan de rand van het bord, won hij toch op een gedegen wijze.
Bert ging vanaf het begin volop in de aanval en zijn stelling leek veelbelovend. Het sloeg echter niet door, er bleef een potremisestelling over.
Ti stond tot halverwege de partij aanzienlijk beter. Op enig moment trok zij haar stukken terug , zij moest hierdoor het initiatief aan haar tegenstander laten en werd langzaam opgerold. Eindresultaat 2 ½ - 1 ½ verlies.
Wij hebben een eventuele promotie niet meer in eigen hand en zijn afhankelijk van andere uitslagen nu en in de laatste ronde. Jammer, jammer (Joop)

Uit de interne: 20/3

De partij tussen Jan Mark en Harry staat online met een analyse van JM.

D.A.C. 2 - Middelstum 2 19/3

Deze voorlaatste wedstrijd staat maandag 23 maart op het programma. Een gelijkspelletje ziet eruit als een veelbelovend resultaat, wat ik u brom. Dit cruciale treffen vindt plaats in Sporthal De Ringen, Prins Bernhardlaan 1 Delfzijl, 0596-616453. De slotronde speelt Middelstum 2 in eigen huis tegen Bedum 2. 
Klasse 3B    Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7  8  Ra  TPR RaTg
1. Middelstum 2 8 16 x . 3½ 4 1½ 3½ .  3½ 1405 1615 1375
2. DAC 2    8 14 . x 2 . 3½ 3 2  3½ 1529 1595 1446
3. DAC 3    7 11 ½ 2 x 2½ . . 2½ 3½ 1469 1477 1441
4. Veendam 3  6 11 0 . 1½ x 3 . 3  3½ 1361 1459 1423
5. Grijpskerk 2 5 10 2½ ½ . 1 x 2 4  .  1414 1446 1446
6. Roden 3   2 7 ½ 1 . . 2 x 2  1½ 1411 1330 1440
7. Bedum 2   2 6½ . 2 1½ 1 0 2 x  .  1438 1312 1445
8. Ten Boer 2  2 4½ ½ ½ ½ ½ . 2½ .  x  1428 1218 1438

De stand van zaken in de interne. 17/3

Jan Bol won zo snel dat de gong nog nadreunde toen ik me al genoodzaakt zag om op te geven. De lezer begrijpt dat hier sprake was van een bedrijfsongevalletje dat reeds zorgvuldig onder het kleed geveegd is met de bedoeling dat het tot vergetelheid gedoemd blijft.
Genoeg hierover dus; terug naar het echte schaak zoals b.v. Sjouke de V dat een goed moment demonstreerde toen hij met een schijnoffer zijn toren aanbood waarmee hij een pion won. Sjouke acteerde na het uitvoeren van deze zet een zekere nonchalante bescheidenheid, maar dat ging hem minder goed af: een Oscar zal hij er niet mee verdienen. Gelet op zijn verbruikte tijd bood hij later remise aan wat Joop gretig accepteerde.
Ook aan het belendende bord waar de aanstaande clubkampioen het vuur na aan de schenen gelegd kreeg door Jan Mark werd tot remise besloten. Voor zover mijn waarneming strekt voor het eerst dat Harry dit seizoen eens niet het beste van het spel had.
Frits zal in zijn partij tegen Allert even de illusie hebben gehad om een paard voor te staan, maar hij kon het dier niet in veiligheid brengen. Het wisselgeld in de vorm van 2 pionnen zag hij echter niet terug en dat zou hem de partij gaan kosten.
Sjouke G wekte langdurig de schijn om opnieuw een prominent uit groep A op remise te houden. In de beslissende fase wist Ti echter aan te tonen hoe bedrieglijk schijn kan zijn.
Naast een pluspion genoot Jan v/d B van een langdurig initiatief in zijn partij tegen Joost. Bij elkaar ruim voldoende voor zijn tweede overwinning. De standen zijn op de volgende pagina te raadplegen.

24 Maart is er geen interne want dan zal Veendam proberen om de 100% score die Middelstum in uitwedstrijden heeft, aan flarden te spelen. Plaats van handeling: Wijkcentrum Dukdalf, de Reede 1 Veendam, 0598 - 620531

De laatste partijen uit de voorronde van de interne. 10/3

Frits verloor in slechts 21 zetten van Jan Mark. Hij overzag iets in het vroege middenspel en kwam vervolgens niet meer in de partij. Met deze overwinning verwerft Jan Mark zich een plaats in groep A. Het verlies van Frits heeft tot gevolg dat Harry zich al officieel kampioen mag noemen wanneer hij nog één punt scoort. De overige partijen resulteerden min of meer conform de verwachtingen. Het bijeen geknokte halfje dat Joop overhield aan zijn partij tegen Allert past daar eigenlijk ook wel bij.
Er resteert nog één partij uit de voorronde, maar deze kan de indeling van de groepen niet meer beïnvloeden. Er hoeft dus niet gewacht te worden tot deze partij is gespeeld voordat we kunnen beginnen met de partijen uit de groepen. Wel is het voor de duidelijkheid van belang dat deze partij zo snel mogelijk wordt ingehaald. Ze staat dan ook tegelijk met de partijen uit de eerste ronde van de groepen op het programma. Sipke wordt de vijfde man in groep C. Zie voor het wedstrijdschema en de indeling de volgende pagina.

Getergd Middelstum 2 herovert koppositie in 3B 3/3

Ti En de cijfers liegen niet: 3½ - ½. Hier het verslag van Ti:
Getergd is misschien een beetje te veel maar we wilden wel graag winnen om weer 1e in de poule te worden. Het zou een druk avondje worden met Middelstum 1 gelijktijdig extern en nog een inhaalronde voor de interne. Betekende 13 borden, overal werden ze van huis meegenomen, klokken van zolder gehaald. Klokslag 19.45 was alles gereed voor de strijd, echter niet nadat ik eerst nog wat foto's gemaakt had. Ik begin met mijn eigen partij omdat ik snel klaar was. Mijn tegenstander kende de opening niet en ging vrij snel vol in de aanval die ik makkelijk kon pareren. Het wachten was op mijn Aljechin paard, die rustte op a5. Via c4 en e3 besliste hij de wedstrijd:1-0.
Free zijn tegenstander offerde op f7, wat hem een loper en een paard kostte tegen een pion en toren. Free had dus een stuk meer waaronder het loperpaar en kon het centrum bezetten. Zijn tegenstander zijn stukken werkten niet goed samen terwijl die van Free oppermachtig waren, een soepele overwinning : 2-0 (3 uit 3 voor Free!) En diens partij staat online!
Sjouke kwam slecht uit de opening maar na de dameruil van zijn tegenstander stond hij ongeveer gelijk, misschien zelfs nog een iets beter.Hij bood omdat we met 2-0 voor stonden, tactisch remise aan welke gelijk werd aangenomen. De wedstrijd was gewonnen!! 2½-½ Als laatste was Joost bezig, die ook aan een uitzonderlijk goed extern jaar bezig is. Had tot nu toe alle wedstrijden gewonnen en de verwachtingen waren nu ook weer hoog gespannen; Hij speelde tegen een taaie rakker, die snel speelde en halverwege remise aanbood: Joost weigerde resoluut, speelde door en bood vervolgens zelf in een betere stelling (1 pion voor) remise aan, was toch bang voor mogelijkheden voor zijn tegenstander. Echter, ook dit remise aanbod werd afgeslagen waarop Joost er voor ging en uiteindelijk in een mooi eindspel won. Volgens Joost was dit de winst van vanavond: eindelijk een eindspel goed afgemaakt. 3½ -½.
DAC 2 speelde tegen Bedum gelijk waardoor we weer de 1e plaats bezetten met een vracht aan bordpunten. (Ti)

Het eerste team van Middelstum kwam er daarentegen niet aan te pas en verloor kansloos ook de derde thuiswedstrijd met 2 - 6 van D.A.C. Bert doet verslag van deze wedstrijd:

bert Op Dinsdag 3 maart mocht het eerste team aantreden tegen DAC. In een gevulde zaal, immers ook het tweede team speelde, begon het eerste aan zoals later bleek, de ongelijke strijd. Op bord 1 speelde Harry. Tijdens de ontwikkeling kon Harry een pion met zijn paard pakken. Dit had echter tot gevolg dat zijn paard geen kant meer op kon. De stelling die op het bord kwam te staan was voor Harry minder goed. Dat het dan toch nog remise werd is dan natuurlijk des te beter.
Op bord 2 speelde Allert. Ik heb er weinig van gezien, maar aan de geluiden die ik er later over hoorde kan ik afleiden dat Allert er goed voorstond! Helaas werd door hem over het hoofd gezien dat zijn dame stond aangevallen en hij uiteindelijk met een toren minder uit de strijd kwam! Hierna werd de partij al vrij snel opgegeven.
Op bord 3 werd tot in de late uurtjes doorgespeeld. Frits speelde een degelijke partij na een wat moeizame start. Toen hij echter een pion achter kwam te staan was het een ongelijke strijd geworden en moest ook hij opgeven.
Bord 4. Jan Bol was klaar met spelen voor ik er erg in had. Het was blijkbaar een partij die goed in evenwicht was want men kwam remise overeen!
Aan Bord 5 werd door Fred gestreden. De verwachtingen gingen wat heen en weer als ik het goed heb begrepen. Na de openingsfase stond Fred er minder goed voor. In het midden spel gloorde er weer hoop op remise, de stelling was in evenwicht. Nadat echter de laatste 2 torens werden afgeruild kon de tegenstander met een vrij- pion doorlopen. Zover heeft Fred het maar niet laten komen en gaf op.
Op bord 6 speel Jan Mark remise. Ook hier heb ik weinig van gezien maar ik begreep van Jan Mark dat ook dit een echte remise partij was.
Joop hield het op bord 7 lang vol. Als kijker vond ik dat deze partij alle kanten op kon gaan. De vooruitgeschoven pion en loper hielden de slagkracht van de tegenstander lang tegen. In het eindspel werd besloten tot remise, waar Joop volgens mij best tevreden over was.
Op bord 8 mocht ik acteren. Nadat ik redelijk uit de opening kwam stond er een stelling op het bord waar ik tevreden over was. Nadat echter mijn tegenstander mijn paard sloeg, die ik niet terug kon slaan op straffe van mat, zag ik nog maar een uitweg, mijn pion vooruit en mezelf schaak zetten. Omdat dit niet is toegestaan en een andere zet ook niet meer kon helpen moest ook ik er de brui aan geven.
Kortom, Middelstum 1 tegen DAC is 2-6 geworden. (Bert)

