Seizoen 2007 - 2008

Foto`s en filmpje van de slotavond. 17/5

Fré stuurde ze op en deze zijn geplaatst op het forum in het topic "Interne competitie". 

Schaakclub Middelstum sluit het seizoen af. 15/5

De feestelijke slotavond waarmee sc. Middelstum te doen gebruikelijk het seizoen afsluit kenmerkte zich ook dit jaar weer door gezelligheid en luidruchtigheid. Wel deed het gemis van de regisserende hand van Joop als wedstrijdleider zich voelen, al was het maar dat we in het snelschaaktournooi niet verder kwamen dan 9 van de 13 op het programma staande ronden. Met de inschikkelijkheid die de Middelstummers eigen is, werden Herman Gerry en Jan Mark die op dat moment aan de leiding gingen tot winnaar uitgeroepen. Zij hadden 6 punten binnengehaald. Vier man, waaronder 2 vaste waarden van het eerste team deelden de laatste plaats met 3 punten, waarmee het nivellerende karakter van 5 min. partijtjes nog maar eens bevestigd is. We wensen Joop een voorspoedig herstel toe en hopen dat zijn kwetsuren zijn voorgenomen activiteiten deze zomer niet te zeer in de weg zullen staan.
Over de competitievorm die het komend seizoen wordt gehanteerd is mede door het ontbreken van Joop geen beslissing genomen, maar gezien het aantal deelnemers ligt een dubbelrondige "round robin" competitie niet voor de hand. Gerry benut zijn pensionering om in het aanstaande seizoen ook deel te nemen aan de interne competitie en naast Frits is ook hij een serieuze gegadigde voor het kampioenschap. sc. Middelstum bloeit als nooit te voren en het vertrouwen in de toekomst spat er dan ook vanaf!

SuyderooghEvenals vorig jaar zegt de redactie dank aan de immer groeiende groep bezoekers en wil niet verhullen dat schaakclubmiddelstum.nl de komende periode een min of meer sluimerend bestaan zal leiden. "Breaking News" daargelaten uiteraard. Uiteraard blijft een verslagje van bijvoorbeeld het tournooi in Dieren waaraan Harry, Joop en Jan v/d Berg opnieuw deelnemen, welkom. In het nieuwe seizoen zal vanzelfsprekend weer uitgebreid verslag worden gedaan  van de hopelijk iets minder angstige avonturen van sc. Middelstum. Dit nieuwe seizoen zal  traditiegetrouw geopend worden in het verrukkelijke Lauwersmeergebied middels het Suyderoogh schaaktournooi dat op zaterdag 30 augustus genoteerd staat. Wij wensen u met of zonder schaakstukken een fantastische zomer.

De ratinglijst van 1 mei. 6/5

Vanwege de feestdagen is deze lijst vandaag pas gepubliceerd. De resultaten van de NOSB-competitie zijn dit jaar voor het eerst in de lijst van mei verwerkt. De interne competitie zal ter verwerking voor de ratinglijst van 1 augustus worden aangeboden.
Op de nieuwe ratinglijst verbetert Joop zijn persoonlijk record, doet Allert ook goeie zaken en stormt Jan Mark met stip binnen op 2 met 1809. Frits heeft nog te weinig partijen gespeeld om voor een KNSB rating in aanmerking te komen. Ik meen dat dat er minimaal 6 moeten zijn. (er is overigens een mailtje onderweg naar de CL om opheldering te krijgen waarom niet alle 4 partijen van hem zijn meegenomen.) *

* In zijn antwoord heeft Bart het vermoeden uitgesproken dat één partij niet is meegerekend omdat zowel Frits als zijn tegenstander niet over een rating beschikte. Dát zal het zijn, bedankt.
P Naam         1 februari 2008  partijen  saldo  1 mei 2008
1 Harry Wubs        1814      9     + 6    1820
2 Jan Mark Hof       ----      9     ---    1809
3 Gerry Wubs        1785      7     -37    1748
4 Jan Bol          1768      8     -23    1745
5 Herman v/d Bogaard    1737      7     - 9    1728
6 Fred Steggink       1755      9     -44    1711
7 Allert Riepma       1655      9     +27    1682
8 Joop Naaijer       1537      9     +32    1569
9 Fré Bekker        1443      7      0    1443
10 Sjouke Gerbens      1417      9     + 5    1422
11 Sjouke de Vries      1436      7     -39    1397
12 Joost van Melle      1388      6     + 7    1395
13 Jan v/d Berg       1288      17     -27    1261
14 Frits Brandsma      ----      3      0    ----
15 Jan Alex Don       ----      0      0    ----
16 Bert Koster        ----      0      0    ----

Concept indeling seizoen 2008-2009. 5/5

Met de volgende clubteams is Middelstum -onder voorbehoud, opnieuw ingedeeld in klasse 1A.

Klasse 1A
Veendam
koning HSP
DAC
SISSA 3
Haren 4
Lewenborg 2
Bedum
Eelde/Paterswolde
Z !
Middelstum

De slotronde van de interne competitie. 22/4

Op 2 hangpartijen na heeft de interne competitie haar beslag gekregen. Onze kersverse clubkampioen wist zijn status extra glans te geven door Allert te verslaan. Hij is zowel in de voorronde als in de finalegroep als eerste geëindigd en heeft daarmee in het totaalklassement 2 punten voorsprong op Jan Bol als grootste rivaal. Dat klinkt overtuigend en dat ís het ook. Ook extern deed Harry het prima met een score van 50% met een bordgemiddelde van 1.8.
Door de dadendrang van Harry raakte Allert de derde plaats in de eindrangschikking kwijt. Allert startte de competitie prima, maar wist dat niet het gewenste vervolg te geven. Extern zette ook hij echter wel een keurige 50% neer. (3.8)
Jan Mark wist beslag te leggen op de derde plaats en werd -zoals al gememoreerd, topscorer van het eerste team. Ook sportief gezien blijkt hij dus een aanwinst voor sc. Middelstum.
Niettegenstaande de uitstekende prestaties van verschillende clubgenoten kan ik er niet omheen om Joop de revelatie van dit seizoen te noemen. Extern scoorde óók hij al 50%, intern eindigt hij +1 en wint daarmee 55 ratingpuntjes. Hij schiet daarmee zijn persoonlijk record van februari 2002 (1558) ruimschoots aan flarden. Dat moet een prettige wetenschap zijn voor een knar van 60! Zijn saldo op de meest recente lijst is overigens 1537.
De partijen van Frits vs Sjouke G en van Jan vs Joop staan online. Een korte samenvatting van de verwikkelingen in de B-groep volgt wanneer deze geëindigd is.

Met een benauwde overwinning weet Middelstum degradatie af te wenden. 15/4

Bild Het tweegevecht met Ten Boer beloofde op voorhand al een spannende slotronde op te leveren en Middelstum heeft uiteindelijk dan ook het vege lijf weten te redden op een manier die niet licht vergeten zal worden. Jan Mark en P. Klein van D.A.C. waren in het laatste bedrijf van deze thriller de hoofdrolspelers in een decor dat bestond uit een veelkoppig publiek dat zich rekte en strekte om getuige van de apotheose te zijn. Het betrof de laatste partij in deze wedstrijd bij een stand van 3½ - 3½. Ten Boer bleek te hebben gedaan wat Middelstum het minst uitkwam; winnen dus. Dientengevolge móest Jan Mark winnen om Ten Boer eronder te houden. Materieel stond het met een dame en drie pionnen gelijk maar onze man zat wel aan de beste kant van het bord omdat zijn heerlijke a-pion op promoveren stond. Toch was het niet deze kleine dondersteen die de zaak in het voordeel van Middelstum zou beslechten. De man van D.A.C. op wie de hoop van de Ten Boersters uiteraard gevestigd was, probeerde telkenmale met eeuwig schaak remise af te dwingen en daarbij stond hem ook aanmerkelijk meer bedenktijd tot beschikking.
Er wachtte Jan Mark nog een heikele klus die op afstand bezien te klaren moest zijn, maar de kibitzers hebben gemakkelijk praten: op de training gaan de penalties er immers ook altijd in! De slotzet van deze partij ging gepaard met een remiseaanbod van de D.A.C.-er die de witte dame wel aangezien moet hebben voor de witte koning en daardoor zijn dame in de aanbieding deed. Dit gebeurde uitgerekend op een moment dat hij wél eeuwig schaak af kon dwingen. Deze kleinigheid betekende dat Middelstum zich definitief boven de streep had gespeeld. De spanning was intens geweest en de opluchting die zich van mij meester maakte voelde weldadig aan.
Bijna had Ten Boer nog het huzarenstukje geleverd om in bordpunten Groningen 6 voorbij te streven maar hun overwinning reikte niet verder dan tot 6-2 waar 7-1 voldoende zou zijn geweest. Het lukte deze avond dus nét niet voor Ten Boer. Overigens mogen zij toch nog hopen op een toegangsbewijs voor de eerste klasse, maar hiervoor moet het derde team van Unitas zich dan wel handhaven in de KNSB-competitie.
Middelstum sluit deze competitie af op de zevende plaats, die -het moet gezegd gezien de bange avonturen, ietwat geflatteerd aandoet. Maar desalniettemin heeft sc. Middelstum nu toch wel even mooi voor het eerst in haar bestaan handhaving in de eerste klasse van de NOSBO afgedwongen!
De bloemen zijn voor Roden, zij zijn overtuigend kampioen geworden. Gefeliciteerd en succes in de promotieklasse.
Mijn indrukken van de wijze waarop mijn overige teamgenoten hun aandeel leverden zijn schaars want mijn eigen partij eiste -zij het vergeefs, mijn volledige aandacht. Ik beperk me dus tot het benoemen van de spelers die bijgedragen hebben aan de overwinning op D.A.C. Aan de borden 6, 7 en 8 wonnen Jan Mark, Frits en Joop. Harry, Gerry en Allert remiseerden aan de borden 2, 3 en 4.
Hiermee is Jan Mark in zijn eerste seizoen voor sc. Middelstum meteen maar topscorer geworden met een mooie 6 uit 9. In dit verband mag de score van Frits natuurlijk niet onvermeld blijven, zonder overdrijven betekent diens 4 uit 4 ook het verschil tussen de 1ste en de 2de klasse. Rest mij nog om de spelers van het tweede team -dat bijna voltallig aanwezig was, te bedanken voor het broodnodige support. Joost mailde zijn steun want hij had -zoals u begrijpt, deze avond wel iets anders aan zijn hoofd.

