Seizoen 2006 - 2007

Middelstum sluit het seizoen af.

Het was weer goed toeven tijdens de feestelijke afsluiting van het seizoen in de herberg. Onwetende bezoekers zullen niet direct hebben gedacht dat het een schaakclub betrof die zo luidruchtig aanzat aan het diner.
Fré

Fré Riepma nam in stijl afscheid en deelde persoonlijke geschenken uit. Hij heeft met pijn in het hart besloten om het schaken op te offeren teneinde tijd vrij te maken voor zijn gezinsleven. Helaas, het is niet anders. Het ga je goed! Het voorstel om in het nieuwe seizoen tweemaal een enkelrondige ´Round Robin´ competitie te spelen is niet op weerstand van betekenis gestuit. In het nieuwe seizoen zal deze formule dan ook gehanteerd worden. De redactie sprak de wens uit dat er in het komend seizoen meer kopij wordt aangeleverd en kreeg er vertrouwen in dat deze oproep niet onbeantwoord blijft. Tot slot eiste Jan Bol naast de reguliere titel ook die van het snelschaken op, hij bleef Gerry en Fred een halfje voor.

De redactie zegt dank aan de groeiende groep bezoekers en geeft er (hoewel spottend met de regels van verantwoord webbeheer) de voorkeur aan te laten weten dat schaakclubmiddelstum.nl een zomerslaapje zal gaan houden. "Breaking News" daargelaten natuurlijk. Op een regenachtige middag zal het archief nog worden bijgewerkt, waarna schaakclubmiddelstum.nl in de aanloop van het nieuwe seizoen uiteraard weer verslag doet van het wedervaren van sc. Middelstum. Het nieuwe seizoen zal volgens de nog jonge traditie geopend worden in het idyllische Lauwersmeergebied met het "Suyderoogh schaaktournooi" dat zaterdag 1 september op de agenda staat. Wij wensen u een fantastische zomer. (1 - 6 - 2007)

Jan Bol prolongeert zijn titel.

Meer hierover op de pagina van de interne competitie.

Het Snelschaakkampioenschap en het cluboverleg, aanvang plm 18.00 uur op 31 mei.


koning
Voorafgaand aan dat kampioenschap zal zoals gebruikelijk tijdens het diner `en passant` de gang van zaken bij sc. Middelstum worden besproken. Er ligt een voorstel om komend seizoen een enkelrondige ´Round Robin´ competitie te spelen. Met behoud van de score en aan de hand daarvan worden dan twee groepen samengesteld. Deze groepen zullen ook weer een enkelrondige ´Round Robin´ competitie spelen, waarbij de winnaar van de hoogst geplaatste groep kampioen van Middelstum is. Het doel hiervan is dat er iets meer ruimte op de agenda komt. Wellicht onstaat er dan ook de mogelijkheid om tijdens het seizoen één of ander ééndagstournooitje in het leven te roepen. De voorlaatste ronde van de interne is ook verwerkt.

Middelstum terug naar 2de klasse

Het gebrek aan vertrouwen in een goede afloop is gegrond gebleken. Middelstum had geen schijn van kans tegen Groningen 4 en liep tegen een zeperd van 7-1 aan. Allert en Gerry behoedden ons door remise aan te tekenen voor een regelrechte blamage.

Na de wedstrijd ontdekte Fred tot zijn ontsteltenis dat hij na 15 zetten al de kans liet lopen om zijn tegenstander voor de keus te plaatsen om zijn dame te geven voor een paard of om mat te lopen.
schaakbord
En gezegd moet worden dat dit niet heel moeilijk was te zien. De diagramstelling ontstond na 15 Ph5+ Kh8. Wit speelde 16 Pf6, maar met Dh6! gevolgd door Pg5 had wit de partij vrij eenvoudig naar zich toegetrokken. Dat hij 10 zetten later in min of meer gelijkwaardige stelling maar een stuk wegblunderde past wel bij deze tot droefheid stemmende partij. De zwartspeler nam -naar het zich liet aanzien- met lichte gêne de felicitaties van zijn teamgenoten en tegenstander in ontvangst, en dat siert hem.