Beiden bedankt voor de verslagen; zij maken het leven van een geplaagd webmaster zoveel gemakkelijker en de website lezenswaardiger. De foto`s die Ti opstuurde zijn ook zeer welkom en verdienen daarnaast uit artistiek oogpunt een welgemeend compliment. Een kleine selectie uit de reeks is hier te bekijken. De complete fotoreportage is op het forum geplaatst.10 maart wacht ons de laatste ronde uit de voorronde van de interne waarin Sjouke G ontsnapte in zijn partij tegen Jan v/d B. Zie voor de indeling de volgende pagina.

De vijftiende ronde in de interne. 24/2

Joost kwam in zijn partij tegen Harry opmerkelijk goed uit de opening. Hij improviseerde een reeks van 12 uit de theorie bekende zetten bij elkaar, waar Harry kon putten uit zijn theoretische kennis. Met dit memorabele feit bleek het kruit van Joost ook wel ongeveer verschoten want het evenwicht raakte daarna in rap tempo onherstelbaar verstoord.
Joop pareerde een aanval van Bert en loodste het zwarte schip via een toreneindspel de veilige remisehaven in. Tijdens deze partij werden beide heren overigens getroffen door een gevalletje van schaakblindheid die hen het pionnendiploma zou hebben onthouden.
Het openingspel dat Fré zich permitteerde leidde achtereenvolgens tot het verlies van een pion, van het recht op rocheren en van zijn geloof in een goede afloop. Bij elkaar kostte hem dat dan ook snel de partij.
Frits kreeg het type spel dat hem goed past. Zijn pluspion bouwde hij met rustige manoeuvres uit tot 2 verbonden vrijpionnen en toen hij een paard plantte op de zevende rij hield Jan het terecht voor bekeken.
Van de doortastendheid van Ti waarvan ik in mijn vorig verslag gewag maakte, liet zij in haar partij tegen Allert weinig zien. Althans niet in de eindfase toen ze naliet om het loon van een sterk gespeelde partij te incasseren. Dit laat trouwens onverlet dat ze in goede vorm steekt en al vrij langdurig ongeslagen is gebleven.
Met 1 ronde te gaan maken verschillende deelnemers nog kans op de 5de plaats in Poule A. Er staat dus nog het een en ander op het spel, maar behalve dat: ieder wil natuurlijk zijn uitgangspositie zo veel mogelijk versterken.

Op 3 maart mogen we rekenen op een volle bak in de Valk. Het eerste speelt tegen D.A.C. dat de laatste ronde in eigen huis even verrassend als gevoelig verloor van Ten Boer. Middelstum 2 treft Roden 3 en wil de uitglijer tegen Grijpskerk graag naar de achtergrond dringen.

De indeling van de vijftiende ronde is bekend. 19/2

Zoals te doen gebruikelijk is deze op de volgende pagina te vinden.

De veertiende ronde in de interne. 10/2

Geen reguliere ronde deze keer want deze speelavond werd benut om 4 partijen in te halen. Daaronder bevond zich -alsof de tijd heeft stilgestaan, zelfs een heuse afgebroken partij.
Jan Mark speelde daarin met wit tegen Sjouke G en hield daar een benauwd halfje aan over. Sjouke heeft dit seizoen al het een en ander weggegeven en dat heeft hij nog niet helemaal uit zijn gedachten gebannen. Om die reden is het begrijpelijk dat hij zich ietwat gemakkelijk in een puntendeling schikt en al helemaal als we het ratingverschil in aanmerking nemen, maar het blijft zonde van de kans op meer, ook al zit daar een zeker risico aan vast.
Fré schoot doldriest uit de startblokken in zijn partij tegen Jan B, maar deze counterde eenvoudig. Hij peuzelde een paar pionnen op en besloot met mat en dat allemaal in een partij van nog geen 20 zetten.
Zelf hield ik het een paar zetten langer vol in mijn partij tegen Ti maar ik slaagde er niet in een bevredigend antwoord te formuleren op haar doortastende spel. Intussen staat ze met 8 uit 12 wel mooi op een ongedeelde 4de plaats en dat spot met zelfs de meest vrouwvriendelijke prognose.....!
De meeste aandacht ging uit naar de partij tussen Frits en Allert. Beide spelers bleken -zoals de ranglijst ook al suggereert, goed tegen elkaar opgewassen en het evenwicht raakte lange tijd dan ook niet verstoord. Deze partij mondde uit in een eindspel waarin beiden 2 torens hadden en Allert 4 pionnen, Frits had een pion minder, maar diens pionnen waren wel gevaarlijker. In deze fase liet Frits een pionnendoorbraak achterwege en de vraag is of hij daarmee de winst miste. Een korte analyse gaf hierop helaas geen eenduidig antwoord. Wellicht wil een der spelers hierover zijn licht laten schijnen?? De beslissing in deze partij viel door een herhaling van zetten. De strijd om het vice kampioenschap blijft geheel open.
Of er 17 februari intern gespeeld wordt is eveneens een vraag die vooralsnog onbeantwoord blijft. Het wachten is op de CL die naar verluidt vrijdag weer present is. De bijgewerkte stand is op de volgende pagina te vinden.

De dertiende ronde in de interne. 3/2

De zeer grote spanning van maandag 2 februari tijdens de wedstrijd van het 1e team (zie verslag Jan B.) werd bij de interne ronde op dinsdag gecontinueerd.
De partijen, Frits vs Bert, Fred vs Joop en Harry vs Sjouke de V. waren redelijk snel afgelopen, waarbij vooral in de eerstgenoemde 2 partijen stukken niet vrijwillig in de aanbieding werden gedaan.
Uiteindelijk wonnen Frits en Joop, Harry won door een imponerende aanval op Sjoukes koning.
Twee spannende tijdnoodpartijen, waarin Allert en Jan v/d B overeind bleven en de gekoesterde punten op hun conto konden bijschrijven.
De naakte koning van Fré moest het kopje laten hangen. Ti won redelijk gemakkelijk met twee torens en loper tegen een dame.  Het zal door de nieuwe vloer komen die een geheel nieuw aura in de speelzaal creëerde en een aangename avond opleverde. Dat belooft wat voor de nabije toekomst. (Joop)

De partijen van Fré tegen Ti (met commentaar van Fré) en Allert tegen Jan Mark staan online.
10 februari staan er inhaalpartijen op het programma.

Middelstum 1 worstelt en komt boven! 3½ - 4½. 2/2

ons dorpshuis te Paterswolde Op de plek waar ooit de Professor Bladergroenschool kinderen met leerproblemen of een verstandelijke beperking de mogelijkheid bood boven hun eigen niveau uit te stijgen, ging het 1e team van Middelstum op maandagavond 2 februari de strijd aan met Eelde Paterswolde.
De geest van de grand old lady van de orthopedagogiek leek de schakers van Middelstum in haar greep te hebben, want als volleerde kneusjes lieten zij de gastheren in no-time uitlopen naar 3-0. Jan B. gaf op de 14e zet een zwarte pion weg en kon op de 26e zet opgeven (1 - 0); voor straf moest hij óf in de hoek van het oude klaslokaal 100x schrijven: "ik zal niet slimmer denken te zijn dan mijn tegenstander", óf hij mocht het wedstrijdverslag schrijven. Hij koos voor de laatste optie.
Inmiddels bleek Joop N. naar eigen zeggen "door een tragische zetverwisseling" op een open g- en h-lijn mat worden gezet (2 - 0) en Sjouke G. kon geen kant op met zijn loper op c8 en toren op b8 en moest op de 28e zet opgeven (3 - 0). Edoch, lag het aan de vriendin van Frits (onze eerste supporter sinds jaren) of aan de pedagogische adviezen van prof. Bladergroen die metafysisch doorsijpelden, want ziedaar: de grote ommekeer kwam. Hard en genadeloos ontwaakten de gastheren uit hun prille overwinningsroes.
Harry W. kwam op bord 1 met ruimtevoordeel uit de opening tegenover een niet-gerocheerde zwarte koning. De centrumpionnen deden hun ijzersterke werk (3 -1).
Jan Mark H. kwam de kwaliteit achter maar kon met een mooie vrijpion gevaar stichten, toen de witspeler een paard inleverde was het een kwestie van tijd voor het punt kon worden geïncasseerd (3 - 2).
Sjouke de V. hield met één pion minder stand in een stelling met beiden 2 torens en een dame, alle deuren werden bekwaam op slot gehouden (3½- 2½).
Frits B. kreeg met wit een open aanvalsstelling met 2 torens op de a-lijn tegen een zwartspeler die alle stukken op de achterste lijnen groepeerde. Op de 28e zet sloeg de aanval definitief door (3½ - 3½).
Aller ogen waren nu gericht op bord 5 waar Fred S. met wit matig uit de opening kwam, maar met een mooie paardzet naar d6 zijn geblokkeerde d-pion kon bevrijden. Langzaam maar zeker kreeg wit een beslissend overwicht. In een toch nog bloedstollende tijdnoodfase kon Fred een toren incasseren en later de dames ruilen.
(3½ - 4½. Naar verluidt bleef het nog lang luidruchtig aan de bar van het etablissement, terwijl schrijver dezes zich met amice G. naar huis spoedde om de volgende dag helder en fris verslag te kunnen doen van deze spectaculaire wedstrijd. (Jan Bol)

Perfect vervolg van Ti in het Corustournooi 1/2

Logo van CorusDe laatste vier partijen werden gewonnen door Ti waarmee ze uitkwam op een score van 6½ uit 9. Ze legde daarmee beslag op de ongedeelde tweede plaats met een TPR van 1690. Ook in Wijk aan Zee werd sc. Middelstum dus uitstekend vertegenwoordigd. Knap gedaan en welgefeliciteerd!