Een zoon voor Joost van Melle. 14/4

ooievaar Geboren op 14 april 2008
Het jochie heet Jochum

Van harte gefeliciteerd met dit nieuwe wereldburgertje
en alle geluk van de wereld gewenst met elkaar.

Harry is clubkampioen! 8/4

Harry Als titelverdediger heeft uw verslaggever er gisteravond alles aan gedaan om de titelstrijd spannend te houden, maar zoals het hele seizoen al bleek Harry ongenaakbaar. Hoewel ik in het eindspel nog een mogelijke kans op winst liet liggen, werd tegen twaalven tot remise besloten en werd Harry de terechte kampioen van het seizoen 07-08! (deze partij staat met commentaar van Jan online, red)
Ondertussen waren op de andere borden interessante partijen gespeeld: in een vreemde Franse opening leek Jan Mark goede aanvalskansen tegen Allert te krijgen, maar hij overspeelde zijn hand en Allert pakte het punt.
Joost kreeg met zwart tegen Fré een prachtige aanvalsstelling in een Spaanse opening met de loper op c5, paard op d4 en de dame op h4; met nog een loper op b7 achter de hand was dit teveel voor de witte stelling. (deze partij staat met commentaar van Fré online, red)
Joop won tegen een verkouden Sjouke de Vries een partij die ik niet goed heb kunnen volgen, behalve de hoestbuien van de witspeler. Beterschap Sjouke!
Jan van den Berg probeerde met de Larsen-opening b3 Sjouke Gerbens te verrassen, maar hij verlamde zijn loper op b2 door zijn centrumpionnen op d4 en e3 te stallen, gevolg: een stugge stelling die tot verrassing van alle van den Berg-kenners in remise eindigde.
Nog één interne en één externe ronde en het schaakseizoen zit er weer op. We verheugen ons al op het afsluitende etentje in de Valk!  (Jan Bol)

Ook de redactie feliciteert Harry van harte met behalen van zijn achtste titel. Zoals Jan -zij het in in andere bewoordingen, schrijft: deze is bij de juiste man terecht gekomen.
Sinds Harry zijn werk vaarwel zei speelt hij ook een ander soort schaak zo lijkt het.
De degelijke positionele stijl die hem eerder kenmerkte beheerst hij nog steeds, maar hij staat sneller open voor  tactische wendingen en dit elan voorziet meer dan eens in spectaculaire partijen. Dat hij daarmee op het goede spoor zit bewijzen de cijfers. Hij heeft er een nieuw wapen bij gekregen zonder in te leveren op het oude. 
Jan Bol weet zich als aftredend kampioen intussen verzekerd van de tweede plaats. Dat is een waardige manier om de titel te verliezen. Ook nog bedankt voor je verslag!
Sjouke G gaat in de B-groep door het verlies van Fré nu alleen aan de leiding, maar gezien m.n.de achterstallige partijen van Frits mag hij zich nog niet te rijk rekenen.
Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit en daarom worden alle Middelstummers een weekje toegewenst die mag gelden als de ideale voorbereiding op de cruciale wedstrijd tegen D.A.C.

De indeling van de vierde ronde is bekend. 4/4

Met o.a. de kraker tussen Harry en Jan Bol.

De derde ronde van de finalegroepen. 1/4

Jan Bol tegen Sjouke de V. was de langste partij van de avond. De dames werden al snel geruild, waardoor al snel een eindspelachtige situatie ontstond, waarin de lichte stukken van Sjouke ingesloten stonden. Toen Jan een kwaliteit won leek Sjouke de zaak goed dicht te kunnen houden, maar het leek mij toch wel gewonnen, een kwestie van techniek, waarover Jan voldoende beschikte.
Joop verzon b5 na de standaard-opening b4 van Allert. Joop kwam goed uit de opening en won een pionnetje. Het werd een toren-eindspel en die zijn vaak remise, maar deze waarschijnlijk toch niet. Joop vertrouwde zijn techniek niet voldoende en gaf remise. (Deze partij staat online, red)
Joost speelde los van de competitie een partij tegen Jan vd B. Deze partij heb ik niet goed gevolgd. Wel viel me op dat Joost weer veel tijd gebruikte in de opening, maar het leverde hem wel een mooie stelling op en plotseling stond hij een dame tegen een toren voor. Jan speelde nog wel een tijdje door, zoals we van hem kennen, maar hij verloor uiteindelijk.
Fré tegen Sjouke G. leek me een taaie partij waarin Fré steeds iets beter kwam te staan. Plotseling ging er iets mis, want hij stond opeens een stuk achter of een toren zelfs? Gedesillusioneerd moest hij opgeven. Niets is zo moeilijk als een betere of zelfs gewonnen stelling te winnen, bleek maar weer eens.
Jan Mark tegen Harry werd weer eens een Najdorf waarin de stelling heel lang in evenwicht bleef. Jan Mark gebruikte wel veel tijd en dat werd hem denk ik uiteindelijk noodlottig. Toen Harry namelijk meende een pion te moeten offeren vond Jan Mark niet de juiste voortzetting met nog maar een paar minuten op de klok. Hij liet ten onrechte toe dat de zwarte a-pion oprukte en dat besliste de partij. (Harry)


Mooi, zomaar een uitgebreid verslag over een ronde in de interne. Nouja niet zomaar een ronde natuurlijk; we zijn intussen wel aanbeland in de beslissende fase. Harry hield in deze ronde zijn voorsprong van 1½ punt op Jan Bol vast. Met nog 2 partijen te spelen volstaat een remise tegen zijn - intussen enige belager, Jan Bol, om kampioen van sc. Middelstum te worden.  Wanneer hij dat halve punt binnenhaalt tegen Allert, geldt het criterium van de TPR. (vermits Jan geen uitglijder maakt) Ik zie Harry al comfortabel achterover leunen.
Van Joop ontving ik zijn partij tegen Allert met de verzuchting dat hij een gewonnen stelling had verklooid. Daarmee was geen woord teveel gezegd, het commentaar bij de voorlaatste zet is van de redactie.
In de B groep kwam het tot een wisseling van de wacht. Sjouke G mag zich nu koploper noemen.

Assen verliest en degradeert. 28/3

Assen 2 verloor in de voorlaatste ronde van  Z! en speelt komend jaar in de 2de klasse. Door deze overwinning kan Z! niet meer degraderen. Voor de tweede degradatieplaats komen nu alleen nog Groningen 6, ten Boer en Middelstum in aanmerking. Een extra paar ogen om de ontwikkelingen bij de de wedstrijd tussen Ten Boer en Groningen 6 op de voet te volgen verdient aanbeveling.
De titel is de inzet  tijdens een directe confrontatie tussen de twee resterende kanshebbers op het kampioenschap.
Roden kan zich permitteren om met  5 - 3  te verliezen van van der Linde. De rangschikking en het resterend programma is als volgt:
G  MP  BP
1. Roden      8  15  42
2. Van der Linde  8  13  39½
3. Veendam     8  10  33½
4. DAC       8  9  35
5. Bedum      8  8  29
6. Z !       8  7  29½
7. Groningen 6   8  6  34½
8. Middelstum   8  5  29
--------------------------------
9. Ten Boer    8  4  29
10. Assen 2     8  3  19

dinsdag 15 april
Van der Linde - Roden     -
Middelstum  - DAC      -
Ten Boer   - Groningen 6  -
Z !      - Veendam    -
Bedum     - Assen 2    -
De partij van Gerry die het beslissende halfje voor Middelstum opleverde in de wedstrijd tegen Groningen 6, staat met zijn commentaar online.