Mede door deze grote uitslag is Groningen 4 kampioen geworden want Staunton 2 werd uiteindelijk op bordpunten voorbij gestreefd.
Een terugblik op het seizoen doet vermoeden dat Middelstum niet te licht is voor de 1ste klasse. Degradatie of niet. Het ging met name mis bij partijen met een toegevoegde waarde en dat is ons lelijk opgebroken. In bordpunten kunnen wij ons meten met andere teams aan de onderkant van de middenmoot. Wel moeten we vaststellen dat we als team de eerste drie ronden niet erg bij de les waren. De hierdoor opgelopen schade kon net niet uitgedeukt worden met de prijzenswaardige instelling die Middelstum daarna opbracht. Al met al geeft het avontuur in de 1ste klasse toch zoveel vertrouwen in de toekomst dat het niet ijdel is om de verwachting uit te spreken dat Middelstum komend seizoen gewoon weer promoveert.
De gebroeders Wubs delen broederlijk de status van topscorer zijn. Beide scoorden 4½ uit 8. Bravissimo!
Tot slot nog een compliment aan sc. Ten Boer voor de prima organisatie, de mooie zaal en zo. Ook dat was een nadrukkelijk pleidooi voor de gezamenlijke laatste ronde, om nog maar niet te spreken van het sportieve belang ervan.

Voorbeschouwing op de slotronde in Ten Boer

De beslissende wedstrijd die gezamenlijk wordt gespeeld in het buurhoes in Ten Boer komt met rasse schreden dichterbij, maar het matchpunt dat nodig is om niet gelijk te degraderen is ver weg. Groningen 4 -dat nog een kansje maakt om kampioen te worden-  zal ons dat punt niet cadeau doen, ook al zijn we nog zulke aardige jongens. Tel daarbij de opgelopen schade van de 2-0 tussenstand en de lezer zal begrijpen dat het vertrouwen in een goede afloop niet erg groot is. Maar de huid zal natuurlijk zo duur mogelijk worden verkocht en daarnaast blijft ook de persoonlijke prestatie van belang. Harrie is voorlopig topscorer met 4½ uit 8. Het moyenne van Herman (5 uit 9) is net een fractie minder. Bert zal zijn laatste wedstrijd moeten winnen om op gelijke hoogte met Harrie te komen. Gerry komt bij winst uit op 5 uit 8 en zou daarmee zijn broer dus passeren.

Hoera een dochter!!


baby Alles gezond en ook al weer thuis.
Geboren op 22 april 2007
Anje Anki Jet Riepma
Roepnaam: Anje

Hartelijke felicitaties aan Coby en Fré maar natuurlijk ook aan opa Allert.


Groningen 4 - Middelstum

Op verzoek van Middelstum zullen Herman en Harrie hun partijen vooruitspelen. (24-4-2007) Het gegeven is duidelijk: Middelstum zal uit deze wedstrijd minimaal 1 matchpunt over moeten houden wil het niet -onafhankelijk van de resultaten van de concurrentie- degraderen. Voor dat matchpunt is een klein wonder nodig  tegen de groningers die een ratinggemiddelde van pakweg 1800 kunnen opstellen. Maar wanhoopt niet: wie niet in wonderen gelooft is geen realist.

Middelstum 2 - Roden 3 3½ - 2½

Fraaie 3e plaats voor Middelstum 2. In de partijen van Fré R en Jan v/d B kon het alle kanten op bij een stand van 2½ - 1½ voor Middelstum 2. Het ene moment zou je er niets meer voor geven, het andere moment was het geheel andersom. Spannend! Uiteindelijk verloor Fré en won Jan vd B en werd de einduitslag 3½ - 2½ . Sjouke G en Joost hadden hun partijen op een degelijke wijze in winst omgezet, Sjouke de V zag een vorkje over het hoofd en verloor uiteindelijk. Joop speelde remise in een partij die wel zo moest aflopen. (Joop)

Jan van de Berg is dit jaar topscorer geworden van het Tweede, met een score van 4 uit 5. Hulde!