De KNSB ratinglijst van 1 februari 2009. 29/1

Harry houdt knap stand op 1908. Het lidmaatschap van Middelstum inspireert Ti kennelijk: haar saldo van 1516 op de lijst van augustus vorig jaar is gegroeid tot 1632 op deze lijst!
Allert schurkt zich weer dicht tegen de 1700 aan en Joop wist zijn 1600+ niet vast te houden. De jongens van het tweede boeken zonder uitzondering winst.
Zolang de link werkt, kun je hier klikken voor gedetailleerde informatie zoals bijvoorbeeld de vraag welke partijen meegeteld hebben.
Als dat niet meer lukt zul je de software moeten downloaden, hetgeen overigens snel en eenvoudig gaat.

De twaalfde ronde in de interne. 27/1

Jan Mark- Bert was een echte aanvalspartij van Jan Mark. Alle stukken gingen richting zwarte koning en Bert moest nauwkeurig verdedigen om niet ten onder te gaan. Dat deed hij lange tijd prima, ook zonder zijn passieve stukken op de damevleugel. Uiteindelijk bezweek hij toch onder de druk. (1-0)
Jan B.- Allert vond ik een moeilijk te beoordelen partij. Het leek wel of ze allebei afwisselend beter of slechter stonden. Jan won een kwaliteit, maar Allert behield aktief spel en tegenkansen. Jan moest zijn materiele voorsprong teruggeven en kwam in een eindspel met een pion minder terecht. Dat was misschien nog steeds remise, zeker toen Allert pardoes zijn pionnetje terug gaf en remise aanbood. Jan moest nog even nadenken, maar accepteerde. (1/2-1/2)
Sjouke de V.- Sjouke G. leek een lang manoeuvreer gevecht waarin Sjouke G. steeds iets beter kwam te staan omdat hij aktiever en aanvallender speelde. Op het moment dat hij had kunnen oogsten, maakte hij een blunder waardoor Sjouke de V. het spel overnam, materiaal won en daarmee de partij. (1-0)
Jan v/d B.- Fré was een interessante partij waarin Jan gewoontegetrouw goed uit de opening kwam. Hij speelde aktief en won een pionnetje. Daarna ging Fré ook op zoek naar aktief spel. Dat kostte hem nog een pion, maar er bleven dreigingen. Door middel van een torenoffer forceerde hij tenslotte remise door eeuwig schaak. (1/2-1/2)
Joop- Harry was een nieuw probeersel in de opening van Joop dat hij van Jan v/d B. leek te kopieren. Het zag er ook goed uit totdat Joop tot aktie overging in het centrum zonder al zijn stukken te hebben ontwikkeld en zonder rokade! Dat loopt vaak niet goed af natuurlijk. Penningen, met de koning nog midden op het bord, werden hem fataal. (0-1) (Harry)

Logo van CorusBedankt Harry en Jan is hiermee tenminste van die rottige nul af. 3 februari gaat de clubavond -ondanks de wedstrijd tegen Eelde/Paterswolde een dag eerder, gewoon door. De indeling is net als de bijgewerkte stand te vinden op de volgende pagina.
Het treffen met E/P staat genoteerd op maandag 2/2 in Ons Dorpshuis, Bähler Boermalaan 4 Paterswolde; 050-3099150. Aanvang 19.30 uur.
In een der tienkampen van het Corustournooi in Wijk aan Zee, staat Ti na 5 ronden op 50%. Ze speelt in 7C.

Middelstum 2 verliest koppositie in 3B 20/1

Onder de kerk van Grijpskerk leek de winst voor het grijpen, maar Middelstum verloor uiteindelijk teleurstellend met 2,5-1,5. En dat terwijl de avond zo mooi begon. Voor de verandering was iedereen op tijd aanwezig.
We speelden in een prachtig gebouw, Amsterdamse school architectuur. Zoetgevooisde oefenklanken van de plaatselijke fanfare deden mij inspireren tot een afgetekende overwinning met een mat in 10 zetten (1-0).
Tja en toen.....Sjouke G had een zeer redelijke stelling met wit. Had veel dreiging via de koningsvleugel van zwart, maar wisselde echter naar mijn bescheiden mening te snel zijn dame af waardoor de stelling aan kracht inboette.
Er was nog geen man overboord met 2 centrale lopers tegen 2 zwarte paarden, maar Sjouke koos terecht voor een remise.
Ti ging met wit, zoals we dat van haar kennen, vol uit de startblokken. Ze kwam in een stelling terecht met een 4-tal vooruitgeschoven pionnen die ondersteund werden door 2 centrale paarden, 2 torens en dame.
Wit had tal van aanvallende mogelijkheden. Zwart stond enorm gedrongen en de vraag was niet meer of Ti zou winnen, maar wanneer en hoe. De vergelijking met de penalty van Levchenko tegen NAC van afgelopen donderdag dringt zich op. De aanloop van Ti was goed, het gevoel was goed, maar helaas bleek de finale trap niet overtuigend genoeg. Toen de kruitdampen optrokken bleek Ti opeens verloren te staan, waarna ze opgaf.
Enfin, gelukkig hadden we Sjouke de V nog (met zwart), een "zekerheidje" tot nog toe. De stelling heb ik niet goed gevolgd, maar na 2,5 uur stonden vrijwel alle stukken nog op het bord. Helaas bleek het zwarte paard vast op de F1 stal te staan wat hem in het eindspel opbrak: wederom verlies en de wedstrijd van Middelstum verloren. We dropen af en er volgde een sombere terugtocht door de Groninger nacht. (Joost)

"Het bittere kruid van de ontgoocheling" (J.H. Donner), klinkt in je verslag door Joost, maar we bezetten nog steeds een plaats die recht geeft op promotie. Het zit alleen een beetje minder comfortabel. That`s all!.
Sc. Grijpskerk heeft ook een verslag van deze wedstrijd gepubliceerd.
Het programma voor 27 januari is te vinden op de volgende pagina.

Verlenging van de interne competitie. 16/1

Gezien het voortreffelijk verloop is met overweldigende meerderheid van stemmen besloten om de interne competitie met poulewedstrijden te verlengen.
De criteria voor plaatsing in de verschillende poules en de consequenties die de poules op de competite hebben, staan onderaan de volgende pagina beschreven onder de kop "competitieopzet seizoen 2008 - 2009".

Dinsdag 20 januari speelt het tweede team in en tegen Grijpskerk en zal daar proberen om de riante koppositie in 3B te verstevigen dan wel te verdedigen.
Sociaal cultureel centrum; Kerkplein 6 Grijpskerk; 0594-212413. Aanvang 19.30 uur.

De elfde ronde in de interne. 6/1

Harry voegde nog maar eens een punt toe aan zijn totaal. Hij telde een pionnetje meer, maar de waarde daarvan moest nog wel bewezen worden ware het niet dat ik zelf de nooduitgang blokkeerde toen mijn loper ingesloten dreigde te raken.
Frits en Allert wonnen respectievelijk van Joop en Joost en delen de tweede plaats. Joop duikelt door zijn verlies zomaar van de tweede naar de zevende stek, maar het uitzicht is schoon geweest en de Groninger klei voelt vast weer vertrouwd.
Jan Mark verwierf zich gaandeweg verschillende voordeeltjes en de som daarvan werd Sjouke de V te machtig. Jan verloor van Bert hoewel hij zomaar een stuk voor kwam te staan. In het vervolg verkoos hij echter complicaties boven vereenvoudiging en versmaadde enkele keren opzichtig om stukken te ruilen. Bert maakte dankbaar gebruik van deze buitenkansjes en profiteerde optimaal.
Ti kwam in haar partij tegen Gerry tot remise, maar in haar geval is dat altijd tegen wil en dank. Een niet sluitende koningsaanval kostte haar een stuk, maar 2 pluspionnen en dominant stukkenspel bleken voldoende compensatie om remise acceptabel te laten zijn.
De puntendeling in de partij tussen Sjouke en Fré kwam vreedzamer tot stand. Ik had de indruk dat Sjouke het beste van het spel had maar zich wat gemakkelijk schikte in remise.
In verband met werkzaamheden en een externe wedstrijd van het tweede team is het wachten tot 27 januari op het vervolg van de interne competitie.