Middelstum houdt zicht op handhaving in de eerste klasse. 25/3

Logo Groningen Van uw verslaggever - Als non-playing-supporter bezocht ik gisteravond de wedstrijd (ronde 8) in klasse 1A tussen Groningen 6 en Middelstum 1.
Toen ik rond 21.30 uur de wedstrijdzaal betrad, schoot een wat oudere man mij direct aan en wees mij op de inmiddels gerealiseerde 2-0 voorsprong van Middelstum.
Ene Allert Riepma, uitkomende voor Middelstum op het derde bord, had met de voor hem karakteristieke b4-opening zijn opponent kennelijk dusdanig van zijn stuk gebracht dat deze naar verluidt binnen 10 zetten er de brui aan gaf.
Ook op bord 8 was de strijd inmiddels gestreden. De Middelstumer Joop Naaijer nam een stuk dat zijn tegenstander hem vrijgevig gaf, waarna de speler van Groningen direct ook maar de partij opgaf.
Niet heel veel later won ook een speler van Middelstum op het zesde bord. Even daarvoor had deze Jan-Mark Hof, die op dat moment toch een stuk voorstond, uw verslaggever nog toevertrouwd geen directe winstkansen te zien, maar feit is dat ik zijn tegenstander hem even later de hand zag schudden.
Middelstum leidde op dat moment comfortabel met 3 tegen 0. Echter de heren Jan Bol en Fred Steggink brachten de spanning in de wedstrijd terug. Ik had de indruk dat de heer Bol hier weinig aan kon doen. Zijn jeugdige doch ijzersterke opponent schoof langzaam maar trefzeker naar een gewonnen stelling.
Iets anders lagen de kaarten bij de heer Steggink. Weliswaar stond hij positioneel iets minder (zijn tegenstander had een zeer actief loperpaar), de 'ruil' van een loper tegen een toren was te veel van het goede. Een oplettende lezer weet nu de tussenstand: 3-2.
Gelukkig, de Middelstumer hoop in bange dagen, de heer Frits Brandsma, verzaakte ook deze keer niet. Vanuit een stelling die op het oog (het oog van uw verslaggever) in evenwicht was, bouwde hij in een paar zetten een aanval op die zijn tegenstander niet meer wist te verdedigen. Het is nu dus 4-2 en Middelstum heeft nog maar een half punt nodig voor winst.
Dat halve punt moest in de wacht gesleept worden door één van de boers Wubs, Harry of Gerry. Omdat op het vierde bord, het bord waar Gerry Wubs met zwart speelde, de stelling de meeste spanning vertoonde (de stelling op het bord van Harry Wubs oogde zeer ingewikkeld), richtte uw verslaggever hierop zijn aandacht.
Ingefluisterd door de heer Bol zag uw verslaggever Gerry Wubs met een paardensprong winnen, maar de heer Wubs verkoos een damezet. Een paar zetten later had wit een dame en zwart twee torens. De heer Wubs bood vervolgens remise aan, dat vrijwel meteen door zijn opponent werd geaccepteerd. Dat de collega-schakers van de Groninger speler het hier niet mee eens waren, deed voor Middelstum niet meer ter zake. De benodigde halve punt was binnen en de wedstrijd gewonnen.
Uw verslaggever besloot toen naar huis te gaan. Op teamniveau was de uitslag van de individuele strijd van de heer Harry Wubs niet meer echt van belang. Uit betrouwbare bron vernam uw verslaggever voor het afsluiten van dit verslag dat de heer Harry Wubs toch nog heeft verloren.
Enfin, in de annalen zal worden opgenomen dat Middelstum in het seizoen 2007-2008 van Groningen heeft gewonnen. Ik hoop dat in dezelfde analen kan worden bijgeschreven dat Middelstum dit seizoen niet uit de 1ste klasse degradeerde. Of dat wel of het niet het geval, zullen we op 15 april bemerken. Dan speelt Middelstum 1 in de laatste gezamenlijke ronde in Ten Boer tegen DAC. Uw verslaggever wenst de spelers van Middelstum 1 alvast veel succes toe. (Sjouke de Vries)

Met dank aan Sjouke voor het verslag én het support natuurlijk waaraan Jan v/d Berg  ook zijn bijdrage leverde. Het was een mooie avond voor Middelstum, want het verlies  van onze directe concurrent uit Ten Boer speelt Middelstum natuurlijk ook in de kaart.
1 april staat alweer de derde ronde van de finalegroepen op het programma, Jan Mark mag proberen de ongeslagen status van Harry naar de geschiedenis te verwijzen. Frits is wegens vakantie afwezig en dat uitstapje mag alleen al wegens zijn externe 100% score welverdiend heten. Zie voor de overige partijen de interne pagina.

De tweede ronde in de finalegroepen 18/3

In de A-groep wint Jan Bol in een sneltreinvaart van Allert. Jan Mark profiteerde van een rekenfout van Joop in een stelling die Joop enig voordeel beloofde. Harry houdt zijn voorsprong vast door Sjouke in een positioneel gevecht te verslaan.
In de B-groep pareert Fré een aanval van Frits op de koppositie, zij kwamen remise overeen in een aparte Scandinaviër. Jan wint in een verloren stelling door verschrikkelijke tijdnood van Joost. (Joop)

Sjouke en Fré stuurden hun partijen in, deze staan online. 25 maart is er geen interne want dan vecht Middelstum voor klassebehoud tegen Groningen 6. Dat het maar een vruchtbare derde paasdag mag worden.

Middelstum 2 verliest geflatteerd van Veendam 2 11/3

Herman In zijn laatste partij voor Middelstum speelde Herman als vanouds.
Binnen niet al te lange tijd haalde hij het punt binnen in zijn allerlaatste Konings-indiër. Jammer dat hij zijn kunde niet langer etaleert. (Deze partij staat online, red)
Jan ging er regelmatig af, evenals Joost.
Sjouke G kreeg een stukoffer voor zijn kiezen tegen 2 pionnen. In een ingewikkelde stelling koos hij niet de sterkste voortzetting in een naar zijn zeggen interessante partij, die uiteindelijk een nul opleverde.
Fré speelde gedegen en won zijn partij waarin zijn tegenstander over het eindspel voortdurend mompelde dat deze toch echt wel remise was. Fré bewees het tegendeel.
Sjouke de V weet nu wat het is om in tijdnood te geraken. In een gewonnen stelling met de vlag op vallen deed hij de enige zet die niet mocht en verloor.
Het seizoen zit erop. Een score van 50 %. Wij hoeven niet ontevreden te zijn.
In de interne verloor ik van Harry in een Benoni. Ik ging er af terwijl ik niet kon aanwijzen waar het fout was gegaan. Waarschijnlijk te passief gespeeld. (Joop)

Het feit dat Herman zijn laatste partij voor Middelstum heeft gespeeld mag zonder mankeren een aderlating worden genoemd, maar als pleister op de wonde: dit betekent niet dat zijn betrokkenheid met Middelstum nu helemaal voorbij is. Hij beëindigt zijn schaakcarrière overigens wel in stijl met een klinkende overwinning en is ook nog eens topscorer geworden met 4½ uit 6. sc. Middelstum koestert de stille hoop dat hij nog eens op zijn besluit terugkomt als ware het een "sabattical year" of zoiets.
Na de angstige avonturen tegen Assen en Veendam staat het eerste dinsdag 25 maart weer een externe wedstrijd te wachten. Groningen 6 hoopt dat we onze vrijgevige bui dan nog niet van ons afgeschud hebben.
Maar 18 maart zal eerst de interne competitie onze aandacht opeisen. De indeling daarvan staat al op de interne pagina.

Degradatiespook gesignaleerd in de omgeving van Middelstum. 4/3

Het degradatiespook. Afgelopen dinsdag heeft het eerste team van Middelstum met het kleinst mogelijke verschil verloren van Veendam. Ikzelf was als eerste klaar. Na een vroege afruilparade was alle muziek uit de stelling en bood mijn tegenstander terecht remise aan. Vervolgens begonnen mijn rondjes langs de overige borden. Harry had wederom een sterke tegenstander, maar in de eerste uurtjes was er nog niet veel aan de hand.
Gerry kwam niet goed uit de opening, hij moest op zoek naar ruimte, maar ik zag nog geen directe dreigingen. Jan had een pion geofferd en daar goede compensatie voor gekregen. Allert trok hard van leer, hij had een sterke aanval, miste stukwinst, maar wikkelde in duizelingwekkende snelheid af naar een beter eindspel.
Fred kwam goed uit de opening, had veel meer ruimte en het loperpaar en kon na enkele tactische wendingen met een paard op g3 een kwaliteit winnen.
Frits speelde in zijn bekende rustige stijl. Zijn tegenstander leek een aanval op poten te kunnen zetten, maar Frits verdedigde zijn koningsstelling zeer inventief.
Joop had in de opening ergens een pion weggegeven, ik zag in ieder geval niet iets wat op een gambiet leek. Zijn tegenstander deed het rustig aan, en dus mocht Joop gaan vechten voor remise. Kortom er was goede hoop op een overwinning. In het vervolg van de avond ging het echter niet zoals we allen hadden gehoopt.
Jan won, goede partij. Allert koos voor een verkeerd plan en moest opgeven, kan gebeuren. Frits pakte de eerste kans die hem geboden werd en won.
Fred verloor de wegen naar winst uit het oog, zijn tomtom verspeelde ineens zeeën van tijd, zijn bolide reed in een ravijn. Gerry kwam niet onder de druk van zijn tegenstander uit, het werd hem, en vooral zijn dame, teveel. Ook Harry kon geen vuist maken, zijn tegenstander drukte goed door over de damevleugel, helaas. Veendam stond op deze manier inmiddels op 4,5 punt.
Alleen Joop was nog bezig. Tot laat in het eindspel had hij nog een pion minder, maar zijn stukken werkten goed samen en hij kreeg een sterke vrij-pion. Samen met zijn tegenstander maakte Joop er een mooi schouwspel van. In wederzijdse tijdnood veranderde de stand voortdurend, maar toch kreeg Joop een gewonnen stelling in de hand. Uiteindelijk ging zijn tegenstander door de vlag en kon Joop terugzien op een avondje hard werken met een lekker resultaat, proficiat.
Het degradatiespook, dat de laatste weken in de weilanden rondom Ten Boer is waargenomen, is inmiddels gezien door een boer net buiten Westerwijtwerd. (Jan Mark)