Oude Bekende

Johan Mostertman heeft uit zijn Middelstum-tijd een partij ingezonden. Leuk. De partij is hier te bekijken.

Slotwedstrijd Middelstum 2

17 april ontvangt Middelstum 2 Roden 3, beide teams hebben 4 uit 5. De winnaar kan dus nog op een -voor beide teams- verdienstelijke 50% uitkomen. Sjouke de Vries heeft de beste papieren om topscorer te worden. Hij heeft 3½ uit 4 gescoord. Zijn enige concurrent is Jan v/d Berg die 3 uit 4 heeft laten bijschrijven.

Middelstum - J.H.Kruit 5½ - 2½

De Avond van de Waarheid en deze is zeer goed verlopen. Een fraaie overwinning!! Allert en Jan zagen wat kleine dingetjes over het hoofd, waar hun tegenstanders goed gebruik van hebben gemaakt, jammer.Vijf goede overwinningen van Harry, Gerry, Freddie ,Herman en Bert. Freddie liep uitermate vrolijk rond, nadat zijn tegenstander in een door hem opgezet valletje was gelopen, hetgeen een stuk opleverde. Bert wist in een gloeiende tijdnood een betere stelling tot een goed einde te brengen. Fre B. realiseerde een verdienstelijke remise. Wij zijn nu afhankelijk van de resultaten van Bedum. We zullen zien! (Joop)

Ten Boer - Middelstum 4 - 4

Het duel tegen Ten Boer eindigde onbeslist 4-4, maar dat betekent niet dat er niet geknokt is. Geen enkele partij eindigde in remise. De teams die verder eventueel nog voor degradatie in aanmerking komen verloren allemaal, waarbij de nederlaag van de voornaamste concurrent het meest in het oog sprong: Bedum verloor met 7-1 van Groningen 4. In de vrij krap bemeten speelzaal van de Ten Boersters zette Fré ons al ras op voorsprong Het kostte hem weinig moeite de vis op het droge te hijsen. Partij staat online! Fred liet zich ditmaal niet de kaas van het brood eten.
schaakbord
Zijn tegenstander raakte licht van zijn stuk door de aanstormende pionnen maar raakte de draad pas kwijt toen het grootste leed eigenlijk al geleden was. Zo leerde de analyse. Het wil ook wel eens meezitten. In de overige productie voorzagen de gebroeders Wubs. Harrie profiteerde van het feit dat de witte toren lang opgesloten bleef op h1 en verzilverde deze omstandigheid in een eindspelletje met de winst van de kwaliteit. Het technisch klusje dat nog wachtte is aan Harrie wel besteed zoals wij weten.

Gerry wist op een fraaie manier een doorbraak te forceren in zijn partij tegen A.Prins. De diagramstelling ontstond na 25. axb5 axb5. Gezien de hangende pionnen op c6 en e6, de zwakke loper en de ingesloten toren, is het duidelijk dat wit groot positioneel voordeel heeft. Met 26. Lxf5 vond wit een even fraaie als afdoende manier om deze omstandigheden tactisch te benutten. Het antwoord: 26. ... Dxe5 is niet het sterkst, maar ook na 26. ... Dd6 27. Le4 Ta3 28. Tc5, mag zwart zijn ambities wel koud zetten. Met het vervolg heeft wit niet veel moeite: 26. ... Dxe5 27. fxe5 Txf5 28. De3 Ke7 29. g4 Tf7 30. Dg5+ Kf8 31. Tf1 Le8 32. Txf7+ Lxf7 33. Df6 Ta2 34. Dd8+ Le8 35. Dd6+ Kf7 36. Dc7+ 1-0

De stand is al bijgewerkt op de Nosbosite. Het is te hopen dat Bedum zichzelf niet overtreft in de laatste 2 ronden. Wijzelf mogen 3 april alweer! aan de bak, thuis tegen J.H. Kruit. (red)