Het Harmonietournooi zit er weer op. 30/12

Een gardeklok De avond voor kerst bemerkte ik dat het griepvirus mij dit jaar niet ongemoeid zou laten en dat zou een lijfelijk bezoek tijdens de tweede tournooihelft voorgoed in de weg staan. "Zoek de zonzijde" en deze tegelwijsheid praktizerend tref ik het toch maar mooi dat het me niet als deelnemer overkomt.
Dan het tournooi: Harry sloot af met 5 uit 9, TPR 1885 en een gemiddelde tegenstand van 1842. Hij zal daarmee een rottig ratingpuntje inleveren, maar de grote lijn is dat hij gepresteerd heeft in de geest van zijn "best rating ever".
Joop moest meer toegeven, hoewel zijn verlies de perken niet te buiten ging. Hij kwam uit op 3½ uit 9, TPR 1558 en dat allemaal met een gemiddelde tegenstand van 1627.
In mini D (dat klinkt toch een stuk beter  dan compact D?) voldeed Jan aan de objectieve verwachtingen. Met 2½ uit 5, een TPR van 1284 en een gemiddelde tegenstand van 1283 blies hij het jaar 2008 uit.
Eén en ander is hier tot in detail te bekijken....

Het Harmonietournooi na 4 ronden 24/12

Zo vlak voor de rustdag en "halverwege" het tournooi is het een mooi moment om eens te kijken hoe het de Middelstummers vergaat. Harry verdedigt zijn onlangs verworven persoonlijk rating-record met verve. Hij won er 1 en speelde 3 remises waarvan er 2 als plus (pion meer) gekwalificeerd mogen worden.
Joop kreeg te maken met 2 op papier sterkere tegenstanders en 2 op papier zwakkere tegenstanders. De uitslagen van zijn partijen deden geen geweld aan de verwachtingen van professor Elo. Jan v/d Berg (van wie ik me niet anders kan herinneren dan dat hij deelneemt aan de B-groep) staat intussen opzichtig van ongeduld te trappelen om 2de kerstdag te mogen beginnen aan het Compacttournooi. Hij is bij uitstek een man waarvan genoemde professor geen hoogte zou moeten hebben......!  Komop Jan.

Het Harmonietournooi. 17/12

Het Harmonietournooi Het kersttournooi is weer aanstaande en Sc. Middelstum wordt dit jaar vertegenwoordigd door Harry en Joop (B-groep tot 2100) en Jan v/d B. (Compact).
Adel verplicht en Harry zal zeker meer dan 50% moeten scoren wil hij zijn rating van 1908 hier waarmaken. Joop zou met 50% een prima resultaat laten aantekenen. De tweede plaats die hij momenteel - spottend met reputaties, in de interne bezet, kan het steuntje in de rug zijn dat hem naar grote hoogten stuwt. Voor Jan wordt het een mooi tournooi als hij de lijn van zijn externe optredens weet door te trekken.
De A en B groep beginnen zondag 21/12 en het Compacttournooi op tweede kerstdag. Iedereen veel plezier, maar met name de Middelstummers veel succes bij het tournooi dat hier gedetailleerd te volgen is.

Middelstum 2 op weg naar de 2e klasse? 16/12

Ook de derde wedstrijd van Middelstum 2 werd soeverein gewonnen. Ti won regelmatig. Fré won zijn in mijn ogen heerlijke chaotische partij, zelfs een rochade was te duur. Bert kwam wat slecht uit de opening en stond halverwege gewoon minder. Het toreneindspel met een aantal pionnen speelde hij echter nauwkeurig en bevestigde de regel dat alle toreneindspelen remise zijn.
De partij van Jan van de B was er een van knopen tellen. Winnen,verliezen, winnen etc. De laatste knoop gaf winnen aan. De uiteindelijke score is 3½ - ½ geworden. Op naar de volgende krachtmeting tegen Grijpskerk 2.

Er werden nog 2 inhaalpartijen gespeeld. Joost liet zich mat zetten door Sjouke de V. Sjouke G. weigerde een remiseaanbod van Joop en moest dit bekopen met een nederlaag   (Joop)

Middelstum sluit het jaar met 5 - 3 winst op Ten Boer vrolijk af. 9/12

Ti de Jong Als invaller mag ik gelijk het wedstrijdverslag maken, pas later werd mij duidelijk dat het gezien de perikelen van vorig jaar in Middelstum nu goed is om een onafhankelijk iemand het verslag te laten maken. We werden hartelijk welkom geheten, speelden dit jaar in een grote zaal en het was er lekker warm en de temperatuur ging naar mate de avond vorderde alleen maar meer omhoog.
De partijen heb ik zijdelings gevolgd, mijn eigen partij was niet de makkelijkste om veel tijd over te hebben maar daarover later meer.
Harry speelde tegen Roelof Kroon, de topspeler van ten Boer. Hij gaf na de partij aan trots te zijn op zijn partij (Nimzo-Indisch). Roelof verzuimde halverwege een pion te nemen en Harry kon remise houden.
Gerry speelde tegen Klaas Dijkhuizen, volgens de berichten een gelijk opgaande partij die vrij snel tot remise werd besloten.
Allert speelde tegen Jan Pilon zijn eigen stijl = snel en voortvarend. Zijn tegenstander had nog 7 minuten voor 27 zetten terwijl Allert nog 140 minuten op de klok had. In de partij zelf kon het beide kanten opgaan maar uiteindelijk kreeg Allert kwaliteitsvoorsprong met een pion meer, genoeg voor het eerste volle punt, zie ook bij de partijen.
Jan Mark speelde tegen Albert Prins en probeerde origineel te zijn in de opening. Hij verliest echter een stuk maar gaat door. Niet onterecht want hij wint het stuk terug met een betere stelling, op dat moment had wit weinig in de melk te brokkelen. Echter…op het eind van het middenspel had JM een black-out en verloor stukken en de partij.
Fred speelde tegen Marten Berend, volgens hem zelf een 13 in een dozijn partij met mataanval. Het slot was wondermooi, zie ook bij de partijen.
Frits speelde tegen Piet Beetsma, was goed in de opening maar kreeg plotseling een tegenaanval te verduren waar hij alleen uit kwam door een stuk te geven, wel tegen een paar pionnen. Uiteindelijk kon hij het keepen tot remise.
Joop speelde tegen Gerard Zijlema, een Grundfeld opening, stond halverwege wel iets beter maar het was marginaal aldus Joop. Geen moment in gevaar geweest en besloten werd tot remise.
Ik zelf tenslotte was invaller voor Jan Bol en speelde op verzoek met wit tegen Baudewijn Michel. Had mijn koningsgambiet op het bord maar zette het niet goed voort waardoor ik geen compensatie voor mijn gambietpion had maar ook nog een tweede erg belangrijke pion verloor. Omdat mijn tegenstander niet profiteerde van zijn voorsprong speelde ik door (ook omdat Joop al fluisterde tegen Frits dat ik ging verliezen, motiveerde mij om door te gaan) en had ik opeens de mogelijkheid om binnen te komen met mijn Dame, misschien nog eeuwig schaak? Het werd nog meer omdat Baudewijn zich vergaloppeerde en mijn loper dacht te kunnen pakken, zie ook bij de partijen. (zonder geluk vaart niemand wel). Eind goed, al goed. De avond besloten met heerlijke oude muziek bij de bar….. Ti    (Op de foto hierboven geconcentreerd aan het werk. red.)

Bedankt voor je verslag Ti, het is gewaardeerd! De komende speelavond staat sc. Middelstum opnieuw een confrontatie met Ten Boer te wachten. Ditmaal betreft het de tweede teams van beide clubs. 16/12 verdedigt Middelstum 2 de koppositie in eigen huis. Deze avond worden ook enkele partijen uit de interne competitie ingehaald.

De tiende ronde in de interne. 2/12

In de 10e ronde van onze interne werd er weer hard gestreden om de punten. Fred won van Jan v/d B na een zwaar gevecht, waarbij zijn 2 lopers niet sterker bleken dan de 2 paarden van Jan. Een onnauwkeurige zet van Jan in een remise-eindspel bracht echter toch het volle punt.
Allert en Sjouke de V speelden een schilderachtige partij, een mooie lange dubbele keten van pionnen sierde het bord. Uiteindelijk wist Allert zijn ruimtevoordeel uit te buiten door sneller zijn stukken richting de koningsvleugel te dirigeren.
Fré en Joost speelden beide een mooie partij er dreigde constant van alles, maar elke dreiging werd door de ander doorzien. De beslissing viel door een fraai dame-offer waarna een mat in twee onvermijdelijk was. Een goed punt voor Fré, maar Joost kan behalve zijn laatste zet ook terugkijken op een goede pot.
Dan komen we bij de partij van Bert tegen Jan B. Bert is inmiddels goed op stoom in de interne en liet dat zien in zijn partij tegen Jan. Toen de partij echt los kwam overzag hij elke valstrik die Jan op het bord neerlegde. Een remise-aanbod van Bert werd door Jan afgeslagen. Even later pakte Bert en kwaliteit en wat Jan ook probeerde Bert's voordeel bleef en groeide uit tot een terechte overwinning.
Waar Harry vorige week spekkoper was ondanks afwezigheid, was hij nu goed bij les in een Budapester variant die Ti op het bord liet verschijnen. Ondanks fraaie zetten om de schwung erin te houden moest Ti de eer aan Harry laten.
Dan nog mijn eigen partij die ik speelde tegen Gerry. De partij verliep na een grote afruil-schoonmaak in het centrum onverwacht voorspoedig voor me. Mijn twee super-lopers moesten tegen een te zware prijs worden geruild, waarna de winst voor het oprapen lag.
Joop en Frits speelden nog een "vriendschappelijke" partij tegen elkaar en dan blijken we wel aardig voor elkaar: remise. Een blik op de stand zegt op dit moment wel het een en ander. Harry is voor de rest ongrijpbaar, maar de strijd om de runner-up positie is nog lang niet gespeeld....(Jan Mark)