Tja, het was me wel weer een gedenkwaardig avondje. Wat is er toch aan de hand? Zo langzamerhand neig ik er naar om te geloven dat het degradatiespook vat krijgt op bord 5. Een onnodige en dus extra pijnlijke nederlaag was het. Tjonge, ik geloof niet dat ik ooit eerder een serieuze partij heb verloren waarin ik zo torenhoog gewonnen heb gestaan. Frits gaf me drie zetten voor het einde een voordeel van + 7.34. En dat doet pijn Suzan, pijn, pijn, pijn, pijn, pijn Suzan. Maar ja, het leven gaat door zoals dat dan zo opwekkend klinkt. Middelstum 2 mag a.s. dinsdag tegen Veendam 2 proberen iets van revanche te nemen.
Joop en Harry spelen voor de interne dan hun partij die nog stond uit de 1ste ronde van de finalegroep. Inmiddels is de voorronde afgerond, Jan Mark won van Joost. Jan Mark wordt ook nog bedankt voor zijn verslag hierboven, de redactie prijst zich gelukkig met haar correspondenten.

De eerste ronde van de finalegroepen 26/2

De Valk Elke zet is een keuze. Min of meer. Je hebt goede en minder goede keuzes. Dinsdagavond gaf Jan van den Berg (met wit) in zijn partij tegen Fré van dit laatste een voorbeeld. Aanvalstechnisch stond Fré beter dan Jan, maar tot op zekere hoogte was er sprake van evenwicht. Tot Jan er voor koos zijn koning in de hoek (h1) te plaatsen. Met zijn dame op h3 sloeg Fré met zijn paard op g3. Dit was de doorbraak waar Fré zo naarstig naar op zoek was geweest. Vervolgens verloor Jan nog een kwaliteit en kon Fré rustig de partij uitspelen.
Sjouke Gerbens koos in zijn partij tegen Joost voor eeuwig schaak. Met Sjouke dacht ik lange tijd dat hij, met een aantal pionnen meer dan Joost, zou gaan winnen. Echter een gepende toren van Sjouke maakte dit stuk gedeeltelijk onbruikbaar. Vanwege de dreiging van Joost (twee torens en een dame op de koningsvleugel) was opheffing van de penning Sjouke waarschijnlijk fataal geworden. Eigenlijk had Sjouke dus geen keuze.
Jan Mark en Jan Bol speelden een boeiend eindspel. Toen ik er in viel had Jan Bol een loper meer tegen drie pionnen meer voor Jan Mark. Uiteindelijk bleek dat de loper van Jan toch de doorslag gaf. Achteraf is de keuze van Jan Mark om een loper op te geven voor drie pionnen toch een mindere geweest. Maar ja, achteraf.
(deze partij staat met commentaar van Jan online, redactie) Joop en Frits speelden vriendschappelijk. In het deel dat ik gezien heb, speelde Frits meesterlijk. Joop ging al strijdend ten onder. Tot nu toe is Frits ongeslagen. Ik ben reuze benieuwd of en in wie hij eventueel zijn meerdere moet erkennen.
Er was ook nog mijn partij tegen Allert. Een boeiende partij, al zeg ik het zelf. We openden met het Sokolski gambiet. Uiteindelijk kwam ik er redelijk tot goed uit. Beide maakten goede en minder goede keuzes. Echter mijn keuze om niet op tijd mijn loper en toren op de damevleugel (eventueel via een lange rochade) te activeren, werd mij (in ieder geval) fataal. En zo bepalen de keuzes die gemaakt worden wie er uiteindelijk wint.
(Sjouke de Vries)

Sjouke wordt bedankt voor zijn verslag. Appreciated.
De interne ligt de komende weken stil want dan vraagt de externe competitie weer ons aller aandacht. 4 maart ontvangt Middelstum Veendam en 11 maart ontvangt Middelstum 2 Veendam 2.
De meest idyllisch gelegen speelzaal van schakend Nederland heeft trouwens een vernieuwde website.

De indeling van de eerste ronde in de finalegroepen 22/2

Zie daarvoor de interne pagina en bij afwezigheid van Harry spelen Joop en Frits een vriendschappelijke partij.

Interne competitie: de elfde ronde 19/2

In zijn laatste partij uit de voorronde wist Sjouke de V een plaats in de A groep af te dwingen door in een korte partij Allert te verslaan. Na een zwakke opening knokt Sjouke zich terug en na een mindere zet van Allert sloeg hij onverbiddelijk toe. Deze partij staat online voorafgegaan door een korte beschouwing van de winnaar.
Joop en Jan Bol verbeterden hun uitgangspostie in de finalegroep door te winnen van respectievelijk Jan vd B en van Fré. Frits en Jan Mark kwamen in een vriendschappelijk partij remise overeen na een interessante tijdnoodfase. In de voorronde wacht er nog één partij op een uitslag, maar die kan de indeling van de groepen niet meer beïnvloeden zodat het wedstrijdschema van de groepen gemaakt kon worden. Er hoefde niet te worden geloot omdat er immers met tegengestelde kleuren wordt gespeeld. In deze voorronde is bijna gebleken dat de gehanteerde criteria bij gelijk eindigen niet toereikend zijn. Om deze reden is er naast de al gestelde criteria als onderling resultaat en TPR  een derde aan toegevoegd. Deze houdt in dat de speler met de laagste rating voorrang krijgt omdat diens prestatie op grond daarvan beter mag worden geacht.

Middelstum 2 blijft aan de goede kant van de score in Stadskanaal. (2½ - 3½) 12/2


Joost Herman won op 2 comfortabel. Dat kan niet gezegd worden van de winst van het punt dat Sjouke G aan boord hees, diens materiële overwicht -een dame tegen 2 lopers, kwam te weinig uit de verf. Het werd een partij met wisselende kansen, gelukkig benutte Sjouke de laatste.
Joost kreeg met een scandinaviër te maken waarin al snel van het pad werd afgeweken. Daarin vond Joost zijn weg het best. Het remiseaanbod dat Jan aanhoorde moet hem verrast hebben. Hij mocht niet weigeren.
Met deze bescheiden winst houdt Middelstum 2 een theoretisch kansje om in de laatste ronde 2 plaatsen te klimmen en daarmee kampioen te worden in 3D. Hiervoor moet Middelstum 2 dan wel winnen van Veendam 2 en mág Rochade niet winnen van J.H. Kruit 2. Bij een gelijkspel van Rochade moet Middelstum 2 met liefst 5½ - ½ van Veendam 2 winnen om in bordpunten gelijk te komen.
Al met al niet het meest voor de hand liggende scenario, maar mede omdat Rochade de eerste wedstrijd niet wist te winnen van J.H. Kruit 2 meer dan genoeg om niet zomaar aan voorbij te gaan.

1. Rochade   7 17.5      ma 10 mrt Rochade   - JH Kruit 2
2. Veendam 2  6 17       di 11 mrt Middelstum 2 - Veendam 2
3. Middelstum 2 6 15
4. J.H.Kruit 2 1 10.5 

In een wedstrijd met een zinderend slot wint Assen 2 van Middelstum. 8/2

Logo Assen Middelstum heeft het niet gered in deze enerverende wedstrijd. 4½ - 3½. Allert leverde een regelmatige remise af waar Joop en Sjouke de V er net niet in slaagden om binnen de remisemarge te blijven.
Het verlies van Jan Mark kan volgens mij het best verklaard worden doordat hij een loper op b7 had staan die niet meer deed dan tegen zijn eigen pionnen op c6 en a6 aankijken. Jan Boer heeft goed gezien hoe hij daar in een stelling zonder zware stukken, een punt van kon maken.
Gerry profiteerde van een zwak moment van zijn tegenstander in een stelling waarin niet zoveel aan de hand leek. Bij deze achterstand van 3½ - 1½ herinner ik mij een rondje langs de velden.
Frits die zijn eerste officiële partij voor Middelstum speelde, had 2 pionnen voor een stuk maar de compensatie die ik eerder wel zag, zag ik er toen niet meer in.
Harry had zonder twijfel een lekkere stelling opgebouwd, maar op dat moment mocht ik dat toch niet als een zeker punt tellen. Zijn partij staat online.
Zelf moest ik proberen te bewijzen dat mijn paard opgewassen zou zijn tegen 3 pionnen.
Terug aan mijn bord vernam ik op zeker moment dat Harry en Frits (vraag me niet hoe) de stand gelijk hadden getrokken waardoor mijn partij bepalend was geworden voor de verdeling van de begeerde matchpunten.
Daar had ik tijdens mijn rondje niet op durven hopen. Mijn partij kan ik niet volledig reconstrueren want ik hoefde niet meer te noteren en mijn geheugen schiet hierin te kort. Ik weet nog wel dat ik een -althans vermeende zetherhaling, in gemeenschappelijke tijdnood uit de weg ging maar uit de uitslag blijkt dat dat niet de juiste keus is geweest. Een schaakje die me de dame ging kosten was de aanleiding voor een spontaan applaus van zijn teammaats aan het adres van Maarten Hoolsema en deze ontlading was -hoewel het me niet bepaald als muziek in de oren klonk, op zijn plaats.
We houden het spannend onderin 1A.