Bedum 2 - Middelstum 2 3 - 3

Een halve revanche, 3-3.Fré R ging strijdend ten onder op het 1e bord, een leuke partij waarbij Fré halverwege iets over het hoofd zag en uiteindelijk deze in zijn schoot moest leggen.
janvdberg
Mijn partij aan het 2e bord was een moeizame, meer dan 70 zetten. Een slopend eindspel, waarin wij beiden een toren en zeven pionnen hadden. Mijn koning stond echter iets beter en mijn tegenstander deed niet alles goed in tijdnood, vandaar het volle punt. Sjouke de V scoorde een vol punt in een degelijke partij. Fré B. gaat het schaken opnieuw leren tegen zijn zoon David want naar hij zegt: "ik kan er niets meer van." Jan v/d Berg won op het 5e bord na eerst weer een pionnetje achter te hebben gestaan in een goede stijl. De partijen van Joost duren meestal iets te lang. Hij zag m.i. een winnende zet over het hoofd en ging er daarna af. Een terechte puntendeling. (Joop)

Van der Linde - Middelstum 5½ - 2½

Op een vochtige vrijdagavond leek na ongeveer 3 uur spelen een een knap resultaat onder bereik te liggen tegen het in de kopgroep verkerende Van der Linde uit Winschoten. Allert realiseerde een knappe remise. Op de overige borden leek het redelijk te verlopen. Jan B. kon het uiteindelijk niet bolwerken tegen een wel zeer sterke tegenstander (2038).
barmhartige samaritaan
Harry behaalde een regelmatige remise, evenals Herman. Sjouke verloor zijn partij na een goed begin, 2 pionnnen achter- stand bleken te veel. Gerry offerde een stuk voor 3 pionnen en kreeg mi een leuke stelling Een klein blundertje van Gerry maakte een einde aan deze spectaculaire partij. Bert zag een half uur voor tijd nog mogelijkheden voor winst maar meer dan een remise zat er niet in. Onze Freddie zou wel even het enige volle punt scoren. 2 pionnen en een toren tegen een loper bleken niet voldoende te zijn. Als een barmhartige samaritaan gaf hij de toren maar weer terug en behaalde de 5e remise van deze avond. Het bleef nog lang vochtig op deze vrijdagavond in Winschoten. Voor de ontwikkeling van onze club lijkt het me zeer wel aardig dat enkele partijen op de site worden gezet, dus Jan, Gerry, Freddie, Allert ea!!! (Joop)

Middelstum 2 - D.A.C. 2 1 - 5

Een desastreus resultaat tegen een goede koploper. Op bord 2 en 6 regelmatige overwinningen, bord 3 weigerde in het begin een ongedekt stuk te consumeren en bord 5 schonk in een iets mindere stelling een stuk aan zijn tegenstander en dus exit! (Joop) De partij van Joop vs B.Kuiper staat online. Uit de interne is Joost vs Harrie ingehaald. Uitslag 0-1.