Bedankt JM en volgende week 9/12 is er geen interne want dan speelt het eerste team uit tegen Ten Boer. Horecacentrum ‘Buurhoes’Gaykingastraat 17 Ten Boer 050-3023453

De negende ronde in de interne. 25/11

Ti won met vaste hand van Frits die de opgedane schade uit de opening ook niet kon repareren door aan te sturen op een vroege dameruil. Ze klimt met deze overwinning naar een verrassende tweede plaats en die plaats komt haar toe ook. Harry wordt slapende rijk: hij heeft liever twee belagers op anderhalf punt dan één op een half.
Joop mag ook terugzien op een knappe partij. Hij verloor pardoes een pion tegen Jan Mark, maar het samenspel van zijn stukken deed dat niet als een gemis voelen. Dat was althans mijn inschatting hoewel anderen het op voordeel voor JM hielden. Hoe het ook zij: deze avontuurlijke partij was al beslist op het moment dat JM door zijn vlag ging.
Ook Sjouke de V ging in zijn partij tegen Jan vlak voor de tijdcontrole door zijn vlag. Volgens Jan waren hier de zaken op dat moment ook al gedaan.
Voor Fré zag het er even veelbelovend uit met 4 pionnen tegen een paard maar er ontbrak een goede voortzetting aan waardoor Allert zich toch nog vrij eenvoudig naar de winst combineerde. (Deze partij staat met commentaar online, een enerverende Zuckertort!)
Joost leverde tegen Bert al snel een kwaliteit in en verwoede pogingen ten spijt; dát kwam hij niet meer te boven.
Sjouke wist mij voor de partij al te vertellen dat het niks zou worden en uit zijn frivole spel bleek dat dat geen poging is geweest om mij zand in de ogen te strooien.

De indeling van de komende ronde in de interne is veranderd. Zie hiervoor de volgende pagina.

Middelstum trekt tegen Lewenborg aan het kortste eind. 18/11

Logo van Lewenborg Het verlies met 5 - 3 kwam kan verklaard worden doordat de Lewenborgers individueel hun hogere rating waarmaakten en de Middelstummers dit verzuimden. Aan de eerste drie borden kon Lewenborg een op papier iets sterkere speler opstellen en deze partijen wonnen zij dan ook. Hier mag ook bij gezegd worden dat die winstpartijen redelijk overtuigend tot stand kwamen. Aan de vijf laagste borden was Middelstum op ratingsaldo in het voordeel, maar dat leverde slechts één overwinning op. De andere vier verzandden in remise.
Allert was de enige die een ruitje bij de Lewenborgers deed sneuvelen en de manier waarop hij dit voor elkaar kreeg was wederom bijzonder fraai, maar dat was het dan ook wel zo ongeveer voor wat Middelstum betreft. (deze partij staat met commentaar online!)
De remises zullen het jaaroverzicht niet halen -of het moet die van Jan Mark tegen Jan Schut zijn geweest, maar die dan toch ook voornamelijk om de amusementswaarde. Deze partij bood zó vaak wisselende kansen dat een puntendeling als enig juiste uitslag in aanmerking kwam. En dat werd het dan ook. In extremis zelfs, met twee kale koningen! Welbeschouwd was het maar goed dat de matchpunten tijdens deze voorstelling al vergeven waren zodat de spanning tot deze partij beperkt bleef, anders vermoed ik dat beide spelers vannacht helemaal geen oog dichtgedaan zouden hebben.
Al met al dus een teleurstellend resultaat dat net als de openingswedstrijd tegen Sissa dringend  rechtgezet dient te worden. Díe kans krijgt Middelstum op 9 december wanneer Ten Boer de rode loper voor ons uitrolt.....!
25 november wordt de negende ronde in de interne competitie afgewerkt. Hiervan is de indeling op de volgende pagina te vinden.

Middelstum 2 haalt uit in Delfzijl (3½ - ½) 17/11

Joost van Melle Op 17 november heeft het 2e team van Middelstum de altijd lastige uitwedstrijd in Delfzijl tegen DAC met glans gewonnen.
Vooraf waren de verwachtingen natuurlijk hoog gespannen, maar het team was op maar liefst 3 plaatsen gewijzigd (nieuw: Jan vd Berg, Sjouke Gerbens en ondergetekende Joost van Melle), zodat enige bescheidenheid op zijn plaats was.
De voortekenen waren echter positief. Zo was iedereen goed op tijd (Sjouke vond het zelfs “veel te vroeg” toen we om 19.27 uur de parkeerplaats opreden; aanvang 19.30 uur), Jan vd Berg maakte een gretige indruk en Sjouke de Vries had z’n “geluks-krijtjesstreeppak” aangedaan.
De basis van de overwinning werd gelegd door niemand minder dan Jan vd Berg, die als in z’n jonge jaren tekeer ging, en binnen 2 uur het volle punt op zak had. Dit gaf hem de gelegenheid om de rest van de avond, glimmend van trots, de anderen bemoedigend toe te knikken.
Sjouke de Vries wist een remise eruit te slepen in een voor hem schijnbaar iets mindere stelling.
Sjouke Gerbens had tenslotte een kwaliteit gewonnen op z’n tegenstander en kon de partij fraai uitspelen.
Wie mijn speelstijl kent zal niet raar opkijken dat ik tijdens mijn partij niet de gelegenheid heb om inhoudelijk op bovenstaande partijen in te gaan. Wat mijn eigen spel betreft: ik kon de geleerde lessen van afgelopen maanden, waarin ik vrijwel geen partij gewonnen had, toepassen en kwam door een (enigszins onbedoeld) toren-offer in een riante uitgangspositie met een witte pion op de laatste lijn, zodat ik 3 minuten voor tijd de vlag kon hijsen.
Na de soevereine overwinning van dinsdagavond in clubverband (goed geslapen Joop?) lijkt het lek nu boven.
Vanavond, 18 november, zal het eerste team de degens kruisen met Lewenborg. Door het goede resultaat van het tweede zullen zij natuurlijk niet nalaten om de druk op te voeren (een topclub kenmerkt zich door een goede reservebank). Joost  (Op de foto hierboven in actie. red.)

Bedankt en gefeliciteerd Joost en inderdaad: dat het eerste hier maar inspiratie uit mag putten.

De achtste ronde in de interne. 11/11

Deze ronde duurde de mooiste partij het kortst en de meest z, inderende het langst. Allert tekende voor de kortste en dat mag geen verrassing heten. Het slot van deze partij behaagde het neutrale schakersoog: een ongedekte toren mocht eerst niet geslagen worden vanwege een geforceerd mat en een zet daarna niet wegens dameverlies. Na twee poedels een overtuigend herstel van Allert!
In de langste partij van de avond betaalde Joop het loon voor te weinig daadkracht in een comfortabele stelling. Nadat Joop zonder aanwijsbare reden zijn koning in een penning zette liet Joost hem met een schijnoffer kansloos. Joost nam een welverdiende en stevige borrel op zijn eerste -maar o zo zoete overwinning van dit seizoen.
Frits won van Sjouke G, maar Sjouke bleek tevreden over zijn spel. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen want zij analyseerden langdurig en deze analyse leidde tot een potremise-stelling met sterk gereduceerd materiaal.
Ti won dan nog van Jan en de overige partijen eindigden in remise waarbij die van Harry tegen Jan Mark voor de competitie het meest betekenis heeft.
De opgelopen averij van Frits ten opzichte van Harry is hiermee geslonken tot een half punt.
Volgende week is er geen interne competitie.
D.A.C.3 zet maandag 17 november de stukken op voor de wedstrijd van ons tweede team in Sporthal De Ringen, Prins Bernhardlaan 1, Delfzijl tel: 0596-616453
De redactie en niet alleen de redactie, hoopt op een verslagje van deze wedstrijd.
Het eerste ontvangt een dag later Lewenborg.