Dinsdag 12 februari staat voor Middelstum 2 de wedstrijd tegen J.H.Kruit op het programma. Plaats van handeling: De Eendracht, Poststraat 30 in Stadskanaal.

Assen 2 - Middelstum 4/2.

Vrijdag 8 februari is Assen het decor van de wedstrijd tussen Middelstum en het 2de team van de Drentse hoofstedelingen. Na 5 ronden staat Assen met 1 punt op de laatste plaats, maar zij hebben tot dusver ook wel een loodzwaar programma gehad. Zo hebben zij reeds te maken gekregen met de top 5! van de huidige ranglijst. De nederlaag met 5½ - 2½ van vorig seizoen tegen hen staat ons nog pijnlijk in het geheugen. Op papier is Middelstum licht favoriet, maar dat neemt niet weg dat de Assenaren zich serieuze kansen toe mogen dichten in deze wedstrijd die zonder mankeren als degradatieduel mag worden gekwalificeerd.

De interne competitie ligt 5/2 stil.

De KNSB ratinglijst van 1 februari 2008. 1/2

Op de nieuwe ratinglijst is het Harmonietournooi verwerkt en Joop en Fred zien daarop de volgende bijschrijvingen: het saldo van Joop is gegroeid met 18 punten (1537) en dat van Fred met 54, (1755).
Jan v/d B en Harry leverden licht in. Jan 13 punten (1288) en Harry 7, (1814).

Interne competitie: de tiende ronde 29/1

Sjouke G klimt na zijn overwinning op Jan v/d Berg naar de 6de plaats die recht geeft op plaatsing in de A-groep. Voor het behoud hiervan is hij afhankelijk van het resultaat in de laatste partij van Sjouke de V.
Jan Mark versloeg Fré. In punten komt hij daarmee gelijk met Allert, maar passeert hem wel op de ranglijst omdat zijn TPR hoger is. Fré is door deze nederlaag kansloos geworden voor de 6de plaats. Weliswaar kan hij in punten nog gelijk komen met Sjouke Gerbens, maar de laatste won de onderlinge partij.
De meest verrassende uitslag van deze ronde was wel de remise die Sjouke de V boekte tegen Jan Bol. Daarmee houdt hij zijn kansen op de 6de plaats in eigen hand. De taak waarvoor hij staat is evenwel niet gemakkelijk: Er wacht hem nog een partij -met wit, tegen Allert. Winst betekent plaatsing in de A-groep, Bij remise telt de TPR omdat het onderlinge resultaat in zijn partij tegen Sjouke G niet onderscheidend is.
Allert zal een supporter hebben die dezelfde voornaam heeft als zijn tegenstander tijdens deze partij. De ontknoping volgt 19 februari.

In de persoon van Frits Brandsma verwelkomt sc. Middelstum een nieuw lid, hij zal na de voorronde ingedeeld worden in de B-groep van de interne. Naast sportief succes wensen we je vooral dat je je bij Middelstum op je plaats voelt.

Rochade wint met 4½ - 1½ van Middelstum 2. 22/1

Rochade heeft de returnwedstrijd benut om revanche te nemen voor het verrassende verlies in de eerste wedstrijd. Middelstum 2 kwam niet verder dan 3 halfjes en is hiermee wel weer terug op aarde. Deze werden bijeen gesprokkeld door Herman, Joost en Jan v/d Berg waarmee de laatste twee overigens goed presteerden. 12 februari reist Middelstum 2 af naar Stadskanaal waar het zal proberen J.H.Kruit wél af te houden van een revanche.

Voor de interne wisten Allert en Jan Mark elkaar geen pijn te doen. Harry zal door deze puntendeling minimaal met een punt voorsprong op zijn naaste belager aan de finale beginnen. De stand is prettig overzichtelijk geworden nu de inhaalpartijen gespeeld zijn. 29 januari wordt de 10de ronde gespeeld.

De stand van zaken in de interne competitie. 17/1

In goed overleg met Jan Alex is besloten dat hij zich uit de competitie terugtrekt. Tot zijn (en onze) spijt lukt het hem onvoldoende om de dinsdagavond vrij te houden voor de interne van sc. Middelstum. De verwachting is dat hem dat volgend seizoen beter lukt.
De 5 door hem gespeelde partijen zullen moeten worden geschrapt. Er is geen rechtvaardiger oplossing voorhanden. Het gegeven dat Jan Alex eenzelfde resultaat heeft geboekt in zijn 5 tot dusver gespeelde partijen maakt dat natuurlijk ook wel iets draaglijker.
De voorronde bestaat nu voor ieder uit 9 partijen, in de planning is de voorronde 19 februari afgerond. Uiteraard blijven er 6 plaatsen te vergeven voor deelname aan finalegroep A. Mogelijkerwijs zal de B groep aangevuld worden door een aanwas van ons ledenbestand.
Op de interne pagina is de competitie geactualiseerd. We zien dat de strijd om de 6de plaats met name wordt gevoerd door Fré en Sjouke de V. Zij doen niet voor elkaar onder. Hun onderlinge partij werd remise en zelfs hun TPR is exact gelijk! Hoewel  Sjouke G een partij meer heeft gespeeld en eenzelfde puntenaantal heeft mogen -mede gezien het resterende programma, zijn kansen zeker niet worden onderschat. Zijn TPR is alvast hoger. Hij speelt nog met wit tegen Jan v/d B. Fré speelt nog tweemaal met zwart. (Jan Mark en Jan Bol) Sjouke de V speelt nog tweemaal met wit, (Jan Bol en Allert)

Bedum laat Middelstum geen kans. 15/1

Jan Mark Deze wedstrijd leek wel het het weerbericht voor deze dinsdag: bewolkt en zware windstoten. Opklaringen werden later beloofd. De wedstrijd was koud begonnen of Middelstum keek al tegen een 0 - 2 achterstand aan.
Allert zette een paard op een veld waar het direct aangevallen maar niet verdedigd kon worden. Hij kreeg er niets voor terug en hij aanvaardde de consequenties dan ook onmiddellijk.
Deze tegenvaller had ik nog niet helemaal uit mijn gedachten gezet of daar hoorde ik Herman opgeven. Een lief moedertje had hem ook niet meer geholpen.
Sjouke G wist nog wel tot een partij te komen, maar 2 zeer actieve torens waren teveel voor 2 stukken en een toren die elkaar voornamelijk in de weg stonden. 0 - 3.
Via Harry heeft kwamen we van de 0 af, voor mij was dat een regelrechte meevaller, want ik zag niet hoe hij zich kon verweren tegen de matdreigingen van Hofstra. Hij wist er toch eeuwig schaak uit te persen. Jammer genoeg heb ik niet meegekregen hóe, alhoewel mijn gedachten uitgaan naar een torenoffer op g7. Die vraag komt nog weleens aan de orde.
Niet lang hierna werd ik aangenaam verrast door een remiseaanbod. Een rondje langs de borden maakte me snel duidelijk dat het niet meer om de matchpunten ging. Omdat het aanbod zo genereus was kon ik niet weigeren. (Fritz beoordeelt de slotstelling: +- 1.95)
Jan Mark was deze ronde de man van de wedstrijd voor Middelstum, hij won als enige, maar was niet erg tevreden over de manier waarop. Dat laatste slijt overigens snel, zo spreek ik uit ervaring.
Met zo op het oog kleine middelen, bewees Jan Westerhof zijn klasse nog maar eens door onze clubkampioen terug te wijzen.
Joop speelde een lange, zware partij, jammer genoeg overzag hij in het laatste bedrijf een kans om een vijandelijke vrijpion onschadelijk te maken. Hierna kreeg hij geen kans meer zich terug te vechten. Ons schamele deel bleef tot wee bordpunten beperkt. Terug naar huis werd het geleidelijk droog; de opklaringen kwamen te laat.

In de interne plezierde Jooost zichzelf door te scoren tegen Sjouke de V. Met het oog op plaatsing voor de A groep spint Fré het best garen bij dit verlies van Sjouke.

Vooruitblik op Middelstum - Bedum. 8/1

Het kerstreces zit er weer bijna op, 15 januari zullen onze buren proberen ons het schaakleven lastig te maken. Bedum is al jaren een vaste waarde in de eerste klasse en dat is niet verwonderlijk. Het team wordt gedragen door 3 mensen die al jaren trouw aan de club zijn. Westerhof is zondermeer KNSB-waardig en Kuipers en Hofstra zouden in de promotieklasse prima op hun plaats zijn. De 2 punten die het team tot nu toe bijeen gesprokkeld heeft houden hen beneden de streep en dat is ook beneden hun stand. Bedum zal dat tegen Middelstum graag willen veranderen. Middelstum mag zich opmaken voor een duel met een degelijke en getergde tegenstander waarbij we de mooie uitslag van vorig jaar maar snel moeten vergeten.