Middelstum - Bedum 6 - 2

Net als het tweede begint Middelstum het nieuwe jaar in stijl met als resultaat een klinkende overwinning. De voorsprong die een week eerder was bevochten door Bert en Sjouke de V kwam geen moment in gevaar. Fred kreeg in de opening een stuk cadeau en mocht meteen het derde punt bijschrijven. Ook bij Herman lagen de stukken weer snel in de doos toen na grootscheepse stukkenruil een toreneindspel resteerde waarin weinig muziek meer zat. Allert zag zijn tweede remiseaanbod gehonoreerd toen zijn tegenstander besloot niet langer te trekken aan een dood peerd. Vanwege het immense tijdvoordeel kon dat aanbod zelfs als genereus worden beschouwd, maar gezien het wedstrijdverloop hoefde Allert niet tot het gaatje te gaan. De matchpunten werden veiliggesteld door de winst van Gerry.
toeschouwers
Gemeten naar NOSBO maatstaven gaf diens tegenstander wellicht wat vroeg op, maar technisch verloren stond hij zeker. De meest ingewikkelde partij verscheen op het bord van Harrie. De vele tactische mogelijkheden hebben er zeker toe bijgedragen dat Harrie evenals vele omstanders, waaronder ondergetekende, een mat in één miste. Sjouke G komt de eer toe dit wel te hebben gezien! Dat doet echter niks af aan de knappe winst op een tegenstander van formaat: L.T. Hofstra rating 1904. Partij staat online! Jan bood uitstekend weerstand tegen ex wereldkampioen bridge Jan Westerhof die eigenlijk een maatje te groot is voor de NOSBO competitie. Onze Jan mag zeker terugzien op een prima partij en heeft natuurlijk ook de troost van de 6 - 2 overwinning. Met dit resultaat stijgen we in één klap 2 plaatsen want J.H.Kruit verloor met ½ - 7½! van Staunton 2. We staan nu op de achtste plaats en dat is een veilige stek wanneer er tenminste geen sprake is van het spook van een versterkte degradatie. "What a difference a day makes: twenty four little hours" (red)

Middelstum - Bedum, 2 partijen vooruitgespeeld.

Twee partijen in tijdnoodfase en allebei gewonnen. Wij starten volgende week met een 2-0 voorsprong. Bert bood eerder remise aan, hetgeen geweigerd werd. Een wijle verder bood zijn tegenstander remise aan en op zijn beurt weigerde Bert nu en terecht. Sjouke liet zijn tegenstander in de tijdnoodfase niet meer ontsnappen en arresteerde het punt. (Joop)

Groningen 8 - Middelstum 2  2- 4

Het tweede wint van Groningen 8 en heeft daarmee al drie matchpunten in de knip, waar het het vorig seizoen pas in de laatste ronde op twee kwam. Eindelijk valt het kwartje goed. Halverwege stond het op de eerste 3 borden niet zo denderend. Onze jongens maakten echter goed gebruik van hier en daar een foutje en het niet zo goed weten hoe nu verder. Fré R, Sjouke de V en Sjouke G consumeerden hun punt smakelijk. Op het 4e bord herstelde Fré B zich goed, nadat hij bijzonder beroerd uit de opening was gekomen. Echter in tijdnood zette hij zijn dame in en de nul was daar. Jan van de B speelde met name in het eindspel wederom een gedegen partij en zorgde voor het 4e punt. Ook Joost ging met bijzonder weinig tijd op de klok in het eindspel onderuit. Daarvoor had hij goede mogelijkheden. Als het eerste schaap ...........?? (Joop)

Middelstum 2 - Sissa 4 3 - 3

En weerstaat daarmee koploper Sissa 4. Het had nog beter kunnen zijn! In een remisestelling dacht Joop een pion te kunnen winnen, maar de prijs was hoog, het kostte hem een stuk en uiteindelijk de partij. Fré R kon het materiaalvoordeel (toren) niet verzilveren en liet de partij remise lopen. Sjouke G speelde verdienstelijk remise tegen een b4 opening Fré B had last van het 3e uursyndroom, met als gevolg een nul. Jan vd B won mooi. Joost won uiteindelijk na veel gooi- en smijtwerk. Het leuke van Sissa 4 is, dat er 2 vrouwen mee- speelden en zij een vrouwelijke supporter meebrachten. Jan van de B. denkt erover van club te veranderen met zulk een omgeving. (Joop)