De zevende ronde in de interne. 4/11

Barack Obama Op de avond van de Amerikaanse verkiezingen reed ik van Delfzijl naar Middelstum. Toen ik de radio aanzette viel ik in een grappig gesprek tussen Henk Hofland, Joost Prinsen en Oboema. De laatste in de rol van broer van Obama.
Het was zo leuk dat ik een kleine file achter me aan kreeg en wat laat op de club arriveerde. Ik schoof bij Bert aan tafel, aan de zwarte kant van het bord en begon opgewekt aan een Siciliaan. Na een aantal zetten zat er een leuk tactisch torenoffertje in de stelling voor wit. Ik was daarover aan het nadenken toen Fred mij vroeg om een stukje te schrijven over deze clubavond. Het was vrijwillig en het mocht niet ten koste gaan aan mijn spel. 'Natuurlijk Fred, dat doe ik wel even en ik blijf scherp opletten '. Ja ja....twee zetten later plaatste Bert zijn Dame met verwoestende kracht op h5! Alle hens aan dek. Pion- en kwaliteitsoffer. Hakken in het zand en uiteindelijk over de sloot. Remise....was het resultaat.1/2-1/2
Dan de overige partijen: Allert speelde met wit een hem vertrouwde Orang Oetang maar Fred liet zich niet van de wijs brengen en na Dg4 was het in hogere zin gewonnen voor zwart. Een uur later was zijn eerste overwinning een feit : 0-1. Gefeliciteerd Fred!
De partij Gerry - Joost leek mij een Damegambiet. Maar daar heb ik verder geen verstand van. Het ging lange tijd gelijk op totdat Joost een pionnetje verloor en een gat op de g-lijn kreeg, pal voor zijn Koning. Toen er daarna ook nog een stuk verloren ging was er geen houden meer aan. Na toch nog een lange en moedige strijd kwam de zwarte Koning ten val. 1-0.
Frits speelde tegen Jan vd.Berg een degelijke partij. Na d4-e6 ontwikkelde wit een overmacht op de rechter vleugel. Zwart raakte daar wat opgesloten en moest uiteindelijk capituleren. 1-0.
Jan Bol speelde tegen Joop waarbij de laatste zich Scandinavisch verdedigde. Jan leek te gaan winnen maar zag in het eindspel een venijnig Paardvorkje over het hoofd. Hoewel Joop dit verder misschien niet optimaal speelde was remise het verdiende resultaat.1/2-1/2.
Ondertussen bleek in een achterafzaaltje dat Sjouke Gerbens in een Engelse partij langzaam door Harry werd gewurgd. Sjouke probeerde met wit van alles, maar zijn wanhopig boven het bord zwevende hand vond geen houvast. 0-1.
De mooiste partij was van Ti. Zij versloeg met zwart in een door haar goed beheerste Aljechin [e4-Pf6] Jan Mark. Hiervan komt natuurlijk nog een verslag! 0-1.
Op aandringen van de heer Keurentjes dronken we nog een glaasje en bespraken we de laatste politieke ontwikkelingen. Vanmorgen hoorde ik dat Obama gewonnen had! 1-0. Voor mij een happy end! (Free)

Bedankt Fré! Op de volgende pagina zien we dat deze ronde in de stand al is meegenomen. De indeling voor de achtste ronde is ook al bekend, het  voorbehoud is er vanaf.

De KNSB ratinglijst van 1 november 2008 is al vrijgegeven. 31/10

Het tournooi van Hoogeveen is hierop ook al verwerkt. Harry verbetert zijn uit mei 2005 stammend persoonlijk record met 6 punten en komt uit op 1908. Ti doet het ook goed: ze pakt in 3 maanden liefst 81 punten!
Frits komt binnen op 1734.
Klik hier voor gedetailleerde informatie zoals b.v. de vraag welke partijen zo al hebben meegeteld.

Overtuigend herstel van Middelstum in derby tegen Bedum. 28/10

De Meenschaar Het pak slaag dat Middelstum een maand eerder van Sissa 3 kreeg zal vast en zeker hebben bijgedragen aan de motivatie die de Middelstummers deze avond opbrachten. Het team ging op zoek naar  eerherstel en vond dat in de Meenschaar op een overtuigende manier. Middelstum en Bedum ontlopen elkaar qua speelsterkte de laatste jaren weinig, maar opmerkelijk is dat de uitslagen zelfs maar niet in de buurt van een gelijkspel komen. Een passend element in een heuse derby!
Als Bedum wint zijn het meestal de 2 hoogste borden die daarvoor het fundament vormen, maar daar kwam het dit keer niet van.
Zonder haperen verlengde Harry de Hoogeveense "flow" en kwam tot een gedegen remise tegen de kopman van Bedum die een dikke 2100 achter zijn naam heeft staan.
Aan het tweede bord won Jan van Hofstra. Toch ook niet de eerste de beste. De slotstelling van deze partij was oogstrelend. Publicatie verplicht!
Aan het derde en vijfde bord kwamen Gerry en Allert tot remise maar niet nadat er serieus geschaakt is.
Jan Mark blijft goede zaken doen voor Middelstum in de externe competitie. Dit keer haalde hij aan het vierde bord waarnaar hij intussen is opgeklommen, de volle buit binnen.
Frits en ikzelf wonnen aan 6 en 7 waarmee het deel voor Middelstum op 5½ punt uitkwam. Frits trof eindelijk eens een tegenstander die meer tijd gebruikte dan hijzelf. Dat is ook wel eens comfortabel.
Na vijf achtereenvolgende externe nederlagen had mijn prestige een gevoelig deukje opgelopen. Nu aan deze tot droefheid stemmende reeks een einde is gekomen voelt dat als een overwinning in een overwinning.
Al met al dikke tevredenheid dus en dat werd nog eens vergroot door het bericht dat Middelstum 2 met liefst 4 - 0 uithaalde in de wedstrijd tegen Veendam 3. Voor deze masterclass tekenden - in bordvolgorde: Ti, Sjouke de V, Fré en Bert.

4 november klinkt de gong weer voor de interne competitie. Op de volgende pagina staat reeds een indeling.

Mooi succes voor Harry in het Essent tournooi te Hoogeveen. 25/10

In de laatste ronde moest Harry het opnemen tegen Osama Sadallah, die het veld met 7½ uit 8 aanvoerde. Sadallah had alleen nog iets te duchten van Roel Donker die met 7 punten de laatste ronde inging. Harry deelde met 2 andere deelnemers die net als hij ook 6 punten hadden verzameld, de derde plaats.
De eerste tafel trekt in de laatste ronde van een schaaktournooi traditiegetrouw veel aandacht, maar dit inspireerde Harry meer dan dat hij zich er iets aan gelegen liet liggen en die inspiratie zou de aanzet zijn voor een verrassende uitslag!
Sadallah hielp zelf ook een handje door iets teveel risico te nemen in zijn streven om het tournooi ongedeeld op zijn naam te schrijven, waarbij hij een zeker ogende remise verspeelde. Donker won zijn partij en daarmee het tournooi. Harry legde met 7 uit 9  beslag op een ongedeelde derde plaats met een TPR van 1970. Bravissimo!
Ti kwam in de middag-editie tot 4 punten waarvan zij de helft scoorde in de laatste 2 ronden. Haar TPR komt ook ruim 100 punten boven haar huidige rating uit: 1631, ook zij kan dus terugzien op een goed tournooi.
Jan overtrof zichzelf niet met 2 punten, maar hem kennende en het aloude adagium van de Olympische Spelen indachtig, krijgt zulks geen vat op zijn humeur.
Meer informatie is uiteraard te vinden op de website van het tournooi.

De zesde ronde in de interne. 14/10

Vandaag is het wereldkampioenschap nogal saai van start gegaan, maar dat is niet van invloed geweest op de interne van Middelstum.
Er werd verbeten geknokt en dat betrof niet in het minst de twee partijen die in remise eindigden.
Het eerste slachtoffer van al het geweld was ikzelf. Nietsvermoedend liep ik in een matweb, waar ik vrolijk dacht met mijn ontwikkeling bezig te zijn. Bert ontnam mij deze illusie in niet meer dan 13! zetten.
Lijstaanvoerder Harry weerlegde een openingsexperiment van Allert en schudt daarmee -voorlopig althans, opnieuw een belager van zich af.
Jan Mark behield de aansluiting en de wijze waarop hij won, overtuigde ditmaal wel.
Ook de overwinning van Frits op Joost was bepaald niet gestolen, diens loper op d3 eiste de hoofdrol waarbij de witte stukken verbleekten tot figuranten.
Als mij verteld zou zijn dat Joop met een paard meer aan zijn partij was begonnen zou ik dat haast geloofd hebben. Ik weet dus niet eens of hij er wel eerlijk aan is gekomen maar wel dat het ruimschoots voldoende was voor zijn derde winst op rij.
Fré beproeft dezer dagen het Colle-Zukertort systeem en doet daar allerminst geheimzinnig over. Hij kwam remise overeen met Gerry nadat hij diens initiatief had weten te neutraliseren.
Ti en Jan Bol legden een bijzonder onderhoudende partij op het bord. Het werd een heet avondje voor Jan die een spervuur aan dreigingen moest zien te pareren. Dit lukte hem wonderwel en prijzenswaardig bovendien maar het heeft hem de nodige zweetdruppels gekost.
Zijn vroeg gespeelde Dame naar F6 zal vermoedelijk weinig navolging krijgen.
Na afloop van de partij betoogde Jan nadrukkelijk dat aan diens vroege damezet reeds een naam was verbonden. Even dacht ik dat hij daarmee wilde voorkomen dat zijn eigen naam er voor eeuwig mee geassocieerd zou worden! Ik zie uit naar een doorwrochte analyse van deze partij. (16/10: en met dank aan Ti is deze analyse er gekomen.)

Volgende week 21 oktober is er geen clubavond. We kunnen dan mooi in de boeken duiken om ons te prepareren op de externe wedstrijden die voor beide teams een week later op het programma staan.
28 oktober wordt Middelstum in Bedum verwacht: De Meenschaar Kapelstraat 9 9781 telefoon 050-3014465
Middelstum 2 ontvangt dezelfde avond Veendam 3.
Vanaf vrijdag vertegenwoordigen Ti, Harry en Jan Middelstum in Hoogeveen. Veel plezier en succes!

Het forum draait weer. 13/10

Intussen zijn er 3 partijen aan toegevoegd. Jan Mark becommentarieert zijn partij tegen Bernard Bos van Sissa 3 uitvoerig. Uit de interne overpeinst Fré voorafgaand aan zijn partij tegen Harry een en ander.
Joop tenslotte vertrouwde de analyse van zijn partij tegen Gerry ietwat gemakzuchtig toe aan Fritz. Het "Wit haalt de buit binnen" bleek onweerstaanbaar.
Het voorbehoud met betrekking tot de indeling van de zesde ronde is opgeheven.