Joost haalt deze avond zijn partij met Sjouke de V in.

Het Harmonietournooi. 31/12

Harry herstelde zich knap van een lelijke (maar ook begrijpelijke) uitglijder in de eerste ronde en kwam 2 ronden voor het einde op +2. Uiteindelijk draaide het toch uit op een 50 % score, maar daarmee heeft hij nauwelijks averij opgelopen volgens de maatstaven van professor Elo. Joop daarentegen scoorde juist goed in de slotronden en zal zijn opgaande lijn niet rechtsaf zien gaan. Hij besloot met 3½ punt. Jan was als laatste geplaatst, maar bleef er toch een paar voor.

schaakbord schaakbord Fred kijkt met 5 uit 9 en een TPR van 1896 tevreden terug op het tournooi en zal daarmee het terrein dat vorig seizoen zo jammerlijk verloren ging ruimschoots terug veroveren. Er staan twee partijen -voorzien van commentaar, online. Het was opvallend welk een prominente rol de loper(s) speelde(n) in mijn partijen. Zo ook in het volgende fragment. Het eerste diagram is een stelling uit de laatste ronde tegen Johan Scharft. Ik speelde met wit en meende dat er 2 methodes waren om remise af te dwingen. Dat blijkt achteraf niet te kloppen, maar gelukkig koos ik juist. De laatste zet van zwart was h5-h4, waarop ik Lc7 speelde. Er volgde nog h4-h3, Kg1, Kf5 Kh2 g5-g4, waarna remise wel veilig gesteld was. In de foyer dachten Harry en ik dat na (g3xh4, g5xh4, Lxh4, Kxh4, zie diagram 2) a5-a6 ook voldoende was om remise af te dwingen, maar na b7-b6! komt wit van een kouwe kermis thuis. Ahum, slaan is natuurlijk niet verplicht.
Verder wil ik nog opmerken gelukkig te zijn geweest met het speeltempo (2 uur + 30 seconden per zet.) De leden van de organisatie worden ook nog maar even bedankt.

8 januari is er geen interne competitie omdat den sympathieken uitbater van ons stijlvolle onderkomen het pand dan, zij het niet zonder voorspraak met sc. Middelstum, verhuurt.

Interne competitie: de negende ronde 18/12

In deze ronde verstevigde Harry zijn koppositie door Jan v/d B te verslaan. Harry speelt nog één partij (tegen Jan Alex) en dan zit voor hem de voorronde erop. Het is aannemelijk dat hij de te kloppen man wordt in de finaleronde. In de partij tussen  Fré en Joop stond de vijfde plaats op het spel. Joop won en daarmee zijn zijn vooruitzichten op plaatsing in de A-groep riant geworden. Sjouke G versloeg Joost met wie het maar niet wil vlotten in deze interne. Hopelijk voor hem doorbreekt het nieuwe jaar deze trend.
Enige statistische gegevens van de interne tot nu toe:
Net zoals vorig seizoen het geval was lijkt het ook nu geen voordeel om met wit te spelen.
Van de 55 te spelen partijen in deze voorronde werden er tot dusver 41 (74,5%) gespeeld, won wit er 14 (34,2%), zwart 19 (46,3%) en werden er 8 (19,5%) remise.
Graag tot ziens bij het Harmonietournooi, waar het Middelstum contingent met mijn persoon tot 4 man uitgebreid is. Degenen die ook niet als schaaktourist langskomen wens ik via deze weg alvast een prettige Kerst en een voorspoedig Nieuwjaar.

Uitgesteld Sinterklaasfeest in Veendam. 11/12

Ons 2e team dacht nog steeds dat het 5 december was. De pionnen en stukken werden alsof het niets kostte in de aanbieding gedaan. Alleen Herman speelde een solide remise, evenals Sjouke de V een week eerder.  De rest van de partijen ging verloren. Een 5-1 nederlaag. Wij zullen maar zeggen, volgend jaar beter. (Joop)

kersttournooi De partij van Fré staat online. Halverwege de competitie staat Veendam 2 nu aan kop en Middelstum 2 volgt op een half bordpuntje. De Veendammers neigen er de laatste tijd wel erg vaak vaak naar om onze schone plannen te dwarsbomen. Hier komt een goed voornemen voor het nieuwe jaar spontaan opborrelen!
Harry was in Veendam de enige Middelstummer die -zij het voor de interne- tot winst kwam. In de rol van chauffeur maakte hij van de gelegenheid gebruik om zijn partij tegen Joop vooruit te spelen. Joop mishandelde een Grünfelder voortvarend en bleef kansloos. Met dit punt verdringt Harry Allert van de eerste plaats.
De indeling voor de 9e ronde die op 18 december wordt gespeeld staat te lezen op de interne pagina.

Middelstum is alvast goed vertegenwoordigd op het Harmonietournooi. Jan v/d B, Harry en Joop hebben al te kennen gegeven deel te nemen aan de B-groep (met een limiet van 2100) die 21 december van start gaat.
Schrijver dezes beraadt zich nog.

Z! en Middelstum houden elkaar in evenwicht. 3/12

Weegschaal Ondanks (of dankzij?) de hoge temperatuur in de speellocatie aan de Borgwal weert het eerste team van Middelstum zich kranig in de wedstrijd tegen Z!
Het werd een gelijkspel maandagavond en dat puntje kon wel eens belangrijk zijn aan het eind van de rit. Halverwege de avond had ik er een hard hoofd in, omdat niemand van Middelstum een betere stelling leek te hebben. Jan, Harry, Allert en Sjouke stonden wat minder, terwijl de stellingen bij Fred, Jan Mark en Joop nog in evenwicht leken.
Alleen Gerry had in een goede stelling een prachtige combinatie van zijn tegenstander over het hoofd gezien en verloor daardoor snel. De teamspirit was bij hem echter niet gebroken, want hij bleef de hele avond het team ondersteunen.
Jan verloor belangrijk materiaal, maar zoals een echte aanvaller betaamt, behield hij aanvallende dreigingen. Zijn tegenstander had het er duidelijk te kwaad mee en Jan "ontsnapte" met remise.
Harry had steeds een passieve verdediging te voeren, zoals ook de bedoeling is van het door zijn tegenstander gespeelde Morra-gambiet. In een remise-achtige stand blunderde die een stuk weg en verloor.
Allert verloor dacht ik eerst een pionnetje, won er later eentje terug en remise werd het resultaat. In zijn lijf-opening b4 blijkt Allert maar moeilijk te verslaan.
Gerry speelde weer op zijn geheel eigen wijze het Marshal gambiet, kwam goed te staan, maar zag die combinatie dus over het hoofd, waarbij zijn tegenstander een pionnetje naar de overkant bracht.
Fred kwam in de loop van zijn partij steeds iets beter te staan en had vermoedelijk regelmatig gewonnen, als zijn tegenstander niet had "gekozen" voor een snel einde en blunderde. Een partij voor publicatie!
Jan Mark had steeds een prettige stelling, bereikte al snel een eindspel waarin hij ook beter leek te staan, door een dubbelpion bij zijn tegenstander, toch was het blijkbaar niet voldoende voor de winst en zij besloten tot remise.
Sjouke hield als invaller heel lang stand in een waarschijnlijk iets passievere stelling. Ik heb niet kunnen waarnemen hoe het hem precies verging, maar op het laatst verloor hij toch materiaal en was de stelling niet te houden.
Joop voelt zich uitstekend in zijn Scandinavische opening, want hij kwam er zeker niet slecht uit te voorschijn. Volgens mij volgden er van beide kanten voorzichtige strategische zetten, waarbij het evenwicht nooit werd verbroken. Remise dus.
Voor een aantal van ons voelde dit misschien als een overwinning, want er werd nog een tijdje na-gefeest met goedkoop bier en jenever.
Trouwens, de aanwezigheid (alweer!) van Jan van den Berg als supporter van Middelstum, hoop ik, mag niet onvermeld blijven. Hoewel hij al jaren gastlid is van Z! voelde zijn aanwezigheid als steun voor Middelstum, wat mij betreft. (Harry)

Wederom bedankt voor je verslag Harry. De redactie houdt van haar correspondenten. Ik was niet van plan om mijn partij te publiceren, maar omdat deze -ondanks het resultaat- aanspoort tot enige zelfkastijding geef ik er na je oproep aan toe. Maar het voelt of je een beeldhouwer vraagt zijn werk te onthullen nadat zijn beitel onherstelbaar is uitgeschoten!

Sjouke de Vries heeft remise gemaakt in zijn vooruitgespeelde partij tegen Burgsma van Veendam 2. Dinsdag 11 december weten we of Middelstum 2 als herfstkampioen Oud en Nieuw mag vieren.