Staunton 2 - Middelstum 5½ - 2½

Maar die uitslag mag geflatteerd heten. Middelstum, dat met 3 invallers (Joop en de Fré`s) aantrad, speelde eigenlijk een goede wedstrijd. Met ietsje meer geluk, of is het toch slagvaardigheid? had er zeker een stunt ingezeten. Bert zag in tijdnood een prettig ogende stelling verloren gaan en Fré B leek lang te gaan winnen, maar moest toch een nul incasseren. Joop speelde ook een puike partij waarin het ratingverschil (bijna 400) nauwelijks waarneembaar was. Jan was dit keer de enige die won. Zijn tegenstander ging door de vlag in een hopeloze stelling. Harry knokte zich bekwaam naar een remise in een toreneindspel met een minpion. Herman en Fred droegen ook een halfje bij. Ondanks het resultaat is het toch een wedstrijd geweest die ons leert dat we ons nog allerminst hoeven te verzoenen met degradatie. 23 januari ontvangen we Bedum en dat gaat eraan als we met dezelfde spirit spelen. Op de site van Staunton staat ook al een verslag. (red)

Middelstum - Haren 3 2½ - 5½

Nu de derde nederlaag op rij een feit is mogen we ons intussen wel ernstig zorgen maken over ons voortbestaan in de 1ste klasse. Temeer als we ons realiseren dat deze nederlagen niet tegen de hoogvliegers in deze klasse zijn geleden. Herman weet zich meest nadrukkelijk aan de malaise te onttrekken. Net als in de wedstrijd tegen Assen wist hij als enige te winnen. Invaller Sjouke G, Gerry en Allert bepaalden ons deel van de koek op 2½ punt. De partij van Herman staat online. De laatste wedstrijd voor de winterstop is ma 11 december, uit tegen Staunton 2. Dit team is wél een hoogvlieger. We zullen moeten stunten wil de kerstkalkoen smaken! (red)

Assen 2 - Middelstum 5½ - 2½

Assen 2 bleek ook te sterk voor een incompleet Middelstum. Bord 5 bleef onbespeeld en we zijn niet goed genoeg om ons zoiets te kunnen permitteren. Achteraf had ook een overwinning op dat bord geen matchpunt opgeleverd, maar toch.  Herman mocht als enige een gelaten "ik geef het op" aanhoren. Bert en de Wuppies voorkwamen dat er van een echte zeperd kan worden gesproken. Lang kunnen we niet over onze zonden nadenken want di 21 november staat Middelstum - Haren 3 op het program. (red)

Veendam 2 - Middelstum 2 4½ - 1½

Ook ons tweede team houdt slechte herinneringen over aan het treffen met Veendam. Sjouke de Vries redde de eer en Fré Bekker voegde er een halfje aan toe. De tweede ronde heeft het team vrij en het hoeft pas weer di 12 december aan de bak, thuis tegen SISSA 4. (red)

Mededeling

Vanwege de externe wedstrijd van het 2de team wordt er 17 oktober geen interne competitie gespeeld. i.v.m. de herfstvakantie ligt de interne ook de week erna stil. De 5de ronde staat voor 31 oktober op het programma.

Middelstum 2 ingedeeld in klasse 3 C

De indeling voor Middelstum 2 is nu ook bekend. Het tweede trapt af tegen....... Veendam 2. Revanchegevoelens zullen vast een rol spelen bij den onzen. De wedstrijd staat voor 17 oktober op het programma in 3C.

Middelstum - Veendam 3 - 5

De eerste wedstrijd op ging op schlemielige wijze verloren. Jan B en Allert wonnen beide fraai. Zie ook "partijen". Herman en Bert pakten het halve punt. De volgende wedstrijd is op vrijdag 3 november, uit tegen Assen 2.

Middelstum ingedeeld in klasse 1 A

Het eerste opent het seizoen in de eerste klasse A met een thuiswedstrijd op 26 september tegen Veendam. De indeling van het tweede is nog niet bekend. De teamopstellingen voor het komend seizoen zijn:
Middelstum           Middelstum 2
1 Jan Bol            1 Fré Bekker
2 Harrie Wubs          2 Fré Riepma
3 Gerry Wubs          3 Sjouke de Vries
4 Fred Steggink         4 Sjouke Gerbens
5 Herman v/d Bogaard      5 Jan v/d Berg
6 Allert Riepma         6 Joost van Melle
7 Bert Ridderbos        7 Joop Naaijer
8 Joost Keurentjes
footer