De vijfde ronde in de interne. 7/10

Was ik dinsdag net gezellig aan het stofzuigen, belde Joop mij op met de vraag of ik een verslagje wilde maken over de interne ronde van deze avond. Meteen mijn voorbereiding en dagritme naar de Filistijnen.
Ik besefte niettemin dat ik niet kon weigeren. Extra oplettend betrad ik ’s avonds het speellokaal alwaar ik het moest opnemen tegen Allert. Gelukkig geen b-4 dacht ik nog, want ik had zwart. Het werd een zware avond voor mij met van mijn kant wat licht debiele zetten zoals 12x met hetzelfde paard spelen en kwistig rondstrooien met pionnen. Ik verloor tenslotte.
Zeer weinig tijd had ik derhalve om een kijkje te nemen bij de andere 6 borden. De meeste informatie daarover kreeg ik uit de 2e of 3e hand. Er heerste een vriendelijke vrijgevige sfeer aan diverse borden, men was gul met kadootjes.
Bij het duel der dorpsgenoten Ti en Bert gaf Ti zomaar een paard weg en hield het daarna vrij snel voor gezien. Iemand die niet van remises houdt bovendien. Een vrouw naar mijn hart!
De partij tussen Frits en Sjouke de V was al naar 13 zetten afgelopen. Sjouke was zo vrij z´n dame in te laten staan, wel een man met een goed huwelijk!
Ook in het treffen tussen Joost en Sjouke G werden er stukken weggegeven. Joost 2 en Sjouke G 1 stuks. Laatstgenoemde won uiteindelijk.
Heel spannend was het bij Joop en Gerrie. Joop, behept met een groot gambietfobie beleefde een benauwde avond want Gerrie speelde het Albins tegengambiet. Uiteindelijk won Joop de partij, beide heren in grote tijdnood. Af en toe was ik benieuwd naar de bloeddruk van Joop, nietemin proficiat.
In een achterafzaaltje tenslotte speelden Jan B tegen Jan Mark en Harry tegen Fré. Jan probeerde uiteraard het initiatief te krijgen. Hij offerde een pionnetje, maar dat bleek toch slechts voldoende voor remise. Veel kwaads kan ik over deze partij niet zeggen, anders mag ik niet meer met hem meerijden.
Bij Harry en Fré was de partij langdurig min of meer in evenwicht met wat meer ruimte voor Harry. Met z’n bekende stijl schoof Harry Fré ten slotte naar een nederlaag. Wil Harry internationaal doorbreken dan zal hij naar een sterkere club moeten want hier valt niet veel meer te leren voor hem. Hij doet dit echter niet, misschien vind hij het te gezellig bij Middelstum. En dat is mooi!!! (Jan van den Berg)

En mooi is ook het verslag. Minder mooi is het feit dat ik het forum niet weer draaiend krijg. Intussen heb ik besloten om de hele boel compleet te herinstalleren. De aanpassingen die daarna gedaan moeten worden zijn het meest bewerkelijk, dus graag een beetje geduld.

Indeling van Middelstum 2. 5/10

Het speeltempo bedraagt in de derde klasse twee uur p.p.p.p
Middelstum 2 speelt in 3B en het programma ziet er als volgt uit :
di 28 okt Middelstum 2 - Veendam 3 
ma 17 nov DAC 3    - Middelstum 2
di 16 dec Middelstum 2 - Ten Boer 2
di 20 jan Grijpskerk 2 - Middelstum 2
di 03 mrt Middelstum 2 - Roden 3 
ma 23 mrt DAC 2    - Middelstum 2
di 21 apr Middelstum 2 - Bedum 2 

Sissa 3 neemt Middelstum met duidelijke cijfers de maat. Het Vervolg: 2/10

Sjouke Gerbens Op de 4e dinsdag van september werd uw verslaggever tijdens het avondeten gebeld door de wedstrijd leider, met de vraag of ik thuis nog een schaakbord met stukken had. Wat was er aan de hand?
Tijdens het uitpakken van z'n koffer bleek, dat een aantal borden verdwenen was, waardoor een tweetal partijen niet konden beginnen. Na mijn aankomst bleek Frits ook al naar huis te zijn gestuurd om zijn bord te halen, hetgeen later verstrekkende gevolgen bleek te hebben.
Na dit rumoerige begin maande de voorzitter iedereen met schaken te beginnen, maar traditiegetrouw bleek de seizoenstart weer zwak. Uiteindelijk bleek aan het eind van de avond Middelstum te hebben verloren met 6-2. Na deze algemene beschouwingen ga ik nu over tot bespreking van de individuele prestaties, waarbij ik niet de juiste bordvolgorde zal aanhouden.
Te beginnen met Frits: vorig seizoen de onbetwiste topscorer. Net gepromoveerd naar bord 4, volgt op de 10e zet een geweldige blunder, zodat Frits maar direct besloot de vlag te strijken. Van Frits Spits wordt je zo maar Frits Bom! Waarschijnlijk was hij door het verdwijnen van de schaakborden dermate van slag, dat hij meer met strafrecht dan met schaken bezig was. Frits: volgende keer beter, maar op deze manier ten onder gaan heeft ook iets van schoonheid.
Bij Allert leken de zaken zich voorspoedig te gaan ontwikkelen, maar niettemin liet hij zich lelijk beetnemen door zijn vrouwelijke tegenstander net toen hij dacht te gaan oogsten hetgeen hem de opmerking ontlokte dat zijn tegenstandster wel heel goed moest kunnen schaken, anders was dit toch niet mogelijk geweest?
Intussen aan bord 5 had Jan Mark zijn tegenstander op de knieen gekregen. Met goed spel wist hij al zijn stukken naar de koningsvleugel te dirigerenen daar verpletterend toe te slaan. Zijn tegenstander wist niet anders te stamelen dat hij de hele avond al koppijn had!
Aan bord 7 en 8 speelden Joop en Sjouke de V. een gedegen partij. Joop had in het middenspel zelfs de beste kansen. Uiteindelijk eindigden beide partijen in remise, niets op af te dingen. Beide heren: hulde, jullie mogen nog wel eens meedoen!
De lange lijdensweg werd op bord 5 afgelegd door Fred. Zijn jeugdige tegenstandster, Judith Swelling, werd voor hem een echte kwelling. Opvallend met hoeveel lawaai F.de partij opgaf. Heer Steggink: dit moet anders. In de eerste plaats kunt U de vrouwen niet aan, ten tweede zijn uw resultaten in de wedstrijden beneden alle peil. Naar de psycholoog!
Ten langen leste werd sc Middelstum ten grave gedragen door de heren Wubs en Bol. Nog niet eerder heb ik meegemaakt, dat Dhr Wubs zich zo in het eindspel liet beetnemen door zijn tegenstander en pardoes een volkomen remise uit handen gaf. Harry, alle halfjes tellen mee, misschien was aan het eind de vermoeidheid te groot. Advies: conditietraining!
Heer Bol: waar is uw flitsende, originele aanvalsspel gebleven? denk wat meer allopatisch, iets minder homeo- patisch, wat minder kruiden, iets meer water bij de wijn!Let op, hierdoor wordt uw brein weer helder. Als laatste van de club ging U ten onder, heftig spartelend.
Heren, niettemin heb ik genoten van deze avond, aan de kant zie je toch altijd iets meer dan achter het bord.
Uw starreporter S. (Sjouke Gerbens)

Hartelijk dank voor je prikkelende observaties Sjouke. Nu bovendien gebleken is dat je je verslag eindelijk juist hebt weten te adresseren, stem ik ook zomaar in met de kwalificatie van starreporter. En wat het vermiste schaakmateriaal betreft: Eén onzer leden was vergeten dat hij dat aan het eind van vorig seizoen had geleend. Het bleek te gaan om iemand die met goed spel al zijn stukken naar de koningsvleugel dirigeert om daar vervolgens verpletterend toe te slaan!

De vierde ronde in de interne. 30/9

Frits verwierf zich met omzichtige manoeuvres een klein plusje tegen Harry, maar verloor even het geduld dat de stelling vereiste. Plots kon Harry profiteren middels een fraaie tactische wending waarbij ook een mat achter de paaltjes een motief vormde. Frits zag zich gedwongen om materiaal in te leveren teneinde de meest directe dreigingen te pareren, maar dit betekende slechts uitstel want Harry wist wel raad met zijn materiële overwicht. Hij is zonder twijfel de te kloppen man.
Afgelopen zomer waren Joop en Jan tijdens het ONK in Dieren tegen elkaar ingedeeld en Joop leverde bij die gelegenheid in een gewonnen stelling zijn dame in. Nu mocht Joop zich dus revancheren en die kans liet hij niet onbenut.
Het ruimteoverwicht waarvan Gerry zich kon bedienen bleek onvoldoende aanknopingspunten te bieden om het taaie verweer van Sjouke te breken. Met een puntendeling kreeg deze partij een logische uitslag.
Een dubbelpion voor Bert was het gevolg van een vroege dameruil. Allert wist deze zwakte te vergroten door deze dubbel te isoleren en er vervolgens een te veroveren. Vervolgens stuurde hij rap aan op een eindspel waarin hij zijn plus met vaste hand verzilverde.
Fred offerde tegen Jan Mark in het vroege middenspel een pion om op d5 een achtkoppig paard te kunnen planten. Dit gaf hem comfortabel spel waarin hij tot tweemaal toe verzuimde om een kwaliteit te pakken. Met uitgedund materiaal veroverde hij zijn pion terug en plaatste zijn vierde remiseaanbod in evenveel partijen. Ook deze werd aangenomen en Jan Mark levert daarmee dit seizoen zijn eerste halfje in.
De vijfde ronde van de interne staat voor komende dinsdag gepland en de indeling daarvan is evenals de bijgewerkte standen reeds te vinden op de interne pagina.