Interne competitie: de achtste ronde 27/11

Door tussenkomst van onvoorziene omstandigheden iets later dan gebruikelijk, maar nu dan toch:
De achtste ronde heeft niet tot verschuivingen in het klassement geleid. Allert wist een serieuze aanval op de koppositie te pareren die Harry met een stukoffer inluidde. In een korte beschouwing opperde Harry dat het misschien beter was geweest om dit stukoffer een zet eerder te spelen. Fritz tilt daar niet zo zwaar aan maar plaatst wel vraagtekens bij het directe vervolg op dat stukoffer 21 .....Lg6. De verwikkelingen na 21....Dxd2 zijn gecompliceerd en messcherp en lijken maarzo als een boemerang te kunnen werken, ik kan me dan ook voorstellen dat Harry daar niet op inging. Maar tactisch is het allemaal wel erg interessant en daarom heb ik die suggestie meegenomen in de partij die natuurlijk online staat. Jan Mark had het gemakkelijker tegen Sjouke G dan Jan Bol tegen Jan v/d B, maar in het laatste speeluur besliste Jan Bol de partij toch ook in zijn voordeel.

Maandag 3 december gaat Middelstum weer eens langs bij het onvoorspelbare Z! Na het groot uitgevallen verlies tegen D.A.C. verrasten zij de kenners door Van der Linde van zich af te schudden. Het belooft een open wedstrijd te worden waarop ik vooralsnog geen beargumenteerde prognose los kan laten. De interne ligt daags erna stil. Sjouke de V is dan wel actief, hij speelt vooruit tegen Veendam 2.

Middelstum 2 overtuigt tegen JH.Kruit 2. 5 - 1 (20/11)

Wederom een duidelijke overwinning voor Middelstum 2.
Twee records werden in deze wedstrijd gebroken, nl de score is in het korte bestaan van het 2e team nog nooit zo hoog geweest , en het aantal zetten in een partij, 90! in de partij van Jan van de B. voordat hij zich neerlegde bij een onvermijdelijke remise.
Dit aantal zal in de toekomst waarschijnlijk ook niet meer worden gehaald.
Sjouke de V was vroeg klaar, hij hoefde zelfs niet te beginnen, zijn tegenstander kon blijkbaar onze onvolprezen speelzaal niet vinden. Sjouke G speelde een voorzichtige, doch gedegen partij die hij knap tot winst voerde.
Fré speelde een jojo partij, eerst gewonnen staan, daarna een stuk in de aanbieding deed, remise voorstelde hetgeen geweigerd werd en toch maar het volle punt incasseerde.
Joost is in de externe competitie in goede doen, zijn score blijft 100 % . Derhalve vijf tegen een. Op naar de volgende! (Joop)

Mooie cijfers en meteen twee punten los van de concurrentie! De avontuurlijke partij van Fré staat met commentaar online. In de interne is de topper uit de vijfde ronde tussen Jan Bol en Jan Mark geëindigd in remise.

Middelstum wint met comfortabele cijfers van Ten Boer. 6 - 2 (13/11)

Ten Boer Dinsdagavond speelde het eerste team tegen Ten Boer.
Het werd voor ons een prachtige avond, maar daar denkt niet iedereen hetzelfde over getuige het verslag van meneer Prins op zijn schaakblog! (Zie: hier) De druiven waren wat zuur denk ik maar en verliezers mogen ook mopperen.
Jan had het uiteraard weer zwaar op het eerste bord tegen Roelof Kroon met 2100+ achter zijn naam. Ook een (uit nood geboren?) kwaliteitsoffer mocht niet baten. Nadat de dames waren geruild en Jan geen aanvalsmogelijkheden meer zag, gaf hij op.
Ikzelf ben zeer tevreden over mijn partij, omdat ik niet vaak zo aanvallend heb gewonnen. Het was pas echt interessant geworden als mijn tegenstander niet Lxb2, maar Pb4 had gespeeld op de 17e zet. Sjouke Gerbens wees er later ook op. Toch wint wit dan volgens mij ook met 18.Df5!
Gerry speelde weer tegen Albert Prins. Vorig jaar won hij toen fraai (die partij staat online), maar nu was er blijkbaar geen doorkomen aan en werd het remise.
Allert kon zich weer uitleven in zijn favoriete opening: 1.b4! Het leek mij dat hij steeds veel aktiever stond en zijn tegenstander alleen maar kon reageren op vele dreigingen. De grootste dreiging was wel het mat "achter de paaltjes". Een paardvork besliste de wedstrijd.
Fred`s partij heb ik wel regelmatig even gezien, maar ik wist dan steeds niet wie er nu beter stond. Zijn koning leek behoorlijk bedreigd te worden maar het was moeilijk voor zijn tegenstander om echt voordeel te behalen. Toen hij te passief bleef heeft Freddie denk ik toegeslagen met een centrumopmars ondersteund door een prachtige loper op b7. Dit is deels speculatie van mijn kant, maar ik heb ook even het verslag van Prins gelezen.
Jan Mark behaalde denk ik een zeer regelmatige overwinning door zeer aktief spel. Met name zijn lichte stukken leken het hele bord te overheersen! Sterk gespeeld!
Joop kreeg al vroeg in de wedstrijd een loper in de schoot geworpen, maar kreeg het toch nog zwaar te verduren omdat zijn tegenstander twee vrijpionnen kon creëren die maar moeilijk waren af te stoppen. Joop moest zijn loper ervoor geven en er bleef een potremise eindspel over, waar zij ook direkt toe besloten.
Sjouke de Vries zette vanavond voor ons de trend door als eerste te winnen! Het ging voor mij te snel om iets over de partij te zeggen, behalve dat Sjouke goed uit de opening kwam.
Leuk zo'n overwinning. We konden natuurlijk ook niet achterblijven bij het tweede team dat vorige week zo fraai had gewonnen! (Harry)

Met dank aan Harry voor zijn verslag. De flitsende partij van Jan Mark staat met leerzaam commentaar online. Harry had één zet (23) meer nodig, maar zijn partij verdient hetzelfde predikaat en kan ook nagespeeld worden  Hij gaat in op een alternatief voor zwarts 17 de zet. Beide partijen zijn verplichte kost! In de interne klimt Sjouke G een plaats ten koste van Jan v/d B.

Interne competitie: de zevende ronde 7/11

In deze ronde kwamen de Sjoukes in hun onderlinge partij tot remise. Sjouke de V zal er het meest tevreden mee zijn omdat hij zich uit een penibele situatie heeft weten te redden. Harry boekte een regelmatige overwinning op Joost die zijn beste resultaat extern boekte. Dat is nog eens clubliefde! Datzelfde gold voor Fré die tegenover Jan v/d B plaatsnam. Allert had het beste van het spel in zijn partij tegen Joop, maar Joop mocht toch een halfje incasseren. De partij staat met commentaar van Joop online. Hij bekritiseert daarin zijn 28 ste zet (Kf1) en laat een fraaie variant zien waarop Harry hem achteraf attent maakte. De strijd om de vijfde en zesde plaats (die van belang zijn voor plaatsing in finalegroep A) wordt in deze fase betwist door Joop, Fré en Sjouke de V en dit in volgorde van de beste papieren.
13 november komt Ten Boer een avondje buurten. De interne ligt dan -een inhaalpartij daargelaten- stil.

De KNSB ratinglijst van 1 november 2007. 1/11

Het tournooi in Dieren leverde ratingwinst op voor Harry en Joop. Harry pakt 8 punten en dat brengt zijn totaal op 1821. Joop doorbreekt met een stijging van 32 punten de 1500 grens en ziet nu 1519 achter zijn naam staan. Tournooitijger Jan v/d Berg speelde daarnaast in Hoogeveen mee, hij levert er 55 in en komt daarmee uit op 1301.

Rochade - Middelstum 2. 29/10

Een eclatant succes! Een overwinning , 4 tegen 2 op Rochade uit Nieuwe Pekela. Sjouke de V bood zeer goede tegenstand tegen Oppewal. Tegen het einde koos hij een minder goede voortzetting en ging er af. Herman won fraai. Hetzelfde gold voor Sjouke G , Fre en Joost. Jan van de B kreeg geen vat op zijn tegenstander en verloor regelmatig. Een fantastisch en veelbelovend begin van de competitie in the middle of nowhere, waar de sfeer bijzonder goed was. Op naar de volgende. (Joop)

De partijen tussen A. Wijsbeek en Herman en die tussen Joop de Jonge en Fré staan online. De laatste met commentaar van Fré.

Middelstum - Roden. 23/10

Logo van Roden Schaakclub Roden, dat in Poule 1A in de breedte de sterkste spelers kan inzetten, heeft de punten verdiend mee naar huis genomen. Het verlies is niet onverwacht en de uitslag (3 - 5) mag gezien het ratingverschil alleszins draaglijk genoemd worden. Via remises van Allert en Fred en 3 verliespartijen liep Roden uit naar een 4 - 1 voorsprong, maar dit wakkerde geen vrees voor een zeperd aan. Gerry en Jan Mark speelden aan Middelstummer zijde een gewonnen partij en zij verschalkten hun prooi dan ook overtuigend. Harry kon zijn opvallende prestatie uit de eerste ronde geen passend vervolg geven: zijn tegenstander bewees dat een loperpaar ook met veel pionnen op het bord sterk kan zijn en de Rodenaar zette zijn positionele overwicht dan ook zonder veel poespas om in klinkende munt. Na 2 wedstrijden staat Middelstum dus nog met lege handen, maar de wetenschap dat we met Van der Linde en Roden tegen serieuze titelkandidaten hebben gespeeld en hen goed tegenspel hebben geboden, doet het zelfvertrouwen natuurlijk geen kwaad.
Dat mag Middelstum 13 november al proberen te bewijzen wanneer Ten Boer op bezoek komt. Mede gezien de 4 - 4 van vorig seizoen lijkt dat typisch een wedstrijd te worden waarbij het serieus om de knikkers gaat.

Uit de interne zijn de inhaalpartijen al in de stand verwerkt. Jan Alex miste tegen Fré een goede kans om terug te komen in de partij. Deze partij staat online en Fré geeft hierop bij de 20 ste zet commentaar. 30/10 is er geen interne omdat het tweede een dag eerder het seizoen opent met een uitwedstrijd tegen Rochade. De redactie gaat er optimistisch vanuit een verslag van deze wedstrijd tegemoet te mogen zien.

De interne is bijgewerkt. 17/10

Aan kop van het klassement was het een goeie ronde voor Harry die de grootste concurrenten zag remiseren en zelf het volle punt pakte. Joop blijft goed in het spoor. De partijen tussen Allert en Jan Bol en tussen Jan Mark en Sjouke de V staan met commentaar van respectievelijk Jan en Jan Mark online!
23/10 is er een inhaalronde en natuurlijk de thuiswedstrijd tegen Roden.

De interne is bijgewerkt. 14/10

De indeling voor de interne van 16/10 is ook al bekend. Jan v/d Berg is vrij en de partij tussen Jan Alex - Fré wordt uitgesteld.

Van der Linde - Middelstum 7/10

Het 1e team ging afgelopen vrijdagavond strijdend ten onder in Winschoten tegen van der Linde. Wij konden met opgeheven hoofd de Oost – Groningse arena verlaten. 5 ½ - 2 ½ . 5 remises tegen tegenstanders met een aanzienlijke hogere rating mag niet slecht worden genoemd. Twee van de drie nederlagen werden pas in het 4e uur geleden ( Fre en Jan vd B). Jan Mark verkeek zich in een Middengambiet opening (voor mij volslagen onbekend) en kon vrij snel een ondersteunende rol als supporter spelen en met redelijk succes. Harry, Allert en Joop speelden remise tegen aanzienlijk hoger gerateerde tegenstanders. (De partijen van Harry en Allert staan online!) Het verloop van deze wedstrijd geeft een beetje hoop voor de overige 8 wedstrijden. (Joop)

De interne is bijgewerkt. 3/10

Fré Aan kop van het klassement deden de vermeende titelkandidaten niet voor elkaar onder waardoor de 7 andere deelnemers zich voorlopig zullen moeten richten op de plaatsen 5 en 6 in de A groep. Een beetje troost is er: de stand vertekent licht omdat de "top" al 4 partijen gespeeld heeft. Een grote verrassing is tot nu toe uitgebleven maar hopelijk komt daar een einde aan wanneer Van der Linde a.s. vrijdag voor ons de stukken op het bord zet.

De partij tussen Joost en Fré (op de foto op de voorgrond) staat met een trefzekere samenvatting van de zwarspeler online! (alleen te bekijken voor leden van sc. Middelstum)

Indeling van Middelstum 2

Middelstum 2 speelt in klasse 3D en het programma ziet er als volgt uit :
ma 29 okt Rochade   - Middelstum 2
di 20 nov Middelstum 2 - JH Kruit 2
di 11 dec Veendam 2  - Middelstum 2
di 22 jan Middelstum 2 - Rochade
di 12 feb JH Kruit 2  - Middelstum 2
di 11 mrt Middelstum 2 - Veendam 2 

Van der Linde - Middelstum. 28/9

Jan Bol en Fred brachten beide een halfje mee naar huis zodat het volgende week met 6 man en een gelijke stand weer gewoon op een 2de klasse wedstrijd lijkt. De remise van Jan kwam iets regelmatiger tot stand dan die van Fred, omdat diens tegenstander een veelbelovende doorbraak niet vond zoals Jan na afloop aangaf. Een mazzeltje dus.

De interne is bijgewerkt. 26/9

Er begint tekening in de stand te komen. De spelers uit het eerste maken tot zover hun uitverkiezing waar. Allert kan na 3 ronden als enige nog steeds bogen op een 100% score, maar zal zich realiseren dat hij niet het zwaarste programma achter de rug.heeft. Joop kwam met wit in zijn partij tegen Jan goed uit de opening, maar deze wist in het middenspel de bordjes beslissend te verhangen. De partij staat online* met enige korte opmerkingen van Joop.

* alleen te bekijken voor leden van sc. Middelstum

Van der Linde - Middelstum.

Deze wedstrijd staat op 28/9 gepland, maar na intensief overleg is afgesproken dat deze wedstrijd -met uitzondering van 2 partijen- wordt uitgesteld tot vrijdag 5/10. Joop geeft hierover tijdens de clubavond meer informatie.

En hier zijn dan de teamindelingen:
Middelstum Middelstum 2 Harrie Wubs Herman v/d Bogaard Gerry Wubs Fré Bekker Jan Bol Sjouke de Vries Fred Steggink Sjouke Gerbens Allert Riepma Joost van Melle Joop Naaijer Jan v/d Berg Jan Mark Hof Jan Alex Don Joost Keurentjes

Middelstum speelt toch weer in de eerste klasse. 10/9

Achter de groene tafel is de degradatie van Middelstum ongedaan gemaakt. Door de terugtrekking van HSP 2 was er een plaats vrijgekomen in de 1e klasse. Grijpskerk bedankte voor de eer om HSP 2 te vervangen. Middelstum heeft het voorstel van de competitieleider om deze plaats in te nemen wél geaccepteerd. Aangezien dit consequenties heeft voor de teamindelingen zijn deze weggehaald. Zij worden z.s.m. bekend gemaakt. Het programma in klasse 1A is nu definitief en als volgt:
vr 28 sep Van der Linde - Middelstum
di 23 okt Middelstum  - Roden
di 13 nov Middelstum  - Ten Boer
ma 03 dec Z !      - Middelstum
di 15 jan Middelstum  - Bedum
vr 08 feb Assen 2    - Middelstum
di 04 mrt Middelstum  - Veendam
di 25 mrt Groningen 6  - Middelstum
di 15 apr Middelstum  - DAC 
De slotronde wordt gezamenlijk gespeeld in Ten Boer. Speellocatie: Het Buurhoes

De interne is bijgewerkt. 5/9

De indeling van de tweede ronde is ook al bekend. Dinsdag 18/9 ligt de interne stil.

De seizoensopening en de indeling in de interne. 2/9

LauwersmeerHet schaakseizoen is weer van start gegaan met een snelschaaktournooi in het met fraaie wolkenformaties uitgedoste Lauwersmeergebied, waar een enkel vallend blad de stilte verscheurt, waar vogels hun weg weten te vinden en waar Elly en Jan opnieuw de ideale omstandigheden wisten te creëren voor dit gezellige evenement. Natuurlijk mag de redactie niet nalaten hen te bedanken voor de uitnodiging en te complimenten voor de invulling daarvan. In het tournooi zelf mocht Fred in de slotronde, met een punt voorsprong op zak, in een onderlinge confrontatie om de titel strijden met Herman. De grijze eminentie bracht een bizarre opening op het bord waar Fred zich geen raad mee wist. Dit had het nare gevolg dat het fraaie glazen schaakbord en dito stukken nu staan te pronken ten huize van van de Boogaard.


Wijzigingen in het ledenbestand van sc. Middelstum 29/8

Aan het slot van vorig seizoen namen we afscheid van Fré en begroetten Jan Alex als nieuw lid. Aan het begin van dit seizoen nemen we afscheid van Bert die de gelederen van sc. Rochade weer komt versterken. We wensen hem én Rochade veel succes en bedanken hem voor bewezen diensten. Als nieuw lid begroeten we Jan Mark Hof, die zijn schaakcarrière bij Middelstum nieuw leven in gaat blazen.

De FIDE ratinglijst. 10/8

Met één speler weliswaar, maar desalniettemin is sc. Middelstum ook vertegenwoordigd op de FIDE ratinglijst.

De KNSB ratinglijst van 1 augustus 2007. 5/8


koningOnze clubkampioen maakt een reuzensprong en komt uit op een rating die hem ongetwijfeld meer recht doet. Harry zit weer boven de 1800 en mag als beloning niet meer in verschillende B groepen meespelen. Joost komt binnen op 1388. De resultaten van het tournooi in Dieren zijn niet in deze lijst verwerkt.P Naam         1 augustus 2006  saldo  1 augustus 2007
1 Harry Wubs        1796     + 17     1813
2 Gerry Wubs        1779     + 6     1785
3 Jan Bol          1648     +120     1768
4 Herman v/d Bogaard    1741     - 4     1737
5 Fred Steggink       1743     - 42     1701
6 Allert Riepma       1738     - 83     1655
7 Joop Naaijer       1469     + 18     1487
8 Fré Bekker        1492     - 49     1443
9 Sjouke de Vries      1461     - 25     1436
10 Sjouke Gerbens      1430     - 13     1417
11 Joost van Melle      ----            1388
12 Jan v/d Berg       1343     + 13     1356
13 Jan Alex Don       ----            ----
14 Jan Mark Hof       ----            ----
footer