Sissa 3 neemt Middelstum met duidelijke cijfers de maat. 23/9

Uitslag 2 - 6, wordt vervolgd. De indeling voor de 4de ronde staat op de interne pagina.

De derde ronde in de interne. 16/9

Jan Bol - Jan vd Berg (1-0):
Jan vd B kwam natuurlijk weer met een goed voorbereide opening en speelde prima. Jan Bol was hem toch taktisch de baas, won een kwaliteit en daarmee de partij.
Sjouke de V - Ti (1-0):
Ti kwam weer met een gambiet op de proppen, waarvan ik de naam niet kan onthouden, maar het lijkt op de Budapester. Ze trok fanatiek ten aanval en Sjouke verdedigde prima, wat een spannende, gelijk opgaande partij opleverde. Een blunder van Ti kostte een toren en de partij.
Jan Mark - Joost (1-0):
Deze partij ging lang gelijk op, behalve dat Joost weer eens zijn ontwikkeling veronachtzaamde. Zijn taktische vaardigheid gaat ten koste van de strategie zeg maar, hoe vind je die? Jan Mark won een stuk maar gaf dat later ook weer weg en belandde in een eindspel met ongelijke lopers, waarin zelfs twee pionnen meer nog niet tot winst hoeft te leiden. Toch wist hij dit eindspel laat op de avond te winnen.
Frits -Freek (1-0):
Een ingewikkelde Siciliaan waarin Frits strategisch steeds iets beter kwam te staan. Een leuke verrassende zet van Freek leverde hem pionwinst op, maar het gaf dacht ik alleen meer ruimte aan Frits` stukken. De zwarte stelling stortte toen als het ware in. (Deze partij staat -met dank aan de zwartspeler, online. red)
Gerry - Fred (remise)
Een mij onbekende opening leidde tot tegengestelde rokades en pionnen opmarsen op beide flanken. Fred had twee lopers tegen Gerry twee paarden en dat gaf Fred wel voordeel en het initiatief, maar het bleek (net?) niet genoeg voor de winst.
Allert - Sjouke G (remise)
Allerts eerst competitiepartij begon weer met b4 en deze keer leidde het tot een erg gesloten pionnenstelling. Allert rokeerde lang en begon een opmars op de koningsvleugel van Sjouke. Deze liet zich niet onbetuigd en deed hetzelfde aan de andere kant van het bord. Ik weet niet of iemand echt op voordeel heeft gestaan; blijkbaar vonden spelers zelf van niet toen ze tot remise besloten.
Bert - Harry (0-1):
Bert had zich blijkbaar goed voorbereid op het Siciliaans, want het ging lang gelijk op. In het middenspel kon Harry op de damevleugel middels een kleine doorbraak tot voordeel komen. Het bracht minstens een pion winst, maar Bert ging in de fout waardoor hij een stuk en al snel de partij verloor. (Harry)

De komende speelavond (23 september) laten we de interne competitie even voor wat ze is en zullen de stukken ten behoeve van een externe wedstrijd worden opgezet. Het vorig seizoen kampioen geworden Sissa 3 zal proberen om te beletten dat sc. Middelstum de competitie weer eens met een overwinning begint.

De tweede ronde in de interne. 9/9

SchaakstukkenTi wist haar uitstekende debuut het gewenste vervolg te geven: ze bracht een thematisch stukoffer en met 2 uit 2 gaat ze ongedeeld aan kop. Harry mag ook tevreden terugzien op deez` avond. Hij kreeg een stelling op het bord waarmee hij tournooi-ervaring heeft opgedaan en hij wekte ontegenzeggelijk de indruk daar meer vertrouwd mee te zijn dan zijn eeuwige rivaal Jan Bol. Bert raakte al snel een stuk achter in zijn partij tegen Gerry. Hierdoor kwam deze partij niet meer tot een serieuze krachtmeting. Fré toonde zich -met 2 pionnen in de plus, bijzonder genereus door Joop remise te offreren. Fred moest harder werken om met remise weg te komen. Dit keer kon hij in zijn partij tegen Sjouke de V de nadelige gevolgen van de achterstand van een kwaliteit wegpoetsen in opkomende tijdnood van laatstgenoemde. De partij tussen Jan Mark en Sjouke G werd afgebroken omdat de aanwezigheid van Sjouke elders dringend gewenst was.

De eerste ronde in de interne. 2/9

De nieuwe gezichten in de interne debuteerden goed. Ti won van Joop. Drie pionnen en een zee van tijd waren teveel voor de loper van Joop. Bert won een rommelige partij van Sjouke G die niet helemaal lekker geconcentreerd achter het bord zat. Frits had ook moeten winnen, maar had iets teveel oog voor zijn aanvallende mogelijkheden en werd verrast door een paardvork wat hem uiteindelijk een half punt kostte. Gerrry speelde een degelijke remise tegen zijn broer en was daar begrijpelijkerwijs tevreden mee. Jan Mark ging strijken met de winst in een toreneindspel dat remise leek. Jan Bol had het na stukwinst niet moeilijk meer en Sjouke de V accepteerde droog een toren waarover Jan v/d B even vergat zich te bekommeren.

Het programma voor Middelstum. 1/9

di 23 sep Middelstum    - SISSA 3      
di 28 okt Bedum       - Middelstum         
di 18 nov Middelstum    - Lewenborg           
di 09 dec Ten Boer     - Middelstum       
ma 02 feb Eelde/P.     - Middelstum        
di 03 mrt Middelstum    - DAC             
di 24 mrt Veendam      - Middelstum        
di 21 apr Middelstum    - HSP       
     Haren 4      - Middelstum   
De laatste ronde wordt gezamenlijk gespeeld in de week van 11 t/m 15 mei.
Speellocatie: nog niet bekend

We zíjn begonnen! 31/8

Een prachtig begin van ons schaakseizoen. Het inmiddels zeer gewaardeerde Suyderoogh toernooi vond onder ideale omstandigheden plaats.
Onze prachtige gastheer Jan en gastvrouw Elly hadden deze keer het toenooi in de open lucht georganiseerd, waar de vele oh’s en ah’’s in het schitterende zwerk verdwenen.
De pijn van enkele onvermijdelijke en ongelukkige nederlagen werden door zon, broodjes en drankjes gauw vergeten. Uiteindelijk werd in een spannende barrage tussen de gebroeders Wubs het Loeks bokaal door Harry gewonnen.
De succesvolle dag werd in Vierhuizen ( zo kom je nog eens ergens) in het Lachende Paard (toepasselijk) afgesloten. Jan en Elly , nogmaals bedankt, zo houden we de goede sfeer er in!!

Mededeling: Ti de Jong komt onze vereniging versterken. Joop

We gaan weer beginnen! 28/8

Op de volgende pagina meer over de opzet van de nieuwe competitie. Op dit moment is nog niet bekend of we 2 of  9 september van start gaan met de interne competitie. In Lauwersoog zal de beslissing hierover vallen. Dit seizoen hebben we 14 deelnemers en dat is een clubrecord. Gezien de verrichtingen van Gerry en Frits mag verwacht worden dat zij zich naast Harry en Jan actief mengen in de strijd om het kampioenschap. Ook Allert, Jan Mark en Fred zullen hierbij betrokken willen zijn, maar zij zullen zich op voorhand graag schikken in de rol van outsider. En natuurlijk blijft er altijd de kans op een verrassing. Hoe dan ook: de redactie wenst eenieder deze competitie veel momenten toe waarbij hij zich herinnert waarom hij ooit voor schaken heeft gekozen!

De KNSB ratinglijst van 1 augustus 2008. 1/8

De nieuwe ratinglijst wordt hieronder naast die van een seizoen geleden gelegd. De resultaten in de interne competitie zorgen ervoor dat Joop zijn -op de lijst van mei gevestigde PR, opnieuw verbetert. Met een batig saldo van 143 in één seizoen zijn superlatieven overbodig. koning Harry ziet een sterk seizoen ook in fraaie cijfers uitgedrukt. En hij heeft nog wat tegoed ook, want in Dieren presteerde hij met 4 uit 6 tegen gemiddeld 1863 prima. Dat tournooi wordt pas in november verwerkt en het zal erom spannen of hij met dat resultaat de 1900 passeert. De prestaties van Jan Mark zijn na een vol seizoen vastgesteld op een respectabele 1723. Frits heeft één partij te weinig gespeeld om in aanmerking te komen voor een officiële rating. Officieus komt hij uit op 1865.


 P Naam         1 augustus 2007  saldo  1 augustus 2008
 1 Harry Wubs        1813     + 51     1864
 2 Jan Bol          1768     - 11     1757
 3 Gerry Wubs        1785     - 37     1748
 4 Herman v/d Bogaard    1737     - 9     1728
 5 Jan Mark Hof       ----            1723
 6 Fred Steggink       1701     + 10     1711
 7 Allert Riepma       1655     + 27     1682
 8 Joop Naaijer       1487     +143     1630
 9 Sjouke Gerbens      1417     + 28     1445
10 Fré Bekker        1443     - 37     1406
11 Sjouke de Vries      1436     - 39     1397
12 Joost van Melle      1388     - 58     1330
13 Jan v/d Berg       1356     -100     1256
14 Jan Alex Don       ----            ----
15 Frits Brandsma      ----            ----
16 Bert Koster        ----            ----
footer